Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Εκτός Δημοσίου οδηγούνται 7.000 από τους 12.500 του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας

Πάνω από 7.000 από τους 12.500 «διαθέσιμους» του περασμένου Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, δηλαδή, του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας,  πρόκειται να οδηγηθούν στην έξοδο το επόμενο διάστημα.  «Είναι πιο εύκολο για την κυβέρνηση να απολύσει από το Δημόσιο υπαλλήλους που, σύμφωνα με τη λογική της, βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός παρά να βρει νέους να απολύσει», εκτιμά στην aftodioikisi.gr ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Οδυσσέας Ντριβαλάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο «ενώ το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας λήγει στις 23 Μαρτίου για τους σχολικούς φύλακες που είναι οι πρώτοι που εντάχθηκαν σε αυτό το καθεστώς, μέχρι στιγμής κανένας από τους 12.500 υπαλλήλους που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας δεν έχει τοποθετηθεί σε νέα θέση».
Να σημειωθεί ότι οι μόνες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τοποθέτηση «διαθέσιμων» είναι:

-          Οι  2.858 δημοτικοί αστυνομικοί
-          Περί τους 1.000 από 2.114 εκπαιδευτικούς τεχνικής εκπαίδευσης που θα τοποθετηθούν σε νοσοκομεία
-          526 από τους 2.234 σχολικούς φύλακες που, επίσης, θα τοποθετηθούν σε νοσοκομεία
-          Άγνωστος αριθμός από τους 1.672 υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας και νοσοκομείων
Μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί σε άλλες θέσεις  50 από τους 53 οδηγούς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης
Παράλληλα έχουμε και ορισμένες αποφάσεις της Δικαιοσύνης με τελευταίες αυτή του  Μονομελούς Πρωτοδικείου Καστοριάς  που έκανε δεκτή αγωγή δεκαπέντε σχολικών φυλάκων, οι οποίοι απασχολούνταν στον Δήμο Καστοριάς με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Η πιο σημαντική όμως είναι η δίκη-πρότυπο που πραγματοποιήθηκε στις 7  Φεβρουαρίου ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα του θεσμού της διαθεσιμότητας. Κατά την ακροαματική διαδικασία την Παρασκευή συζητήθηκαν ομαδικές αιτήσεις αλλά και ατομικές χιλιάδων: 1) Εκπαιδευτικών διαφόρων κλάδων, 2) υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας και 3) υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Η απόφαση αναμένεται σε περίπου ένα δίμηνο.
Ποιοι ήταν οι 12.500 του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας
Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο κύμα διαθεσιμότητας είχαν ενταχθεί:
-1.349  υπάλληλοι από οκτώ ΑΕΙ
- 2.114 εκπαιδευτικοί από το υπουργείο Παιδείας
- 2.234 σχολικοί φύλακες από το υπουργείο Εσωτερικών
- 53 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης
-1.672 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας
- 1.929 υπάλληλοι από εννέα υπουργεία (αναλυτικά εδώ): Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,  Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Αιγαίου.
- 2.858 δημοτικοί αστυνομικοί