Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Οι "58" και τα σενάρια... συνωμοσίας για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ

Giorgos-Papandreou-Kostas-SimitisΤο απρόσμενο όσο και πρωτοφανές άδειασμα του Ευάγγελου Βενιζέλου από την “Πρωτοβουλία των 58″, που ουσιαστικά αφήνει το ΠΑΣΟΚ μόνο με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Ηλία Μόσιαλο μπροστά στην κρισιμότερη μάχη της πολιτικής διαδρομής του, έχει πυροδοτήσει από χθες φήμες και σενάρια… συνωμοσίας. Για το τι κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη πολιτική επιλογή, τι την προκάλεσε και πού αποσκοπεί.
Το βέβαιο είναι ότι χωρίς την “αύρα” των “58″, το ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι που θα συμπαραταχθούν μαζί του στις ευρωεκλογές, απειλούνται πλέον ευθέως με το να μην καταφέρουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή στην αναμέτρηση του Μαϊου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αν συμβεί αυτό, είναι δεδομένο ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα αντιμετωπίσει σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα. Που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε ευθεία αμφισβήτηση της ηγεσίας του, καθώς πέρα από το αρνητικό για το ΠΑΣΟΚ εκλογικό αποτέλεσμα, ο αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να απολογείται για την τακτική που ακολούθησε στις διαπραγματεύσεις και τις ζυμώσεις με τους “58″, και δεν οδήγησαν στο ευκταίο αποτέλεσμα.
Από αυτή τη διαπίστωση ξεκινούν και οι “θεωρίες συνωμοσίας”. Στην πλατιά ανθρωπογεωγραφία τους, οι “58″ είχαν ως πολιτικό σημείο αναφοράς τον Κώστα Σημίτη και το κίνημα του “εκσυγχρονισμού”, το οποίο κυριάρχησε στο ΠΑΣΟΚ για οκτώ ολόκληρα χρόνια, από το 1996 μέχρι το 2004, ενώ συνεχίζει μέχρι και σήμερα να επηρεάζει καταστάσεις.
Απ’ την άλλη, το διαζύγιο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο έρχεται στον απόηχο των αποκαλύψεων για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός, που μέχρι και σήμερα θεωρεί ότι η ανατροπή του από την εξουσία το 2011, είχε εσωκομματική συνιστώσα την “ομάδα Βενιζέλου”, δήλωσε πολύ πρόσφατα “παρών” για το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης. Και έστειλε μήνυμα στη σημερινή ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.
Το ερώτημα λοιπόν από την απάντηση στο οποίο θα εξαρτηθούν πολλά για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς στη χώρα μας, είναι κατά πόσο ο τελευταίος των Παπανδρέου που έγινε πρωθυπουργός, και ο άνθρωπος που διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην ηγεσία του Κινήματος, βρίσκονται σε “κοινή γραμμή”. Ή, ακόμη περισσότερο, σε “εγκάρδια συνεννόηση”.
Το παρελθόν μας έχει διδάξει ότι στη διαδρομή των ετών, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης είχαν σφοδρές συγκρούσεις και αμοιβαία… απόσταση ο ένας από τον άλλο. Το ίδιο παρελθόν ωστόσο μας λέει ακόμη ότι σε όλες τις κρίσιμες στιγμές για το ΠΑΣΟΚ, οι δυο τους… τα βρήκαν.

ysterografa.gr