Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Βαρυχειμωνιά σε όλη τη χώρα - Ποιες περιοχές θα έχουν χιόνια και θυελλώδεις ανέμους τις επόμενες ώρες

Με τον υδράργυρο έως και 8 βαθμούς χαμηλότερο στα θερμόμετρα ανά τη χώρα, αναμένεται να ξημερώσει η αυριανή μέρα στην Ελλάδα. Η μεταβολή του καιρικού σκηνικού θα ξεκινήσει από αργά απόψε και την Τετάρτη σχεδόν στον σύνολο της χώρας οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί με ένταση 8 και 10 μποφόρ, ενώ πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και νότια ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και σε χαμηλά υψόμετρα (200-300 μέτρα), καθώς και στα ορεινά των νησιών.
 Σύμφωνα με την τελευταία προειδοποίηση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι χιονοπτώσεις στην Κρήτη αναμένονται ισχυρότερες και με μεγαλύτερη διάρκεια.
Μεθαύριο, Πέμπτη, αλλά και την Παρασκευή, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, αλλά το κρύο θα παραμείνει τσουχτερό και ο παγετός στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρός. Οι χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια, και ιδιαίτερα στην Κρήτη, θα συνεχιστούν.
Τη νύχτα η κακοκαιρία θα χτυπήσει με  θυελλώδεις ανέμους τους  Νομούς Λασιθίου, Ηρακλείου, Χανίων, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Λακωνίας, Αργολίδος, Αττικής, Ευβοίας και Χαλκιδικής, ενώ παγετός θα πλήξει  τους Νομούς Καστοριάς, Φλώρινας,. Σερρών, Καβάλας, Ροδόπης, Ξάνθης και Έβρου.
 Πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη
 Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα νότια τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο νότιο Ιόνιο 8 με 9 μποφορ.
Θερμοκρασία: από 4 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά και πρόσκαιρα σε πιο πεδινές περιοχές (ενδεικτικό υψόμετρο 200 με 300 μετρά). Βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά και νοτια 9 με 10 μποφορ με τάση εξασθένησης από το βράδυ.
Θερμοκρασία: από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βορεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

  
Αττική

Καιρός: νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά και πρόσκαιρα σε πιο πεδινές περιοχές (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μετρά). Βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 7 με 9 και τοπικά 10 μποφορ με τάση εξασθένησης από το βράδυ .
Θερμοκρασία: από 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βορεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

 Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, των χιονοπτώσεων και του παγετού.

Ειδικότερα:

- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

- Να ντύνονται κατάλληλα με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα, παρά ένα βαρύ. Να φορούν επίσης ζεστές και αδιάβροχες μπότες.

- Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου και αν πρόκειται να μετακινηθούν σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

- Να αποφεύγουν την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές. Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

- Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ