Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Τουρκολιάς​: Να προετοιμάσ​ουμε το δικό μας εθνικό Μνημόνιο

tourkolias
Η αξιόπιστη αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας θα είναι και το εφαλτήριο για αναβαθμίσεις του αξιόχρεου του ελληνικού κράτους, που θα συμπαρασύρουν και τις αξιολογήσεις του ιδιωτικού τομέα εξασφαλίζοντας, μεταξύ άλλων, πρόσβαση σε άφθονη ρευστότητα με ανταγωνιστικούς όρους και θα προσελκύσουν ακόμη πιο ποιοτικούς και μακροπρόθεσμους επενδυτές, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, μιλώντας σε επιχειρηματίες στη Λάρισα, σε εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιφέρεια που πραγματοποιεί μαζί με τον πρόεδρο της Τράπεζας, Γιώργο Ζανιά.

«Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι η εξυγίανση της οικονομίας και η εξασφάλιση διατηρήσιμης αναπτυξιακής δυναμικής παραμένουν πρωτίστως εθνική υπόθεση. Είναι κρίσιμο και σημαντικό να προετοιμάσουμε – τουλάχιστο στη συνείδησή μας και εν συνεχεία στον εθνικό μας διάλογο – το δικό μας διαχρονικό εθνικό “Μνημόνιο”. Ένα Μνημόνιο αξιοπιστίας, σταθερότητας, ανταγωνιστικότητας με σαφή προσανατολισμό στη μέριμνα και την αλληλεγγύη προς τους νέους μας και τις επερχόμενες γενεές» υπογράμμισε ο κ. Τουρκολιάς.

Τόνισε επίσης ότι «δεν πρέπει να υποκύψουμε στον πειρασμό εύκολων λύσεων, αναβολών ή πρόχειρων και εφήμερων συνταγών επιβίωσης ή “διαχείρισης” των προκλήσεων που απομένουν, όπως συνέβη συχνά το παρελθόν. Αυτό ισχύει, σημείωσε, για όλους όσους καλούνται να διαδραματίσουν μικρό η μεγάλο ρόλο στη νέα οικονομική πραγματικότητα της χώρας και πρόσθεσε:

«Πολιτική ηγεσία, επιχειρηματίες, τράπεζες, παραγωγικές τάξεις όλοι οι δυνητικού εμπλεκόμενοι στην οικονομική διαδικασία καλούνται να προσδώσουν στην έννοια της ανάταξης και επανεκκίνησης της οικονομίας ένα ουσιαστικό και βιώσιμο περιεχόμενο απαλλαγμένο από τις παθογένειες του παρελθόντος.

»Η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ολοκλήρωση των τεστ κοπώσεως των ελληνικών τραπεζών και τις επικουρικές ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης, αναμένεται να επιτρέψουν στην Εθνική Τράπεζα να διαδραματίσει πολύ πιο ενεργό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη, επουλώνοντας τα πλήγματα από την επιβεβλημένη αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους, την ύφεση και τη φυγή καταθέσεων».

«Η επικέντρωσή μας σε επενδυτικά προγράμματα πρέπει να συνεξετάζει και τα παθήματα του παρελθόντος. Έχουμε ανάγκη από καινοτόμες, εξωστρεφείς, ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Και σε αυτές, εμείς ως Εθνική Τράπεζα θα είμαστε με συνέπεια δίπλα τους» διεμήνυσε ο κ. Τουρκολιάς.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η ελληνική οικονομία είναι πολύ κοντά στο σημείο καμπής για την ανάκαμψή της. Η πεποίθησή μου αυτή στηρίζεται σε δεδομένα που με την ομιλία μου σας παρέθεσα αλλά είναι και σε απόλυτη εναρμόνιση με την εκτίμηση των οικονομικών παραγόντων, κυρίως από το εξωτερικό» εκτίμησε ο κ.Τουρκολιάς, επισημαίνοντας ότι «σε ορατό διάστημα, θα υπάρξουν ενέργειες που θα μετουσιώσουν σε έργο τις εκτιμήσεις αυτές».

ysterografa.gr