Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Τι σημαίνει για τους δανειολήπτ​ες η μείωση στο επιτόκιο του ευρώ

Mario-Draghi-ECB
Επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τον τίτλο του “Σούπερ Μάριο”, που του αποδίδουν αναλυτές και αγορές, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, τάραξε για άλλη μια φορά τα νερά και, σε πείσμα όλων των προβλέψεων, ανακοίνωσε την πτώση του ευρωπαϊκού επιτοκίου δανεισμού στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%, αφήνοντας μάλιστα ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο, εάν χρειαστεί να δούμε ακόμη και…μηδενικά επιτόκια!
Η κίνηση αυτή είναι άλλη μια ένδειξη ότι οι Ευρωπαίοι αρχίζουν επιτέλους να βάζουν την ανάπτυξη πάνω από τον χαμηλό πληθωρισμό, αγνοώντας τις υποδείξεις (και τις εμμονές) των Γερμανών.
Τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν ότι είναι μια κίνηση με άμεσο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, η οποία θα ενισχύσει τη ρευστότητα, αλλά και θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης και στη συνέχεια και τις τιμές.
Πρώτα από όλα, η μερική υποχώρηση του ευρώ, που αναμένεται μετά τη μείωση των επιτοκίων μεσοπρόθεσμα θα αποφέρει οφέλη στην Ελλάδα και τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, καθώς θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά τους.
Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι η ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας θα είναι άμεση, καθώς οι μειώσεις θα μεταφερθούν από την επόμενη καταβολή στις δόσεις δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Συγκεκριμένα, διαφορά στις επόμενες δόσεις θα έχουν, όσοι έχουν επιχειρηματικά δάνεια συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤ, οι δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια σε επιτόκιο ΕΚΤ, όσοι έχουν στεγαστικά ή επιχειρηματικά δάνεια συνδεδεμένα με το επιτόκιο euribor, που ακολουθεί την πτωτική τάση του επιτοκίου της ΕΚΤ, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα η μείωση αναμένεται να περάσει και στα επιτόκια καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών.
Παράλληλα, η απεριόριστη ρευστότητα μέχρι τις 7 Ιουλίου του 2015, που προανήγγειλε για τις τράπεζες ο Μάριο Ντράγκι, αναμένεται να δώσει ανάσα και στα πιστωτικά ιδρύματα, ώστε να δανείσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

ysterografa.gr