Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Φεβρωνία Πατριανάκου: Ας ψαχτούν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. - Ρήγας: Πολιτικός τυχοδιωκτισμός και ανευθυνότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε κοινή γραμμή επίθεσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησαν για προσπάθεια αποσταθεροποίησης του πολιτικού κλίματος και υπονόμευσης της διαπραγματευτικής ισχύος της χώρας, αλλά και για προσπάθεια να ξεπεράσει τα εσωκομματικά του προβλήματα, κινήθηκαν οι δύο εισηγητές από την κυβέρνηση, Φεβρωνία Πατριανάκου (ΝΔ) και Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ).

rigas_panagiotis_vouliΑπαντώντας στην πρόταση δυσπιστίας από το βήμα της Ολομέλεια της Βουλής, τόσο η κ. Πατριανάκου όσο και ο κ. Ρήγας υπεραμύνθηκαν της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η συγκυβέρνηση και εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι η χώρα θα βγει από την κρίση.

«Όταν η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, τότε η χώρα διαπραγματεύεται. Όταν ο πρωθυπουργός βάλλεται και επιχειρείται η αμφισβήτηση της πολιτικής σταθερότητας, τότε υπονομεύεται η διαπραγματευτική ισχύς και της χώρας και του λαού» τόνισε η εισηγήτρια της ΝΔ.
Η υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας σήμερα που «για πρώτη φορά η Ελλάδα από το 2010 είναι σε πλεονεκτική θέση και βρίσκεται εντός των στόχων» έκανε δε λόγο για κροκοδείλια δάκρυα σε ό,τι αφορά την ΕΡΤ, την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως είπε, παλαιότερα την απαξίωνε και τη χαρακτήριζε «μηχανισμό κυβερνητικής προπαγάνδας».
«Κτίζουμε τη Δημόσια Τηλεόραση της διαφάνειας. Καταργήσαμε την ΕΡΤ της ανομίας και της αδιαφάνειας, που εσείς προστατεύετε και επικαλείστε στην πρότασή σας», σημείωσε, μεταξύ άλλων και υποστήριξε ότι «αυτοί που κατέλαβαν το Ραδιομέγαρο έχασαν τα όρια- ταύτισαν τη Δημόσια Τηλεόραση με τον εαυτό τους».

Η κα Πατριανάκου κατηγόρησε προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα ότι με την πρόταση δυσπιστίας δεν επιδιώκει να πέσει η κυβέρνηση, αλλά να γλιτώσει από τα δικά του εσωτερικά προβλήματα, που του δημιουργούν οι συνιστώσες τού κόμματός του, ενώ, όπως είπε, «δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα κάνει με το μνημόνιο, αν θα το καταργήσει, θα το σκίσει, θα το αναστείλει ή θα το επαναδιαπραγματευθεί».

Ταυτόχρονα δε, έκανε λόγο για αριστερόστροφο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, αντιτείνοντας ότι «η πρόταση που κατέθεσε συσπειρώνει τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους βουλευτές που επιθυμούν πολιτική σταθερότητα».

«Η κυβέρνηση, παρά την πισώπλατη μαχαιριά την ώρα της διαπραγμάτευσης, θα βγει ενισχυμένη, για να συνεχίσει τη μάχη εξόδου της χώρας από το μνημόνιο.

Ας ψαχτούν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία που αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποιεί την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το ίδιο του το κόμμα. Εμείς στη ΝΔ εκφράζοντας την αγωνία του ελληνικού λαού καλούμαστε να διατηρήσουμε ελεύθερο το πνεύμα μας για να βγούμε από την κάμινο της κρίσης, να κτίσουμε ό,τι γκρεμίστηκε και να παραδώσουμε μια καλύτερη πατρίδα. Μια τέτοια στρατηγική στόχευση χρειαζόμαστε και υπηρετούμε, για την Ελλάδα της ανάπτυξης και την δικαιοσύνης. Απορρίπτουμε τη μιζέρια, καταψηφίζοντας την πρόταση και στηρίζουμε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό», δήλωσε η κ. Πατριανάκου.

Εξάλλου, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτική ανευθυνότητα και τυχοδιωκτισμό, συμπληρώνοντας ότι η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε «δίνει την ευκαιρία να πείσουμε για την αναγκαιότητα συμμετοχής μας στην κυβέρνηση και των προσπαθειών που καταβάλλουμε για να σωθεί η Ελλάδα».
«Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μομφή στην κυβέρνηση, αλλά στη λογική και στις θυσίες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός και στην υπεράνθρωπη προσπάθεια που γίνεται από τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν η χώρα να κρατηθεί όρθια», σημείωσε ο κ. Ρήγας.
Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι μεταξύ αυτών που χαίρονται όταν χάνει η χώρα, ότι δεν έχει εναλλακτική πρόταση, αλλά είναι της λογικής «ας καταστραφούν όλοι μαζί».
«Αυτή είναι λογική αυτοκτονίας, είναι πολιτική αδιέξοδη. Από τα δικά σας αδιέξοδα θέλετε να βγείτε, στους δικούς σας θέλετε να απαντήσετε», τόνισε.
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι η πρόταση δυσπιστίας δίνει την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να θυμίσει ότι αυτό το κόμμα πιστώνεται πολλές θετικές στιγμές και κατακτήσεις της μεταπολίτευσης, παρά τις όποιες αρνητικές του στιγμές και ότι ήταν το ίδιο που έστησε και δημιούργησε το κοινωνικό κράτος.
«Το ΠΑΣΟΚ, με πολύ συνειδητό τρόπο, συμμετέχει στις προσπάθειες να σωθεί η χώρα. Όταν η κρίση ήταν παρούσα, αυτό το κόμμα ήταν που δεν δίστασε να αναλάβει τις ευθύνες του για να μην αφήσει τη χώρα χωρίς χειρολαβή να πέσει στο κενό. Με παρρησία και ευθύτητα λέμε δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Τώρα που ο ελληνικός λαός δίνει την τελευταία του μάχη, έρχεστε, φοβούμενοι μήπως η χώρα πετύχει, να βάλετε τρικλοποδιά, να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και να καταρρεύσει», υπογράμμισε ο κ. Ρήγας και συνέχισε:
«Η προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση θα φτάσει στο τέλος της, με το ΠΑΣΟΚ να έχει το σημαντικότερο μερίδιο αυτής της επιτυχίας, γιατί έδειξε και δείχνει ευθύνη. Η παρουσία του στην κυβέρνηση δεν σημαίνει, όμως, ότι έχουν εξαλειφθεί οι ιδεολογικές διαφορές που έχει με τη ΝΔ. Σε αυτή την κρίση χρειάζεται κοινή εθνική προσπάθεια, διαφορετικά η χώρα θα βολοδέρνει. Βρισκόμαστε στο καλύτερο σημείο. Η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, είτε σας αρέσει είτε όχι. Την ελπίδα του ελληνικού λαού δεν θα την αφήσουμε».
Τέλος, μίλησε για «στρατηγικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ», που τον οδηγεί, όπως είπε, να επιστρατεύει συκοφαντίες και σκανδαλολογία, ανασύροντας υποθέσεις που θεωρεί ότι θα πλήξουν το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο του, όπως την υπόθεση των υποβρύχιων.
«Περιμένουμε να έρθει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική Επιτροπή για να εξηγήσουμε και εμείς και εσείς στον ελληνικό λαό, ποιος υπηρετεί τι, αλλά και ποια συμφέροντα», τόνισε ο κ. Ρήγας.