Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Συνέδριο ΕΝΠΕ: Πρώτο θέμα η καταδίκη της «εγκληματικής συμμορίας» - «πόρτα» στη Χρυσή Αυγή

Με ομόθυμη καταδίκη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα ξεκίνησε πριν από λίγο στο ξενοδοχείο «DIVANI CARAVEL» το Έκτακτο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.). Βασικό σύνθημα: «Ισχυρή περιφέρεια-μονόδρομος στην ανάπτυξη» αλλά και μήνυμα κατά του φασισμού με «πόρτα» στη Χρυσή Αυγή στον απόηχο της δολοφονίας στο Κερατσίνι.
«Καταδικάζουμε όλα τα φαινόμενα βίας που προέρχονται, μάλιστα, από κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου», είπε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.

«Θέλω να ενώσω κι εγώ τη φωνή μου με τον κ. Σγουρό στην καταδίκη αυτής της εγκληματικής οργάνωσης. Υπάρχει έλλειμμα εφαρμογής του νόμου», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Πρόσθεσε δε ότι «οι περιφέρειες κατάφεραν να γίνουν πυλώνας της ανάπτυξης» και ζήτησε από την κυβέρνηση «να απαλλάξει τους δήμους από του προληπτικούς ελέγχους. Μιλάμε για γραφειοκρατία. Εφόσον έχουμε ΟΤΑ στο κόκκινο ας τους βάλουμε στο πράσινο», πρόσθεσε.
«Η δολοφονική δράση αυτού του ναζιστικού μορφώματος δεν πρέπει να ξεριζωθεί μόνο από το κοινοβούλιο αλλά και μέσα από την κοινωνία», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης. Κάλεσε δε την ΕΝΠΕ από κοινού με την ΚΕΔΕ να εκπονήσουν πρόγραμμα δράσης με εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης για το φασισμό και το ναζισμό σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Παράλληλα ζήτησε από την κυβέρνηση που «μειώνει τους πόρους της αυτοδιοίκησης στον προϋπολογισμό του 2014….να δώσει λύση τώρα για τα οικονομικά των δήμων. Χωρίς την αυτοδιοίκηση δεν γίνεται να υπάρξει αναπτυξιακή συγκρότηση της χώρας», πρόσθεσε ο κ. Ασκούνης. Κατέληξε δε προτρέποντας την κυβέρνηση «να ανοίξει συνολικό διάλογο όχι αποσπασματικά όπως κάνει τώρα με τον εκλογικό νόμο.»
«Η αυτοδιοίκηση καταλύεται ως αυτόνομος θεσμός και μετατρέπεται σε διοικητικό και εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους. Μόνη λύση η ανατροπή αυτών των πολιτικών», είπε από την πλευρά της η βουλευτής και υπεύθυνη Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα.
Για οξύμωρο μοντέλο «ετεροδιοικούμενης αυτοδιοίκησης», έκανε λόγο ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Παραδέχθηκε δε ότι υπάρχει μεγάλη μείωση των πόρων της αυτοδιοίκησης και πρότεινε ως λύση τους τοπικούς φόρους. Για το εκλογικό σύστημα ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι  δεν μπορεί να το συζητάει η κυβέρνηση τελευταία στιγμή, ενώ καταδίκασε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή.
Σε καταδίκη της δολοφονίας προχώρησαν και οι εκπρόσωποι των ΑΝΕΛ και τη ΔΗΜΑΡ, με τον Δ. Αναγνωστάκη (ΔΗΜΑΡ) να ζητά να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του θύματος της Χρυσής Αυγής, όπως και έγινε.
«H καταδίκη της Χρυσής Αυγής πρέπει να γίνει χωρίς υποσημειώσεις και χωρίς να βάζουμε από την πόρτα όπως κάνει η ΝΔ και από το παράθυρο όπως έκανε πριν από λίγο ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων», είπε από την πλευρά του εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός. Υπενθύμισε δε με νόημα ότι «στο προηγούμενο συνέδριο της ΕΝΠΕ υπήρχε καρτελάκι Χρυσή Αυγή.»
Παρόντες στο συνέδριο της ΕΝΠΕ είναι μεταξύ άλλων ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης και Λ. Γρηγοράκος και ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.

OΜΙΛΙΕΣ
Χατζηδάκης: Πολύ περισσότερα κονδύλια για τις περιφέρειες στο νέο ΕΣΠΑ

aftodioikisi.gr