Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Σόιμπλε: Οι μέτοχοι και οι πελάτες θα πληρώνουν για τις τράπεζες (που βρίσκονται υπό πτώχευση)!

Wolfgang-Schaeuble
Το κράτος θα αποτελεί μελλοντικά την ύστατη λύση: Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών συμφώνησε σε κανόνες για τράπεζες που βρίσκονται υπό πτώχευση. Εφεξής θα πληρώνουν οι μέτοχοι, οι πιστωτές και οι πελάτες.
Οι προβληματικές τράπεζες θα διασώζονται μελλοντικά από τους ιδιοκτήτες και τους πιστωτές τους και όχι πλέον από τους φορολογουμένους. Ο Wolfgang Schäuble δήλωσε τα ξημερώματα ότι επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την Οδηγία που προκρίθηκε, καθορίζεται με ποια σειρά και σε ποια έκταση θα συμμετέχουν ιδιοκτήτες, πιστωτές και καταθέτες.
Στόχος της Οδηγίας αυτής είναι το κράτος (και κατ’  επέκταση οι φορολογούμενοι)  να επιβαρύνεται μόνο ως έσχατη λύση. Έως τότε θα πληρώνουν οι μέτοχοι, οι κάτοχοι τραπεζικών ομολόγων και οι πελάτες της τράπεζας με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Ο Γερμανός Υπουργός χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» την εξέλιξη και επανέλαβε τις εγγυήσεις για τις τραπεζικές καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Ομοίως, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem και Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας εξέφρασε την άποψη ότι οι τράπεζες θα αναγκάζονται εφεξής να δρουν πιο υπεύθυνα και ότι ο ομφάλιος λώρος μεταξύ τους και των κρατών σπάει.
Ακολουθούν διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με τη νέα ρύθμιση, οι Αρχές εκκαθάρισης αποκτούν εκτενή δικαιώματα επέμβασης σε προβληματικά ιδρύματα, ενώ η ευθύνη των ιδιοκτητών και πιστωτών θα έχει πρακτική αξία σε συστημικές τράπεζες, οι οποίες είναι αδύνατο να εξυγιανθούν και συνδέονται με άλλες.
Η λύση που προτιμήθηκε φαίνεται ότι ανταποκρίνεται περισσότερο στις βουλές της Γερμανίας και της Ολλανδίας, ενώ ο Γάλλος Υπουργός Moscovici, η χώρα του οποία προέκρινε την χορήγηση μεγαλύτερης διακριτικής ευχέρειας στις εθνικές Αρχές, δήλωσε ευχαριστημένος για την σαφή ανάμειξη και του ESM στη διαδικασία.

Ακολουθήστε με στο twitter:  https://twitter.com/1951976

ysterografa.gr