Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Το Ιράν στις κάλπες, η Δύση σε… νευρική κρίση

Khamenei-Votes-Iran
Την ώρα που ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ αποχαιρετά τον… ενοχλητικό Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και το Ιράν προσέρχεται από το πρωί στις κάλπες για να εκλέξει τον νέο Πρόεδρό του, η Δύση διακατέχεται από προφανή νευρική κρίση.
Η διαδικασία, πριν καν ανοίξουν οι κάλπες προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς η Εκλογική Επιτροπή του Ιράν απέκλεισε μια σειρά από υποψηφίους, όπως τον Ραφσανζανί, που θεωρητικά βρίσκονταν πιο κοντά στις θέσεις του δυτικού κόσμου, και ενδεχόμενη εκλογή τους θα διευκόλυνε τον διάλογο των δυο πλευρών, ο οποίος είναι εκ των πραγμάτων κρίσιμος λόγω του υψηλού διακυβεύματος που θέτει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Οι προβλέψεις λένε ότι ο Χαμενεϊ και οι Φρουροί της Επανάστασης θα καταφέρουν να εκλέξουν τον εκλεκτό τους, με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν να μην αποκαλύπτει ποιός είναι αυτός, με τηλεοπτικό μήνυμά του αφού ψήφισε σήμερα το πρωί.
Ο Χαμενεϊ κάλεσε τους πολίτες του Ιράν στις κάλπες, ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, σχολίασε ότι ούτε καν οι δικοί του άνθρωποι δεν γνωρίζουν ποιόν ψήφισε, και αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Δύσης για την εκλογική διαδικασία τόνισε: “Δεν μας νοιάζει τι λέει η Δύση”.
Το στρατόπεδο των συντηρητικών έχει ως βασικούς υποψηφίους τους Σαϊντ Τζαλίλι, Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί και Μοχάμεντ Μπακέρ Κουαλιμπάφ, ενώ οι μεταρρυθμιστές που βρίσκονται απέναντι στον Χαμενεϊ, έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον Χασάν Ροχανί.

ysterografa.gr