Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Στη Μάννα με τους πληγέντες μηλοπαραγωγούς ο Κώστας Κόλλιας

Το κοινοτικό διαμέρισμα Μάννα και την γύρω περιοχή που επλήγη πρόσφατα από ισχυρή χαλαζόπτωση επισκέφθηκε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Σε επικοινωνία που είχα με τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Διαμερίσματος και με κατοίκους της περιοχής Μάννα την προηγούμενη εβδομάδα, πληροφορήθηκα ότι η περιοχή επλήγη από καταστροφική χαλαζόπτωση, η οποία προκάλεσε τεράστιες ζημιές στις μηλοκαλλιέργειες. Ήρθα αμέσως σε επαφή με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ στην Πάτρα, καθώς και με τον Αντιπρόεδρο του οργανισμού στην Αθήνα κ. Μποτό, ζητώντας την άμεση κινητοποίηση για την εκτίμηση των ζημιών.
Όπως έχω πληροφορηθεί ο ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκε αμέσως, στέλνοντας επόπτρια για να κάνει μια αρχική αξιολόγηση των ζημιών, γεγονός ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχω λάβει, αμέσως μετά την αναγγελία των ζημιών, ο ΕΛΓΑ θα αποστείλει κλιμάκιο που θα πραγματοποιήσει τις αυτοψίες και θα συντάξει τα πορίσματα.
Θεώρησα χρέος μου να επισκεφθώ και ο ίδιος την περιοχή, για να διαπιστώσω από κοντά την έκταση και το μέγεθος της καταστροφής, και να συνδράμω ανάλογα. Δυστυχώς διαπίστωσα ότι οι καλλιέργειες μηλιών στην πληγείσα περιοχή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και ότι οι απώλειες σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν το 100%.
Πρόκειται για ένα βαρύ πλήγμα, όχι μόνο για τους αγρότες της περιοχής, οι οποίοι ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τη μηλοκαλλιέργεια, παράγοντας εξαιρετικής ποιότητας ποικιλίες. Πρόκειται για ένα πλήγμα για το σύνολο της Κορινθίας, καθώς η απώλεια μιας τόσο δυναμικής παραγωγής όπως τα μήλα θα αποδυναμώσει την αγροτική οικονομία του νομού μας.
Σε μία εποχή που ο αγροτικός κόσμος δοκιμάζεται από την ύφεση στην αγορά και το δυσβάσταχτο καλλιεργητικό κόστος, είναι χρέος της πολιτείας να συνδράμει τη γεωργική παραγωγή με όσα μέσα διαθέτει. Θέλω να διαβεβαιώσω του παραγωγούς της περιοχής ότι θα αποζημιωθούν δίκαια και το ταχύτερο δυνατόν και ότι θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην αποκατάσταση του εισοδήματός τους.»