Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Τσίπρας: Γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας

Alexis-Tsipras
Την ανάγκη συνολικής αναβάθμισης της θέσης της χώρας, ώστε να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε χαιρετισμό που απηύθυνε απόψε κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Τριγάζη, στελέχους του κόμματος, με τίτλο «Ο Λαμπράκης και το κίνημα ειρήνης».
Μετά από μια μακρά αναφορά στο κλίμα που επικρατούσε στην Ελλάδα πριν από την δικτατορία του ΄67 και την δράση του κινήματος Λαμπράκη, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι αυτονόητο ότι οι αριστερές δυνάμεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, μέσα στο πλαίσιο του αγώνα για έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια, παλεύουν και για ειρηνικές λύσεις στα διεθνή προβλήματα.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από πρόταση κοινωνικής αλλαγής και ανατροπής, είναι και μια πρόταση συνολικής αναβάθμισης της διεθνούς θέσης της χώρας μας, ώστε να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο η Ελλάδα για την υπόθεση της ειρήνης στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στη Μ. Ανατολή και πρόσθεσε ότι «μέσα από μια τέτοια αντίληψη βλέπουμε φυσικά και την πολιτική επίλυσης των εθνικών μας θεμάτων».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να υποστηρίξει την αναβάθμιση της Διαβαλκανικής συνεργασίας, μια παλιά ιδέα της αριστεράς που παραμένει επίκαιρη. Επίσης ζήτησε από την κυβέρνηση να πει κατηγορηματικά όχι και με κάθε δυνατό τρόπο, σ’ ένα νέο πόλεμο στην πολύπαθη Μ. Ανατολή, που φαίνεται ότι ήδη σχεδιάζεται, εναντίον του Ιράν αυτή τη φορά.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάψει να απουσιάζει από τις διεθνείς πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για την ανακήρυξη της Μ. Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής. Για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο και της συνταγματικής αναθεώρησης, σκέπτεται να προτείνει ένα νέο άρθρο στο Ελληνικό Σύνταγμα που θα απαγορεύει οπουδήποτε στην ελληνική επικράτεια την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων, ή τον ελλιμενισμό πυρηνοκίνητων πολεμικών πλοίων.

ysterografa.gr