Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

Ποίοι παίζουν για... Δήμαρχοι

Μπορεί οι δηµοτικές εκλογές να απέχουν δεκαπέντε µήνες και παράλληλα να έχει ανοίξει δηµόσια συζήτηση για το ενδεχόµενο αναβολής τους κατά έναν χρόνο, ωστόσο οι σχετικές διεργασίες στις τοπικές κοινωνίες ανά την επικράτεια, αλλά και στα κοµµατικά επιτελεία όλων των αποχρώσεων έχουν ήδη ξεκινήσει.
Μόνο που αυτή τη φορά το νέο πολιτικό σκηνικό που έχει δηµιουργηθεί, λόγω της τρικοµµατικής κυβέρνησης, έχει αλλάξει τα δεδοµένα και στα αυτοδιοικητικά πράγµατα της χώρας, καθώς φαίνεται πως έχει αρχίσει να υποχωρεί η λογική των χρισµάτων και να υπερισχύουν οι ευρύτερες τοπικές συνεργασίες, πάνω και πέρα από κόµµατα..
Η εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ακτινογραφόντας τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας αποκαλύπτει  ονόµατα που συζητούνται ή διεκδικούν ρόλο στις επόµενες αυτοδιοικητικές εκλογές...

Στην Κόρινθο θα διεκδικήσει ξανά τον δήµο ο Αλ. Πνευµατικός, έχοντας απέναντι τους Κ. Γιώτη (Ν.∆.) και Μπ. Κασίµη (ΣΥΡΙΖΑ).
Στο Ναύπλιο αναµένεται να ξανακατέβει ο νυν δήµαρχος, ∆. Κωστούρος, την ώρα που υποψηφιότητα θα καταθέσουν οι Χρ. Γραµµατικόπουλος (Ν.∆.) και Τ. Σαλεσιώτης (ΠΑΣΟΚ), καθώς και ο Γ. Γκιόλας (ΣΥΡΙΖΑ)
Στην Τρίπολη, φαβορί είναι ο νυν «γαλάζιος» δήµαρχος, Γ. Σµυρνιώτης, όταν από το ΠΑΣΟΚ, εκτός του ∆. Παυλή, ακούγεται το όνοµα του Κ. Τζούµη. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να καταλήγει στην ηθοποιό Αντ. Γιαννούλη.
Στη Σπάρτη, νέα θητεία θα διεκδικήσει ο Στ. Αργειτάκος, ενώ το σκέφτεται ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης.
Στην Καλαµάτα  το χρίσµα αναµένεται να λάβει από τη Ν.∆. ο νυν δήµαρχος , Π. Νίκας. Ενδιαφέρον προβλέπεται να εκφράσουν ο βουλευτής ∆. Σαµπαζιώτης και ο πρόεδρος της ΝΟ∆Ε, Π. Μαντάς. Από το ΠΑΣΟΚ συζητείται η αντιπεριφερειάρχης Ντ. Νικολάκου, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ το όνοµα του βουλευτή Θ. Πετράκου.
Στον Πύργο ενδιαφέρον δείχνουν ο Αντώνης Καράµπελας (ΠΑΣΟΚ-∆ΗΜ.ΑΡ.) και ο πρόεδρος του Επιµελητηρίου, Κώστας Νικολούτσος (Ν.∆.).
 Στην Πάτρα, ο Γιάννης ∆ηµαράς (∆ΗΜ.ΑΡ.) θα έχει απέναντί του ξανά τον «γαλάζιο» Κώστα Χριστόπουλο.
Στη Ζάκυνθο ακούγεται το όνοµα του πρ. νοµάρχη ∆. Γάσπαρου.
Στην Κεφαλλονιά ο Αλ. Παρίσης (Ν.∆.) θέλει να ανανεώσει τη θητεία του
Στο Μεσολόγγι, ο Π. Κατσούλης (ΠΑΣΟΚ) θα έχει απέναντί του τον πρώην δήµαρχο, Γιώργο Πρεβεζάνο (Ν.∆.).
Στο Αγρίνιο, ο νυν δήµαρχος, Παύλος Μοσχολιός (ΠΑΣΟΚ), διεκδικεί στήριξη από τους κυβερνητικούς εταίρους, αλλά το σκέφτεται και ο Γιώργος Παπαναστασίου (Ν.∆.).
Τώρα όσο αφορά την Αθήνα ακούγονται έντονα τα ονόµατα των Μάκη Βορίδη, Ανδρέα Ψυχάρη, Βασίλη Κικίλια και Ολγας Κεφαλογιάννη, παρόλο που η ίδια το αρνείται. Κάποιοι όµως υποστηρίζουν πως η Νέα ∆ηµοκρατία αναζητά πρόσωπο-έκπληξη, που θα µπορεί να στηριχθεί και από τους κυβερνητικούς εταίρους. Πάντως, ο Νικήτας Κακλαµάνης έχει δηλώσει ήδη πως προτίθεται να διεκδικήσει τον δήµο ως ανεξάρτητος απέναντι στον Γιώργο Καµίνη.
Στον Πειραιά ο Βασίλης Μιχαλολιάκος θα διεκδικήσει εκ νέου τον δήµο, ενώ συζητείται εντόνως πως ο Μίµης Ανδρουλάκης θα µπορούσε να συσπειρώσει την ευρύτερη Κεντροαριστερά. 
Ο Ανδρέας Παχατουρίδης επιθυµεί να συνεχίσει τη θητεία του στον ∆ήµο Περιστερίου, όπως και ο ∆ηµήτρης Μαραβέλιας στο Χαϊδάρι.  Στο Μαρούσι, ο Γιώργος Πατούλης, αν και έκανε δεύτερες σκέψεις, θα προσπαθήσει να επανεκλεγεί, την ώρα που στην Κηφισιά ο Νίκος Χιωτάκης επιθυµεί να συνεχίσει, αν και έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε µεγάλη µερίδα δηµοτών.
Στη Νέα Φιλαδέλφεια ο Χάρης Τοµπούλογλου θέλει να ξαναδοκιµάσει την τύχη του, στο Π. Φάληρο ο ∆ιονύσης Χατζηδάκης παραµένει σταθερή αξία. Οσον αφορά τη Γλυφάδα, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόµα τις προθέσεις του για το αν θα διεκδικήσει εκ νέου τον δήµο.
Στα Ιωάννινα, ο Φ. Φίλιος (ΠΑΣΟΚ-∆ΗΜ.ΑΡ.) θέλει να συνεχίσει, ενώ και ο πρώην δήµαρχος Νίκος Γκόντας, από τη Ν∆, θέλει να επιστρέψει. Σκέφτεται να κατέβει και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς
Στη Λάρισα ο Κ. Τζανακούλης θέλει να συνεχίσει, ενώ στον Βόλο η Ζέττα Μακρή δεν εγκαταλείπει το ∆ηµοτικό Συµβούλιο, µε αποτέλεσµα κάποιοι να επιµένουν πως θα κατέβει εναντίον του νυν δηµάρχου, Π. Σκοτεινιώτη (∆ΗΜ.ΑΡ.).
Στη Θεσσαλονίκη ο Κ. Γκιουλέκας έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του κόντρα στον Γ. Μπουτάρη, ενώ ακούγεται το όνοµα του Στ. Καλαφάτη και ενδιαφέρεται ο Κ. Βελόπουλος.
Στη ∆ράµα ο Θ. Μαργαρίτης επιθυµεί να πάρει ρεβάνς από τον Κ. Χαρακίδη (ΠΑΣΟΚ-∆ΗΜ.ΑΡ.), αλλά ενδιαφέρον έχει εκφράσει και ο πρ. βουλευτής της Ν.∆. Μ. Τζίµας. Στην Ξάνθη ακούγεται το όνοµα του πρ. υπουργού Αλ. Κοντού. Στην Κοζάνη, απέναντι στον Λ. Μαλούτα (ΠΑΣΟΚ) φαίνεται ότι θα πάρει θέση ο Γ. Κασαπίδης.
Ο Γ. Τρεπεκλής (Ν.∆.) στην Κέρκυρα θέλει να ανανεώσει τη θητεία του
Στη Ρόδο η Ν.∆. προσανατολίζεται στον πρ. πρόεδρο του Επιµελητηρίου Γ. Χατζηµάρκο, ενώ βλέψεις έχει ο Στ. Καρίκης µε τις ευλογίες των Παυλίδη και Κόνσολα.
Στη Μυτιλήνη από τη Ν.∆. ακούγονται τα ονόµατα των Θ. Βαλσαµίδη, Στρ. Τζιµή και Κ. Μουτζούρη.
Υποψηφιότητα που θα µπορεί να στηριχθεί από ΠΑΣΟΚ και ∆ΗΜ.ΑΡ. αναζητά στο Ηράκλειο η Ν.∆. Ωστόσο, ο νυν δήµαρχος, Γ. Κουράκης, θα διεκδικήσει ξανά τον δήµο. Τέλος στα Χανιά την έκπληξη αναµένεται να κάνει ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, ενώ από το ΠΑΣΟΚ θα είναι υποψήφιος εκ νέου ο Ελ. Σκουλάκης.

Πληροφορίες από εφημερίδα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ"