Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

Άμεσες απολύσεις από τις ΔΕΚΟ ζητά τώρα η τρόικα.- Βενιζέλος: «Το Δημόσιο, το μεγάλο αγκάθι με την τρόικα»

Ως πιθανή δεξαμενή απολύσεων εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ Β΄ Βαθμού), που είναι εταιρείες ιδιωτικού δικαίου, φαίνεται ότι έχει υποδείξει η τρόικα, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών μας διαβλέπουν ότι θα χρειαστεί χρόνος για την εφαρμογή του σχεδίου Μανιτάκη για τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο.
Όπως αναφέρει η Καθημερινη το σκεπτικό είναι ότι οι συγκεκριμένα εταιρείες είναι ιδιωτικού δικαίου και απασχολούν υπαλλήλους αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν καλύπτονται από τη μονιμότητα και, συνεπώς, θα μπορούσαν να απομακρυνθούν με αποζημίωση απόλυσης.
Στο μεταξύ ...
«μεγάλο αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – τρόικας χαρακτήρισε μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών μας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλος στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην Ιπποκράτους.
«Πρέπει να ξεπεράσουμε το ζήτημα αυτό, πάντα στο πλαίσιο του Συντάγματος και της έννομης τάξης και υπό τον έλεγχο των αρμοδίων δικαστηρίων», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος και ζήτησε να κινηθούν οι διαδικασίες πειθαρχικής αξιολόγησης και επαγγελματικής αξιολόγησης, γιατί «αυτά θα μας προσδώσουν αξιοπιστία και στο εσωτερικό και διεθνώς».  
Μάλιστα όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «η τρόικα δεν αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα από μια δημοσιονομική, αλλά από μια διαρθρωτική οπτική γωνία. Στο ζήτημα αυτό κρίνεται η αξιοπιστίας μας, κρίνεται η απάντηση στο ερώτημα αν εδώ στην Ελλάδα θέλουμε βαθιές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, τομές, ένα άλλο κράτος που να μπορεί να λειτουργήσει φιλοεπενδυτικά, φιλοαναπτυξιακά και φιλικά προς τον πολίτη», πρόσθεσε.
Να συναντηθεί και ο Κουβέλης με την τρόικα
Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα μιλήσει γι” αυτά τα θέματα και με τον πρωθυπουργό και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, «με τον οποίο είμαστε σε πολύ συστηματική επαφή», και χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» να πραγματοποιηθεί και απευθείας συνάντηση της ΔΗΜΑΡ με την τρόικα, καθώς «θα βοηθήσει πάρα πολύ στον εντοπισμό των θεμάτων όπως τα βλέπει η κάθε πλευρά, γιατί πρέπει να κάνουμε όσα απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία».
«Είναι θέμα κυβέρνησης και όχι Μανιτάκη»
Απαντώντας σε ερώτημα για το αν το θέμα του Δημοσίου βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως «το ζήτημα δεν είναι καθόλου προσωπικό. Αφορά την κυβέρνηση, τη χώρα, την κοινωνία και πως όλα τα θέματα τα αντιμετωπίζει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε συνεννόηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση».

aftodioikisi.gr