Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

«Χαστούκι» στην Μέρκελ από την Κάτω Σαξονία

Weil Steinbrück
Μεγάλο χαστούκι δέχθηκε τελικά η Καγκελάριος Angela Merkel στην Κάτω Σαξονία, όπως προεξοφλεί η δημόσια τηλεόραση της Γερμανίας. Και το χειρότερο γι’ αυτήν δεν είναι ότι έχασε την διακυβέρνηση του τέταρτου πολυπληθέστερου κρατιδίου στη Γερμανία, αλλά και τον έλεγχο της διαχείρισης της εξουσίας, ίσως ακόμη και τον αέρα του «περιπάτου» ενόψει των επερχόμενων ομοσπονδιακών εκλογών του επόμενου φθινοπώρου.
Αναλυτικά το αποτέλεσμα των εκλογών ανά κόμμα, επικεφαλής υποψήφιο, ποσοστό και έδρες. Στις τελευταίες συνυπολογίζονται και οι επιπλέον που προστίθενται σύμφωνα με το ιδιαίτερο εκλογικό σύστημα της Γερμανίας.

01CDUDavid McAllister36,0% 54
02SPDStephan Weil32,6% 49
03FDPStefan Birkner9,9% 14
04ΠΡΑΣΙΝΟΙAnja Piel13,7% 20

Το αποτέλεσμα αυτό συνεπάγεται για τον κυβερνητικό συνασπισμό την απώλεια ελέγχου στο Bundesrat. Η Angela Merkel θα αδυνατεί πλέον να περνάει τα σημαντικά νομοσχέδια χωρίς την στήριξη της αντιπολίτευσης. Αντίθετα, η πίεση προς το SPD και τον υποψήφιό του για την καγκελαρία, Peer Steinbrück, χαλαρώνει ελαφρώς, αν και θα πρέπει να αναμένεται η μετάφραση αυτής της τοπικής επιτυχίας σε εθνικό επίπεδο. Οι επόμενες δημοσκοπήσεις θα κρίνουν πολλά επί τούτου, ενώ και ίδιος ομολόγησε ότι η παρουσία του δεν βοήθησε ιδιαίτερα τον Stephan Weil.
Σημαντική η ανάσα για τον Philipp Rösler και το FDP, αφού ο πρώτος, εκμεταλλευόμενος το σχεδόν διψήφιο ποσοστό του κόμματός του στην πατρίδα του Κάτω Σαξονία, ανακηρύχθηκε ως ο πραγματικός νικητής της αναμέτρησης και θα μπορεί πλέον να προβάλλει με μεγαλύτερη πειστικότητα το επιχείρημα ότι είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στις εθνικές εκλογές του φθινοπώρου.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ / ysterografa.gr