Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Την οργάνωση "Κίνημα 12 Φλεβάρη" υποψιάζονται ότι βρίσκεται πίσω από την έκρηξη στο Mall - Είχε τοποθετήσει την βόμβα στο ΜΕΤΡΟ τον Φεβρουάριο του '12



Την οργάνωση «Κίνημα 12 Φλεβάρη» που τοποθέτησε ωρολογιακή εμπρηστική βόμβα μέσα σε συρμό του ΜΕΤΡΟ στο Αιγάλεω στις 25 Φεβρουαρίου 2012, υποψιάζονται οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ότι κρύβεται πίσω από την βομβιστική επίθεση στο εμπορικό κέντρο MALL.

«Η συνδεσμολογία της βόμβας του εμπορικού κέντρου είναι η ίδια με εκείνη στο μετρό, μόνο που ο πυροκροτητής-αντίσταση ηλεκτρικού λαμπτήρα, κατέληγε σε εκρηκτική ύλη και όχι σε εύφλεκτο υγρό» αναφέρουν οι ίδιοι αξιωματικοί.

Η βόμβα του ΜΕΤΡΟ, η οποία δεν ανεφλέγη, εξαιτίας της ελαττωματικής αντίστασης του λαμπτήρα, που έπαιζε τον ρόλο του πυροκροτητή, αποτελείτο από ένα τετράλιτρο μπιτόνι βενζίνης, ρολόι «ρούχλα», οκτώ μπαταρίες των 1,5V, και διακόπτη ON-OFF». Το ηλεκτρικό μέρος της βόμβας βρισκόταν σε ένα τάπερ, ενώ όλος ο εμπρηστικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε μια πράσινη χάρτινη σακούλα δώρων.
Στην περίπτωση του εμπορικού κέντρου, το εύφλεκτο υγρό είχε αντικατασταθεί από ζελατοδυναμίτιδα, ωστόσο έχουν κοινά σημεία στη συνδεσμολογία. Ίδιου τύπου ρολόι, δύο διακόπτες ON-OFF, οκτώ μπαταρίες των 1,5V, προκειμένου να συμπληρωθούν τα 12V για την ολοκλήρωση του κυκλώματος της έκρηξης, και πιθανόν δύο αντιστάσεις ηλεκτρικών λαμπτήρων- που είχαν τον ρόλο του πυροκροτητή.

Η αποτυχημένη εμπρηστική επίθεση στο συρμό του μετρό στο Αιγάλεω, είχε καταγραφεί στις 25 Φεβρουαρίου 2012, απόγευμα Σαββάτου πριν την Κυριακή των Αποκριών. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είχαν διαπιστώσει πως ο μεταφορέας και τοποθετητής της εμπρηστικής βόμβας ήταν «μασκαρεμένος» ως… ιερέας.
Λίγες ημέρες αργότερα είχαν εντοπίσει και την «ομάδα υποστήριξης», δύο άνδρες και μία γυναίκα, με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, σε άλλους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ.

Στην περίπτωση του THE MALL, οι αστυνομικοί έχουν στην κατοχή τους βίντεο, που δείχνει τον άνδρα που μεταφέρει και τοποθετεί τη βόμβα στο διαφημιστικό στάντ. Ο νεαρός άνδρας, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής, έχει παραποιημένα χαρακτηριστικά και φαίνεται να περπατά στον διάδρομο του 1ου επιπέδου κινούμενος προς τις κυλιόμενες σκάλες. Όταν στρίβει στη γωνία, υπάρχει «τυφλό» σημείο για τις κάμερες και δεν φαίνεται η τοποθέτηση, ωστόσο οι αρμόδιοι αξιωματικοί θεωρούν πως πρόκειται για εκείνον που την τοποθετεί.

Η καταγραφή φαίνεται να έχει γίνει 15-20 λεπτά πριν γίνουν τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, τα οποία διαπιστώθηκε ότι έχουν γίνει από δημόσιο καρτοτηλέφωνο του νοσοκομείου ΚΑΤ.

Οι αστυνομικοί δεν φαίνεται να έχουν εντοπίσει στον ίδιο χώρο, κίνηση και άλλων υπόπτων συνεργατών «υποστήριξης», ωστόσο δεν αποκλείουν να παρακολουθούν από απόσταση. Από άλλο οπτικοακουστικό υλικό που έχουν συλλέξει οι αστυνομικοί, υπάρχουν 4-5 ακόμη ύποπτοι, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, που θα μπορούσαν να αποτελούν την ομάδα κρούσης και υποστήριξης. Φορούν καπέλα και σκούφους, γυαλιά ηλίου και μυωπίας, ενώ ίσως κάποιοι να έχουν προσθέσει... υπογένεια ή μουστάκια.

Στα εγκληματολογικά εργαστήρια γίνεται προσπάθεια να εντοπίσουν τον «βομβιστή», σε άλλα σημεία του εμπορικού κέντρου, προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχει έρθει σε επαφή με τους άλλους υπόπτους. Δεν αποκλείεται αν προκύψει κάποια τέτοια «ταύτιση», οι αστυνομικές αρχές να δημοσιοποιήσουν αυτές τις φωτογραφίες, αναζητώντας πληροφορίες από πολίτες και εργαζομένους του εμπορικού κέντρου.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής έχουν βάλει δυναμικά στο «κάδρο» των υποψήφιων οργανώσεων το «Κίνημα 12 Φλεβάρη», διαβάζοντας ξανά την προκήρυξή τους.

«Επίθεση σε χώρο κίνησης πολλών πολιτών, μαζικό μέσο μεταφοράς, τότε, σε χώρο συγκέντρωσης πολλών πολιτών, εμπορικό κέντρο, τώρα» επισημαίνουν αινιγματικά οι ίδιοι αξιωματικοί. Η προκήρυξη της «12 Φλεβάρη» είχε αναρτηθεί στον ιστόστοπο athensindymedia, ενώ να θυμίσουμε ότι την συγκεκριμένη ημερομηνία είχαν σημειωθεί εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και εμπρησμοί ιστορικών κτιρίων και καταστημάτων της πόλης.
newsit.gr