Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Οι πληροφορίες της τελευταίας ώρας

Οι πληροφορίες της τελευταίας ώρας δείχνουν ότι κάποια ονόματα έχουν “κλειδώσει” και κάποια άλλα ακούγονται μόνο για να “καούν”. κυβέρνηση μετά και την στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θα έχει περισσότερο την σφραγίδα Σαμαρά. Ισχύει κατ' αρχήν αυτό που λένε όλοι από χθες, για ολιγομελές σχήμα.

Στο κρισιμότατο υπουργείο Οικονομικών θεωρείται σίγουρο το όνομα του κ. Ράπανου, ενώ για τη θέση του υφυπουργού ακούγονται τα ονόματα του νυν υπηρεσιακού υπουργού, κ.Ζαννιά και το όνομα του κ. Μουρμούρα.

Τα ονόματα που έχουν κλειδώσει είναι:

Βαγγέλης Μεϊμαράκης Πρόεδρος της Βουλής
Δημήτρης Αβραμόπουλος Υπουργειο Αμυνας
Πάνος Παναγιωτόπουλος Υπουργείο Εξωτερικών
Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος Υπουργός Παιδείας
Κώστας Τζαβάρας Υπουργός Προστασίας του Πολίτη με υφυπουργό τον Λευτέρη Οικονόμου
Γιάννης Στουρνάρας Υπουργός Ανάπτυξης
Κωστής Χατζηδάκης Υπουργός Υποδομών
Τάσος Γιαννίτσης Υπουργός Διοικητικής Μετταρύθμισης
Όλγα Κεφαλογιάννη Υπουργός Τουρισμού
Αλέξανδρος Τουρκολιάς Υπουργός Ναυτιλίας

Τέλος, ο βουλευτής Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης είναι πιθανό να τοποθετηθεί υπουργός Επικρατείας.

Άγνωστο παραμένει ποιος θα αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Σαμαρά.

Στο υπουργείο Εργασίας αναμένεται να παραμείνει ο Αντώνης Ρουπακιώτης, ενώ δεν αποκλείεται στο υπουργείο Εσωτερικών να μείνει στη θέση του ο συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης, και οι δύο επιλογές του κ. Κουβέλη.

Ποιοι αναλαμβάνουν υπουργοί (πολιτικοί και τεχνοκράτες) της νέας κυβέρνησης

Ποιοι αναλαμβάνουν υπουργοί της νέας κυβέρνησης
          

Από ώρα σε ώρα αναμένεται η ανακοίνωση των ονομάτων που θα συγκροτήσουν την πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα μεταπολιτευτικά (όχι κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ή μεταβατική) και θα συμμετέχουν σε αυτή πρόσωπα που έχουν υποδείξει και τα τρία κόμματα. Ωστόσο, την τελική ευθύνη για το νέο κυβερνητικό σχήμα την διατηρεί αποκλειστικά ο πρωθυπουργός.
Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί απόψε στις 9 το βράδυ και να ορκιστεί αύριο το πρωί, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς.
Όπως αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος η νέα κυβέρνηση θα περιλαμβάνει 16 υπουργούς , μαζί με το νέο υπουργείο Ναυτιλίας που θα ανασυσταθεί και 12 υφυπουργούς, δηλαδή 28 υπουργών ενώ οι προηγούμενες άγγιζαν με όλα τα στελέχη σχεδόν τα 50 μέλη...

Ποιοι «υπουργοποιούνται»
Οι τελευταίες πληροφορίες, παρ΄ ότι (εκτός από τους δύο παρακάτω) δεν έχει δεχθεί κανένα από τα φερόμενα προς υπουργοποίηση πρόσωπα τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό, αναφέρουν:

Νέος πρωθυπουργός της χώρας, ο Α. Σαμαράς – Μετά την ορκωμοσία, η νέα κυβέρνηση

Νέος πρωθυπουργός της χώρας, ο Α. Σαμαράς – Μετά την ορκωμοσία, η νέα κυβέρνηση
          

Πρωθυπουργός της χώρας ορκίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στο Προεδρικό Μέγαρο, αμέσως μετά την επιστροφή της διερευνητικής εντολής που είχε λάβει ως πρώτο κόμμα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, δήλωσε: «Ζητώ από τον Ελληνικό λαό πατριωτισμό και αρραγή εθνική ενότητα και εμπιστοσύνη. Mε τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βγει ο λαός μας, μια ώρα νωρίτερα από την κρίση.
Όπως και θα ζητήσω, αύριο το πρωί, από τη νέα κυβέρνηση, που θα σχηματιστεί, σκληρή δουλειά. Για να μπορέσουμε να δώσουμε χειροπιαστή ελπίδα στο λαό μας».
Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελετή παράδοσης –παραλαβής από τον απερχόμενο υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο.

Τρία νέα υπουργεία ιδρύει ο Σαμαράς

Όπως αποκάλυψε η Μαρία Σπυράκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει να προχωρήσει στην ίδρυση τριών καινούριων υπουργείων, όπως ακριβώς είχε δεσμευτεί προεκλογικά. Σε μια προσπάθεια να υπάρξει καλύτερη εκπροσώπηση της κυβέρνησης σε κρίσιμους τομείς, ιδίως της οικονομίας, αλλά και με παραμέτρους εθνικής αξιοπρέπειας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να συστήσει αυτόνομα υπουργεία, το υπουργείο Τουρισμού, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Για τα δυο πρώτα υπουργεία, ο Αντώνης Σαμαράς είχε δεσμευτεί προεκλογικά, ενώ η πρόθεση ίδρυσής τους σκόρπισε ικανοποίηση στους παράγοντες της αγοράς. Όσο για το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, έχει βαθιά εθνική σημειολογία, και ο Αντώνης Σαμαράς έκρινε απαραίτητη την ίδρυσή του.

statesman.gr

Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί τον Ράπανο

Ένας από τους διαχρονικά στενότερους συνεργάτες του Κώστα Σημίτη, και μέχρι σήμερα πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, ο Βασίλης Ράπανος, θα είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά, αναλαμβάνοντας να σηκώσει ένα σημαντικό μέρος από το βάρος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τους εταίρους της Ελλάδας, για την ουσιαστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βασίλης Ράπανος θα είναι παρών στη συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, παρουσία του Γιώργου Ζαννιά, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην αυριανή Σύνοδο του Eurogroup.
Ο Βασίλης Ράπανος πάντως αναμένεται να μπει από την πρώτη στιγμή στο στόχαστρο της αντιπολιτευτικής ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο επειδή ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών μιας κυβέρνησης αποτελεί εύκολο στόχο για την αντιπολίτευση, αλλά και επειδή μερικές μέρες πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ο κ. Ράπανος, ως πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, δημοσιοποίησε έκθεση των μελετητών της ΕτΕ για τις ολέθριες συνέπειες που θα είχε μια ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στο δημοσιονομικό καθεστώς της δραχμής, μετά από μια έξοδο από την ευρωζώνη,

ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ


«Ο κ. Σαμαράς έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Του ευχόμαστε να επιτύχει στο έργο του για το καλό όλων.


Βέβαια παραμένει ένας πρωθυπουργός του Μνημονίου, ένας πολιτικός με υπογραφές τήρησής του και ένας πολιτικός με μεγάλη έφεση στις κυβιστήσεις.


Θα τον παρακολουθούμε στενά και θα τον κρίνουμε αυστηρά με βάση τις υποσχέσεις του.


Εμείς δε θα του δώσουμε άφεση για τραγικά λάθη όπως έκανε αυτός στο Γιώργο Παπανδρέου.


Οι πολίτες δεν αντέχουν νέα ανικανότητα και άλλη ατιμωρησία. Είναι ήδη απελπισμένοι.


Ούτε η Ελλάδα αντέχει άλλη υποτίμηση. Ούτε οικονομική αλλά ούτε εθνική».

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ



«Με ιδιαίτερη έκπληξη διαπίστωσα ότι το Πρωτοδικείο Ηρακλείου με την με αριθμό 167/18-6-2012 Πράξη του, παρά το νόμο και κατά παράβαση της κείμενης εκλογικής νομοθεσίας, προχώρησε, αφενός μεν σε κατάρτιση  πίνακα πρώτης κατανομής των βουλευτικών εδρών στην Εκλογική Περιφέρεια Ηρακλείου, αρμοδιότητα την οποία έχει μόνο η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και αφετέρου σε εφαρμογή όχι του ισχύοντος εκλογικού μέτρου, όπως αυτό καθορίζεται από την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία, αλλά με βάση διατάξεις του καταργηθέντος εκλογικού νόμου του 1985 ήτοι του ν+1.


Με βάση την παραπάνω πράξη του Πρωτοδικείου Ηρακλείου, στο ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ, προσκυρώθηκαν από τη πρώτη κατανομή τρείς (3) έδρες, τη στιγμή που το Υπουργείο Εσωτερικών, με ανακοίνωση του προσκύρωσε στο ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ  δύο (2) έδρες στην Εκλογική Περιφέρεια Ηρακλείου.


Είναι προφανές ότι στο βαθμό που ισχύσει ο τρόπος καθορισμού του εκλογικού μέτρου που εφαρμόζει εσφαλμένα η ως άνω Πράξη του Πρωτοδικείου Ηρακλείου, τότε κινδυνεύουν να ανατραπούν τα πανελλαδικά αποτελέσματα που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.


Έτσι, η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει πολλαπλάσιες έδρες και τα κόμματα της υπό εκκόλαψη συγκυβέρνησης, τουλάχιστον 180 έδρες.

Για το λόγο αυτό θα προβώ άμεσα στην άσκηση όλων των νόμιμων μέσων  κατά της παραπάνω Πράξης του Πρωτοδικείου Ηρακλείου.

 Νότης Μαριάς

Υποψήφιος Βουλευτής Π.Ε. Ηρακλείου»