Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

ΗΠΑ: Ομπάμα και Ρόμνεϊ ισοψηφούν σε εθνικό επίπεδο



Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρεπουμπλικάνος Μιτ Ρόμνεϊ στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos, μέσω διαδικτύου, που δημοσιοποιεί σήμερα το Ρόιτερς, στην πρόθεση ψήφου αθροιστικά σε βάση διαπολιτειακή ισοψηφούν, στο 46%, όμως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ελαφρό προβάδισμα σε τρεις κρίσιμες πολιτείες.

Σε αυτούς "που πιθανώς θα ψηφίσουν" ο Ομπάμα έχει προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου 3% στη Βιρτζίνια, και 2% στη Φλόριντα και το Οχάιο, αναφέρει αυτή η τελευταία δημοσκόπηση.


Κατά τα άλλα, όλες οι λοιπές ενδείξεις προτίμησης ψήφου για τον Ομπάμα που έχει η ίδια δημοσκόπηση εμπίπτουν στην κατηγορία του "στατιστικού λάθους" του συν-μείον 3,4% .

Στο Κολοράντο, η εκλογική αναμέτρηση των δύο πολιτικών γίνεται "στήθος με στήθος" (ισοψηφία 46%), αναφέρει η δημοσκόπηση αυτή.

Κανένας εκ των Ομπάμα-Ρόμνεϊ στις 4ήμερες αναζητήσεις από το Ipsos του εκλογικού αποτελέσματος, που γίνονται -σε διαπολιτειακή βάση- από τις αρχές Οκτωβρίου και μετά, δεν έχει λάβει ένα "σαφές" προβάδισμα.

Συλλογικά, ανά πολιτεία, ο Ομπάμα προηγείται σε τρεις κρίσιμες πολιτείες, στον αγώνα να αποκτήσει την οριακή πλειοψηφία των 270 εκλεκτόρων, ικανή να τον διατηρήσει στον Λευκό Οίκο και μετά τον Ιανουάριο του 2013.

Ανεξαρτήτως του ποιόν τελικά θα ψηφίσουν, ποσοστό περίπου 52% των όσων συμμετείχαν στην τελευταία δημοσκόπηση του Ipsos απάντησαν πως "ο Ομπάμα θα νικήσει".

Μόνον το 32% πιστεύει στη νίκη του Ρεπουμπλικάνου Ρόμνεϊ .

Πράγματι, ο Ρόμνεϊ έχει οπωσδήποτε ανάγκη την νίκη στις περισσότερες από τις εννέα αμερικανικές πολιτείες, που σε αυτές τις προεδρικές το εκλογικό αποτέλεσμά τους θα προσδιορίσει τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου.

Στη Βιρτζίνια, ανάμεσα σε πολλές πολιτείες όπου καθ' όλες τις ενδείξεις μπορεί να υπερέχει τελικά ο Ομπάμα του Ρόμνεϊ, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει το σαφέστερο προβάδισμα--είναι μια πολιτεία που μέχρι και το 2008 ήταν στην πολιτική επιρροή των Ρεπουμπλικάνων.

Εκεί λοιπόν υπάρχει πρόθεση ψήφου 48% για τον Ομπάμα, έναντι 45% για τον Ρόμνεϊ, πέραν κάθε "στατιστικού λάθους".

Αν πάλι ο Ρόμνεϊ δεν νικήσει στο Οχάιο, θα δυσκολευτεί αφάνταστα να φθάσει στον Λευκό Οίκο στο τέλος Ιανουαρίου του 2013.
Εκεί, όμως, το προβάδισμα εκ νέου είναι για τον Ομπάμα (47% προς 45%).

Στη Φλόριντα, όπου ο Ρόμνεϊ σημείωνε εκλογική επιτυχία μέχρι πρότινος, τώρα έχουμε: Ομπάμα 48%-Ρόμνεϊ 46% .

Ποσοστό 27% των Αμερικανών που συμμετείχαν στην τελευταία δημοσκόπηση, έχουν ήδη ψηφίσει για τον νέο πρόεδρό τους -περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη παρόμοια εκλογή.

Στην κατηγορία αυτών των εκλογέων, ο Ομπάμα υπερέχει με 51%, έναντι 44% για τον Ρόμνεϊ.

Αναλυτικότερα: Στο Κολοράντο η αντίστοιχη διαφορά είναι 51% προς 43% . Στη Φλόριντα είναι 52% προς 45%. Στο Οχάιο, όμως, η υπεροχή του Ομπάμα παρουσιάζεται κραταιά--είναι 59% προς 35% .
 
e-typos.com