Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012

Ψωμιάδης: Προτείνει παραίτηση αιρετών ως αντίδραση στο «μνημόνιο 3»

«Εμείς δεν είμαστε διορισμένοι, είμαστε εκλεγμένοι από το λαό και αυτόν εκπροσωπούμε. Αν συνεχιστεί η υποβάθμιση, σας δηλώνουμε ότι εμείς θα παραδώσουμε τα κλειδιά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Και θα προτείνουμε στην ΕΝΠΕ την παραίτηση όλων των περιφερειαρχών, των αντιπεριφερειαρχών και των περιφερειακών συμβούλων εφόσον ψηφιστούν τα μέτρα που διαλύουν την Αυτοδιοίκηση. Είμαστε εκλεγμένοι απευθείας από το λαό, δε θα γίνουμε μαριονέτες».
Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο εν αργία περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, με αφορμή το Μεσοπρόθεσμο και τα μέτρα που προβλέπει για την Αυτοδιοίκηση. Η επιστολή κοινοποιείται στους υπουργούς Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη, Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καράογλου, Επικρατείας Δ. Σταματάκη, στο γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Δ. Μπαλτάκος και στους 13 αιρετούς περιφερειάρχες.
Στην επιστολή του, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δηλώνει «απόλυτα αιφνιδιασμένος για τα μέτρα» του Μεσοπρόθεσμου, διότι «ό,τι περιλαμβάνεται σ' αυτό είναι αντίθετο με τις μέχρι σήμερα εξαγγελίες σχετικά με τη διοικητική μεταρρύθμιση». «Απαξιώνει δε πλήρως τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, τους Περιφερειάρχες και την ΕΝΠΕ, οι οποίοι εδώ και δύο χρόνια αγωνιζόμαστε με θετικό πνεύμα συνεργασίας και συγκεκριμένες προτάσεις για να διατηρήσουμε ζωντανό το θεσμό και, συνακόλουθα, την κοινωνική συνοχή», σημειώνει ο κ. Π. Ψωμιάδης.
«Έχω ζητήσει κατ' επανάληψη από την ελληνική κυβέρνηση να πλησιάσει την ελληνική κοινωνία. Γιατί δεν αρκεί να σωθεί το ευρώ, πρέπει να σωθούν και οι Έλληνες. Δυστυχώς, φωνή βοώντος εν τη ερήμω...», υπογραμμίζει και αναφέρεται αναλυτικά στα μέτρα που προβλέπονται κατά της Αυτοδιοίκησης. «Ανεγκέφαλοι και άσχετοι με την Αυτοδιοίκηση μετατρέπουν τον Καλλικράτη σε Προκρούστη της διοικητικής δομής της χώρας, στερώντας κάθε αναπτυξιακή προοπτική από την ελληνική περιφέρεια, από την ίδια τη χώρα»
«Σήμερα, συντασσόμαστε απόλυτα με τη θέση που εξέφρασε η ΕΝ.Π.Ε. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσουν αυτά τα μέτρα. Έλεος πια! Έχουμε πλέον πλήρη κατάργηση της λογικής». Ο Π. Ψωμιάδης ζητεί από τον Πρωθυπουργό «να βάλει κόκκινες γραμμές στις απαιτήσεις της τρόικα και φρένο στην πλήρη απαξίωση».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Π. Ψωμιάδη
προς τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά έχει ως εξής
:
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Απόλυτα αιφνιδιασμένοι και εμείς πληροφορηθήκαμε μόλις χθες τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Νόμου με τον τίτλο «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016-Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του Ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» που φέρνετε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Αιφνιδιασμένοι γιατί ό,τι περιλαμβάνεται σ' αυτό είναι αντίθετο με τις μέχρι σήμερα εξαγγελίες σχετικά με τη διοικητική μεταρρύθμιση. Απαξιώνει δε πλήρως τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, τους Περιφερειάρχες και την ΕΝΠΕ οι οποίοι εδώ και δύο χρόνια αγωνιζόμαστε με θετικό πνεύμα συνεργασίας και συγκεκριμένες προτάσεις για να διατηρήσουμε ζωντανό το θεσμό και, συνακόλουθα, την κοινωνική συνοχή.
Εδώ και καιρό έχω δηλώσει κατ' επανάληψη ότι ο βιασμός του λαού δεν μπορεί να συνεχιστεί με την αναγκαστική ανεργία, την άγρια φορολογία, το οριζόντιο κόψιμο των μισθών και των συντάξεων. Έχω δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι ο λαός δεν είναι ο εχθρός. Ότι πρέπει να πάψουν κάποιοι να οδηγούν την κατάσταση στα άκρα και να κάνουν εύθραυστη τη ίδια τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ότι δεν μπορεί να επιβάλλονται νέα μέτρα την ώρα που οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της τρόικα ομολογούν την αποτυχία τους. Έχω ζητήσει κατ' επανάληψη από την ελληνική κυβέρνηση να πλησιάσει την ελληνική κοινωνία. Γιατί δεν αρκεί να σωθεί το ευρώ, πρέπει να σωθούν και οι Έλληνες. Δυστυχώς, φωνή βοώντος εν τη ερήμω...
Σήμερα, πέρα από τα χτυπήματα έναντι της κοινωνίας, με τα μέτρα κατά της Αυτοδιοίκησης βάλλονται ευθέως και τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής, της διοικητικής δομής και της Δημοκρατίας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα:
  1. Καταργούνται τα ελάχιστα έξοδα παράστασης που λαμβάνουν ανά συνεδρίαση για το Περιφερειακό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή, οι περιφερειακοί σύμβουλοι (73 ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έρχονται στα περιφερειακά συμβούλια, εφόσον δεν καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησής τους από την μια πόλη στην άλλη, από νομό σε νομό και από νησί σε νησί. Τα Περιφερειακά Συμβούλια θα σταματήσουν να λειτουργούν, καθώς, εκ των πραγμάτων, δεν θα μπορούν να συνεδριάσουν για να λάβουν αποφάσεις. Αυτή η προσπάθεια απαξίωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου και του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την δημοσιονομική προσαρμογή και την μείωση των λειτουργικών δαπανών.
  2. Καταργούνται και οι δύο θέσεις δημοσιογράφων που υπάρχουν σε κάθε Περιφέρεια και ταυτόχρονα μειώνονται στο μισό οι θέσεις των ειδικών συμβούλων και συνεργατών των Περιφερειαρχών. Αντίστοιχη μείωση δεν υπάρχει φυσικά για τους δημοσιογράφους στα Υπουργεία, ούτε για τους συμβούλους Υπουργών και βουλευτών.
  3. Καταργούνται, χωρίς κανένα σχεδιασμό, οι οργανικές θέσεις ΔΕ και ΥΕ Διοικητικού - Οικονομικού, με δυσμενείς επιπτώσεις και για την λειτουργία των υπηρεσιών μας, αλλά και με προφανές κοινωνικό κόστος. Ανοίγει παράθυρο για να οδηγηθούν στην ανεργία άλλοι 40.000 εργαζόμενοι, που κατέστησαν αορίστου χρόνου με το ΠΔ 164/2004 που θεσπίστηκε επί κυβερνήσεως... ΝΔ!!!
  4. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι μόλις τον Απρίλιο του 2012 ψηφίστηκαν περικοπές 50 εκατ. Ευρώ στους ΚΑΠ των Περιφερειών και προβλέπονται 271 εκατ. Ευρώ λιγότερα στον Προϋπολογισμό του 2013 που κατατέθηκε.
Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει τη διάλυση της Αυτοδιοίκησης με την υπογραφή των Παπανδρέου - Ραγκούση! Παρά τις αντιρρήσεις μας στον μνημονιακό Καλλικράτη του κ. Ραγκούση, εργαστήκαμε για να πετύχει η προσπάθεια γιατί πιστέψαμε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση είναι η θεμελιώδης μεταρρύθμιση για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους, μιας ευρωπαϊκής Ελλάδας.
Δυστυχώς, όμως, παρά τις αντίθετες διακηρύξεις, σήμερα συνεχίζεται η πολιτική διάλυσης του κράτους του κ. Ραγκούση, που άρπαξε 2 δις ευρώ από πόρους της Αυτοδιοίκησης για να τα δώσει στην τρόικα. Ανεγκέφαλοι και άσχετοι με την Αυτοδιοίκηση μετατρέπουν τον Καλλικράτη σε Προκρούστη της διοικητικής δομής της χώρας, στερώντας κάθε αναπτυξιακή προοπτική από την ελληνική περιφέρεια, από την ίδια τη χώρα.
Εμείς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εκπροσωπώντας 2,5 εκατ. πολίτες, αρνούμαστε να προσυπογράψουμε τη συνέχιση της ύφεσης και τη διάλυση κάθε ελπίδας εξόδου από το σκοτεινό τούνελ της κρίσης.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Στις 4 Οκτωβρίου, με επιστολή χτυπούσαμε δυνατά το καμπανάκι ζητώντας «να καταργήσετε τις περιφέρειες και τους δήθεν «μικρούς πρωθυπουργούς». Μην επιτρέπετε άλλο τον εξευτελισμό του θεσμού των Περιφερειών! Μην επιτρέπετε τη διάλυση της συνοχής κοινωνίας - αυτοδιοίκησης!». Και πάλι δεν εισακουστήκαμε...
Σήμερα, συντασσόμαστε απόλυτα με τη θέση που εξέφρασε η ΕΝ.Π.Ε. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσουν αυτά τα μέτρα. Έλεος πια! Έχουμε πλέον πλήρη κατάργηση της λογικής. Ολοκληρώνεται η πλήρης άλωση της Αυτοδιοίκησης και οδηγείται ο τόπος με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση και στην κοινωνική έκρηξη.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Μόνο εσείς μπορείτε, με τη δύναμη του λαού, να βάλετε κόκκινες γραμμές στις απαιτήσεις της τρόικα, να βάλετε φρένο στην πλήρη απαξίωση.
Εμείς δεν είμαστε διορισμένοι, είμαστε εκλεγμένοι από το λαό και αυτόν εκπροσωπούμε. Αν συνεχιστεί η υποβάθμιση, σας δηλώνουμε ότι εμείς θα παραδώσουμε τα κλειδιά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Και θα προτείνουμε στην ΕΝΠΕ την παραίτηση όλων των Περιφερειαρχών, των Αντιπεριφερειαρχών και των Περιφερειακών Συμβούλων εφόσον ψηφιστούν τα μέτρα που διαλύουν την Αυτοδιοίκηση. Είμαστε εκλεγμένοι απευθείας από το λαό, δεν θα γίνουμε μαριονέτες.

.aftodioikisi.gr