Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Συνελήφθη ο Γιάννης Σμπώκος - Τον θεώρησαν ύποπτο φυγής

Υπό τον φόβο διαφυγής στο εξωτερικό, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, συνέλαβαν στις 17:30 το απόγευμα, τον πρώην γενικό γραμματέα εξοπλισμών επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου, Γιάννη Σμπώκο. Η Εισαγγελία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για απολογία, κατηγορούμενο για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Η σύλληψη ήρθε δύο μόλις ημέρες πριν ο 61χρονος άνδρας απολογηθεί στον Ανακριτή, την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, ίσως επειδή δικαστικές και αστυνομικές αρχές τον έκριναν ύποπτο φυγής. Εντοπίστηκε σε γραφείο, που τις τελευταίες ημέρες χρησιμοποιούσε ως οικία, στην οδό Μεσογείων στους Αμπελοκήπους.

«Ρε παιδιά, μελετώ την δικογραφία για να πάω να απολογηθώ την Παρασκευή» είπε στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν. Από το γραφείο οι αστυνομικοί κατάσχεσαν φορητούς υπολογιστές και κάποια έγγραφα, ενώ αργά το βράδυ ξεκίνησε αντίστοιχη έρευνα και στο σπίτι του στην οδό Καραϊσκάκη στην Κηφισιά.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του, από τις αρχές του 2000 μέχρι και τις 16 Απριλίου του 2010, ο κ. Σμπώκος κατείχε και απέκρυψε το ποσό του 1.000.000 ευρώ γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το έγκλημα της παράνομης δωροδοκίας του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου. Επίσης, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, από το 1998 μέχρι τον Απρίλιο του 2010 κατείχε και διαχειρίστηκε μέρος του ποσού της παράνομης περιουσίας, τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ, γνωρίζοντας ότι προέρχεται από δωροδοκίες του πρώην υπουργού, με σκοπό την απόκρυψη της παράνομης αυτής προέλευσης, με εκτιμώμενη απόδοση εκ της διαχείρισης αυτής το έτος 2010 περί τα 80.000.000 ευρώ.

Μάλιστα σύμφωνα με τον εξάδελφο και συγκατηγορούμενο του πρώην υπουργού Νίκο Ζήγρα, στον Σμπώκο κατέληγαν τα χρήματα του Τσοχατζόπουλου τα οποία επενδύονταν μέσω χρηματιστηριακής εταιρείας που ανήκε στον πεθερό του πρώην διευθυντή του υπουργείου Άμυνας.

Άκης-Σμπώκος: Μαζί και στη φυλακή - Τι λέει ο "Ανωγιανός" για τις αγορές εξοπλισμώνΟ εξ απορρήτων Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών του Άκη Τσοχατζόπουλου,Γιάννης Σμπώκος. Ο Γιάννης του Άκη. Ήταν ένα όσο διάστημα ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν παντοδύναμος ΥΕΘΑ. Μαζί διαχειρίστηκαν όλα τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα. Και τελικά με διαφορά πέντε μηνών μαζί είναι και στη φυλακή,μετά από τη σύλληψη Σμπώκου.

Ποιος είναι ο Γιάννης Σμπώκος

Ο άνθρωπος πίσω από τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Ο γενικός γραμματέας εξοπλισμών που κάποτε «έλυνε κι έδενε» στο ΥΕΘΑ, αλλά πλέον κατηγορείται για εμπλοκή στο σκάνδαλο Άκης-gate…
Γεννήθηκε στα Ανώγεια της Κρήτης το 1951. Είναι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός του ΕΜΠ, παντρεμένος με την επίσης πολιτικό μηχανικό Ντίνα Νικολοπούλου και έχουν δυο παιδιά, έναν γιο μαθηματικό και μια κόρη γιατρό.
Μόνιμη κατοικία του είναι μια βίλα στο Κεφαλάρι, αλλά τις τελευταίες μέρες –λίγο πριν συλληφθεί το απόγευμα της Τρίτης- είχε κάνει... σπίτι του, το γραφείο του επί της λεωφόρου Μεσογείων.

Μεγάλωσε στα Ανώγεια και δεν έκοψε ποτέ τους δεσμούς του με την Κρήτη. Λέγεται μάλιστα πως όποτε κατέβαινε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον συνόδευαν πάντα μαυροπουκαμισάδες.

Τα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, όταν ο Άκης ήταν ουσιαστικά το Νο2 του κόμματος και ο εξ απορρήτων του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Γιάννης Σμπώκος ήταν ένα από τα πιο διακεκριμένα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.
Το 1991 εξελέγη για πρώτη (και μοναδική) φορά βουλευτής. Κατέβηκε στο Ρέθυμνο. Εξελέγη και το 2000 και πάλι στο Ρέθυμνο, αλλά δε μπήκε ποτέ στη Βουλή, αφού η εκλογή του ακυρώθηκε από το εκλογοδικείου μετά από ένσταση του Ε. Λουκάκη.

«Υλοποίησε το μεγαλύτερο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΕΜΠΑΕ 1996 - 2000) όλων των εποχών», αναφέρει ο ίδιος στο βιογραφικό του.

Αποχώρησε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 2001. Τον ίδιο χρόνο, στις 24 Οκτωβρίου, μετακινήθηκε και ο Άκης Τσοχατζόπουλος από το ΥΕΘΑ στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου, ενεπλάκη και το όνομά του. Στις σημειώσεις του πρώην υπουργού, το όνομά του αναφέρεται συχνά, με τον Άκη να του ζητάει επιτακτικά λεφτά. Η συμπληρωματική απολογία του (επίσης κατηγορούμενου) Νίκου Ζήγρα τον εμφανίζει ως πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση. Η απολογία του ξαδέρφου του Άκη Τσοχατζόπουλου φαίνεται πως ώθησε τις αρχές να εκδώσουν ένταλμα σύλληψης του, ως ύποπτου φυγής. Σήμερα, οδηγείται στον εισαγγελέα και τον ανακριτή.
 newsit.gr