Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Η 17η Οκτωβρίου, Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Φτώχειας


Η Γραμματέας Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας κα Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της Φτώχειας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

      «Η 17η Οκτωβρίου, Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Φτώχειας, υπενθυμίζει στον κόσμο τις προσπάθειες για την επίτευξη των «Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας» και την επιτυχία του προγράμματος του ΟΗΕ για τη μείωση της φτώχειας στο μισό ως το 2015 παγκόσμια.

      Η χώρα μας βιώνει μια περίοδο σοβαρής  και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και ύφεσης. Μιας κρίσης που όπως αποδεικνύεται καθημερινά δεν είναι μόνο ελληνική.

     Κοινωνικό επακόλουθο αποτελεί η αύξηση της ανεργίας και η διεύρυνση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού με πολλούς συμπολίτες μας να βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η Ελλάδα, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, παρουσιάζει το έκτο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην Ε.Ε. σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat. Η συρρίκνωση του διαθέσιμου ακαθάριστου εισοδήματος των νοικοκυριών φαίνεται να πλήττει περισσότερο τα παιδιά και τους νέους με το ποσοστό της παιδικής φτώχειας να αγγίζει το 20%.

       Η Ευρώπη, συνολικά, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι απειλούνται από τη φτώχεια κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι, οι μονογονεϊκές, οι πολύτεκνες οικογένειες και οι ηλικιωμένοι.

       Η χώρα μας αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις.  Έτσι, παράλληλα με την εξασφάλιση της παραμονής μας στην Ευρώπη, που αποτελεί πρώτιστο στόχο μας, καλούμαστε να σταθούμε δίπλα στους αδύναμους, με αλληλεγγύη και να εργαστούμε συγχρόνως για μια νέα αναπτυξιακή πορεία.

       Μπορούμε να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ φτώχειας, αξιοπρεπούς διαβίωσης και εργασίας, με την  επένδυση σε οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές, που ενισχύουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και ενδυνάμωση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας.

      Η κυβέρνηση κάνει μία μεγάλη προσπάθεια ώστε να μπορέσει ο τόπος να σταθεί σύντομα στα πόδια του. Ας σταθούμε αλληλέγγυοι. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε.

      Η αλληλεγγύη είναι σύμμαχός μας για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής της χώρας μας».