Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ο Γιώργος ζητά επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου!

Το ΠΑΣΟΚ και η… πραγματικότητα, υπήρξαν διαχρονικά δυο έννοιες με εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία ζωής. Το Κίνημα που κυριάρχησε στην Ελλάδα στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, είχε διαχρονικά τον τρόπο του να επιβάλλει ως πραγματικότητα… ό, τι έβλεπε το ίδιο ως τέτοια. Και συνεχίζει να το κάνει, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι τα πράγματα στην Ελλάδα του 2012 άλλαξαν. Και σύμφωνα με τη σχετική ιστορική ρήση του Εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου, όταν τα πράγματα αλλάζουν, αλλάζει η στάση μας απέναντι στα πράγματα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου για παράδειγμα, εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως κατέχων δυο ιδιότητες που… δεν του ανήκουν: Ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και ως αντιεξουσιαστής. Τυπικά βεβαίως παραμένει στη θέση του αρχηγού του Κινήματος το οποίο ίδρυσε ο πατέρας του, μέχρι να τον διαδεχθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην πραγματικότητα ωστόσο, μονάχα εκείνοι που… μάζευαν υπογραφές στρέφονται προς το πρόσωπό του ως σημείο αναφοράς.
Αντιεξουσιαστής απ’ την άλλη, υπήρξε πολύ πριν γίνει Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ή έστω, μέχρι τις μνημειώδεις επιλογές Γκιουλ Καραχασάν, Μαίρης Ματσούκα και λοιπών… φίλων, που εξόργισαν όλο το υπόλοιπο ΠΑΣΟΚ.
Με την ιδιότητα ωστόσο του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, και γνωρίζοντας από τα χρόνια του πατέρα του ότι οι Έλληνες… ξεχνούν, ξεχνούν πολύ εύκολα, εμφανίζεται σήμερα περίπου να απαιτεί την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Που ο ίδιος φυσικά υπέγραψε, υπερασπίστηκε και εφάρμοσε.
Αυτό φάνηκε από όσα είπε σε συνάντηση με κορυφαία στελέχη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Έθεσε θέμα βελτίωσης του Μνημονίου ΙΙ, ζητώντας να δοθεί έμφαση στους τομείς της πραγματικής ανάπτυξης, καθώς και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Ό, τι δηλαδή… φωνάζει από το πρώτο κιόλας Μνημόνιο ο Αντώνης Σαμαράς, τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου έσπευδε να τον καταγγείλει, και να… ενημερώσει σχετικά την τρόικα. Η επιστροφή στο… αντάρτικο πόλεων είναι γεγονός. Να δούμε τι θα έχει να πει και ο διάδοχός του.

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ / statesmen.gr