Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ημερομίσθια διά... χειρός δημάρχου αλλά κατάργηση εντοπιότητας


Ένα «συν» στα χέρια των δημάρχων δίνει το πολυνομοσχέδιο-σκούπα «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση - Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50ΕΚ», καθώς -σύμφωνα με το άρθρο δίνεται η δυνατότητα στις δημοτικές Αρχές να απασχολούν εξωτερικούς εργάτες για 5 μεροκάματα το μήνα (άρθρο 12).
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου:
1. Δεδομένου ότι από καμία διάταξη νόμου δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη για απόσπαση ειδικού ένστολου προσωπικού δημοτικής αστυνομίας λόγω συνυπηρέτησης με συζύγους στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, ένστολους Ελληνικής Αστυνομίας, ένστολους του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος κρίνεται η απαραίτητη και προωθείται με τη ρύθμιση της παραγράφου 1 η αναλογική εφαρμογή της ήδη υπάρχουσας διάταξης του άρθρου 8 παρ. 3 του ν. 3257/2004.
2. Σε σχέση με τη ρύθμιση της παραγράφου 2 σημειώνονται τα ακόλουθα: Η ιδιομορφία των ΟΤΑ α΄ βαθμού ως φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης ασκούντων μια σειρά από αρμοδιότητες οι οποίες α) χαρακτηρίζονται από περιοδικότητα, β) δύνανται να διαφοροποιούνται και ανά περιοχή, γ) έχουν άμεσο αντίκτυπο στους δημότες και κατοίκους, οδήγησε διαχρονικά στην ανάγκη θέσπισης κατά παρέκκλιση ειδικών διατάξεων για την πρόσληψη του προσωπικού που καλείται να εκτελέσει τις αρμοδιότητες αυτές, προκειμένου αφενός να είναι έμπειρο και εξειδικευμένο, αφετέρου να μπορεί να απασχολείται περιοδικά και ευέλικτα.
Με το ν.3584/2007 «Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων» κωδικοποιήθηκαν σε ενιαίο κείμενο οι διατάξεις αυτές. Ειδικότερα, με το άρθρο 210 ρυθμίστηκαν τα σχετικά με την πρόσληψη εργατικού και τεχνικού προσωπικού (έως 5 ημερομίσθια το μήνα).
Ωστόσο, με τις διατάξεις του ν.3812/2009 καταργήθηκε κάθε διάταξη με την οποία παρεχόταν δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου εκτός των κριτηρίων και της διαδικασίας του ν.2190/94 όπως ισχύει, με μόνη εξαίρεση την πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών λόγω πλημμυρών, σεισμών, λήψης κατασταλτικών ή προληπτικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, με διάρκεια σύμβασης έως οκτώ (8) μήνες, ή κατεπειγουσών ή εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών η διάρκεια των οποίων δεν υπερβαίνει τους δύο (2) μήνες.
Μεταβατικά, προκειμένου οι φορείς να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς προσλήψεων, με τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ.1β του ν.3812/2009 δόθηκε η δυνατότητα εξαίρεσης, με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης, ειδικών κατηγοριών προσωπικού ορισμένου χρόνου από τις διατάξεις του ν.2190/94, αλλά μόνο για το έτος 2010. Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο προχώρησε στην έκδοση της αριθμ.οικ.14127/29-3-2010 Απόφασης (353/Β΄), με την οποία εξαιρέθηκαν έως 31-12-2010 από τα οριζόμενα στο ν.2190/94 όπως ισχύει, μεταξύ άλλων, και οι προσλήψεις που πραγματοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 210 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων.
Ωστόσο, η ανάγκη εξαίρεσης του ως άνω προσωπικού από τη διαδικασία και τα κριτήρια του ΑΣΕΠ συνεχίζει να υφίσταται, πόσο μάλλον στα πλαίσια των αυξημένων αναγκών των νέων δήμων, και λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι εξαιρετικά χρονοβόρα η επιλογή με τα κριτήρια και τη διαδικασία του ΑΣΕΠ προσωπικού το οποίο θα απασχοληθεί για τόσο μικρό χρονικό διάστημα (όταν για το προσωπικό που προσλαμβάνεται π.χ. με δίμηνη σύμβαση δεν ακολουθείται αυτή η διαδικασία). Για το λόγο αυτό, προτείνεται η ως άνω διάταξη, τροποποιημένη σε σχέση με τη διάταξη του άρθρου 210 ΚΚΔΚΥ ως προς τα πληθυσμιακά κριτήρια ορίζοντας ανώτατο συνολικό αριθμό με βάση τον πληθυσμό των δήμων.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑΣ
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε η πολιτική ηγεσία του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο νομοσχέδιο για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, καταργείται η μοριοδότηση της εντοπιότητας στις προσλήψεις εποχικού και μόνιμου προσωπικού για δήμους άνω των 10.000 κατοίκων και «παγώνουν» οι εκπαιδευτικές άδειες μέχρι τα τέλη του 2012.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΕΣ
Για τη ρύθμιση που αφορά στα χρέη πολιτών-επιχειρηματιών σε δήμους, εδώ.
Για το τι προβλέπει για τους πόρους της αυτεπιστασίας και του ΑΚΣΙΑ το πολυνομοσχέδο-σκούπα, εδώ.

aftodioikisi.gr