Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Νίκος Νικολόπουλος:Η εισφοροδιαφυγή και η μαύρη εργασία πλέον έχουν γίνει καθεστώς

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αχαΐας, κ. Νικόλαος Νικολόπουλος, με αφορμή την τοποθέτηση του Υπουργού Εργασίας και του  Διοικητή του ΙΚΑ στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,  συνεπικουρούμενος από τον κ. Διοικητή του ΙΚΑ, παρουσίασαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σχεδόν στη λήξη της θητείας τους, μια περίπου ειδυλλιακή εικόνα για την κατάσταση του κυριότερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας.
Η πραγματική κατάσταση είναι διαφορετική. Οι συνταξιούχοι, ακούγοντας κάθε μήνα ότι το ΙΚΑ δανείζεται είτε από άλλα ταμεία η με repos  επί των ομολόγων, ανησυχούν για την καταβολή των συντάξεών τους.
Η εισφοροδιαφυγή και η μαύρη εργασία πλέον έχουν γίνει καθεστώς.
Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι με  το ν. 3863/10  εξασφάλισε την χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης από το κράτος, ενώ στην πραγματικότητα συνέβη ακριβώς το αντίθετο.
Με το διαμελισμό της σύνταξης, σε βασική και αναλογική, καταργήθηκε ουσιαστικά  η θεσμοθετημένη τριμερής χρηματοδότηση, περιορίζοντας τη συμμετοχή του κράτους στην χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης.
Μάλιστα, ο κ. Υπουργός Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, για τη συμμετοχή του κράτους στην χρηματοδότηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, χρησιμοποιεί τον όρο “επιχορήγηση”,  σαν μην είναι θεσμοθετημένη και μάλιστα συνταγματικά κατοχυρωμένη  υποχρέωση του κράτους . Αναφέρει, μάλιστα, τις συνολικές καταβολές του κράτους στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης για να κερδίζει τις εντυπώσεις με μεγάλα νούμερα.
Τον προκαλούμε να καταθέσει πίνακα με τις ετήσιες εισφορές για να φανεί σε όλη την έκταση η αλήθεια: Ότι, δηλαδή, η χρηματοδότηση του κράτους βαίνει μειούμενη από έτος σε έτος. Οι μειώσεις αυτές συμβαίνουν βέβαια στα χρόνια που η ανεργία καλπάζει και οι εισφοροδιαφυγή οργιάζει.