Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Παρουσιάστηκε η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ – Τι κερδίζει το κόμμα

Παρουσιάστηκε η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ – Τι κερδίζει το κόμμαΤην κοινοβουλευτική ομάδα που συγκρότησε η Δημοκρατική Αριστερά, παρουσίασε σήμερα, Δευτέρα, ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης, ο οποίος έκανε λόγο για ανάγκη να μετακινηθεί η πολιτική προς προοδευτική κατεύθυνση. Ο κ. Κουβέλης, επισήμανε ακόμη ότι η Δημοκρατική Αριστερά οδηγήθηκε στη συνεργασία με ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, λόγο της αναγκαιότητας για μια κυβερνώσα αριστερά που βασίζεται σε κοινό πολιτικό τόπο.
Τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς, είναι: Φώτης Κουβέλης (Β' Αθηνών), Γιάννης Αμοιρίδης (Πιερίας), Οδυσσέας Βουδούρης (Μεσσηνίας), Ηλίας Θεοδωρίδης (Πέλλας), Θανάσης Λεβέντης (Αττικής), Γιάννης Μιχελογιαννάκης (Ηρακλείου), Βασίλης Οικονόμου (Αττικής), Γιώργος Παπαμανώλης (Κυκλάδων), Νίκος Τσούκαλης (Αχαΐας) και Γρηγόρης Ψαριανός (Β' Αθηνών).
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κουβέλης υπερασπίστηκε την πολιτική συμμαχιών του κόμματος, τόσο απέναντι σε εσωκομματικές αμφισβητήσεις, όσο και έναντι της κριτικής που υφίσταται για τη συνεργασία με δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Υπενθύμισε ότι οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «είχαν μια παρουσία ευθύνης, με αντιρρήσεις, με αμφισβήτηση στην ασκούμενη πολιτική». Παρέπεμψε, μάλιστα, στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία «ανοιχτά και με δημοκρατικές διαδικασίες αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία τη συνεργασία με τους ανεξάρτητους βουλευτές».
Ο κ. Κουβέλης, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συγκεκριμένη συνεργασία θα πάει πιο μακριά από τις εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι η συγκρότηση της κοινοβουλευτικής ομάδας αναφέρεται στον κοινό πολιτικό τόπο, στην κοινή πολιτική δράση, στην αναγκαιότητα του δημοκρατικού σοσιαλισμού προς όφελος της κοινωνίας και ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα δοθεί στη δημοσιότητα το πρόγραμμα του κόμματος.
Παράλληλα, διαβιβάστηκε στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο η επιστολή με την οποία ανακοινώνεται η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Τι κερδίζει η ΔΗΜΑΡ από τη συγκρότηση της κοινοβουλευτικής ομάδας
Σύμφωνα με το άρθρο 15 του κανονισμού της Βουλής, ο ελάχιστος αριθμός βουλευτών που πρέπει να έχει ένα κόμμα για να συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα, είναι 10. Μάλιστα, σύμφωνα με το άρθρο 16 του κανονισμού, «ο αρχηγός του Κόμματος θεωρείται και Πρόεδρος της Κ.Ο. του Κόμματος του, αν είναι βουλευτής». Προβλέπεται επίσης ότι οι βουλευτές που επιθυμούν να ιδρύσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα, πρέπει να υποβάλλουν στον Πρόεδρο της Βουλής σχετική δήλωση, η οποία θα περιέχει τον τίτλο του κόμματος, τα ονόματα των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Το σημαντικότερο όφελος που συνεπάγεται η ίδρυση μιας νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έχει να κάνει με τον προεκλογικό τηλεοπτικό χρόνο και το debate των πολιτικών αρχηγών. Άλλωστε, το διάστημα που απομένει μέχρι τη διάλυση της Βουλής είναι εξαιρετικά μικρό για τα όποια οφέλη προσδοκούν να αποκομίσουν τα κόμματα μέσα από την κοινοβουλευτική τους παρουσία στις ολιγάριθμες συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα κοινοβουλευτικά προνόμια που προκύπτουν, το σημαντικότερο είναι ο καταμερισμός του χρόνου τόσο στο νομοθετικό έργο όσο και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ο πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει να ανακατανείμει το χρόνο των ομιλητών με τρόπο ώστε να καλύπτει και τη συμμετοχή των νέων κοινοβουλευτικών ομάδων και βεβαίως και των προέδρων τους.
Σύμφωνα με το άρθρο 18, στις ΚΟ παραχωρείται ιδιαίτερη αίθουσα στο βουλευτήριο, με χωρητικότητα ανάλογη με τον αριθμό των μελών της. Στους προέδρους των ΚΟ, παραχωρείται ιδιαίτερο γραφείο. Σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι αίθουσες, η παραχώρηση ιδιαίτερου γραφείου στους προέδρους των Κ.Ο. γίνεται σύμφωνα με τη σειρά της δύναμης τους. Οι διοικητικές γραμματείες των ΚΟ στελεχώνονται με μετακλητούς υπαλλήλους που διορίζονται με απόφαση του Προέδρου της Βουλής, μετά από πρόταση του Προέδρου κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά η ΚΟ της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν θα κάνει χρήση της δυνατότητας για μετακλητούς υπαλλήλους.
Σύμφωνα με το άρθρο 19, η νεοϊδρυόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα έπεται, σε σειρά, της ισοδύναμης παλαιότερης, στην περίπτωση ισοδυναμίας Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Στην περίπτωση της Δημοκρατικής Αριστεράς ο αριθμός των βουλευτών της είναι μεγαλύτερος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν 9 βουλευτές και άρα θα προηγείται στη σειρά των ομιλητών, εκτός και αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώσει ότι εντάσσει στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα και έναν ακόμη βουλευτή που πιθανολογείται ότι θα είναι η βουλευτής Σοφία Σακοράφα. Προβλέπεται επίσης ότι σε περίπτωση συγκρότησης νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Πρόεδρος της Βουλής καλεί τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για να προσδιοριστούν οι θέσεις των μελών τους στην αίθουσα συνεδριάσεων. 

eklogika.gr