Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Κώστας Κόλλιας: «Ο φόρος κατοχής στα αγροτεμάχια θα σημάνει νέα Κατοχή για τους αγρότες μας»

Με αφορμή δημοσιεύματα που φέρουν το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης να επιδιώκει την επιβολή φόρου κατοχής στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Το Υπουργείο Οικονομικών και η Τρόικα φαίνεται ότι έχουν εντοπίσει όλα τα προβλήματα της εθνικής μας οικονομίας στον αγροτικό κόσμο. Δίνουν την εντύπωση ότι για την ύφεση και τα ελλείμματα, για όλα τα έσοδα που λείπουν από το κρατικό ταμείο, φταίνε οι αγρότες μας. Διαφορετικά δεν εξηγούνται οι εισηγήσεις στα πλαίσια της προεργασίας για τη διαμόρφωση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος και οι οποίες στοχοποιούν το εισόδημα και την περιουσία των παραγωγών.
Ήδη έχω αναφερθεί και έχω τοποθετηθεί στο θέμα της πιθανότητας αλλαγής του ειδικού καθεστώτος φορολόγησης. Περιμένουμε βεβαίως να δούμε τις τελικές διατάξεις που θα έρθουν στο νέο φορολογικό, πλην όμως ξεκαθαρίζω ότι δεν θα γίνει αποδεκτή η σαρωτική αλλαγή του καθεστώτος για όλους. Η ένταξη όλων ανεξαιρέτως και αδιακρίτως των αγροτών στο κανονικό καθεστώς φορολόγησης των επαγγελματιών θα είναι καταστροφική για τους μικρούς παραγωγούς.
Μαζί με το θέμα του ειδικού καθεστώτος, δημοσιοποιήθηκε και η πιθανότητα επιβολής φόρου «κατοχής» στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια. Ανεξαρτήτως δηλαδή του αν αποφέρουν ή όχι εισόδημα, οι αγρότες θα φορολογούνται για την κατοχή γης ακόμα και αν το χωράφι παραμένει ανεκμετάλλευτο. Το οικονομικό επιτελείο λέει ότι δεν εισπράττει τίποτα από αγροτεμάχια στο Κολωνάκι και τη Μύκονο. Γι’ αυτό, λέει, πρέπει να φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες τους. Τώρα, εάν μαζί με τους κατά συρροή μεγαλοφοροφυγάδες των κοσμικών συνοικιών φορολογηθούν και φτωχοί αγρότες της ορεινής Κορινθίας, αυτό δεν ενδιαφέρει το οικονομικό επιτελείο.
Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, δεν θα εξετάζεται καν εάν ο κάτοχος είναι αγρότης – αν και είναι γνωστά τα προβλήματα στον ορισμό του αγρότη, τα οποία βεβαίως η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να λύσει με το Μητρώο Αγροτών. Οι παραγωγοί θα φορολογούνται δύο φορές για αγροτεμάχια που εκμεταλλεύονται, μία για το εισόδημα που αποκομίζουν από αυτήν την εκμετάλλευση και μία για την κατοχή, και μια φορά ακόμη για αγροτεμάχια που δεν τους προσφέρουν κανένα απολύτως όφελος. Το άλλο εξωφρενικό επιχείρημα του Υπουργείου Οικονομικών, φαίνεται να είναι ότι επιβάλλοντας φόρο σε ανεκμετάλλευτα αγροτεμάχια, δίνουν κίνητρο στους ιδιοκτήτες να τα εκμεταλλευτούν – να τα νοικιάσουν ή να τα πουλήσουν για ψίχουλα.
Υπάρχουν και άλλα εφιαλτικά σενάρια, όπως για παράδειγμα η θέσπιση ενός ενιαίου φόρου για όλα τα ακίνητα στη λογική του ειδικού τέλους της ΔΕΗ, θα επιβάλλεται δηλαδή ανεξαρτήτως εισοδήματος και χωρίς αφορολόγητο. Βέβαια, πριν από έναν ακριβώς χρόνο ο τότε Υφυπουργός Οικονομικών κ. Κουσελάς τόνιζε ότι αγροτεμάχια εκτός σχεδίου δεν φορολογούνται. Τώρα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, όλα εξετάζονται.
Το οικονομικό επιτελείο έχει αποτύχει να χτυπήσει έστω στο ελάχιστο τη φοροδιαφυγή. Δεν έχει εντοπίσει κανέναν από όσους στέλνουν δισεκατομμύρια στο εξωτερικό. Δεν έχει αποκαλύψει ούτε έναν ψευτοαγρότη. Αντίθετα, επιτίθεται ανηλεώς στο μισθωτό, τον συνταξιούχο και, κυρίως, στον πραγματικό αγρότη, ωσάν αυτοί να είναι τα μεγάλα ψάρια στη διακίνηση του μαύρου χρήματος. Οι εύκολες λύσεις και τα εύκολα θύματα έχουν παγιωθεί ως τακτική στο Υπουργείο Οικονομικών. Πρέπει το συντομότερο να δοθεί τέλος σε αυτήν την πολιτική και στα πρόσωπα που την εκφράζουν.»