Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Ορκίστηκε αλλά δεν ψηφίζει τα μέτρα η Βαγενά - Άναψαν τα αίματα στη Βουλή

Η Άννα Βαγενά ορκίστηκε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (Α΄Αθήνας) πριν από λίγο στην Ολομέλεια της Βουλής , αλλά αμέσως μετά ανακοίνωσε ότι δεν θα ψηφίσει τα νέα μέτρα.
Η Άννα Βαγενά, που πήρε τη θέση της παραιτηθείσας Πέμης Ζούνη, είχε και στο παρελθόν εκφράσει την αντίθεσή της στα σκληρά μέτρα λιτότητας.
Επίσης, ορκίστηκαν οι νέοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόγκας, Μαρία Κλαυδιανού που καταλαμβάνουν τις αντίστοιχες έδρες των συναδέλφων τους που παραιτήθηκαν από το βουλευτικό τους αξίωμα, Παύλου Στασινού (Άρτας), Δημήτρη Βαρβαρίγου (Ζακύνθου) . Τέλος στη θέση του βουλευτή Τρικάλων της ΝΔ Νικόλαου Λέγκα που επίσης θα παραιτήθηκε, ορκίστηκε βουλευτής ,ο Θόδωρος Σκρέκας.
Στο μεταξύ ονομαστική ψηφοφορία  ζήτησαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, για τη νέα δανειακή σύμβαση επικρίνοντας την κυβέρνηση που το έφερε με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, έκαναν λόγο για απαράδεκτο κοινοβουλευτικό αυταρχισμό και για παραβίαση κάθε ίχνους συνταγματικής τάξης.
Άναψαν τα αίματα στη Βουλή, ενώ βρισκόταν στο βήμα ο υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους επελέγη η διαδικασία του κατεπείγοντος για την ψήφιση του νέου Μνημονίου, οι βουλευτές του ΚΚΕ άρχισαν να διαμαρτύρονται και ο βουλευτής του  Γιώργος Μαυρίκος πέταξε το μνημόνιο στο πάτωμα.
Αυτό πρόκαλεσε την έντονη οργή του Ευ. Βενιζέλου αλλα και του προέδρου της Βουλής που μάταια προσπαθούσε να επαναφέρει τους βουλευτές στην τάξη.
Λίγο αργότερα και ενώ στο βήμα της βουλής ήταν η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Πρωτούλης ακούστηκε να της φωνάζει αν την φτάνουν τα 400 ευρώ για να ζήσει και να ψωνίζει τα ταγεράκια της!

Οι υποψήφιοι «αντάρτες» σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Στο ΠΑΣΟΚ οι παραιτήσεις της Πέμυς Ζούνη και του Δημήτρη Βαρβαρίγου προστέθηκαν σε αυτή του Παύλου Στασινού. Την ίδια ώρα Λούκα Κατσέλη και Βάσω Παπανδρέου δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση. Παρόμοιες σκέψεις κάνουν και οι Δημήτρης Κουσελάς, Χρήστος Μαγκούφης, Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, Τσετίν Μάντατζη, Οδυσσέας Βουδούρης, Χάρης Καστανίδης, Έλενα Παναρίτη και οι παραιτηθέντες από την κυβέρνηση Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γιάννης Κουτσούκος. Η Άννα Βαγενά, πάντως, που πήρε τη θέση της κυρίας Ζούνη, μετά την ορκομωσία της. εξέφρασε την πρόθεση να καταψηφίσει τα μέτρα..Ενστάσεις έχουν εκφράσει και οι Χρήστος Πρωτόπαπας, Τάκης Δημητρουλόπουλος, Θεόδωρος ΠαραστατίδηςΜαρία Κυριακοπούλου, Γιάννης Αμοιρίδης, Δημήτρης Καρύδης, Στάθης Κουτμερίδης, Τάκης Αντωνακόπουλος, Χρήστος ΚατσούραςΒασίλης Γιουματζίδης, Ανδρέας Μακρυπίδης, Θανάσης Οικονόμου και  Σάββας Εμινίδης, όπως και η κυρία Χρύσα Αράπογλου, η οποία αντιπαρατέθηκε δημοσίως με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο, της ΝΔ, οι «διαρροές» βοουλευτών έφτασαν το Σάββατο τις 10, όμως, όπως ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ η ψηφοφορία θα δείξει ποιος σκοπεύει να κάνει την απειλή του πράξη.
Υπενθυμίζεται ότι «όχι» σκοπεύουν να ψηφίσουν οι κύριοι Μαρκόπουλος, Ζώης, Σταμάτης, Τζίμας, Βαγιωνάς, Μελάς, Δερμεντζόπουλος, Γαληνός, Παπασιώζος, Τζηκαλάγιας και η κυρία Κόλλια.
Κατά πληροφορίες, στους αμφιταλαντευόμενους, πέραν των Κ. Τζαβάρα και Θ. Λεονταρίδη, οι Γ. Βλάχος, Αλ. Κοντός, Δ. Καρυπίδης και Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Επιφυλακτικοί παραμένουν οι κύριοι  Γκιουλέκας και Μουσουρούλης.