Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΕΤΡΟ ΤΑΤΟΥΛΗ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟ ΔΕΔΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ : ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΕΙΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ !



Πηγή: sfedona.gr

Του Λάκη Γιαννιδάκη

Το διήμερο Θεοφανίων -Αη Γιαννιού πραγματοποιήσαμε ένα ακόμα οδοιπορικό στην χιονισμένη ορεινή μας Κορινθία
Ανήκουμε στους φανατικούς θαυμαστές της περιοχής αυτής και βρίσκουμε πάντα την ευκαιρία να την επισκεφθούμε να μιλήσουμε με τους ανθρώπους της και να ακούσουμε τα προβλήματα τους και τις προτάσεις τους.
Τα τελευταία χρόνια η συνεργασία κράτους και κυρίως ιδιωτικής πρωτοβουλίας έφεραν θεαματικά αποτελέσματα στο χώρο του χειμερινού τουρισμού.
Πολλές σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, μικροί ξενώνες ,ταβέρνες, καφετέριες ξεφύτρωσαν κυριολεκτικά σαν τα μανιτάρια.
Εκατοντάδες ανακαινίσεις παλιών πέτρινων παραδοσιακών κτηρίων από νέους ιδιοκτήτες αλλά και από πολλούς ντόπιους που αποφάσισαν έστω και εποχιακά να επιστρέψουν στην μάννα γη, στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.
Δημιουργήθηκαν δεκάδες θέσεις εργασίας και νέα παιδιά έμειναν ως μόνιμοι κάτοικοι στα χωριά τους.
Αυτή η έξαρση στον εναλλακτικό τουρισμό , η ανακατασκευή παραδοσιακών κτηρίων ,το μεγάλο ρεύμα “επιστροφής στην φύση” δυστυχώς δεν είχε και τις ανάλογες απαραίτητες εργασίες σε έργα υποδομής στην περιοχή.
Και βεβαίως όταν μιλάμε για έργα υποδομής το ΠΡΩΤΟ και ΚΥΡΙΑΡΧΟ είναι οι οδικοί άξονες.
Καμία περιοχή δεν μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά όπως πρέπει , όπως της αξίζει , έστω κι αν είναι η ομορφότερη περιοχή του κόσμου.
Δεκάδες χρόνια τώρα , η ορεινή μας Κορινθία πάσχει σοβαρά στον τομέα αυτό.
Επί εποχής Νομαρχίας Άγγελου Μανωλάκη φτιάχτηκε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του δρόμου Κιάτο-Σούλι- Γκούρα, αλλά και εδώ υπήρξαν ατέλειες και συμβιβασμοί. Στροφές στο ίσωμα για να μην χαλάσουμε τα χατίρια των ψηφοφόρων. Η παλαιά αλλά σταθερή πληγή των πελατειακών σχέσεων.
Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους καθοριστικό ρόλο για την χρηματοδότηση και την κατασκευή του έργου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου έπαιξε λίγους μήνες πριν ,ο Τασος Χωρέμης ως Νομάρχης της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην Αρκαδία και μέλος του Π.Σ
Επί Νίκου Ταγαρά ξεκίνησε να γίνει το σημαντικότερο έργο για να ανακουφιστεί η περιοχή.
Να καταργηθούν οι περιβόητες στροφές της Καστανιάς και να κατασκευασθεί ο δρόμος από την Λαύκα.
Ένα έργο που θα έλυνε το μεγαλύτερο πρόβλημα πρόσβασης στην περιοχή του Φενεού και θα βοηθούσε καθοριστικά στην θεαματική αύξηση της επισκεψιμότητας.
Μάλιστα ο Νίκος Ταγαράς είχε υποσχεθεί σε λαϊκή συνέλευση που έγινε στο ξενοδοχείο ΟΛΒΙΟΣ -παρουσία του γράφοντα- ότι στο τέλος της δεύτερης τετραετίας του (2010) το έργο αυτό θα είχε ολοκληρωθεί.
Υπήρξαν όμως κάποια προβλήματα με κατολισθήσεις και δεν γνωρίζουμε και τι άλλο και το έργο ποτέ δεν δεν ολοκληρώθηκε μέχρι σήμερα .
Στην προχθεσινή λοιπόν επίσκεψή μας στο Φενεό οι επαγγελματίες της περιοχής “έπεσαν” κυριολεκτικά επάνω μας για να τους βοηθήσουμε , αναδεικνύοντας το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα.
Χαρακτηριστική η δήλωση του γνωστού επιτυχημένου επιχειρηματία Γιώργου Δάρρη που μαζί με τον αδερφό του Παναγιώτη ίδρυσαν και λειτουργούν μια θαυμάσια τουριστική μονάδα μέσα στην Γκούρα το ξενοδοχείο Ακροθέα:
“Δεν είναι δυνατόν για 700 μέτρα δρόμο να καταστρέφουν το μέλλον της περιοχής μας, στην πιο σημαντική και κρίσιμη περίοδο. Έχουν γίνει πάρα πολλές σύγχρονες μονάδες σε όλο το Φενεό και όλοι μας περιμένουμε να ολοκληρωθεί αυτό το έργο, που είναι σίγουρο ότι θα αυξήσει θεαματικά την επισκεψιμότητα στην πανέμορφη όλο το χρόνο περιοχή μας.”
Στο ξενοδοχείο του Γιώργου Δάρρη έμεινε πριν ένα χρόνο περίπου μαζί με τους συνεργάτες της η τότε Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου που επισκέφτηκε την περιοχή. Και τότε το κύριο αίτημα που της μεταφέρθηκε , ήταν να ολοκληρωθεί αυτός ο σημαντικός κόμβος Λαύκα-Διάσελο Καστανιάς και να αποφευχθούν οι δεκάδες επικίνδυνες στροφές της Καστανιάς.
Το αίτημα βέβαια είναι γνωστό και σε όλους τους Κορίνθιους Βουλευτές.
Επί μέρους οδικά έργα πρέπει να γίνουν αρκετά στην ορεινή Κορινθία.
Ήδη ο δρόμος Σούλι -Στυμφαλία χρειάζεται αρκετές βελτιώσεις. Όπως και η είσοδος της Γκούρας που για οικονομικούς προφανώς λόγους έχει μείνει σε άσχημη κατάσταση από τότε που κάτι ξεκίνησε να κάνει ο Σπύρος Σταματόπουλος.
Βελτιώσεις χρειάζεται ακόμα και αρκετό ορεινό επαρχιακό δίκτυο στην περιοχή.
Όμως το κυρίαρχο αυτή την στιγμή έργο είναι η ολοκλήρωση του κεντρικού επαρχιακού δρόμου στο κομμάτι Λαύκα- Διάσελο Καστανιάς.
Μιλάμε για 700 περίπου μέτρα για τα οποία υποτίθεται ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες στο πρόβλημα του σημείου των κατολισθήσεων.
ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΤΑΤΟΥΛΗ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟ ΔΕΔΕ ΜΕΣA AΠΟ ΤΗ SFEDONA.GR
Οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι της περιοχής ζήτησαν από τον γράφοντα -και δεσμευτήκαμε ότι θα το πράξουμε- να μεταφέρουμε το μήνυμά τους με την δραματική φωνή αγωνίας τους , στον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Γιώργο Δέδε.
Αγαπητοί Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη.
Οι επαγγελματίες του Φενεού βαστάνε πραγματικά “Θερμοπύλες” !
Είναι οι πρεσβευτές για τις απίθανες ομορφιές και εναλλακτικές προτάσεις στον τουρισμό της Πελοποννήσου. Μην ξεχνάτε ότι η περιοχή ενώνεται με δύο διαφορετικούς δρόμος με την Αρκαδία.
Πολλοί από αυτούς τους επαγγελματίες είναι χρεωμένοι μέχρι το λαιμό αφού ακόμα δεν έχουν πάρει το ποσοστό που πρέπει να τους δώσει το κράτος για την επιδοτούμενη επένδυσή τους.
Βαστάνε όμως με νύχια και με δόντια και χάριν -τουλάχιστον μέχρι τώρα- των δικών τους προσπαθειών και με κάποια βοήθεια από το Επιμελητήριο Κορινθίας και πουθενά αλλού, καταφέρνουν να φέρνουν συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό εσωτερικού τουρισμού σε όλη την περιοχή .
Δεν έχουν ” καβαλήσει καλάμι” όπως αρκετοί συνάδελφοί τους στα Τρίκαλα Κορινθίας (που σύντομα θα το μετανιώσουν) και διατηρούν υψηλού επιπέδου φιλοξενία με χαμηλές ανταγωνιστικές τιμές.
Πάρτε το επάνω σας αγαπητέ κ.Περιφερειάρχα με τον στενό συνεργάτη σας αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Δέδε και λύστε εδώ και τώρα αυτό το πρόβλημα με τα 700 μέτρα δρόμο.
Εμείς μάλιστα ως sfedona.gr θα σας προτείναμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να παραγραμματίσετε μια περιοδεία στην Ορεινή μας Κορινθία και να συζητήσετε όλα τα θέματα με τους εκεί επαγγελματίες και τους αρμόδιους φορείς . Η ταπεινή μας άποψη είναι ότι η ευρύτερη περιοχή με τις μοναδικές φυσικές ομορφιές της,τα ιστορικά και θρησκευτικά της μνημεία , τους θησαυρούς της παράδοσης , παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον για θεαματικά ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού.
Θέλει όμως μια ουσιαστική και καλά προγραμματισμένη και συντονισμένη βοήθεια από εσάς
Πιστεύουμε μάλιστα ότι όλα αυτά που χρειάζεται η ορεινή μας Κορινθία περικλείονται στους σημαντικούς και διακηρυγμένους στόχους σας για την Τουριστική και Οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας.
Για την Ορεινή μας Κορινθία είναι η πλέον κατάλληλη και αποφασιστική ώρα . Τολμήστε το !
Δείτε το σχετικό βίντεο που τραβήξαμε ανήμερα τ΄Αη Γιαννιού στη χιονισμένη διαδρομή Γκούρας -Καρυάς .

Λάκης Γιαννιδάκης