Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010

Αποκαλυπτήρια της προτομής του Σωτηρίου Κροκιδά στο Περιγιάλι

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Σωτηρίου Κροκιδά θα γίνουν την Κυριακή 13 Ιουνίου στις 11 το πρωί, στον προαύλιο χώρο του Δημαρχιακού μεγάρου Άσσου Λεχαίου , στο Περιγιάλι, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Άσσοπυ – Λεχαίου.
Ο Σωτήριος Κροκιδάς (1852 - 29 Ιουλίου 1924) ήταν νομικός και προσωρινός πρωθυπουργός της Γεννήθηκε στον Σικυώνα Κορινθίας και σπούδασε νομικά.
Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και έγινε καθηγητής αστικού δικαίου στη Νομική σχολή Αθηνών. Ο Κροκιδάς ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας στις 17 Σεπτεμβρίου 1922 αναλαμβάνοντας παράλληλα και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου εσωτερικών. Αρχικά η επαναστατική επιτροπή είχε διορίσει πρωθυπουργό τον Αλέξανδρο Ζαΐμη, ο οποίος όμως απουσίαζε στο εξωτερικό γι' αυτό και επελέγη ο Κροκιδάς, ο οποίος όμως επίσης ήταν εκτός Αθηνών. Γι' αυτό προτάθηκε ως προσωρινός πρωθυπουργός ο Αναστάσιος Χαραλάμπης που παρέμεινε για μια μέρα μέχρι να επιστρέψει και να ορκιστεί ο Κροκιδάς. Ουσιαστικά δεν κυβέρνησε αυτός αλλά η επαναστατική επιτροπή που είχε επικρατήσει μετά το Κίνημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1922. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της δίκης των έξι. Παραιτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1922 γιατί διαφώνησε με την επικείμενη εκτέλεση των έξι. Απεβίωσε στο Περιγιάλι Κορινθίας το 1924.
Ελλάδας κατά το 1922.