Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 : Εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου - Εορτάζει ο Ιερός Ναός της Υπαπαντής στα Ροζενά

  

Η Εκκλησία σήμερα τιμά την εορτή της Υπαπαντής του Ιησού Xριστού.

  Το γεγονός της Υπαπαντής πού εξιστορεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς (Β, 22-35) του Ευαγγελίου του, συνέβη σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση τού Ιησού. Σύμφωνα με το μωσαϊκό νόμο, αν το πρώτο παιδί της οικογένειας ήταν αγόρι, αφιερωνόταν στο Θεό και συγχρόνως προσφερόταν μία μικρή θυσία από ένα ζευγάρι τρυγόνια η δύο μικρά περιστέρια. Το ζευγάρι υποδέχθηκε στο ναό ο υπερήλικας Συμεών, ο οποίος δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του φωτισμένη από το Άγιο Πνεύμα. Η ολονυκτία της Υπαπαντής στην Κωνσταντινούπολη, τελούνταν στον Ναό των Βλαχερνών, όπου παρευρίσκονταν και οι βασιλείς. 

 
https://scontent.fath3-4.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/328699991_726447799040038_364756332240491132_n.jpg?stp=dst-jpg_s600x600&_nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=AJaVFk6WB0QAX_A8fdt&_nc_ht=scontent.fath3-4.fna&oh=00_AfDYuPYsCqTpmwnfXWUt5WzUV9fZRr2ENofpmWt59vnLsA&oe=63E033EE

 
 Στην περιοχή μας η εορτή της Υπαπαντής εορτάζεται ιδιαίτερα στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου Ροζενών.  
 Χθες το απόγευμα στις 18:00,παραμονή της εορτής τελέστηκε Μέγας αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. κ. Διονύσιος, συνεπικουρούμενος από ιερείς της περιοχής.

 Το πρωί στις 7:00 θα ψαλεί ο Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία. 

Η ιστορία του ναού

Ο Ιερός Ναός είναι Βυζαντινού ρυθμού και είναι κτισμένος το 1928, σε ύψωμα , και δεσπόζει στο κέντρο  του χωριού, ορατός από μεγάλη απόσταση.
 Όπως αναφέρει στη σελίδα του στο διαδίκτυο ο αναγνώστης μας κ. Χρήστος Χριστδούλου , στα Ροζενά επί τουρκοκρατίας δεν υπήρχε ιερός Ναός , γιατί στα Ροζενά δεν υπήρχε μόνιμη κατοικία , αλλά μόνο λίγα μικρά καλύβια που κατέβαιναν οι Ζαχολίτες όταν καλλιεργούσαν τις σταφιδαμπέλους τους και μάζευαν και τον ελαιόκαρπο καθώς και όταν χιόνιζε κατέβαζαν τα ποίμνιά τους και κάθε Κυριακή ανέβαιναν πάλι στη Ζάχολη.
Ο Ναός της Υπαπαντής χτίστηκε στα Ροζενά το έτος 1832 από τον δημογέροντα Θεοχάρη Κουρτέση. Στην αρχή κάτω από την επιφάνεια του εδάφους με πέντε σκαλοπάτια. Ο ναός ήταν στενός και μακρύς . Είχε πλάτος πέντε μέτρα και μήκος 12μ. Υπήρχε ακόμα επιγραφή κάτω από την εικόνα του Χριστού στο τέμπλο με τις λέξεις: «Αι θύραι αυταί και ιεραί εικόνες των Δεσποτικών εζωγραφήθησαν δια χειρός ημών των Ιερομονάχων Ιωάννου και Ζαχαρίου των αδελφών Ανδρεϊδων εκ Χαλκιάς, δια δαπάνης δε του κ. Θεοχάρη Κουρτέση παρ΄ου προ διετίας ανοικοδομήθη εκ θεμελίων ο ιερός ούτος ναός ,1832»
Η εικόνα του Χριστού δεν υπάρχει σήμερα γιατί είχε δοθεί από τον εφημέριο Ηλία Μυλωνά στη Μητρόπολη Κορινθίας για ενίσχυση άλλων κατεστραμμένων ναών. Ο ναός παρέμεινε έτσι μέχρι το 1928 , οπότε οι κάτοικοι ανήγειραν στον ίδιο τόπο νέο και μεγάλο ναό που γιορτάζει πανηγυρικά στις 2 Φεβρουαρίου.
 
 Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α’.
Χαῖρε Κεχαριτωμένη Θεοτόκε Παρθένε, ἐκ σοῦ γὰρ ἀνέτειλεν ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἠμῶν, φωτίζων τοὺς ἐν σκότει. Εὐφραίνου καὶ σὺ Πρεσβῦτα δίκαιε, δεξάμενος ἐν ἀγκάλαις τὸν ἐλευθερωτὴν τῶν ψυχῶν ἠμῶν, χαριζόμενον ἠμὶν καὶ τὴν Ἀνάστασιν.  
 
Κοντάκιον
Ἦχος α’.
Ὁ μήτραν παρθενικὴν ἁγιάσας τῷ τόκῳ σου, καὶ χεῖρας τοῦ Συμεὼν εὐλογήσας ὡς ἔπρεπε, προφθάσας καὶ νῦν ἔσωσας ἠμᾶς Χριστὲ ὁ Θεός. Ἀλλ’ εἰρήνευσον ἐν πολέμοις τὸ πολίτευμα, καὶ κραταίωσον Βασιλεῖς οὖς ἠγάπησας, ὁ μόνος φιλάνθρωπος. 
 
Η Εκκλησία σήμερα τιμά και τη μνήμη του Αγίου Ιορδάνη εκ Τραπεζούντος. O άγιος Ιορδάνης ο Τραπεζούντιος (νεομάρτυρας), καταγόταν από την Καππαδοκία και μετά το γάμο του εγκαταστάθηκε στο Γαλατά της Κωνσταντινούπολης. Σε κάποια διασκέδασή του με Οθωμανούς συμπατριώτες του και κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού, κάποιος συμπαίκτης του εβλασθήμησε τον Άγιο Νικόλαο. Αμέσως ο Ιορδάνης απάντησε το ίδιο κοροϊδευτικά εις βάρος του Μωάμεθ. Την επόμενη ημέρα, καταγγέλθηκε ως υβριστής της θρησκείας τού Μωάμεθ, οδηγήθηκε στο Βεζίρη και πιέστηκε να αλλαξοπιστήσει για να αποφύγει την τιμωρία. Παρά τις απειλές και τις δελεαστικές προτάσεις, ακόμη και να πει φανερά ότι ασπάζεται το Ισλάμ και στη συνέχεια να ζήσει χριστιανικά όπου εκείνος ήθελε, ο άγιος αρνήθηκε θαρραλέα. Έτσι ο δήμιος έκοψε το κεφάλι του Ιορδάνη στις 2 Φεβρουαρίου 1650 χαρίζοντάς του την αιωνιότητα.