Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Αλαβάνος

Ο Κωνσταντίνος Αλαβάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Καταγόταν από πολιτική οικο­γένεια της Τήνου. Αποφοίτησε αριστούχος από την Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή και, επίσης, αρι­στούχος από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είχε εκλεγεί Πρόεδρος της ΔΕ­ΣΠΑ (Διοικούσας Επιτροπής Συλλόγων Πανεπιστημίου Αθηνών) τα τελευταία χρόνια πριν τη δικτατορία του 1967. Κατά τη διάρκεια της χούντας εξορίσθηκε δύο φορές,  στην Γρανίτσα Ευ­ρυτανίας και στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας.

Ήταν ιδρυτικό μέλος της ΕΜΕΠ (Εταιρείας Μελέ­της Ελληνικών Προβλημάτων), φυτώριο του επερχόμενου αντιδικτατορικού κινήματος. Το 1973, ως μαχόμενος δικηγόρος των φοιτητών, αμέσως μετά την εξέγερση και κατάληψη της Νο­μικής, συνελήφθη, φυλακίσθηκε στο ΕΑΤ/ΕΣΑ και στο ΚΕΣΑ (Κέντρο Εκπαίδευσης Στρατιω­τικής Αστυνομίας), όπου βασανίστηκε αγρίως.

Αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας, σε ηλικία μόλις 28 ετών, ορκίστηκε Υφυπουργός Δημοσίων Έργων, με Υπουργό τον Γεώργιο- Αλέξανδρο Μαγκάκη, στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Εξελέγη βουλευτής το 1974 και το 1977 με την Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις. Το 1981, ανέλαβε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολι­τισμού επί υπουργίας της Μελίνας Μερκούρη. Από το 1997 έως το 2001 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ. Το 2002, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Απόστολου Κακλαμάνη, ανέλαβε την ίδρυση του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων, στον οποίο υπηρέτη­σε ως Γενικός Διευθυντής τις περιόδους 2002-2007 και 2009-2015. Ήταν μόνιμο μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη».

Ο Κωνσταντίνος Αλαβάνος διακρίνονταν για την οξύνοια, τη μόρφωση και καλλιέργειά του, τη ρητορική του δεινότητα και την αγωνιστικότητα, ταυτόχρονα με την απαράμιλλη μετριοπά­θεια και διαλλακτικότητά του. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε με αξιοθαύμαστη στωικότητα και αξιοπρέπεια τη σταδιακή επιδείνωση της υγείας του. Άφησε σήμερα τα ξημερώματα, ήρεμα, την τελευταία του πνοή στα χέρια της συζύγου του, Πατρίτσιας Αδαμοπούλου, που στάθηκε σταθερά δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια, όπως και η κόρη του Λουκία Αλαβάνου.

Εμείς, η άλλη του «οικογένεια» στο κανάλι της Βουλής, θα θυμόμαστε πάντα με ευγνωμοσύ­νη και αγάπη τον ξεχωριστό αυτόν άνθρωπο, τον μέντορα, τον δάσκαλο, τον συνεργάτη, τον φίλο, και θα διαφυλάττουμε ως πολύτιμη παρακαταθήκη τις αρχές του γνήσιου κοινοβουλευτι­σμού, της αμεροληψίας, της πνευματικότητας και του ήθους, που με τόση γενναιοδωρία μας προσέφερε.   

Χθες το βράδυ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βου­λής και τη ψήφιση του προϋπολογισμού του κράτους για το 2023, προβλήθηκεί στη μνήμη του μια παλαιότερη εκπομπή της Αλεξίας Κουλούρη του 2008, με αφορμή τον θάνατο του αγαπημέ­νου του φίλου Ζυλ Ντασσέν, και με τη συμμετοχή του επιφανούς νομικού Χριστόφορου Αργυ­ρόπουλου, προέδρου του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», του σπουδαίου σκηνοθέτη Μάνου Ζαχαρία, πρώην Συμβούλου Κινηματογραφίας του ΥΠΠΟΑ και του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Αλαβάνου.     

Βουλή Τηλεόραση- Επικοινωνία