Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Νέα επιδείνωση από το Σάββατο - Πυκνό χιόνι και στην Αττική έως την Κυριακή– Χειμωνιάτικο σκηνικό όλο τον Μάρτιο

  

Επιδείνωση του καιρού αναμένεται το Σάββατο. Στη Χαλκιδική, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, στην Ανατολική Θεσσαλία, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, αλλά και στα νησιά των βόρειων Κυκλάδων και στα ορεινά, ημιορεινά και βαθμιαία σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Κρήτης, προβλέπονται χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές το πρωί στα βόρεια και στην Πελοπόννησο, ενώ από το μεσημέρι στα υπόλοιπα κεντρικά και νότια τμήματα.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με χιονόνερο στα παραθαλάσσια της νότιας Πελοποννήσου και πιθανώς της δυτικής Στερεάς και της Ηπείρου και πιθανότητα παροδικών ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά και ημιορεινά των προαναφερόμενων περιοχών. Παγετός θα εκδηλωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός, ενώ στη Δυτική Μακεδονία κατά τόπους ολικός. 

Η θερμοκρασία -σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών- θα κυμανθεί από -5 έως 6 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα (στη δυτική Μακεδονία από -10 έως 0 βαθμούς), -3 έως 7 βαθμούς στην κεντρική και νότια Ελλάδα, 0 έως 10 βαθμούς στη δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -6 έως 2 βαθμούς), 0 έως 6 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, -2 έως 5 βαθμούς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από 3 έως 8 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 Μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 Μποφόρ, και στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς και μετά το μεσημέρι μέτριοι 4-5 Μποφόρ.

Στην Αττική θα χιονίζει λίγο κυρίως στα βόρεια προάστια μέχρι και το μεσημέρι, θα βγαίνει ήλιος, στο κέντρο δεν περιμένουμε κάποιο ιδιαίτερο φαινόμενο, θα επικρατεί περισσότερο ηλιοφάνεια αλλά με κρύο. Και στο Αιγαίο σήμερα αναμένονται χιονοπτώσεις όπως και χθες που υπήρξαν κάποιες παροδικές χιονοπτώσεις στις Κυκλάδες, σε Σύρο και Τήνο. 

Η γνωστή μετεωρολόγος Χριστίνα Ρήγου αναφέρει ότι αύριο Σάββατο περιμένουμε επιδείνωση του καιρού,  κυρίως από τις προμεσημβρινές ώρες και μετά. Περιμένουμε να «κλείσει» για κάποιες ώρες ο καιρός, δηλαδή δεν θα χιονίζει όλη την ημέρα. Ίσως χιονίσει και στο κέντρο της Αθήνας με ασθενείς χιονοπτώσεις, χωρίς χιονόστρωση, με τα φαινόμενα να είναι κατά περιόδους πιο πυκνά στα βορειοδυτικά, βορειοανατολικά, βόρεια προάστια, στις περιοχές που χιόνισε και χθες. Και στην υπόλοιπη Ελλάδα θα έχουμε πυκνές χιονοπτώσεις το Σάββατο, όπως στο νομό Μαγνησίας και στην Εύβοια».

Όσον αφορά στην Κυριακή, η κα. Ρήγου αναφέρει ότι «έως το μεσημέρι αναμένονται κάποια φαινόμενα και στην Αττική και στην ανατολική και νότια χώρα, ωστόσο από το μεσημέρι και μετά ο «Φίλιππος» θα κινηθεί νοτιότερα, θα μας αποχαιρετήσει, με το κρύο όμως να παραμένει. Δεν θα δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα».

Οι χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και ο ισχυρός παγετός θα κυριαρχήσουν τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με την γνωστή μετεωρολόγο. «Είμαστε στον Μάρτιο και η διάρκεια της ημέρας είναι μεγαλύτερη και σε συνδυασμό ότι βγαίνει και ήλιος, η ηλιακή ακτινοβολία θα λιώσει το όποιο χιόνι πέσει. Δηλαδή αύριο ναι μεν περιμένουμε νέο κύμα αλλά θα έχει λιώσει το ήδη υπάρχον. Ο παγετός είναι πολύ ισχυρός. Σήμερα η μέρα ξημέρωσε στην περιφέρεια της δυτικής Μακεδονίας σε περιοχές κοντά στην Κοζάνη με θερμοκρασίες στους -12, -13, -15 βαθμούς Κελσίου , -11°C στο Νευροκόπι. Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να πέσει κι άλλο η θερμοκρασία και σε άλλες περιοχές, όχι τόσο ορεινές της κεντροβόρειας Ελλάδας, οπότε θα έχουμε και εκεί προβλήματα από τον ισχυρό παγετό».

Το κρύο θα παραμείνει έως και την Τρίτη, με την Χριστίνα Ρήγου να τονίζει ότι έως το τέλος Μαρτίου δεν θα έχουμε αμιγώς ανοιξιάτικο καιρό. «Η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει λίγο μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή. Σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουμε, ο υδράργυρος θα ξαναπέσει μετά την Παρασκευή και μέχρι τέλη Μαρτίου δεν φαίνεται να πιάνει ανοιξιάτικα επίπεδα. Το σκηνικό του καιρού θα θυμίζει πιο πολύ χειμώνα, όχι με παγωνιά και όχι με πολλές βροχές, αλλά με θερμοκρασίες κάτω του φυσιολογικού, κάτω των μέσων κλιματικών τιμών για την εποχή».