Κορονοϊός:Στο βαθύ κόκκινο εντάσσονται πλέον η Κοζάνη, η Καρδίτσα,η Χαλκιδική, τα Ιωάννινα και η Φθιώτιδα. Από το κίτρινο (επίπεδο 2) ανεβαίνουν στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) ο βόρειος και ο νότιος τομέας της Αθήνας, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα και η Αρτα.
Στο κόκκινο είναι 22 περιοχές:Θεσσαλονίκη, Αρκαδία, Αγιον Ορος, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία, Εβρος, Πέλλα, Ξάνθη, Δράμα, Μεσσηνία, Σέρρες, Τρίκαλα, Καβάλα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Ιωάννινα, Φθιώτιδα.Ο επιδημιολογικός χάρτης πέντε επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 5 χρώματα (βαθύ κόκκινο, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).
Ο επιδημιολογικός χάρτης θα παράγεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο Περιφερειακής ενότητας και ειδικά για τα νησιά σε επίπεδο Δήμου.
Σκοπός του επιδημιολογικού χάρτη είναι η ενημέρωση των Ελλήνων και των επισκεπτών στη χώρα μας, καθώς και η σύνδεση των επιπέδων ετοιμότητας με μέτρα δημόσιας υγείας.
Ο χάρτης επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τους πιο κάτω επιδημιολογικούς δείκτες:
• 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
• 14-ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
• Δείκτης θετικότητας ελέγχων
• Εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή κρουσμάτων
• Αριθμός ενεργών κρουσμάτων
• Ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων
• Εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους
• Εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους
• Ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης
• Ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt)
• Πληρότητα συστήματος υγείας
• Ανάλυση ιχνηλάτησης επαφών
• Ανάλυση μεταλλάξεων
Η τελική διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη προκύπτει έπειτα από συνδυαστική αξιολόγηση των ανωτέρω δεικτών.
Στο χάρτη αποτυπώνονται για κάθε Περιφερειακή ενότητα / Δήμο:
– ο 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
– ο δείκτης θετικότητας (%)
η εμβολιαστική κάλυψη (όπως προκύπτει από την διαθέσιμη πληροφορία διαμενόντων εντός της Περιφερειακής Ενότητας), καθώς και
– η εβδομαδιαία τάση (ανοδική, πτωτική ή σταθερή).
Η τρέχουσα εβδομάδα μπήκε με περισσότερα από 7300 κρούσματα τη Δευτέρα, συνεχίστηκε χθες με 8613 και οι επόμενες τρεις ημέρες συμπεριλαμβανομένης της σημερινής θα αποτελούν μια δυσάρεστη έκπληξη με τους αριθμούς των ημερήσιων περιστατικών που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ να σκαρφαλώνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μαζί με τα κρούσματα, η άνοδος των λεγόμενων “σκληρών” δεικτών δοκιμάζει το ΕΣΥ και το υπουργείο Υγείας ξεδιπλώνει τα επόμενα βήματα.
Η πρόθεση όπως έχει αποτυπωθεί πολλές φορές και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι τα νοσοκομεία να μην ξαναγίνουν μονοθεματικά, μόνο για covid, εφόσον υπάρχει για όλους η επιλογή να εμβολιαστούν. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι οι ανάγκες είναι τεράστιες, και αναγκαστικά ήδη χειρουργεία και άλλες δραστηριότητες έχουν περιοριστεί. Στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, οι γιατροί βγάζουν κραυγές απόγνωσης προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις τεράστιες ροές ασθενών.
“Το πλαίσιο συνεργασίας το οποίο έχει αναπτυχθεί με τον ιδιωτικό τομέα αντιμετωπίζει τη χώρα ουσιαστικά ως μια υγειονομική Περιφέρεια. Και θέλω να επαναλάβω ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να προσθέσουμε ανθρώπινους πόρους στο Σύστημα Υγείας εκεί που σήμερα ακόμα έχουμε ελλείψεις. Αναφέρομαι σε συγκεκριμένες ειδικότητες: Αναισθησιολόγοι, πνευμονολόγοι, ενδεχομένως και παθολόγοι. Εφόσον χρειαστεί θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό. Ο υπουργός Υγείας έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση από εμένα να κινηθεί νωρίτερα, παρά αργότερα, έτσι ώστε τα όποια κενά αυτή τη στιγμή διαπιστώνονται να καλυφθούν το συντομότερο δυνατό”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων. Θα τους ζητηθεί να απευθύνουν στα μέλη τους πρόσκληση να συνδράμουν στο ΕΣΥ, και θα δοθεί ένα χρονικό περιθώριο να δηλωθεί η πρόθεσή τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσουν να επιδίδονται τα πρώτα φύλλα επιστράτευσης, όπως είχε γίνει και πέρυσι το Μάρτιο με γιατρούς στην Αθήνα.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία και για αυτό το λόγο ήδη έχουν παραχωρηθεί κλίνες από επτά κλινικές, σχέδιο που αναμένεται πως θα επεκταθεί. Χρειάζονται, όμως, και “χέρια” στα ίδια τα δημόσια νοσοκομεία για τις κλίνες που αναπτύσσονται. Για αυτό το λόγο είναι αναγκαία η συνδρομή ιδιωτών γιατρών.
Την ίδια στιγμή, η στρατηγική μετατροπής νοσοκομείων σε only covid είναι πάντα στο “τραπέζι”. Στη Θεσσαλονίκη αυτό το νοσοκομείο θα είναι, κατά πληροφορίες, ο Αγιος Παύλος, για το οποίο αναζητώνται γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων προκειμένου να το ενισχύσουν.
Τα σενάρια για νέο lockdown, πάντως, προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα εξακολουθούν να μη βρίσκονται στον … ορίζοντα. Η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τη μεταδοτικότητα μέσω της αυστηρής επιτήρησης των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, της ενίσχυσης των εμβολιασμών τόσο σε πρώτες όσο και τρίτες δόσεις, καθώς με την πάροδο των μηνών φθίνει η ανοσία. Η τελευταία εβδομάδα και οι ιλιγγειώδεις αριθμοί κρουσμάτων έχουν ωθήσει χιλιάδες πολίτες στα εμβολιαστικά κέντρα, ρυθμός συμμετοχής που όλοι ελπίζουν πως θα συνεχιστεί. Παράλληλα, και παρά τη σχετική φημολογία για κλείσιμο των σχολείων, δεν έχει συζητηθεί μια τέτοια πιθανότητα, ειδικά από τη στιγμή που το ποσοστό των κρουσμάτων στους μαθητές σε σχέση με το σύνολο των κρουσμάτων στον πληθυσμό παραμένει σταθερό.
Εμβολιασμός: Ανεμβολίαστοι 20άρηδες τρέχουν για πρώτη δόση – Το 12% των νέων ραντεβού από τους 18-24
Στα εμβολιαστικά κέντρα οδηγεί τους νέους η τεράστια έξαρση κρουσμάτων. Ο προγραμματισμός ραντεβού πρώτης δόσης από ανεμβολίαστους έχει αναζωπυρωθεί, ξεπερνώντας τις 200.000 εδώ και επτά ημέρες, με την ηλικιακή ομάδα από 18 έως 24 ετών να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό (12%) του συνόλου των νέων ραντεβού που έχουν κλειστεί.
Οι νέοι 30-44 ετών, ηλικίες με έντονη κινητικότητα, επίσης συμμετέχουν ενεργά στα νέα ραντεβού δείχνοντας να πείθονται υπέρ του εμβολιασμού μια περίοδο που η Covid-19 δείχνει το πολύ άγριό της… πρόσωπο.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Ελεύθερος Τύπος, οι περισσότεροι που προγραμμάτισαν ραντεβού πρώτης δόσης την τελευταία εβδομάδα είναι οι νέοι από 18 έως 24 ετών αλλά και όσοι είναι από 30 έως και 44 ετών. Ειδικότερα, η ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών αντιπροσωπεύει το 12% των νέων ραντεβού, εκείνη από 30 έως 34 ετών το 10%, οι νέοι 35-39 ετών άλλο ένα 10% και 10% αντιπροσωπεύει και η ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών.
Χαμηλότερα
Το ποσοστό συμμετοχής διατηρείται υψηλό και έως την ηλικία των 50 ετών, ενώ χαμηλότερα ποσοστά προγραμματισμού ραντεβού πρώτης δόσης εμβολίου έχουν οι ηλικίες άνω των 60 ετών. Ενδεικτικά, μόλις ένα 1% ατόμων 80-84 ετών έκλεισε ραντεβού πρώτης δόσης την τελευταία εβδομάδα, ενώ αντίστοιχο είναι και το ποσοστό για τα άτομα από 85 ετών και πάνω.
«Εχουμε μια πολύ σημαντική αύξηση τις τελευταίες ημέρες. Εάν σκεφτούμε ότι τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουμε κερδίσει ένα 2% εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό είναι πολύ θετικό και έτσι ενισχύουμε το τείχος ανοσίας», δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συντονιστής της επιχείρησης «Ελευθερία», Μάριος Θεμιστοκλέους.
Η μεγαλύτερη συμμετοχή των νεότερων ηλικιακά πολιτών συγκριτικά με τις μεγαλύτερες εξηγείται από το γεγονός ότι στις νέες ηλικίες υπάρχει περιθώριο για αύξηση του εμβολιασμού, καθώς είναι περισσότεροι οι ανεμβολίαστοι πολίτες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση τα επικαιροποιημένα δεδομένα που δημοσιεύει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) άνω των 60 ετών στην Ελλάδα είναι εμβολιασμένο περίπου το 80% ενώ από 25 έως 49 ετών είναι εμβολιασμένο το 66,9%.
Εκτός όμως από αυτό, τα στοιχεία δείχνουν πως οι νέοι άνθρωποι πείθονται από την προσπάθεια που γίνεται από τους επιστήμονες και την κυβέρνηση υπέρ του εμβολιασμού και κατανοούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα νοσηλειών και θανάτων τις εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες που έχει η νόσος Covid-19 σε ανθρώπινο οργανισμό που δεν έχει εμβολιαστεί, ακόμη και εάν αφορά σε νέο και υγιή άτομο. Παράλληλα, τα νέα μέτρα περιορισμού για τους μη εμβολιασμένους έχουν διαδραματίσει ρόλο στην αύξηση των ραντεβού την τελευταία εβδομάδα.
Αύξηση 185%
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην τακτική ενημέρωση της Δευτέρας για την εμβολιαστική κάλυψη ο κ. Θεμιστοκλέους, τις τελευταίες επτά ημέρες έως και τη Δευτέρα κλείστηκαν 175.000 ραντεβού πρώτης δόσης, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 185% σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες επτά ημέρες. Ειδικά για προχθές, Δευτέρα, στο τέλος της ημέρας, 41.275 πολίτες είχαν κλείσει το ραντεβού τους για την πρώτη δόση. Τη χθεσινή ημέρα σύμφωνα με τις πληροφορίες, έως και το μεσημέρι είχαν προγραμματιστεί 20.000 ραντεβού πρώτης δόσης και η ημέρα αναμενόταν να κλείσει με περίπου 35.000 νέα ραντεβού.
Το πρόβλημα, βέβαια, με τους ανεμβολίαστους πολίτες παραμένει και ο στόχος κυβέρνησης και ειδικών είναι να συνεχίσει ο ρυθμός των νέων ραντεβού για να αυξηθεί η προστασία έναντι του κορονοϊού.
Παράλληλα με τη συμμετοχή των νέων για ραντεβού πρώτης δόσης, κινητικότητα παρουσιάζει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr από μεγαλύτερους ηλικιακά πολίτες, άνω των 60 ετών, που έχουν κλείσει έξι μήνες από τον εμβολιασμό τους και προγραμματίζουν ραντεβού για την τρίτη, αναμνηστική, δόση. Τη Δευτέρα προγραμματίστηκαν 72.000 ραντεβού τρίτης δόσης και την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται τριπλασιασμός στα ραντεβού για αναμνηστική δόση.
Ενισχυτική δόση
Στη «μάχη» της τρίτης δόσης μπαίνει από την ερχόμενη Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου, και το εμβόλιο της Moderna, εκτός από εκείνο της Pfizer. Οι πολίτες, δηλαδή, που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer, Moderna ή AstraZeneca έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αναμνηστική δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση είτε με Pfizer είτε με Moderna. Οσοι πολίτες έχουν κάνει το μονοδοσικό Johnson & Johnson μπορούν να κάνουν ενισχυτική δόση δύο μήνες, και όχι έξι, μετά τον βασικό εμβολιασμό και οι επιλογές σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τρεις: Είτε εμβόλιο Johnson & Johnson είτε Pfizer είτε Moderna. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναμνηστική δόση με το εμβόλιο της Moderna είναι η μισή της κανονικής, όπως ορίζουν οι οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.