Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Ν/Σ Ποινικού Κώδικα: Θα διώκεται ποινικά η παραβίαση απαγόρευσης προσέγγισης και επικοινωνίας μεταξύ προσώπων

  

Σε μία σημαντική νομοτεχνική βελτίωση για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον νέο Ποινικό Κώδικα, με την οποία προβλέπεται, «η καθιέρωση του αξιόποινου χαρακτήρα, για τη μη συμμόρφωση σε δικαστική απόφαση που επιβάλει απαγόρευση προσέγγισης και επικοινωνίας μεταξύ προσώπων».

Σημειώνεται ότι η απαγόρευση προσέγγισης του δράστη με το θύμα είναι η συνηθέστερη απόφαση των δικαστηρίων για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

«Η παραβίαση της δικαστικής απόφασης, μέχρι σήμερα, βάσει του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα δεν είχε αξιόποινο χαρακτήρα. Το καθιερώσαμε με τη νομοτεχνική βελτίωση ως ένδειξη της ευρύτατης πρωτοβουλίας που ακολουθεί για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας και την προστασία των θυμάτων της. Δέσμευση του υπουργείου και της Πολιτείας είναι ότι θα το εξετάσουμε και θα κάνουμε το παν για να αποφευχθούν μελλοντικές γυναικοκτονίες και για να σταματήσει οι γυναίκες να είναι θύματα τέτοιων συμπεριφορών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας.

Την απόσυρση του άρθρου 30, το οποίο τροποποιούσε το άρθρο 133 του Ποινικού Κώδικα και προέβλεπε την κατάργηση της δυνατότητας περιορισμού των νεαρών ανηλίκων σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων, ανακοίνωσε νωρίτερα στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Ο κ. Τσιάρας έκανε δεκτές τις ενστάσεις και τις διαφωνίες που εξέφρασε η αντιπολίτευση επί του συγκεκριμένου άρθρου, τονίζοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αντιμετώπισε με μεγάλη υπευθυνότητα την κριτική της και το αποσύρει για να εξετάσει εκ νέου το θέμα μέχρι την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για τον σωφρονιστικό κώδικα.

Σημειώνεται ότι, με βάση το άρθρο 133 του Ποινικού Κώδικα, το δικαστήριο έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιβάλλει στον δράστη -νεαρό ενήλικα από 18 έως 25 ετών- είτε τον περιορισμό του σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων είτε μειωμένη ποινή. Το άρθρο 30 καταργούσε αυτήν τη δυνατότητα.

Με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του Ποινικού Κώδικα και την επιβολή αυστηρότερων ποινών για ειδεχθή εγκλήματα που προκαλούν το κοινό αίσθημα, και να τονίζει ότι στόχος είναι η εμπέδωση της ασφάλειας δικαίου και η προστασία των πολιτών, και την αντιπολίτευση να την κατηγορεί για αυταρχικές και αντιδημοκρατικές λογικές, συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, “Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας”.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της αντιπολίτευσης βρίσκεται το άρθρο 191 για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, καθώς και η τροπολογία που προβλέπει ποινή κάθειρξης μέχρι 10 ετών για παρασκευή, κατοχή και χρήση εμπρηστικών υλών, όπως οι βόμβες μολότοφ σε συναθροίσεις και πορείες.