Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

«Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» : Πώς εξύμνησε το έργο ο διεθνής τύπος

 Η Αρχαία Ολυμπία αναβιώνει… ψηφιακά – Εντυπωσιακές εικόνες 2000 χρόνων πριν 

Αρχαία Ολυμπία: Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Microsoft Corp απέδωσαν χθες Τετάρτη (10/11) το έργο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος», παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Το έργο εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το έργο, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Microsoft Corp και αφορά στην ψηφιακή διατήρηση και αποκατάσταση της Αρχαίας Ολυμπίας, γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.


 

Αυτό το πρότζεκτ ψηφιακής αναβίωσης επιτρέπει στους θεατές σε όλο τον κόσμο να εξερευνήσουν την Αρχαία Ολυμπία όπως ήταν πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια με μια συναρπαστική εμπειρία μέσω διαδραστικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, μίας εμπειρίας μέσω υπολογιστή, καθώς και της έκθεσης του Microsoft HoloLens 2, που στεγάζεται στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθηνών.

Το «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» έχει ήδη κάνει, τόσο σαν είδηση, όσο και σαν εγχείρημα, τον γύρο όλου του κόσμου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το ψηφιακό πανόραμα της Αρχαίας Ολυμπίας προβλήθηκε ακόμα και στην Time Square της Νέας Υόρκης:


 

Αξιοσημείωτο υπήρξε το τηλεοπτικό αφιέρωμα του Associated Press, διάρκειας 7 λεπτών, το οποίο  από χθες το βράδυ έχει προβληθεί στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του πλανήτη, όπως το BBC, αλλά και σε άλλα κανάλια από ολόκληρο τον κόσμο.

Με ενθουσιασμό προέβαλαν το ζήτημα και τα διεθνή έντυπα. Δείτε μερικούς από τους τίτλους που έδωσαν μερικές από τις πιο μεγάλες εφημερίδες  του εξωτερικού στα σχετικά τους ρεπορτάζ:

 

Daily Mail: «Επισκεφθείτε την Ολυμπία, όπως ήταν 2.000 χρόνια πριν! Η Microsoft επιστρατεύει την Τεχνητή Νοημοσύνη για να αναδημιουργήσει τον τόπο που φιλοξένησε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Ολυμπία

 

Η βρετανική εφημερίδα περιγράφει σε ένα εκτενές άρθρο της τις λεπτομέρειες του εγχειρήματος και τα όσα ειπώθηκαν στην τελετή εγκαινίων του, ενώ παρουσιάζει και τη δική του αναδρομή στην ιστορία των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων, παρουσιάζοντας τα σημαντικότερα ορόσημα του χώρου τότε και τώρα.

 

Associated Press, Independent, Washington Post, New York Post: «Η επαυξημένη πραγματικότητα ξαναζωντανεύει τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων»

«Πώς θα ήταν να περπατάς γύρω από το αρχαίο θρησκευτικό ιερό της Ολυμπίας όταν διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες;», αναφέρει το άρθρο του Associated Press, που αναπαράχθηκε και σε άλλα διεθνή μέσα.

«Μια πρωτότυπη συνεργασία μεταξύ της Microsoft και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας προσφέρει στους επισκέπτες την απάντηση, ξεκινώντας μια καθηλωτική περιήγηση την Τετάρτη σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου», εξηγεί το άρθρο.

       Ολυμπία

«Το πρόγραμμα στην αρχαία Ολυμπία αξιοποιεί την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας που οι σχεδιαστές λένε ότι έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την εκπαίδευση, τις επιχειρήσεις και την ψυχαγωγία».

«Το υπουργείο Πολιτισμού βοήθησε τη Microsoft να χαρτογραφήσει και να κατασκευάσει εικονικές αναπαραστάσεις στην Ολυμπία, μια τοποθεσία που χρησιμοποιήθηκε για σχεδόν χίλια χρόνια για να φιλοξενήσει τους αγώνες στην αρχαία Ελλάδα και χρησίμευσε ως έμπνευση για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες».

BBC: «Η αρχαία Ολυμπία θα διατηρηθεί ψηφιακά»

«Η Αρχαία Ολυμπία πρόκειται να διατηρηθεί ψηφιακά, σε νέα συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Microsoft», αναφέρει το BBC.

           

«Η συνεργασία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τη χαρτογράφηση του ιστότοπου και επαυξημένη πραγματικότητα για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της αρχικής κατοικίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα επιτρέψει στους θεατές να εξερευνήσουν την περιοχή όπως ήταν πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια», εξηγεί, προσθέτοντας ότι «Μεταξύ των 27 μνημείων που θα διατηρηθούν είναι το αρχικό Ολυμπιακό Στάδιο, οι ναοί του Δία και της Ήρας και το εργαστήριο του διάσημου γλύπτη Φειδία».

«Τα κτίρια είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αρχική τους μορφή και περιλαμβάνουν ιστορικά χρονοδιαγράμματα των αλλαγών της τοποθεσίας με την πάροδο του χρόνου και απεικονίσεις τεχνουργημάτων από κάθε περίοδο».

Le Figaro: «Ελλάδα: Η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων όπως δεν την έχετε ξαναδεί, χάρη στην εικονική πραγματικότητα»

«Αν υπάρχει ένας προορισμός που πρέπει να δείτε στην Ελλάδα , αυτός είναι αναμφίβολα η Ολυμπία , στην Πελοπόννησο», λέει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα.

Ολυμπία

«Αυτή η τοποθεσία, κοιτίδα των Αγώνων της Αρχαιότητας, των θεσμών και των ιδανικών που διαμόρφωσαν τον κόσμο, εξακολουθεί να είναι συναρπαστική. Κάθε δύο χρόνια, είναι η σκηνή του άναμματος της Ολυμπιακής φλόγας στα ερείπια του αρχαίου ναού της Ήρας . Πέρα όμως από αυτό το αθλητικό και πολιτιστικό επίτευγμα, προκύπτουν πολλά ερωτήματα. Πώς έμοιαζαν οι ναοί της Ήρας ή του Δία στην ακμή τους, από την τρίτη χιλιετία π.Χ. Ήταν τόσο πολύχρωμα όσο άλλα ορόσημα της χώρας, όπως ο Παρθενώνας;  Όσο για το γήπεδο, ποια ολυμπιακά αθλήματα πραγματοποιούνταν εκεί;»

«Αυτά είναι ερωτήματα, πάνω στα οποία εργάστηκαν για πολλά χρόνια ιστορικοί και διεθνείς αρχαιολόγοι. Τώρα έχουν απαντήσεις, τις οποίες η τεχνητή νοημοσύνη θα δώσει “σάρκα και οστά”. Με γνώμονα τις νέες τεχνολογίες, εγκαινιάζεται σήμερα στην Ολυμπία το έργο “Olympia Common Grounds”,  από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Έλληνα πρωθυπουργό και τον Μπραντ Σμιθ, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Microsoft», έγραψε χθες η Le Figaro.

 

Daily Sabah: «Ψηφιοποιημένη ιστορία: Η αρχαία Ολυμπία της Ελλάδας ζωντανεύει με με μια εικονική περιήγηση»

Ολυμπία

Ακόμα και η τουρκική εφημερίδα ανέδειξε το θέμα, αξιοποιώντας πληροφορίες από το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP. «Το λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων και ένας από τους κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας ανοίγει τις πόρτες του… εικονικά! Η εικονική περιήγηση στην αρχαία Ολυμπία ξεκίνησε την Τετάρτη, φέρνοντας σχεδόν 30 από τους ναούς και τα μνημεία της κοντά σε ένα ευρύτερο κοινό», έγραψε χαρακτηριστικά.