Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Έρχεται η κακοκαιρία «Μήδεια»: Χιόνια παντού, πολικές θερμοκρασίες και μποφόρ / Ποία ήταν η Μήδεια.

 Έρχεται η κακοκαιρία «Μήδεια»: Χιόνια παντού, πολύ κρύο και μποφόρ 

Σοβαρή επιδείνωση του καιρού στην Ελλάδα θα σημειωθεί από το Σάββατο, με την κάθοδο των ψυχρών αέριων μαζών στην περιοχή μας, που θα προκαλέσουν την κακοκαιρία «Μήδεια», όπως ονομάσθηκε από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Αλλά και την Πέμπτη αναμένονται βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με θυελλώδεις νοτιάδες στο Αιγαίο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, oι ψυχρές αέριες μάζες που βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη σήμερα, βαθμιαία θα κινηθούν νότια και θα επηρεάσουν την περιοχή της χώρας μας, κυρίως από το Σάββατο 13/2, προκαλώντας την κακοκαιρία «Μήδεια», με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Πριν όμως την κακοκαιρία «Μήδεια», αύριο αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, που βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικά και θα επηρεάσουν κυρίως τα βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές στα κεντρικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο γενικά από δυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στα ανατολικά έως το μεσημέρι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Η θερμοκρασία θα πέσει κατακόρυφα, με το θερμόμετρο να δείχνει μείον σε πολλές περιοχές, ενώ χιόνια θα δουν και οι πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές.

Αττική και Θεσσαλονίκη θα βρεθούν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, η οποία θα κρατήσει τουλάχιστον για μία εβδομάδα.

===========

Ποια ήταν όμως η Μήδεια;

Στην ελληνική μυθολογία, η Μήδεια είναι κόρη του βασιλιά της Κολχίδας Αιήτη και της Ωκεανίδας Ιδυίας ή Εκάτης. Από τη θεία της, Κίρκη, είχε μάθει την τέχνη της μαγείας, την οποία χρησιμοποιούσε σ’ όλη τη ζωή της.

Μήδεια και Ιάσονας

Όταν ο Ιάσονας, αρχηγός της Αργοναυτικής εκστρατείας, έφτασε στην Κολχίδα, η Μήδεια τον ερωτεύτηκε και έθεσε στη διάθεσή του όλα τα μέσα της τέχνης της, ώσπου ο ήρωας να αποκτήσει το Χρυσόμαλλο δέρας. Ύστερα απ’ αυτό ακολούθησε τον εραστή της και για να αργοπορήσει τον Αιήτη, ο οποίος τους καταδίωκε, τεμάχισε τον αδελφό της, Άψυρτο, και σκόρπισε στη θάλασσα τα μέλη του. Ο πατέρας τότε εγκατέλειψε την καταδίωξη και επιδόθηκε στην περισυλλογή των μελών του σφαγμένου παιδιού του.

Στην Ιωλκό αργότερα, ο Ιάσονας την παρακάλεσε να εκδικηθεί τον Πελία, φονιά του πατέρα και του αδελφού του κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του. Η Μήδεια τότε έπεισε τις κόρες του Πελία να τεμαχίσουν το σώμα του πατέρα τους και να το βράσουν, γιατί έτσι δήθεν θα κατόρθωναν να τον κάνουν πάλι νέο. Μετά την καταδίωξη του ζεύγους των εραστών από το γιο του Πελία, Άκαστο, κατέφυγαν στην Κόρινθο, όπου έζησαν για ένα διάστημα ευτυχισμένοι, μέχρις ότου ο Ιάσονας εγκατέλειψε τη Μήδεια για να μνηστευτεί την κόρη του βασιλιά Κρέοντα, Γλαύκη. Η Μήδεια και πάλι χρησιμοποίησε τα μαγικά της φίλτρα για να εκδικηθεί την αντίζηλή της. Της έστειλε δηλητηριασμένο χιτώνα σαν δώρο για το γάμο της, ο οποίος έβγαζε φλόγες και την έκαψε.

Παιδοκτονία

Η εκδίκησή της όμως δε σταμάτησε εδώ, αλλά έφτασε στο πιο αποτρόπαιο έγκλημά της. Σκότωσε τα δύο της παιδιά Φέρητα και Μέρμερο, που είχε αποκτήσει με τον Ιάσονα, ανέβηκε μετά σ’ ένα άρμα που το έσερναν φτερωτοί δράκοντες και έφτασε στην Αθήνα, όπου ενώθηκε με τον Αιγέα και απέκτησε το Μήδο. Προσπάθησε όμως να δηλητηριάσει το Θησέα κι έτσι ο Αιγέας την έδιωξε κι εκείνη κατέφυγε κοντά στο γιο της, Μήδο, στην Ασία, στη χώρα που από το όνομά της ονομάστηκε Μηδία.

Προς το τέλος της ζωής της κατέβηκε στα Ηλύσια Πεδία, όπου και έγινε σύζυγος του Αχιλλέα, παραμένοντας αθάνατη.

Με πληροφορίες από wikipedia