Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Ο ταβερνιάρης, ο «εθνικός νοικάρης» και η… ντάτσα στο Σούνιο

 

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Όποιος σκάβει τον λάκκο του άλλου πέφτει ο ίδιος μέσα. Και όταν έχεις χτίσει την καριέρα σου πάνω στο σύνθημα «είμαι ένας από εσάς», περιφέροντας τον μύθο του «νοικάρη της Κυψέλης» και καταγγέλλοντας τους «πορφυρογέννητους», τότε ο λάκκος είναι πολύ βαθύς. Δεν σε σώζει ούτε ο ταβερνιάρης…

«Μὲς στὴν ὑπόγεια τὴν ταβέρνα,

μὲς σὲ καπνοὺς καὶ σὲ βρισές,

(ἀπάνου στρίγγλιζε ἡ λατέρνα,)

ὅλη ἡ παρέα πίναμε ἐψές»

«ἐψές, σὰν ὅλα τὰ βραδάκια,

νὰ πᾶνε κάτου τὰ φαρμάκια»

Αλλά πώς να πάνε κάτω τα φαρμάκια, όταν το μεγάλο πρόβλημα του κ. Τσίπρα δεν είναι η «ντάτσα» στο Σούνιο. Είναι το πώς θα την δικαιολογήσει σ’ αυτούς που τον ψήφισαν για να τους στείλει στα κολχόζ! Σ’ αυτούς που τους έπεισε να τον ψηφίσουν ως λαϊκό παιδί, αλλά δεν έχουν ούτε βενζίνη να βάλουν για να φτάσουν ως το πανέμορφο Σούνιο. Και αυτό δεν σώζεται επειδή ο ταβερνιάρης με το καλό ψάρι ξετρύπωσε «ένα μικρό όμορφο σπίτι σε μια πολύ ωραία περιοχή». Είναι μοιραίο, για να θυμηθούμε και τους «Μοιραίους» του Κώστα Βάρναλη.

«Σφιγγόταν ὁ ἕνας πλάϊ στὸν ἀλλο

καὶ κάπου ἐφτυοῦσε καταγίς·

ὤ! πόσο βάσανο μεγάλο,

τὸ βάσανο εἶναι τῆς ζωῆς!»

Ὅσο κι ὁ νοὺς ἂν τυραννιέται,

ἄσπρην ἡμέρα δὲ θυμιέται!

Όχι για όλους! Και πάντως όχι γι’ αυτούς που θέλουν να παριστάνουν τους προστάτες ττης γης τους κολασμένους.

Σ’ αυτήν την τρυφηλή πορεία προς την σοσιαλιστική «ντόλτσε βίτα» ο πρώην πρωθυπουργός ξέχασε πως την «πρώτη φορά αριστερά» δεν την κέρδισε σε συνθήκες Σοβιετίας, αλλά κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Όσα ενοικιαστήρια κι’ αν ανεμίσει τώρα πρέπει να δώσει εξηγήσεις σ’ αυτούς που τους έκοψε το ΕΚΑΣ. Όσους ταβερνιάρηδες κι’ αν επιστρατεύσει, καθώς οι μάσκες πέφτουν η μία μετά την άλλη, σ’ αυτήν την μεγάλη και χωρίς αλεξίπτωτο πτώση, το μεγάλο πρόβλημα του Τσίπρα δεν είναι τι θα βγάλει η δημοσιογραφική έρευνα για την ανακαινισμένη βίλα στο Σούνιο, όπου θα έχει την χαρά να μένει χάρη στον προσωπικό του ταβερνιάρη – απαραίτητου για την αριστερή προπαγάνδα, ώστε να καταδειχθεί πως στην ενοικίαση δεν αναμίχθηκε κάποιος μεγαλόσχημος, αλλά ένας ταπεινός ταβερνιάρης! Ο οποίος το πήρε προσωπικά: «Εγώ θα ψάξω να βρω μήπως υπάρχει κανένα σπίτι εδώ να μείνεις», πείσμωσε.

Άλλωστε, στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, οι ντάτσες παραχωρούνταν στα μέλη της κομμουνιστικής νομενκλατούρας, δεν ήταν ιδιόκτητες. Εδώ, οι αριστεροί κάτι πρέπει να πληρώνουν. Και το πάνσοφο κόμμα αντικατέστησε ο «ταβερνιάρης». Όχι δεν του άξιζε του αριστερού πρωθυπουργού να στερηθεί το απέραντο γαλάζιο.

«Ἥλιε καὶ θάλασσα γαλάζα

καὶ βάθος τ' ἄσωτου οὐρανοῦ·

ὤ! τῆς αὐγῆς κροκάτη γάζα,

γαρούφαλλα τοῦ δειλινοῦ,

λάμπετε, σβήνετε μακριά μας,

χωρὶς νὰ μπεῖτε στὴν καρδιά μας!»

Ο κ. Τσίπρας είναι ο άνθρωπος που χρόνια τώρα δεν σταματά να δείχνει με το δάχτυλο τους πολιτικούς του αντιπάλους, να τους κατηγορεί για διαφθορά – χωρίς ποτέ και παρά τις σκευωρίες να αποδεικνύεται τίποτε – να μετράει τα σπίτια τους, να κάνει σημαία τα δάνειά τους, να ψάχνει τα πόθεν έσχες τους και να φωνάζει όλη μέρα για μεσοτοιχίες στα νησιά και σπίτια του… Βολταίρου, να επιτρέπει στα παπαγαλάκια του να σκανδαλοθηρούν με την ιδιωτική ζωή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να χαμογελούν χαιρέκακα όταν η εφορία ξετινάζει – χωρίς να βρει τίποτε το επιλήψιμο – τη σύζυγό του.

Έχει θυμώσει τώρα ο κ. Τσίπρας και μοιράζει εξώδικα. Πόσα εξώδικα έπρεπε να παραλάβει ο ίδιος για τους τόνους λάσπης που έχει ρίξει και για όσα αναληθή και αναπόδεικτα έχει πει και μάλιστα σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του; Ακόμη ηχούν στα αυτιά μας τα γεμάτα χολή λόγια του από το βήμα της Βουλής, παρόμοια μ’ αυτά που εκστόμισε στη συνέντευξή του στον Αντέννα και στον Γ. Παπαδάκη, στις 5 Ιουλίου του 2018, επιτιθέμενος στον πρωθυπουργό.

«Τοῦ ἑνοῦ ὁ πατέρας χρόνια δέκα

παράλυτος ἴδιο στοιχειὸ·

τοῦ ἄλλου κοντόμερη ἡ γυναῖκα

στὸ σπίτι λυώνει ἀπὸ χτικιό·

στὸ Παλαμήδι ὁ γυιὸς τοῦ Μάζη

κ' ἡ κόρη τοῦ Γιαβῆ στὸ Γκάζι»

Μόνο που το θέμα δεν είναι οι κακοί δεξιοί καπιταλιστές και πλουτοκράτες. Το θέμα είναι ο ίδιος, ο αριστερός, ο «ένας από εσάς». Αυτή η αποκάλυψη τρομάζει τον κ. Τσίπρα, που τώρα ψάχνεινα βρει  τι φταίει.

«-Φταίει τὸ ζαβὸ τὸ ριζικό μας!

-Φταίει ὁ θεὸς, ποὺ μᾶς μισεῖ!

-Φταίει τὸ κεφάλι τὸ κακό μας!

-Φταίει πρῶτα ἀπ' ὅλα τὸ κρασί!

«Ποιὸς φταίει; Ποιὸς φταίει;» κανένα στόμα

δὲν τὅβρε καὶ δὲν τὄπε ἀκόμα»

Και τι του είπε ιδιοκτήτης του μικρού αυτού σπιτιού στο λιβάδι – συγγνώμη στον βράχο; «Εσύ, ένας πρώην πρωθυπουργός θα πας να μείνεις σ' ένα σπίτι 70 τετραγωνικά μέτρα, το υπόγειο είναι μέχρι στιγμής ανεκμετάλλευτο, άλλα 70;».

«Ἔτσι στὴ σκότεινη ταβέρνα

πίνουμε πάντα μας σκυφτοί·

σὰν τὰ σκουλήκια κάθε φτέρνα,

ὅπου μᾶς εὕρει, μᾶς πατεῖ:

δειλοί, μοιραῖοι κι ἄβουλοι ἀντάμα

προσμένουμε, ἴσως, κάποιο θάμα».

Αλλά «θάματα» δεν γίνονται πια. Η επίκληση του πόθεν έσχες του πολιτικού αντιπάλου δεν περνάει. Κανείς δεν ασχολείται, διότι το πόθεν έσχες του Μητσοτάκη ήταν γνωστό όταν ο λαός του έδωσε τη νίκη και την αυτοδυναμία. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Η απάντηση βρίσκεται στον Θουκυδίδη!

Οι απαντήσεις του Θουκυδίδη

Τον είχε ιδιαίτερα απασχολήσει τον Θουκυδίδη η συμπεριφορά και ο ιδιωτικός βίος των πολιτικών. Αποσιωπούσε επιδεικτικά και καταδίκαζε στη λήθη κουτσομπολιά και πιπεράτες λεπτομέρειες από την ιδιωτική ζωή των δημοσίων προσώπων. Κάθε άλλο παρά τυχαία, δεν έγραψε ούτε λέξη ποτέ για την ιδιωτική ζωή του Περικλή ή του Κλέωνα, διότι δεν πίστευε πως τα στοιχεία αυτά επηρέασαν το δημόσιο βίο τους ή έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον.

Αντίθετα, ασχολήθηκε με την άσωτη και τρυφηλή προσωπική ζωή του Αλκιβιάδη. Διότι θεώρησε πως η δημόσια εκφορά του λόγου του και ο τρόπος της ζωής του επέδρασε στη μεταστροφή των λαϊκών αισθημάτων και τελικά επί του δημοσίου συμφέροντος και της έκβασης των πολεμικών γεγονότων.

Κατά τον Θουκυδίδη, οι Αθηναίοι απέρριψαν τον Αλκιβιάδη λόγω της «αυθάδους επίδειξης και της λαμπρότητας της ιδιωτικής του ζωής». Υποστήριζε ότι μια τέτοια συμπεριφορά γεννά υπόνοιες τυραννικών σχεδίων. Σε αντίθεση με τον Περικλή που ήταν «φιλόκαλος μετ’ ευτελείας».

Υποστήριζε δηλαδή ο Θουκυδίδης ότι αυτοί που πέφτουν στην παγίδα της «ηδυπαθούς λαμπρότητας», έχουν την τάση να αγκιστρώνονται στην εξουσία, προκειμένου να συνεχίζουν να ζουν πολυτελώς. Σε αντίθεση με εκείνους που αν και διαθέτουν περιουσία και μπορούν να την απολαύσουν χωρίς σκοτούρες, αφοσιώνονται στην πολιτική, την οποία δεν βλέπουν ως μέσο για εξασφάλιση μιας πολυτελούς ζωής – την οποία θα μπορούσαν να έχουν όποτε ήθελαν!

Πήγε περίπατο το «είμαι ένας από σας»

Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, όχι μόνο σπίλωνε συστηματικά και στοχοποιούσε τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και αναφερόταν στον ιδιωτικό τους βίο, έστω και έμμεσα, δια της αναφοράς στο πόθεν έσχες.

Και γιατί το έκανε αυτό; Μα για να πει το περίφημο – στην ίδια ομιλία της 5ης Ιουλίου 2018: «Έχουμε άλλη διαδρομή, έχουμε άλλο ηθικό φορτίο και μην προσπαθείτε να κάνετε τέτοιου είδους συγκρίσεις. Δεν θα σας βγει σε καλό».

Επομένως, για τον κ. Τσίπρα το πλήγμα είναι καθαρά πολιτικό: Νοικιάζοντας ένα σπίτι σε μια πολύ ακριβή και προνομιούχο περιοχή, εξανεμίζεται το σύνθημα «είμαι ένας από εσάς». Χάνεται το σοσιαλιστικό λούστρο του λαϊκού ηγέτη, που θέλει να εκπροσωπεί τον πένητα λαό. Και αναδεικνύεται η ωμή αλήθεια των κομμουνιστικών καθεστώτων: «Ο λαός στα κολχόζ και η νομνκλατούρα στις ντάτσες»!

«Σε νοίκι ζω, στην Κυψέλη»!

Ποια υπήρξε πάντα η αγαπημένη έκφραση του κ. Τσίπρα; Δεν ήταν το «ζω στο νοίκι στην Κυψέλη»;

Είχε πει στις 20 Μαΐου 2019 στην συνέντευξή του στο Kontra 24, αναφερόμενος στις χλιδάτες διακοπές του με το κότερο λίγες μέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι, το καλοκαίρι του 2018, μιλώντας μάλιστα για «κλεμμένες φωτογραφίες» και για «ενδεχόμενο εμπλοκής μυστικών υπηρεσιών»:

«Τι ακριβώς ήθελαν να δείξουν με αυτό; Με το πρώτο ήθελαν να δείξουν ότι έλα μωρέ όλοι ίδιοι είμαστε. Και με αυτό το ίδιο, να δείξουν ότι έλα μωρέ ίδιοι είμαστε. Ότι εμείς έχουμε τη βίλα στην Τήνο που είναι μεσοτοιχία με τον Χριστοφοράκο, αλλά κι εσύ κάνεις διακοπές στο κότερο. Η ζωή του καθενός είναι διάφανη. Η δική μου ζωή δε χρειάζεται φωτογραφίες για να δει κανείς πώς ζω. Ο καθένας βλέπει αν είναι πολυτέλεια ή δικαίωμα στην ιδιωτικότητα. Η επιλογή μου να είμαι όχι σε κάποιο καναλάρχη, αλλά σε ένα συνεργάτη μου. Κάποιοι που βλέπουν ως marketing όλη τη ζωή τους και βγάζουν σε tweet και στο Instagram ακόμα και τα παιδιά τους, εγώ αυτό δεν το κάνω. Σε νοίκι ζω, στην Κυψέλη, το ξέρει ο ελληνικός λαός. Και αυτή η αθλιότητα, όπως αυτή με τον πατέρα μου, θα τους γυρίσει μπούμερανγκ».

Φυσικά, ακόμη και τα διεθνή δικαστήρια έχουν αποφανθεί ότι τα δημόσια πρόσωπα δεν έχουν δικαίωμα στην ιδιωτικότητα αν δεν πρόκειται για καθαρά προσωπικές, οικογενειακές στιγμές.

Αλλά το ουσιώδες, το πολιτικό, αυτό που πραγματικά τον ενοχλεί είναι ακριβώς αυτό: Δεν θέλει να μπαίνει στο ίδιο κάδρο του «έλα μωρέ όλοι ίδιοι είμαστε».

Δυο μέρες νωρίτερα, στις 18 Μαΐου 2019, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», είχε πει, αφού είχε διακηρύξει πως «η διαρκής έγνοια μας για τους πολλούς. Ούτε μια στιγμή δε ξεχάσαμε ποιοι μας έφεραν στην κυβέρνηση και ποιων τα συμφέροντα εκπροσωπούμε» - νάτο πάλι το πραγματικό πρόβλημά του:

«Κατανοώ γιατί κάνετε αυτή την ερώτηση. Ωστόσο δεν έχω κάτι να κρύψω και δεν ενοχλούμαι. Και μόνο που το βαρύ χαρτί της ΝΔ σε αυτές τις εκλογές είναι μια φωτογραφία, προϊόν υποκλοπής, από προσωπικές μου στιγμές πέρυσι το δεκαπενταύγουστο, φανερώνει την πολιτική τους φτώχεια. Αλλά εγώ δεν έχω κάτι να κρύψω. Δεν έκρυψα ποτέ ότι έχω συνεργάτιδα την κα Παναγοπούλου. Το ερώτημα όμως είναι γιατί φτάνουν σε αυτό το σημείο, να υποκλέπτουν φωτογραφίες μου σε ιδιωτικές στιγμές με τα παιδιά μου; Γιατί παρακάμπτουν προφανώς το δικαίωμα σε λίγες στιγμές ιδιωτικότητας με τους δικούς μου ανθρώπους και προσπαθούν να εστιάσουν σε κάποια δήθεν πολυτέλεια. Η αλήθεια όμως ξέρετε είναι πεισματάρα. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους, η οικογενειακή και προσωπική μου ζωή είναι γνωστή, δεν είναι πολυτελής και δεν χρειάζεται φωτογραφίες για να αποδειχτεί αυτό. Μένω στην Κυψέλη, στο νοίκι, η οικονομική μου κατάσταση μόνο πλούσια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο τρόπος ζωής μου επίσης. Άρα μάλλον λάθος πεδίο αντιπαράθεσης διάλεξαν πάλι».

Και πάλι δηλαδή η ιδιωτικότητα, η… δήθεν πολυτέλεια και το νοίκι στην Κυψέλη.

Προφανώς δεν ισχύει τίποτε. Σύμφωνα με το πόθεν έσχες του κ. Τσίπρα, το διαμέρισμα 4ου ορόφου και 114 τ.μ. στην Κυψέλη, είναι ιδιόκτητο και έχει αποκτηθεί το 1996. Κακό είναι; Όχι βέβαια! Αλλά δεν εξυπηρετεί το σλόγκαν «ζω στο νοίκι»!

Η στραπατσαρισμένη εικόνα

Εκείνες τις ημέρες των σκαφάτων αποκαλύψεων ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, από την «Καθημερινή», ανέφερε, ότι με βάση τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, «η αποκάλυψη του περυσινού θαλάσσιου περιπάτου του πρωθυπουργού ήταν νομικά θεμιτή». Και αυτό γιατί το δικαστήριο έχει δεχθεί ότι είναι δικαίωμα των ΜΜΕ να αποκαλύπτουν, ακόμη με παράνομη λήψη, τη ζωντανή εικόνα των πολιτικών προσώπων, που επιδεικνύουν συμπεριφορά αντίθετη, όπως επί λέξει έκρινε, «ως προς την εικόνα που εκείνα προβάλλουν για τον εαυτό τους. Η προβολή, δηλαδή, από τους πολιτικούς μιας δημόσιας εικόνας αποδεδειγμένα αντίθετης με την αληθινή. Και τούτο, με συνειδητή απόκρυψη σημαντικών πτυχών της ιδιωτικής ζωής τους».

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη απόφαση, «η ιδιωτική ζωή των πολιτικών προστατεύεται, όχι όμως στον ίδιο βαθμό με την ιδιωτική ζωή του κοινού πολίτη. Γιατί, στη δημοκρατία, είναι δικαίωμα του καθενός να ξέρει καλύτερα ποιοι είναι αυτοί που τον κυβερνούν».

Και εδώ βρίσκεται η συμπύκνωση του πραγματικού προβλήματος του κ. Τσίπρα, ο οποίος φαίνεται ότι έχει συνειδητά υιοθετήσει για τον εαυτό του τον τίτλο του νοικάρη, για να είναι συμβατή η ζωή του με την κομμουνιστική ιδεολογία του που τάσσεται κατά της ιδιοκτησίας!

Υπενθυμίζω ότι και τον Αύγουστο του 2017, στις μεγάλες πυρκαγιές της Αττικής, ο κ. Τσίπρας είχε εμφανιστεί ξαφνικά, τρεις μέρες μετά, με το ελικόπτερο και επέστρεψε στον τόπο των διακοπών του χωρίς ποτέ να αποκαλύψει ποιος ήταν αυτός.

Η βίλα του Ιγκλέσιας και η σύντροφος του Κόντε

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και ο «σύντροφος» Ιγκλέσιας στην Ισπανία, ο οποίος διαμαρτύρεται επειδή διαδηλωτές συγκεντρώνονται έξω από την βίλα του, την περίφημη Βίλα Γκαλαπαγκάρ, την οποία απέκτησε με προνομιακό δάνειο, που εξυπηρετεί χάρη στους βουλευτικούς μισθούς του ίδιου και της γυναίκας του. Όταν έκανε το λάθος στη Βουλή, με αφορμή τον εγκλεισμό λόγω πανδημίας, να πει πως ο ίδιος έχει την τύχη να έχει σπίτι με κήπο για να παίζουν τα παιδιά του, όχι όμως οι οικογένειες που ζουν σε διαμερίσματα των 60 τ.μ., γέλασαν και τα τσιμέντα. «Τύχη είναι να σου πέσει το λαχείο», του είπαν. «Το δικό σου δεν λέγεται τύχη. Λέγεται ήσυχος ύπνος του Σάντσεθ».

Στην Ιταλία, η εισαγγελία ερευνά αν ο πρωθυπουργός παρανόμως έχει παραχωρήσει φρουρά στη σύντροφό του Ολίβια Παλαντίνο, ενώ σάλος είχε ξεσπάσει όταν θεωρήθηκε πως η Παλαντίνο συνόδευσε τον Κόντε κρατώντας μια πανάκριβη τσάντα Hermes Kelly, που όμως αποδείχθηκε πως δεν ήταν της διάσημης φίρμας και δεν κόστιζε πάνω από 100 ευρώ.

Στις 21 Νοεμβρίου, στην Εσθονία, παραιτήθηκε η υπουργός Παιδείας Μάιλις Ρεπς όταν αποκαλύφθηκε πως χρησιμοποιούσε κρατικό αυτοκίνητο και οδηγό του υπουργείου για να μεταφέρει τα έξι παιδιά της στο σχολείο.

Στις 6 Ιουνίου 2020 παραιτήθηκε η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών και αρχηγός του Κόμματος του Κέντρου Κάτρι Κουλμούνι, όταν αποκαλύφθηκε ότι πλήρωσε με χρήματα του κομματικού ταμείου ποσό 56.000 ευρώ για τη συμμετοχή της σε εξάμηνα σεμινάρια επικοινωνίας.

Τον Αύγουστο του 2019, παραιτήθηκε ο πρόεδρος του πολωνικού κοινοβουλίου Μάρεκ Κουτσίνσκι, μετά την αποκάλυψη ότι χρησιμοποίησε κυβερνητικό αεροσκάφος για ιδιωτικά ταξίδια, ορισμένα από τα οποία έκανε με την οικογένειά του.

Ο ηγέτης των Εργατικών και οι… δύο κουζίνες του!

Τον Μάρτιο του 2015, σκάνδαλο μέγα είχε ξεσπάσει στη Βρετανία, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο τότε ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ διέθετε στο αξίας 2 εκ. λιρών σπίτι του… δύο κουζίνες. Ο Μίλιμπαντ είχε την φαεινή ιδέα να καλέσει ένα τηλεοπτικό συνεργείο του BBC στο σπίτι του για μια συνέντευξη. Τα μέλη του συνεργείου υποδέχθηκαν ο ίδιος με τη σύζυγό του παίρνοντας το τσάι του σε μια μικρή και ταπεινή κουζίνα που θύμιζε… ανατολικό μπλοκ!

Τελικά αποκαλύφθηκε πως στο σπίτι υπήρχε μια ακόμη, υπερπολυτελής, κουζίνα. Προφανώς ξέσπασε σάλος, καθώς ο Μίλιμπαντ δεν έχανε ευκαιρία να υποστηρίζει πως ο τότε ηγέτης των Συντηρητικών Κάμερον δεν μπορούσε να ταυτιστεί με τους φτωχούς ψηφοφόρους. «Είναι κάπως γελοίο να κάνει κήρυγμα στους ανθρώπους για τη φτώχεια από την έπαυλή του των 2 εκατομμυρίων», σχολίασε ο συντηρητικός βουλευτής Νάιτζελ Άνταμς.

Είκοσι βίλες για τον Πούτιν

Τον Αύγουστο του 2012, στο στόχαστρο του στελέχους της αντιπολίτευσης πρώην υπουργού Μπόρις Νεμτσόφ είχε βρεθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, που έγραψε ένα άρθρο υπό τον ειρωνικό τίτλο «Η ζωή ενός σκλάβου σε γαλέρα». Πληροφορήθηκε τότε η υφήλιος ότι ο Πούτιν έχει στη διάθεσή του είκοσι επίσημες κατοικίες – από τις οποίες οι εννέα χτίστηκαν επί προεδρίας του - τέσσερα κρατικά υπερπολυτελή γιοτ, 43 προεδρικά αεροσκάφη, μια συλλογή ρολογιών αξίας 700.000 δολαρίων. Όσο για τον τίτλο του άρθρου, σατίριζε παλαιότερη δήλωση του Πούτιν, σύμφωνα με την οποία, «η εργασιακή του ηθική όταν ήταν νεότερος θύμιζε σκλάβο σε γαλέρα». Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι όλα αυτά είναι… «γνωστά και αυτονόητα».

Παραίτηση για μια κλήση και οι διακοπές στη Μαγιόρκα

Τον Φεβρουάριο του 2012, ο υπουργός Ενέργειας της Βρετανίας Κρις Χιουν παραιτήθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση του ανώτατου εισαγγελέα της Αγγλίας ότι σκόπευε να απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος του, επειδή (το 2003) η πρώην σύζυγός του ανέλαβε την ευθύνη για μια οδική παράβαση (παραβίαση του ορίου ταχύτητας) την οποία διέπραξε ο ίδιος.

Το Σεπτέμβριο του 2001, ο Γερμανός τότε υπουργός Άμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ, σοσιαλδημοκράτης και μέλος της κυβέρνησης Σρέντερ, βρέθηκε στο στόχαστρο όταν αποκαλύφθηκε ότι διέκοψε τις διακοπές του σε πολυτελές θέρετρο στη Μαγιόρκα προκειμένου να μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συμμετείχε στη συζήτηση στο Κοινοβούλιο σχετικά με τη μετάβαση των Γερμανών στρατιωτών στα Σκόπια, όπου είχε ξεσπάσει εμφύλιος.

Αμέσως μετά, χρησιμοποίησε  αεροσκάφος της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, για να επιστρέψει στη Μαγιόρκα, όπου παρέμεινε για μία νύχτα. Την άλλη μέρα, με το ίδιο στρατιωτικό αεροσκάφος πήγε στα Σκόπια και το ίδιο βράδυ επέστρεψε στη Μαγιόρκα και στην αγκαλιά της ερωμένης του, της κόμισσας Κριστίνα Πιλάτι. Εκεί, πλάι στην πισίνα, τους απαθανάτισαν αγκαλιασμένους οι παπαράτσι.

Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν την ημέρα που στο γερμανικό κοινοβούλιο διεξαγόταν η συζήτηση για τη συμμετοχή Γερμανών στρατιωτών στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση «Απαραίτητη Συγκομιδή», μετά τον εμφύλιο στα Σκόπια.

Ξέσπασε σάλος, ο Σάρπινγκ αρνήθηκε να παραιτηθεί, ο Σρέντερ τον κάλυψε. Ο ζωηρός υπουργός, παραιτήθηκε τελικά τον Ιούλιο του 2002, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε λάβει 77 χιλιάδες ευρώ από την εταιρεία δημοσίων σχέσεων Xούντζγκερ, ως προκαταβολή για μια βιογραφία του και ως αποζημίωση για μια σειρά ομιλιών που είχε δώσει πριν οριστεί υπουργός, τον Σεπτέμβριο του 1998. Με τη διαφορά ότι οι πληρωμές έγιναν μετά την άνοδό του στο υπουργικό αξίωμα.

Τα δύο σπίτια, οι πανάκριβες κομμώσεις και οι διακοπές στα Μπαρμπέιντος

Τον Αύγουστο του 2006, στο στόχαστρο είχε βρεθεί για άλλη μια φορά το ζεύγος Μπλερ, ο Εργατικός πρωθυπουργός Τόνι και η σύζυγός του Σέρι. Στη μία περίπτωση δημοσιεύθηκαν στοιχεία με σκοπό την ανάδειξη της μεγαλομανίας της Σέρι Μπλερ, που κατηγορήθηκε για την αγορά δύο σπιτιών, για την πανάκριβη ανακαίνιση της Ντάουνινγκ Στρητ, αλλά και για το γεγονός ότι οι κομμώσεις της κατά την προεκλογική εκστρατεία στοίχισαν 12.000 λίρες, που καταβλήθηκαν από το ταμείο του κόμματος των Εργατικών!

Λίγους μήνες μετά, δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες από τις διακοπές των Μπλερ στα νησιά Μπαρμπέιντος. Είχε τότε τεθεί θέμα ιδιωτικής ζωής, αλλά η συζήτησε έλαβε τέλος όταν αποκαλύφθηκε ότι το ζεύγος συνέχισε ανενόχλητο τις διακοπές του παρά τον σάλο από την αποκάλυψη συνωμοσίας περί ανατίναξης αεροπλάνων που θα εκτελούσαν υπερατλαντικές πτήσεις εν μέσω της κρίσης του Λιβάνου.

Σημειώστε ότι μετά την αποχώρησή τους από τον αριθμό 10- της Ντάουνινγκ Στρητ, οι Μπλερ έστησαν ολόκληρη αυτοκρατορία real estate: 10 επαύλεις και σχεδόν τριάντα διαμερίσματα!

Και στον Μαρξ άρεσε η καλοπέραση!

Τον Αύγουστο του 2005, στη δημοσιότητα δόθηκαν φωτογραφίες από τις πολυτελείς διακοπές του αριστερού Γερμανού πολιτικού Όσκαρ Λαφοντέν στη Μαγιόρκα, συγγραφέα του βιβλίου «Η καρδιά χτυπά αριστερά»!

«Εδώ ο Όσκαρ ξεκουράζεται από τους αγώνες του για τους φτωχούς», σχολίασε ο Τύπος, με τον εκπρόσωπο του κόμματος να σπεύδει να δικαιολογήσει τον Λαφοντέν: «Και στον Μαρξ άρεσε η καλοπέραση»!

Γκολφ στη Χαβάη

Τον Δεκέμβριο του 2014, σάλος ξέσπασε στη Μαλαισία όταν δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες του τότε πρωθυπουργού Νατζίμπ Ραζάκ να παίζει γκολφ στη Χαβάη με τον Ομπάμα, την ώρα που περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των καταστροφικών πλημμυρών. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε τότε προσπαθήσει να τον δικαιολογήσει, λέγοντας – και αυτός – πως ο πρωθυπουργός είχε «ανάγκη από ένα διάλειμμα».

Τώρα, ο Νατζίμπ βρίσκεται σε… μόνιμο διάλειμμα. Τον Μάιο του 2018 έχασε τις εκλογές και λίγο αργότερα συνελήφθη για κατάχρηση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων – προκειμένου να ικανοποιεί τα χλιδάτα διαλείμματά του και τα ακριβά γούστα της συζύγου του.

Το σαφάρι του βασιλιά και το παρελθόν της Μέρκελ

Τον Απρίλιο του 2012, ο Χουάν Κάρλος, βασιλιάς τότε της Ισπανίας, υποχρεώθηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, επειδή αποκαλύφθηκε ότι εν μέσω κρίσης είχε πραγματοποιήσει ένα πανάκριβο ταξίδι κόστους 45.000 ευρώ, για σαφάρι στη Μποτσουάνα.

Το ταξίδι αποκαλύφθηκε όταν ο βασιλιάς τραυματίστηκε και χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Ήταν ένα ιδιωτικό ταξίδι – για το οποίο, όπως αποκαλύφθηκε, δεν είχε ενημερώσει την κυβέρνηση – αλλά η κατακραυγή υπήρξε μεγάλη, αφού η χώρα του έμπαινε στο μνημόνιο και δοκιμαζόταν από τη λιτότητα.

Στο μεταξύ, ο Χουάν τώρα ζει εκτός Ισπανίας – προκειμένου να μην δημιουργεί πρόβλημα στον βασιλιά γιο του κατά την άσκηση των καθηκόντων του – καθώς κατηγορείται για «δώρα» που του πρόσφεραν επιχειρηματίες και άλλοι ισχυροί του διεθνούς κεφαλαίου.

Μόλις τις προάλλες, στις 9 Δεκεμβρίου, έγινε γνωστό ότι οι δικηγόροι του Δον Χουάν παρουσίασαν στο ισπανικό υπουργείο των Οικονομικών ένα σχέδιο συμφωνίας βάσει του οποίου ο πρώην βασιλιάς θα καταβάλει στο κράτος το ποσό των 678.393,72 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόκων και επιβαρύνσεων, για τα «δώρα» που έλαβε από Μεξικανό επιχειρηματία το 2017, 2018 και 2019 και δεν τα είχε δηλώσει.

Και κάτι αρκετά χαρακτηριστικό: Όταν τον Μάιο του 2013 κυκλοφόρησε το βιβλίο των δημοσιογράφων Γκίντερ Λάχμαν της Die Welt και Ραλφ Γκέοργκ Ρόιτ της Bild, στο οποίο αποκαλυπτόταν ότι η Καγκελάριος υπήρξε γραμματέας προπαγάνδας της νεολαίας στην Ακαδημία Φυσικών Επιστημών του Βερολίνου, η κ. Μέρκελ είχε κατηγορηθεί πως είχε αποκρύψει πτυχές της ζωής της και ειδικά το πολύ ενεργό κομμουνιστικό παρελθόν της.

Η ίδια είχε απαντήσει πως έχει επανειλημμένα αναφερθεί στη ζωή της στην Ανατολική Γερμανία, αλλά για το συγκεκριμένο θέμα δεν είχε ποτέ ερωτηθεί!

Ο Φιγιόν και η αργομισθία της συζύγου του

Στη Γαλλία, στις προεδρικές εκλογές του 2017, ο Φρανσουά Φιγιόν, αν και φαβορί, αποκλείστηκε από την υποψηφιότητα όταν αποκαλύφθηκε πως δέχθηκε ως δώρο  κοστούμια αξίας 36.400 ευρώ, αλλά και όταν αποκαλύφθηκαν από την εφημερίδα «Canard Enchaîné» οι αργομισθίες της συζύγου του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η σύζυγος του Φιγιόν, Πενελόπ, αμειβόταν επί πολλά χρόνια ως κοινοβουλευτική βοηθός του ίδιου και στη συνέχεια του αναπληρωτή του, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποδείξει ότι πράγματι εργαζόταν στο γαλλικό κοινοβούλιο. Οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν δίωξη στο ζεύγος με την κατηγορία της κατάχρησης δημοσίων πόρων, ενώ ο Φιγιόν μήνυσε την εφημερίδα. Τον Ιούνιο του 2020, ο Φιγιόν καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών, εκ των οποίων τα δύο χωρίς αναστολή και ήδη έχει ασκήσει έφεση. Επιπλέον, στον Φιγιόν επιβλήθηκε πρόστιμο 375.000 ευρώ και απαγόρευση εκλογής του σε οποιοδήποτε αξίωμα για δύο χρόνια, ενώ θα επιστρέψουν στο γαλλικό κοινοβούλιο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.

«Αυτή η πληρωμή ήταν δυσανάλογη με τη δουλειά που έγινε», δήλωσε ο δικαστής διαβάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου. «Η κα Φιγιόν είχε προσληφθεί για μια θέση χωρίς χρησιμότητα».

Έτσι γίνεται στις Δημοκρατίες. Εκεί όπου «ο ταβερνιάρης πρέπει να έχει μεγάλη κοιλιά και τρύπια αυτιά»…

eloni.gr