Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τα χαρακτηριστικά της ελληνικής νεολαίας καταγράφει τα πιο συνηθισμένα ονόματα στην Ελλάδα – Το «Γιώργος» έχει σαφές προβάδισμα στους άνδρες, ενώ το «Μαρία» κερδίζει στις γυναίκες μέχρι 34 ετών Έρευνα για τους νέους στην Ελλάδα το 2018 πραγματοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ που μεταξύ άλλων κατέγραψε τα πιο συνηθισμένα ονόματα ανδρών και γυναικών στη χώρα μας. Με
βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τα 10.768.193 άτομα πληθυσμό το 2017, τα 4.699.332 είναι νέοι μέχρι 39 ετών. Εξ αυτών, οι γυναίκες είναι το 21,5% και άνδρες το 22,1%,. Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, τα πιο συνηθισμένα ονόματα είναι το «Γιώργος» για τους άνδρες και το «Μαρία» για τις γυναίκες, γεγονός που δεν πρέπει να παραξένεψε βέβαια και πολλούς. Αναλυτικά, τα πιο συνηθισμένα ονόματα για τους νέους άνδρες είναι: Γιώργος 8,8% (10,4% των ανδρών στην περιφέρεια Κρήτης έχουν το όνομα Γιώργος και και 7,6% των ανδρών στην περιφέρεια Κρήτης έχουν το όνομα Εμμανουήλ Γιάννης 6,5% Δημήτρης 6% Κώστας 6% Νίκος 5,7%
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το 8,8% των ανδρών στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχουν το όνομα Σπυρίδων Ανάμεσα στις νέες γυναίκες, τα πιο συνηθισμένα ονόματα είναι: Μαρία 8,3% (13% των γυναικών στην Περιφέρεια Κρήτης έχουν το όνομα Μαρία) Ελένη 5,2% Κατερίνα 3,7% Βασιλική 3,2% Σοφία 2,3%
Εντυπωσιακή έρευνα για τα πιο συχνά ονόματα που υπάρχουν στην Ελλάδα αλλά και την προέλευσή τους, διεξήγαγε ο Χάρης Φουντάλης, απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Ιντιάνα.
Σύμφωνα με την έρευνα που στηρίχθηκε σε στατιστικά στοιχεία, πρώτο όνομα είναι το Γιώργος, με τα Δημήτρης και Κωνσταντίνος να ακολουθούν, ενώ στις γυναίκες την πρωτιά παίρνει το Μαρία και ακολουθούν το Ελένη, Αικατερίνη και Βασιλική.
Κάνοντας αναγωγή στον γενικό πληθυσμό της χώρας – και θεωρώντας ότι αποτελείται από 10 εκατομμύρια κατοίκους, το 50% των οποίων άνδρες και το 50% γυναίκες, ο κ. Φουνταλής διαπίστωσε πως με βεβαιότητα 95% στην Ελλάδα ζουν περισσότερες από 342.600 Μαρίες, ενώ υπάρχουν περισσότεροι από 171.000 Γιώργηδες καθώς και πως στο όνομα Ελένη ακούν σχεδόν 199.000 γυναίκες.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στις τριάδες ονομάτων Δημήτρης – Κώστας – Γιάννης και Ιωάννα – Δήμητρα – Ειρήνη, δεν είναι εύκολο να αποφανθεί κανείς με βεβαιότητα για το ποιο εμφανίζεται συχνότερα στον γενικό πληθυσμό, αφού οι μεταξύ τους διαφορές κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ονόματα που θεωρούνται διαδεδομένα, όπως το Θοδωρής, συναντώνται σε μόλις 27.000 Ελληνες. Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψαν 1.010 διαφορετικά ονόματα με τα οποία είχαν βαπτιστεί τουλάχιστον 2 άνθρωποι από το δείγμα, ενώ σχεδόν άλλα τόσα εμφανίστηκαν μόνο μία φορά. Σε αυτά περιλαμβάνονταν σπάνια ονόματα όπως Ειλικρίνεια, Δευκαλίωνας, Αμβροσία και Φρειδερίκος.
Αναφορικά με την ετυμολογία των ονομάτων αναφέρει η έρευνα:
Γεώργιος: Από το αρχαιοελληνικό γεωργός
Δημήτριος: Αφιερωμένος στη θεά τη γεωργίας Δήμητρα
Ελένη: Φωτεινή, αστραποβολούσα.
Κωνσταντίνος: Από τη λατινική λέξη constans, δηλαδή ο σταθερός, ο αποφασισμένος, ο βέβαιος.
Μαρία: Προέρχεται από το εβραϊκό Marjam και σημαίνει αυτή που πικράθηκε, αλλά υψώθηκε και δοξάστηκε
Αικατερίνη: Προέρχεται από το κατ’ εαρινή και σημαίνει εαρινή, ανοιξιάτικη.
Ιωάννης: Προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Yokhanan που σημαίνει η χάρη του Θεού.
Βασιλική: Σημαίνει εκείνη που ανήκει στον βασιλιά.
Νικόλαος: Προέρχεται από τις λέξεις νίκη και λαός.
Χρήστος: Παράλληλη γραφή του Χριστός. Λιγότερο πιθανή θεωρείται η εκδοχή να προέρχεται από το επίθετο χρηστός, δηλαδή χρήσιμος.
Αννα: Προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Hannah που σημαίνει χάρη, ευλογία του Θεού.