Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Editor’s Pick: Οι ψυχές μας στις φλόγες

logo hi logo
Θα ήταν επιφανειακό και κυρίως περιττό να πούμε ότι αυτή τη βδομάδα η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Αλλά για τους πιο θλιβερούς λόγους…

Πάγωσε ο κόσμος όλος στη θέα όλων αυτών των χαμένων ανθρώπων, των ξεκληρισμένων οικογενειών και των καμένων αναμνήσεων μιας ζωής που δε θα επιστρέψει ποτέ. Κυρίως όμως πάγωσε στη θέα ενός μηχανισμού που δε λειτούργησε, ενός πανικού που κόστισε τουλάχιστον 85 ζωές και ενός πολιτικού συστήματος «που δεν έχει την αρμόδια ευθύνη» αλλά που παραδοσιακά ήταν σε ετοιμότητα (;) να καπηλευτεί τη δόξα των ηρώων αυτών που από τη πρώτη στιγμή ρίχτηκαν στις φλόγες και είναι ίσως οι μόνοι που μπορούν να εκτιμήσουν το αληθινό βάρος της καταστροφής.
Οι Βρυξέλλες έδειξαν την αλληλεγγύη τους απέναντι στην Ελλάδα, όχι απλώς με μεσίστιες τις σημαίες στη Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά με όσους τρόπους μπορούσαν τουλάχιστον να διαθέσουν: με ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Ανθρωπιστικών Κρίσεων μετά την επικοινωνία Γιούνκερ-Τσίπρα, καθώς επίσης με την απόφαση οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας για την αγορά πυροσβεστικών αεροσκαφών και την επούλωση των πληγών από τις πυρκαγιές. Κατόπιν εορτής θα έλεγε κανείς, αλλά η πικρή ειρωνεία είναι ότι καλύτερα τώρα παρά αργότερα. Σε απόδειξη επίσης αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό, η Κυπριακή δημοκρατία ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την ενίσχυση των πληγέντων, στον οποίο το κυπριακό κράτος συμμετέχει ήδη με το ποσό των 10 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ όμως, ο απολογισμός νεκρών και τραυματιών διαρκώς ανεβαίνει και οι πλημμύρες από τη χθεσινή βροχή στην Αττική έχουν προκαλέσει δεκάδες προβλήματα. Στη βόρεια Ελλάδα, η Βουλγαρία έχει ήδη προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές για το ενδεχόμενο πλημμυρών λόγω υπερχείλισης των ποταμών Άρδα και έβρου.
Παράλληλα, η Κύπρος βρίσκεται σε συνομιλίες με την τουρκική πλευρά η οποία ζητά χρονοδιάγραμμα και συμφωνία «πακέτο» ώστε να αποδεχθεί την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τη χώρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι εάν ξεπεραστούν τα προβλήματα που άπτονται των θεμάτων ασφαλείας, στις υπόλοιπες των διαφορών και εκκρεμοτήτων που υπάρχουν μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, θα δώσει απαντήσεις το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Θετική νότα στην έλλειψη κοινωνικών και κοινοτικών υποδομών στην ελληνική επικράτεια, αποτελεί το έργο τουΔήμου Ωραιοκάστρου και του Δήμου Θεσσαλονίκης για την υποστήριξη των πολιτών της περιοχής και των αστέγων της πόλης αντίστοιχα.
Τη βοήθεια της Ευρώπης αναζητά και η Ιταλία, για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις προτάσεις της σχετικά με τη δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων και τη διαχείριση των αφίξεων στην ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή ο Ματέο Σαλβίνι υποστήριξε πως «1.200 μετανάστες» έχουν φτάσει στις ιταλικές ακτές από την Τουρκία φέτος.
Στα Σκόπια, σε πονοκέφαλο εξελίσσεται το δημοψήφισμα, ενώ σε «ναυάγιο» κατέληξε και το τρίτο συμβούλιο αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ για την προετοιμασία του. Πάντως, κλιμάκιο του ΝΑΤΟ βρίσκεται ήδη στη χώρα για διαπραγματεύσεις επί θεμάτων πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας.
Ανήσυχοι παραμένουν και οι Βρετανοί εν όψει Brexit. Βραχυπρόθεσμα, 3.500 – 12.000 θέσεις εργασίας στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες θα μετακινηθούν από τη Βρετανία στην ΕΕ, δήλωσε η επικεφαλής του Σίτι. Πάντως, μετά τη δημοσίευση της «Λευκής Βίβλου» του Brexit, θετικές ήταν οι αντιδράσεις των Βρετανών αγροτών. Στο υπόλοιπο της ΕΕ, το μέλλον της αγροτικής παραγωγής θα κριθεί από τη δομή της ΚΑΠ μετά το 2020.
Τέλος, στα συνηθισμένα του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος δήλωσε στην αρχή της εβδομάδος ότι οι Ευρωπαίοι «…Φαίνονται ευγενικοί, όμως είναι σκληροί», αλλά ο Έτινγκερ σημείωσε ότι η Ευρώπη θα επιδιώξει μεγαλύτερη μείωση των δασμών στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ φέτος. Η μάχη πάντως φαίνεται πως κρίθηκε και στη… σόγια που αποτέλεσε βασικό στοιχείο διαπραγμάτευσης Γιούνκερ-Τραμπ, εκτός από το χάλυβα και το αλουμίνιο. Τελικά, η ΕΕ χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, με την Γαλλία όμως να ζητά ήδη «αποσαφηνίσεις».
Θα κλείσουμε αυτή τη βδομάδα με ένα σχόλιο: μακάρι οι ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν στο βωμό του συμφέροντος να βρουν γαλήνη… Υπάρχει όμως μια άλλη φωτιά που δε θα σβήσει ποτέ: αυτή που θα καίει καθημερινά τις οικογένειες αυτές που μέσα σε πέντε μόλις ώρες είδαν να χάνεται ό,τι είχαν χτίσει μια ζωή και μαζί και οι άνθρωποι με τους οποίους είχαν χτίσει την ίδια τους τη ζωή…
Καλό Σαββατοκύριακο, Νίκος Λαμπρόπουλος

Editor EurActiv