Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Ψήφισαν για συνέχιση των κυρώσεων μέσα στην απόλυτη σιωπή!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Για την περίπτωση που πέρασε εντελώς απαρατήρητο – και πώς να μην συμβεί αυτό, αφού η είδηση δεν πέρασε ούτε στα ψιλά – ενημερώνω τους ενδιαφερόμενους οπαδούς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (όσους έχουν απομείνει), ότι ο κ. Τσίπρας συμφώνησε στις 22 Ιουνίου στην παράταση των κυρώσεων που η ΕΕ έχει επιβάλει στη Ρωσία. Μέσα στην απόλυτη σιωπή!
Η είδηση έχει ως εξής:
«Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα στην παράταση για έξι μήνες των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014, δήλωσε
ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Συμφωνήθηκε. Η ΕΕ θα παρατείνει τις οικονομικές κυρώσεις ενάντια στην Ρωσία», τόνισε ο Τουσκ με ανάρτηση του στο twitter, επιβεβαιώνοντας την κρίση των κρατών-μελών της Ένωσης ότι η Μόσχα έχει αποτύχει στην εφαρμογή των όρων της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ. Οι ηγέτες επικύρωσαν την απόφαση που είχε ληφθεί από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Η απόφαση παρατείνει τις κυρώσεις έως τον Ιανουάριο του 2018».
Προφανώς ο κ. Καμμένος έχει συμφωνήσει – και αυτή τη φορά «στα τέσσερα».
Θυμίζω ότι ξιφουλκούσε σταθερά κατά των κυρώσεων και υπέρ της Ρωσίας, υποστηρίζοντας μάλιστα πως αν ο Αλέξης πράξει διαφορετικά, αυτός θα γίνει ο μεγαλύτερος αντίπαλός του!
Συγκεκριμένα:
-9 Αυγούστου 2014, συνέντευξη Καμμένου στον τηλεοπτικό σταθμό Dion Tv: «Και βεβαίως, για να φθάσω στο θέμα που αυτή τη στιγμή μας «καίει» άμεσα, η Ελλάδα, με τη στάση που κρατάει, όχι απλώς φέρεται άδικα και ανήθικα απέναντι στη Ρωσία, αλλά ουσιαστικά βάζει «το κεφάλι της στο ντορβά», διότι στο θέμα των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων, τα τελευταία χρόνια ο πρόεδρος Πούτιν και η Ρωσία έχουν πάρει μέτρα κατά τρίτων χωρών, προκειμένου να ενισχύσουν τις ελληνικές εξαγωγές» / «Εδώ, λοιπόν, βλέπουμε ότι αυτή η πολιτική οδηγεί ουσιαστικά σε καταστροφή την πρωτογενή παραγωγή στη Βόρεια Ελλάδα, στη Μακεδονία, αλλά και παράλληλα αποτελεί και μια ανήθικη στάση της Ελλάδος απέναντι σε μία σύμμαχο και φίλη χώρα. Θέλω να σας πω ότι είμαστε απολύτως αντίθετοι με αυτή την πολιτική».
-21 Σεπτεμβρίου 2014, συνέντευξη Καμμένου στον Σκάι (Αυτιάς): «Έφτασαν στο σημείο να βάλουν και εμπάργκο κατά της Ρωσίας, παίρνοντας μέτρα με αποτέλεσμα να θάψουμε όλα τα προϊόντα μας στη Μακεδονία και σε όλη την Ελλάδα».
-24 Σεπτεμβρίου 2014, συνέντευξη Τύπου Καμμένου για τα «κόκκινα δάνεια»: «Βλέπουμε, στο απλό θέμα που έχει να κάνει με το εμπάργκο κατά της Ρωσίας, δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος και η Φιλανδία, αρνήθηκαν να πάρουν μέτρα κατά της Ρωσίας και αυτό έγινε αποδεκτό. Εδώ, σε μια ομόδοξη χώρα, που στηρίζεται το σύνολο σχεδόν της αγροτικής μας παραγωγής της βορείου Ελλάδος, σε φρούτα, για εξαγωγή, στη Ρωσία που στηριζόμαστε, αν θέλετε, στην ομόδοξη Ρωσία για προστασία απέναντι στην Τουρκία που επανειλημμένως μας την έχει δώσει με ψήφο και βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο. Η κυβέρνηση η δική μας όμως, δεν αντιστάθηκε. Πρώτη πήγε και υιοθέτησε το εμπάργκο κατά της Ρωσίας και κατά του Πούτιν. Απαγορεύεται να έρθει η πρόεδρος της Δούμα στην Ελλάδα. Λοιπόν, η κυβέρνηση δεν έκανε καμία αντίσταση, ούτε κάνει. Ξέρετε γιατί δεν κάνει; Διότι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος έχουν υπογράψει προσωπική υπόσχεση - επιστολή προς την κ. Μέρκελ και προς την τρόικα και έχουν παραδώσει τα κλειδιά της χώρας. Αν ο κ. Τσίπρας έχει στο μυαλό του να κάνει κάτι τέτοιο, οι μεγαλύτεροι αντίπαλοί του θα είμαστε εμείς».
-10 Φεβρουαρίου 2015, Καμμένος στο Μέγκα (Ανατροπή, Πρετεντέρης): «Βεβαίως. Συναντήθηκα με τον κ. Πουσκόφ ο οποίος είναι Πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών της Δούμα, συναντήθηκα και συνεργάζομαι με το κόμμα του Πούτιν, με τον αντιπρόεδρο του κόμματος. Πρόεδρος είναι ο Πρόεδρος Πούτιν, με τον αντιπρόεδρο βρέθηκα στη Δούμα επίσημα, κάναμε συνέντευξη τύπου επί μιάμιση ώρα. Δεν σας κρύβω ότι συζήτησα μαζί τους και ανακοινώθηκε, έγιναν δυο σοβαρές ανακοινώσεις που μας έδωσαν αρκετά μεγάλη δυνατότητα να συζητήσουμε το plan b, το θέμα των ελληνικών προϊόντων των αγροτικών που ζητήσαμε να άρει το εμπάργκο η Ρωσία» / «Ακριβώς. Προσέξτε, βγήκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επί της ουσίας και είπε; Ότι θα άρουν, σκέφτονται να άρουν το εμπάργκο για τα φρούτα στην Ελλάδα και αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσουν ξανά οι εξαγωγές. Εάν πάτε στο Βελβεντό και δείτε το συνεταιρισμό των ροδάκινων, τα παιδιά έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Όλα αυτά τα προϊόντα πετάχτηκαν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποζημίωσε τους αγρότες. Πήραν ένα μικρό μέρος και σταμάτησαν εκεί προεκλογικά».
Και βέβαια, τα ίδια έλεγαν και στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, όπως θα διαπιστώσετε, άλλα έλεγαν όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση και άλλα λέει ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός, ανάλογα αν μιλάει με τον Ομπάμα, τον Πούτιν ή τον Ποροσένκο:
-22 Μαρτίου 2014, ομιλία Τσίπρα σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Μια αριστερή κυβέρνηση στη σημερινή Ευρώπη»: «Και, επιτρέψτε μου, στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι, μια σαφής μεταβολή στο μεταψυχροπολεμικό σύστημα περιφερειακής ισορροπίας, δεν αντιμετωπίζεται με οικονομικές κυρώσεις, όπως είδαμε πρόσφατα στην κρίση της Ουκρανίας με τη μονομερή στάση της Ε.Ε.».
-11 Απριλίου 2014, συνέντευξη Τσίπρα στην αυστριακή τηλεόραση «ORF»: «Πρέπει να σας πω ότι είναι πολύ ανησυχητικές αυτές οι εξελίξεις, διότι εγκυμονούν έναν μεγάλο κίνδυνο εκ νέου, μετά από πολλά χρόνια που είχαμε φύγει από τον Ψυχρό Πόλεμο, ενός επικίνδυνου διχασμού στην καρδιά της Ευρώπης. Πρέπει όμως να σας πω ότι η πολιτική των κυρώσεων δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό που πρέπει είναι να σιγήσουν τα όπλα, να σταματήσει η απειλή των όπλων και να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος».  
-13 Σεπτεμβρίου 2014, Τσίπρας, ομιλία στη ΔΕΘ: «Μόνο με ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική θα μπορεί να διασφαλίζει τα συμφέροντά της. Ξεφεύγοντας τόσο από το ρόλο του υπάκουου μαθητή όσο και του γραμματοκομιστή των γερμανικών συμφερόντων. Ρόλο που πρόθυμα έχουν αναλάβει οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος. Που έφτασαν μάλιστα στο σημείο να συναινέσουν άκριτα στις αδιέξοδες οικονομικές κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, αδιαφορώντας για το κόστος στην Ελληνική οικονομία. Εμπλέκοντας τη χώρα, παρά τη δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, σ’ έναν επικίνδυνο οικονομικό πόλεμο που φέρνει όλη την Ευρώπη πίσω στην ψυχροπολεμική εποχή».
-14 Σεπτεμβρίου 2014, συνέντευξη Τύπου Τσίπρα στη ΔΕΘ:  «Ποια ήταν η ενημέρωση που είχαμε όταν ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε η Ελλάδα με τις κυρώσεις στη Ρωσία, που μας οδήγησαν και μας εντάσσουν κι εμάς σε ένα αδιέξοδο οικονομικό πόλεμο, που είχε τεράστιες επιπτώσεις στους Έλληνες παραγωγούς και αγρότες στο ροδάκινο και αύριο μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις γιατί συνεχίζεται αυτή η σύγκρουση και σε θέματα που αφορούν τον πυρήνα της οικονομίας, όπως η ενέργεια».
-18-19 Οκτωβρίου 2014. Πολιτική Απόφαση Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι αλλοπρόσαλλες πολιτικές της Δύσης στην Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή διακρίνονται από ακραίο τακτικισμό και μιλιταριστικό  τυχοδιωκτισμό και  οπορτουνισμό που δεν εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνεται πλήρως από τις θέσεις που πήρε στην ουκρανική κρίση, από την επιθετικότητα των νατοϊκών κύκλων, πριν ακόμα εκδηλωθούν τα αντίμετρα της Ρωσίας στις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της. Η σημερινή κυβέρνηση παραμένει υπόλογη για την πολιτική του «καλού μαθητή» των νατοϊκών επιθετικών επιλογών στην Ουκρανία που επέλεξε στα ζητήματα των κυρώσεων, που έπληξε βάναυσα τους παραγωγούς στην αγροτική μας οικονομία και γενικότερα τις εξαγωγικές δραστηριότητες της χώρας μας προς τη Ρωσία».
-6 Δεκεμβρίου 2014, ομιλία Αλ. Τσίπρα στο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου:  «Οι σημαντικές αρχές του διεθνούς δικαίου στις οποίες πιστεύουμε, πρέπει να προστατευθούν με αποφασιστικότητα. Αλλά δεν μπορούν να κατοχυρωθούν, μέσα σε ένα νέο κλίμα νατοϊκής ψυχροπολεμικής ρητορικής, στρατιωτικοποίησης, κυρώσεων και εμπορικών πολέμων».
-19 Φεβρουαρίου 2015, Τσίπρας στο «Στερν»: «Καταδικάζω κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες που ζουν στην εμπόλεμη πόλη της Μαριούπολης. Αλλά το να αρχίσουμε έναν οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας δεν έχει νόημα. Επιπλέον, οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι υποκριτικές. Αν τιμωρήσεις την Ρωσία, τότε θα πρέπει να τιμωρήσεις και όλες εκείνες τις χώρες στις οποίες οι ρώσοι πολυεκατομμυριούχοι έχουν επενδύσει τα κεφάλαιά τους».
-8 Απριλίου 2015. Επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία και συνάντηση με Πούτιν. Κατηγορεί τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις επειδή συμφώνησαν με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και είπε ότι αμέσως εξεδήλωσε τη διαφωνία του.
-28 Μαΐου 2016, Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν:  «Έχουμε επανειλημμένα τοποθετηθεί, τόσον εγώ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, ότι δεν αποτελεί λύση ο φαύλος κύκλος της στρατικοποίησης, της ψυχροπολεμικής ρητορικής και των κυρώσεων, αλλά λύση είναι ο διάλογος».
-21 Οκτωβρίου 2016, Τσίπρας, συνέντευξη Τύπου μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Αλλά, οι λύσεις που χρειαζόμαστε πρέπει να έχουν στόχο να επουλώνουν τις πληγές και όχι να τις πολλαπλασιάζουν. Γι’ αυτό, καταστήσαμε σαφές ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει σε τίποτα να ζήσουμε σε μία Ευρώπη βυθισμένη σε ένα φαύλο κύκλο στρατιωτικοποιήσης, διαρκώς ανανεούμενων και επαναλαμβανόμενων κυρώσεων και ψυχροπολεμικής ρητορικής».
-15 Νοεμβρίου 2016, απόσπασμα από δηλώσεις Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και τις κοινές δηλώσεις με Αλ. Τσίπρα: «Συζητήσαμε, επίσης, τη σημασία ανταλλαγής πληροφοριών για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων και συζητήσαμε τη σημασία της διατήρησης σε ισχύ των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, έως ότου η Ρωσία εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της βάσει της Συμφωνίας του Μινσκ».
-9 Φεβρουαρίου 2017, Τσίπρας στην Ουκρανία, στις κοινές δηλώσεις με Ουκρανό Πρόεδρο Ποροσένκο: «Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και παρά το γεγονός ότι είχε ιδιαίτερο οικονομικό συμφέρον να υπάρξει άμεσα διευθέτηση της κρίσης και η άρση των κυρώσεων που επηρέασαν εξαιρετικά οδυνηρά την ελληνική οικονομία, εν τούτοις εμείς δεν διασπάσαμε την ευρωπαϊκή ενότητα».

elzoni.gr