Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Στα όρια της αυτοδυναμίας η Νέα Δημοκρατία – Με 10,2 μονάδες προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ που "καταρρέει"

Δημοσκόπηση: Στα όρια της αυτοδυναμίας η Νέα Δημοκρατία – “Κανένας” ο... καταλληλότερος για πρωθυπουργός
Στο όριο της αυτοδυναμίας εμφανίζεται σε νέα δημοσκόπηση η Νέα Δημοκρατία. Το προβάδισμά της και σε αυτήν την έρευνα είναι σαφές έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η διαφορά μεταξύ των δύο καταγράφεται στο 10.2% στην πρόθεση ψήφου και στο 14,6% στην αναγωγή με τους αναποφάσιστους.
την δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Metron Analysis για τον ANT1 και
στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 25,8%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 15,6%. Η Χρυσή Αυγή είναι τρίτο κόμμα με 5,6%, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,0%, το ΠΑΣΟΚ με 4,9%, η Ένωση Κεντρώων με 2,3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,1%, το Ποτάμι στο 1,7%, Λαϊκή Ενότητα και Πλεύση Ελευθερίας στο 1,5% και ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1,1.

Εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά όσων δηλώνουν πως δεν θα ψηφίσουν με 14,1%, αλλά και εκείνων που δηλώνουν πως θα ψηφίσουν άκυρο ή λευκό με 5,7%. Αναποφάσιστο δηλώνει το 7,7%.
Με την αναγωγή των αποφάσιστων, η “ψαλίδα” μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει, καθώς το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη καταγράφει 36,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 22,3%. Η Χρυσή Αυγή 8%, το ΚΚΕ 7,2%, το ΠΑΣΟΚ 7%, ενώ οριακά φαίνονται εντός βουλή Ένωση Κεντρώων και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,2% και 3% αντίστοιχα. Στο 2,5% καταγράφεται το Ποτάμι και ακολουθούν Λαϊκή Ενότητα και Πλεύση Ελευθερίας με 2,2% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,6%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 1005 άτομα ηλικίας 18 και άνω, καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 21%, ενώ ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 12%, ποσοστό που συγκεντρώνουν και όλοι οι άλλοι αρχηγοί μαζί. "Κανείς δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός" απάντησε το 46% των ερωτηθέντων, ενώ "Δεν γνωρίζω, δεν απαντώ" απάντησε το 9%.
Σύμφωνα με τους πολίτες που απάντησαν, οι 8 στους 10 κρίνουν αρνητικά τον απολογισμό των δύο χρόνων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (ποσοστό 81%, έναντι του 17% που την κρίνει θετικά).
Για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων το 67% αξιολογεί θετικά την πολιτική της κυβέρνησης, ενώ το 52% θεωρεί επίσης θετική πολιτική την καθιέρωση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ μόλις το 34% αξιολογεί θετικά τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση παίρνει κάτω από τη βάση στη συνολική διαχείριση του προσφυγικού, αφού θετικά αποτιμάται η κυβερνητική πολιτική μόλις από τρεις στους δέκα πολίτες.
Το δημοψήφισμα αξιολογείται θετικά μόλις από το 28% των ερωτηθέντων, ενώ μόλις το 24% αξιολογεί θετικά τη «17ωρη διαπραγμάτευση» του πρωθυπουργού. Οι οκτώ στους δέκα πολίτες (79%) αξιολογεί αρμητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 16% των ερωτηθέντων αποτιμά θετικά τη διαπραγματευτιή τακτική της κυβέρνησης.
Οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειονότητα (60%) πιστεύουν ότι οι εξελίξεις το 2017 θα είναι μάλλον απρόβλεπτες, αποτυπώνοντας ουσιαστικά το μέγεθος της αβεβαιότητας που νιώθουν οι Έλληνες.
Οι Έλληνες πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις από την εκλογή Τραμπ θα είναι αρνητικές για τον κόσμο περίπου σε ποσοστό 50%. Για την Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο.
Το 67% των πολιτών πιστεύει ότι τα πράγματα συνολικά θα εξελιχθούν χειρότερα το 2017.