Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Εθνικό μας καθήκον να ανοίξουμε τον δρόμο στη Νέα Γενιά

Γράφει ο
Γιάννης Μανιάτης
 
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Ελλάδα και οι πολίτες βρίσκονται παγιδευμένοι στην κλίνη του Προκρούστη, ως αποτέλεσμα των καταστροφικών χειρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που βάζουν την υπογραφή τους σε ένα νέο σκληρότερο μνημόνιο, που σχεδόν νομοτελειακά μας οδηγεί σε αδιέξοδο.

Ο κ. Πρωθυπουργός, ως σύγχρονος Μίδας, καταστρέφει οτιδήποτε με το οποίο καταπιάνεται και κυρίως την Ελλάδα και την κοινωνία της δημιουργικότητας κι εξωστρέφειας, ισοπεδώνοντας κάθε έννοια κοινωνικής συνοχής και στρέφοντας ουσιαστικά τη μία γενιά ενάντια στην άλλη. Επιπλέον, η κυβέρνηση, με τα νέα μέτρα που ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση, στοχοποιεί τους νέους επιστήμονες, τα νέα παιδιά που επενδύουν στη γνώση για να φτιάξουν το μέλλον τους, τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες που επενδύουν τη δύναμή τους, τη φρεσκάδα τους και τις περισσότερες φορές και τις ελάχιστες οικονομίες τους, στην υλοποίηση της επιχειρηματικής τους ιδέας.
Σ’ αυτό το τοπίο της απόλυτης αποσύνθεσης και απαξίωσης, δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο πολιτικό αφήγημα, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα συσπειρώνει γύρω του τους πολίτες σε μία Προοδευτική, Φιλοευρωπαϊκή Συμμαχία, με εθνικό καθήκον να στήσουμε ξανά τη χώρα στα πόδια της. Έναν Πατριωτισμό με προοδευτικό πρόσημο, που θα θέτει στο περιθώριο τις ακραίες φωνές, και θα βάλει ξανά μπροστά την Ελλάδα, επενδύοντας στο άυλο κεφάλαιο των ανθρώπων μας, στη γνώση και την καινοτομία μας.
Καταλύτης σ’ αυτήν την προσπάθεια είναι η νέα γενιά. Οι νέοι και οι νέες που έχουν γαλουχηθεί με τις ευρωπαϊκές αξίες, που έχουν τη δύναμη της γνώσης και γι’ αυτό είναι ακομπλεξάριστοι απέναντι στις προκλήσεις, που πιστεύουν στην αξία της προσπάθειάς τους και τολμούν να παλέψουν για το μέλλον τους. Αυτοί είναι η Ελλάδα της εξωστρέφειας και της εθνικής υπερηφάνειας, που έχει ανάγκη ο τόπος μας σήμερα.
Για να ξαναρχίσουμε, όμως, χρειάζεται να περάσουμε σε μια οικονομία της ανάπτυξης, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, ιδεοληπτικές αγκυλώσεις και με λιγότερο κρατισμό.
Η οικονομία της ανάπτυξης είναι μία οικονομία Έξυπνη που στηρίζεται στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, στα δίκτυα, στην πληροφορική. Βιώσιμη, με επενδύσεις που σέβονται το περιβάλλον και την αειφορία του. Κυκλική, προσανατολισμένη στην επαναχρησιμοποίηση των πρώτων υλών. Συμπεριληπτική, που δεν αφήνει καμία κοινωνική ομάδα στο περιθώριο και προωθεί την κοινωνική συνοχή, και τέλος μια οικονομία με χωρική δικαιοσύνη, που συμβάλλει ενεργά στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων. Ασφαλώς και κυρίως, μια οικονομία με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κι ενός ισχυρού δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης.
Μερικά παραδείγματα από την οικονομία της ανάπτυξης και αλληλεγγύης που περιέγραψα παραπάνω:
  1. Ψηφίσαμε νόμο για τη δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων ελεγκτών μελετών και αξιολογητών Περιβάλλοντος, για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και αξιολόγηση επενδύσεων και μελετών. Ουσιαστικά, με δεδομένη την αδυναμία πρόσληψης των αναγκαίων ελεγκτών περιβάλλοντος σε θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, το κράτος, με έξυπνο τρόπο, λειτουργεί ως project manager και δημιουργεί θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για νέους καταρτισμένους επιστήμονες.
  2. Με νόμο που εισηγηθήκαμε στη Βουλή, προβλέψαμε ρήτρα 5% στα έσοδα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων για την ενίσχυση Μεταπτυχιακών και Ερευνητικών Προγραμμάτων Καινοτομίας. Το 70% του συνόλου των δημοσίων εσόδων θα τροφοδοτεί το ειδικό Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, για μελλοντική στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος και κυρίως για διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξει διαγενεακός κανιβαλισμός των σημερινών συνταξιούχων, σε βάρος της νέας γενιάς, με εξωπραγματικές ασφαλιστικές επιβαρύνσεις που τους οδηγούν, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προτάσεις, εκτός επαγγέλματος.
  3. Πλήρως απελευθερωμένη σύνδεση των Πανεπιστημίων με τον παραγωγικό ιστό της χώρας, καθώς και στήριξη της δυνατότητας μετασχηματισμού κάθε είδους καινοτομίας σε επίπεδο προϊόντων ή υπηρεσιών, που παράγεται σε δημόσια εργαστήρια, σε εμπορικό προϊόν και οικονομική εκμετάλλευσή της, θεσπίζοντας ισχυρές ρήτρες ανταποδοτικότητας προς όφελος της πανεπιστημιακής κοινότητας και των ερευνητικών κέντρων. Χωρίς άλλους περιορισμούς, με σημαντικό ποσοστό κρατήσεων από τα δημόσια ιδρύματα, με στόχο τη win-win αξιοποίηση όλων των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγει ο δημόσιος πανεπιστημιακός κι ερευνητικός τομέας.
  4. Στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών, τουλάχιστον τα 5 πρώτα χρόνια δραστηριοποίησης τους, συμμετέχοντας μόνο με εισφορές για την ασφάλεια της υγείας τους και μηδενικές εισφορές για σύνταξη -τις οποίες θα αποπληρώσει σε δεύτερο χρόνο αργότερα. Εξαιρετικά χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές για νέους καινοτόμους startupers.
  5. Απόλυτη, πλήρης αποκέντρωση των λειτουργιών του κράτους, και ταυτόχρονα αξιοποίηση της εμπειρίας των στελεχών του Δημοσίου, αποκλειστικά και μόνο σε στρατηγικού και προγραμματικού χαρακτήρα δράσεις, με outsourcing του συνόλου των δράσεων εκτελεστικού και λειτουργικού χαρακτήρα.
Η οικονομία της ανάπτυξης, ο σύγχρονος Προοδευτικός Πατριωτισμός, θα πυροδοτήσουν ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, και θα αποτελέσουν τον μοχλό για τον μετασχηματισμό του κράτους σε στρατηγείο, σε Project Manager, επενδύοντας στο πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό μας, στην υψηλή εξειδίκευση και κατάρτιση των ανθρώπων μας, παράγοντας τελικά πλούτο για την Ελλάδα και τους πολίτες της.
* Ο κ. Γιάννης Μανιάτης είναι βουλευτής και πρώην υπουργός.
http://www.liberal.gr/arthro/41745/apopsi/arthra/ethniko-mas-kathikon-na-anoixoume-ton-dromo-sti-nea-genia.html