Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Σημαντική συνεργασία του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου




Την ομάδα των μεταπτυχιακών φοιτητών του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου της Ζυρίχης που υλοποιούν το μεταπτυχιακό ερευνητικό πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Ύπαιθρος» υπό την καθηγήτρια κα Μίλιτσα Τοπάλοβιτς υποδέχθηκαν στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αργολίδας κ. Ιωάννης Σαρρής, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ιωάννης Γιαννόπουλος, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Λέπουρας και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας.
Η καθηγήτρια κα Τοπάλοβιτς τόνισε ότι η Πελοπόννησος, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ότι αφορά την εξέλιξη της αναπτυξιακής της πορείας και για το λόγο αυτό είναι η πρώτη από τις 6 Ευρωπαϊκές περιοχές που μελετάται. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα δομείται σε τέσσερις θεματικές, α) Τα Αρκαδικά χωριά, β) Οι Ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου, γ) Η Ολυμπία και η πολιτιστική της κληρονομιά και δ) Η ακτή της Ηλείας και η παραθαλάσσια ύπαιθρος. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Γιαννακούρας αναφέρθηκε στη συνάντηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και της καθηγήτριας το Δεκέμβριο 2015, η οποία ήταν η απαρχή της συνεργασίας του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και χαρακτήρισε κρίσιμη την έρευνα αυτή γιατί «πάνω στα επιστημονικά δεδομένα μπορούμε να στηρίξουμε μια ορθή πολιτική βούληση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας.
Η Πελοπόννησος έχει τα πάντα να προσφέρει σε έναν επισκέπτη, είτε έρχεται για τουρισμό, είτε για εργασία, όπως οι φοιτητές του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης. Ο τόπος μας διαθέτει ιστορία, πολιτισμό, αρχαιολογικούς χώρους, είναι παραγωγικός, έχει πολλά μοναστήρια και βέβαια διαθέτει και παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Βέβαια πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, κυρίως τα χωριά της, έχουν ελάχιστους κατοίκους και περιμένουμε με τη βοήθεια και της έρευνας των φοιτητών να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος» σημείωσε ακόμη ο κ. Γιαννακούρας.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σαρρής από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιλογή της Πελοποννήσου, καθώς και το ενδιαφέρον του για τα αποτελέσματα της έρευνας, ενώ μετέφερε και τη δέσμευση του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει να υποστηρίζει την έρευνα του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης.
Η πολυπληθής ομάδα των μεταπτυχιακών φοιτητών, μαζί με τους επιστημονικούς υπεύθυνους του προγράμματος και τους συνεργαζόμενους φοιτητές από τα Πανεπιστήμια Πατρών και Αθηνών, πραγματοποίησαν έρευνα πεδίου σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, στην Αρκαδία, στην Αργολίδα, στη Μεσσηνία, στη Λακωνία, στην Κορινθία και στην Ηλεία, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν το Φθινόπωρο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.