Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Xρίστος Δήμας: Να αποσυρθεί άμεσα η διάταξη που αφορά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί


 

Να αποσύρει άμεσα τη διάταξη που αφορά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Συγκεκριμένα, από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» ο Χρίστος Δήμας έκανε λόγο για μια καταστροφική για τον οινοποιητικό κλάδο ρύθμιση. «Η προωθούμενη φορολόγηση καθιστά το κρασί μη ανταγωνιστικό» σημείωσε ο κ. Δήμας υπογραμμίζοντας πως η ρύθμιση πλήττει κυρίως το απλό κρασί που καταναλώνει καθημερινά μία μέση ελληνική οικογένεια. Παράλληλα πλήττονται: 200.000 Έλληνες αμπελουργοί, 20.000 εργαζόμενοι στον οινοποιητικό κλάδο, περίπου 700 οινοποιητικές επιχειρήσεις. Επίσης, εκατοντάδες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την παραγωγή και την εμπορία οίνου όπως: φυτώρια, επιχειρήσεις εξοπλισμού, εταιρείες προώθησης, διανομείς, εστίαση, κάβες κτλ.



Στη παρέμβασή του επίσης, ο βουλευτής της Ν.Δ. ανέφερε πως ο μέσος όρος στην τιμή πώλησης οίνου στο ράφι ανά φιάλη είναι 3,10 Ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ. Άρα με την ρύθμιση της κυβέρνησης σημειώνεται μια αύξηση της τάξεως του 10% ανά φιάλη. Ο Χρίστος Δήμας αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας, ο οποίος είναι κορυφαίου επιπέδου και έχει ως μέση τιμή τα 2.47 Ευρώ ανά φιάλη 750ml. «Επομένως, η αύξηση θα είναι της τάξεως του 12%. Καταλαβαίνετε κ. Υπουργέ ότι αυτό καθιστά τα κρασιά του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας κατευθείαν ως μη ανταγωνιστικά τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό όπου εξάγει» σημείωσε ο κ. Δήμας.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο ζήτημα της ρύθμισης των κόκκινων δανείων, ο βουλευτής Κορινθίας στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως στο σχέδιο νόμου δεν αναφέρεται πουθενά το παραμικρό για την προστασία της κύριας κατοικίας των οικογενειών με πολλά παιδιά (τρία και άνω). Με τον τρόπο αυτό αφενός δεν προστατεύεται ο θεσμός της οικογένειας που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του κράτους και βεβαίως αποτρέπει την ελληνική οικογένεια από το να αποκτήσει περισσότερα παιδιά με αποτέλεσμα να εντείνεται το δημογραφικό πρόβλημα.