Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ κ ΕΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 80ης ΔΕΘ0913 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ κ ΕΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 80ης ΔΕΘ.




Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Καλημέρα σας και από μένα. Θα είμαι πολύ σύντομος, γιατί ξέρω ότι οι ερωτήσεις είναι πάρα πολλές. Προτιμώ να έχουμε χρόνο για να απαντήσουμε τις ερωτήσεις, παρά να έχω ένα μονόλογο με διάγγελμα.
        Για αυτό ακριβώς θέλω να σας πω, ότι, εάν η επίσκεψή μου στη Θεσσαλονίκη δεν συνδυαζότανε με τη προεκλογική περίοδο, θα είχα τα δυνατότητα να έχω περισσότερες επαφές με τους παραγωγικούς φορείς, να αναλύσω ακόμα περισσότερο το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.
        Επειδή όμως προεκλογικά υπάρχει αυξημένη καχυποψία στους πολίτες και ορθώς, προσπαθήσαμε να πούμε μόνο όσα είναι εφικτά, μέσα στο ασφυκτικό δεσμευτικό πλαίσιο, το οποίο έχει συνυπογράψει η απελθούσα κυβέρνηση με τον κύριο Τσίπρα και τον κύριο Καμμένο.
        Για αυτό ακριβώς όσα είπαμε χθες, αλλά και όσα έχουμε πει μέχρι σήμερα, είναι πραγματοποιήσιμα, είναι ρεαλιστικά, είναι εφικτά. Στις 20 Σεπτεμβρίου τίθενται συγκεκριμένα διλήμματα.
        Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν χωρίς να γνωρίζουν ακόμα το πλαίσιο το οποίο θα κινηθούμε. Για αυτό και είναι καθοριστική η ψήφος τους στις 20 Σεπτεμβρίου και για αυτό εμείς ζητούσαμε να έχουμε και περισσότερο εκλογικό χρόνο ώστε να μπορέσουμε να τους ενημερώσουμε, να γυρίσουμε όλους τους νομούς και να έχουμε περισσότερη και καλύτερη επαφή με τους πολίτες.
Μα και το ‘12 και το Γενάρη, τώρα το ’15, οι εκλογές διήρκησαν τόσο.  Ναι, αλλά η διαφορά είναι ότι τότε και στη μία και στην άλλη εκλογή το πλαίσιο που θα εκινείτο η χώρο το γνωρίζαμε και ταυτόχρονα ξέραμε και τις απόψεις όλων των κομμάτων.
Σήμερα κινούμεθα με ένα πλαίσιο το οποίο μας ήρθε 14 Αυγούστου, ψηφίστηκε ως κατεπείγον στη Βουλή, οι πολίτες δεν είναι τόσο ενήμεροι, λόγω και της περιόδου του καλοκαιριού και καλούνται στις 20 Σεπτεμβρίου, προτού καταλάβουν τι ακριβώς έχει υπογραφεί, προτού το εξηγήσουμε, προτού το συζητήσουμε, να κρίνουν με την ψήφο τους το πώς θα πορευτούμε τα τρία χρόνια που μας δεσμεύει το νέο μνημόνιο, γιατί είναι το μόνο νέο που ήρθε αυτή την περίοδο και που αυτά τα τρία χρόνια θα είναι καθοριστικά για την Ελλάδα του 2020.
Κατά συνέπεια, πρέπει οι πολίτες να αποφασίσουν: θέλουν να πάμε μπροστά ή πίσω;  Θέλουν αλήθειες ή ψέματα;  Θέλουν συνεργασίες ή αλαζονικότητα και κινήσεις οι οποίες δεν επιτρέπουν στο να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να πάμε την Ελλάδα μπροστά;
Στα πρώτα ερωτήματα αυτού του διλήμματος η Νέα Δημοκρατία απαντά θετικά.  Και σε αυτά τα ερωτήματα καλεί τους πολίτες να σκεφτούν, να κρίνουν και να συγκρίνουν. 
Το Γενάρη του ’15 έκριναν και συνέκριναν τα πεπραγμένα της τότε Κυβέρνησης με τις ψεύτικες υποσχέσεις που είχαν λεχθεί και προτίμησαν κατά τη γνώμη τους να ακολουθήσουν αυτά τα οποία υπεσχέθη ο κος Τσίπρας. 
Σήμερα έχουν να κρίνουν και να συγκρίνουν αυτές τις υποσχέσεις που τότε πίστεψαν και που υφάρπαξαν την ψήφο τους με τα σημερινά πεπραγμένα του 7μηνου.  Και ταυτόχρονα:  να έχουν και στο μυαλό τους την εγγύηση της πορείας των δύο ετών το ’12-14 με την Κυβέρνηση που πραγματικά είχε πολλά θετικά, παρόλες τις παραλείψεις, τα όποια επικοινωνιακά λάθη έγιναν, αλλά είχε πάρα πολλά θετικά και η χώρα πήγαινε μπροστά.
Ας σκεφτούν πως ήταν η ζωή του καθενός μας το Γενάρη του ’15 και πως είναι σήμερα.  Αν έστω και σε έναν τομέα είναι ποιοτικά καλύτερη να προβληματιστούν και να κάνουν τις συγκρίσεις.
Με αυτές τις σκέψεις επειδή ακριβώς είναι η προεκλογική περίοδος, γιατί αν δεν ήταν δεν θα έκανα ούτε εισήγηση, δίνω το λόγο στην κυρία Γαβρά η οποία με τις διαδικασίες που αποφασίσαμε, συναποφασίσαμε, με τα κριτήρια που είπαμε, θα δώσει το λόγο.
Κυρία Γαβρά.

Κα ΓΑΒΡΑ:
Καλή σας ημέρα.  Όπως είπε και ο Πρόεδρος η σειρά που θα τεθούν οι ερωτήσεις καθορίστηκε με κριτήρια που συμφωνήσαμε.  Βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη, μας φιλοξενείτε εδώ, εθιμικώ δικαίω, λοιπόν, η πρώτη ερώτηση ανήκει σε μέσο από τη Θεσσαλονίκη. 
Δίνω αμέσως το λόγο στην κυρία Στέλλα Αντωνακοπούλου από την ΕΤ3.  Και να ετοιμάζεται ο κος Δημήτρης Κοτταρίδης από τον ΑΝΤ1.
Κα ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (ΕΤ3):
Σας ευχαριστώ.  Κύριε Πρόεδρε, εάν κόψετε το νήμα των εκλογών και ο ΣΥΡΙΖΑ δεχθεί να συμπράξει στο σχηματισμό Κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση να αναλάβει τα ηνία ένα τρίτο πρόσωπο ευρείας αποδοχής, θα το αποδεχθείτε;  Και αν ναι, το πρόσωπο αυτό τι χαρακτηριστικά πρέπει να συγκεντρώνει;
        Σας ευχαριστώ.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Και εγώ σας ευχαριστώ. Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι δεν έχει πρόβλημα, όταν είναι να θέσει το πατριωτικό εθνικό καθήκον και το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών πάνω από το οποιοδήποτε κομματικό μας κόστος ή ωφέλεια.
        Το αποδείξαμε κατ΄ επανάληψη.  Θα σας έλεγα ότι και το ’12 για να μην οδηγηθεί η χώρα σε τρίτες εκλογές καταφέραμε και συμπράξαμε με δυο κόμματα με τα οποία υπήρχε πάρα πολύ μεγάλη ένταση, κυρίως το ’11 και στις εκλογές του ’12.
        Και αποδείξαμε ότι σε ένα κοινό πρόγραμμα το οποίο θα προσδιόριζε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μπορούσαμε να συνεννοηθούμε και αφήσαμε πίσω μας όλα εκείνα τα οποία μας χώριζαν, προκειμένου η χώρα στις κρίσιμες ώρες που περνούσε να βρει τον δρόμο της, να βρει τον βηματισμό της.
        Εγώ λοιπόν έκανα μια πρόταση, προσπαθώντας να έχουμε μια συνεννόηση και μια συνεργασία όλοι, γιατί την πιστεύω. Δεν είναι τακτικίστικης αντίληψης, αλλά είναι πρόταση επί της ουσίας, πρόταση πραγματική. Εγώ πιστεύω ότι μόνο αν συνεννοηθούμε όλοι σε αυτή τη χώρα, σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση, έχοντας και την αυτονομία μας, τις απόψεις μας, την ταυτότητά μας, θα μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.
        Είχα φέρει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο επιτρέψτε μου να το πω και σήμερα. Όταν κάνει κανείς μια βόλτα στις πόλεις και στα χωριά και βλέπει καινούργια κτίσματα και κάπου βλέπει ένα παλιό ερείπιο, η πρώτη ερώτηση είναι γιατί αυτό είναι έτσι, γιατί έχει μείνει ερείπιο; Η κλασσική απάντηση είναι, γιατί οι κληρονόμοι είναι πολλοί και δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους.
        Έτσι θα γίνει η Ευρώπη. Θα προχωράνε όλες οι χώρες κράτη-μέλη και η Ελλάδα θα μένει πίσω. Γιατί δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Γιατί αν είχαμε συνεννοηθεί από το ’12, θα είχαμε καταφέρει να προχωρήσουμε καλύτερα.
        Αν είχαμε συνεννοηθεί το ’14, στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, η χώρα, κατά τη γνώμη μας, θα είχε βγει από το μνημόνιο. Θα είχε βγει στις αγορές, θα υπήρχε το δίκτυ ασφαλείας και με αποφάσεις περίπου 1 δισ., θέλετε να πούμε και παραπάνω; Ίσως και παραπάνω. Θα είχαμε όμως επανέλθει στην κανονικότητα.
        Αντιθέτως, επειδή δεν συνεννοηθήκαμε, επειδή έκανε χρήση ο κύριος Τσίπρας της διάταξης για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας, συμπορευόμενος με τη Χρυσή Αυγή, βιαίως διέκοψε τον βίο της κοινοβουλευτικής μας θητείας.
        Εγώ ήμουν Πρόεδρος της Βουλής τότε. Έκανα τα πάντα, όπως και τώρα, προκειμένου να μην διαλυθεί η Βουλή. Είναι αδιανόητο κάθε φορά να δημιουργούμε τέτοια αστάθεια και αβεβαιότητα την ώρα που η χώρα πάει μπροστά.
        Ταυτόχρονα, πρέπει να σας πω ότι οι άλλες χώρες που έχουν μνημόνιο, είτε βγήκαν είτε βγαίνουν, γιατί, ακριβώς, συνεννοήθηκαν οι πολιτικές δυνάμεις, τα κόμματα εξουσίας. Μα μπορεί να συνεννοηθεί ένας αριστερός με έναν δεξιό; Γιατί δεν μπορούν να συνεννοηθούν σε μια κοινή λογική; Έχουν τα προβλήματα τέτοιο χρώμα, τέτοιο διαχωρισμό; Το πρόβλημα είναι πρόβλημα, απαιτεί λύση ο πολίτης.
        Άρα, μπορούμε να συνεννοηθούμε, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτονομία μας.
        Επομένως, εμείς τι λέμε; Ότι επιθυμούμε μια κυβέρνηση με πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην Ευρώπη, που τα βασικά αυτά στοιχεία τα οποία υπέγραψε ο κύριος Τσίπρας μπορούν, σε πρώτη φάση, με τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις αποκρατικοποιήσεις και τα βήματα τα οποία πρέπει να κάνουμε για να ξεμπλοκάρουμε τα μεγάλα έργα και να εισπράξουμε, να απορροφήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ, μαζί με τη συνταγματική αναθεώρηση σε κάποια συγκεκριμένα ζητήματα, γιατί σε κάποια άλλα μπορεί να μην συναποφασίσουμε, και ταυτόχρονα για τα ζητήματα που αφορούν την παιδεία και την υγεία, να συνεννοηθούμε.
        Και αυτό το ζήτησα να γίνει πριν από τις εκλογές. Δεν είναι κακό, ξέρετε, παρ’ όλη την ένταση που μπορεί να δημιουργείται, να συναντηθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων και να συνεννοηθούν κάποια τέτοια ζητήματα. Αφού εκεί δεν υπάρχουν άλλες λύσεις. Αφού εκεί πρέπει να ομοφωνήσουμε, τι να κάνουμε δηλαδή;
        Επειδή έχουμε εκλογές και θέλει να διχάζει και να πηγαίνει με την παλαιοκομματική νοοτροπία, εγώ δεν θα συμβάλλω σε αυτό. Αν, λοιπόν, ο κύριος Τσίπρας αντιδεοντολογικά, αντιδημοκρατικά, ζητήσει να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, ενώ έχει συμφωνήσει σε όλα αυτά, ποιος έχει το δικαίωμα να θέσει τέτοιο ζήτημα και να σταματήσει μια τέτοια κίνηση ευρείας συνεργασίας και συνεννόησης;
        Επομένως, το ερώτημα, πριν το υποβάλλετε σε εμένα, καλό θα είναι να το απαντήσει ο κύριος Τσίπρας. Δέχεται αυτή τη συνεννόηση και τη συνεργασία; Γιατί αυτό είναι προϋπόθεση για το επόμενο βήμα. Εγώ δεν βλέπω να τη δέχεται αυτή τη συνεννόηση και τη συνεργασία, άρα σε τι θα απαντήσω; Σαφώς και θα είμαι ο Πρωθυπουργός, σαφώς και θα πάρω τη λαϊκή εντολή. Σαφώς και αν δεν θέλει, θα απευθυνθώ στις άλλες πολιτικές δυνάμεις.
        Κάνω λοιπόν μια πρόταση ειλικρινούς συνεννόησης και συνεργασίας. Αν ο κύριος Τσίπρας αντιδεοντολογικά, αντιδημοκρατικά, ίσως και αντισυνταγματικά, θέσει τέτοιο ζήτημα, καταρχήν ο άνθρωπος θα έχει μια προσωπική, πλέον, διαφορά, γιατί αυτό δεν εξηγείται δημοκρατικά και πολιτικά και κοινοβουλευτικά αλλά, εν πάση περιπτώσει, ας μας πει: το δέχεται; Για να απαντήσω εγώ στο επόμενο ερώτημα, να δούμε ποιος θα είναι, τι θα είναι, τι χαρακτηριστικά θα έχει.
Και πάντως να ξέρετε ότι μόλις απαντήσει, σήμερα έχει μία διακαναλιακή, ρωτήστε τον. Αν απαντήσει θα σας πω κιόλας και με ποια χαρακτηριστικά μπορούμε να προχωρήσουμε.
Εγώ πάντως, να ξέρετε, επειδή αυτό τίθεται από τη μεριά του κυρίου Τσίπρα, όχι καλοπροαίρετα, όπως το θέτετε εσείς, αλλά πάλι με μία έτσι, μην πω την έκφραση, είναι μία άποψη για να δείξει ότι ο Μεϊμαράκης δεν θέλει να γίνει Πρωθυπουργός, φοβάται τις ευθύνες. Εντάξει, αυτά ο κόσμος τα καταλαβαίνει, τα ξέρει.
 Είμαι πάρα πολλά χρόνια στα κοινά, έχω αποδείξει ότι αναλαμβάνω ευθύνες, έχω αποδείξει ότι στα δύσκολα είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή, έχω αποδείξει ότι και τώρα αν ο λαός μου δώσει την εντολή θα την αξιοποιήσουμε προς όφελος των πολιτών για να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει.
Σας ευχαριστώ.
Κα ΓΑΒΡΑ:
Ο κύριος Δημήτρης Κοτταρίδης και να ετοιμάζεται η κυρία Μάρθα Αλικάκου από τον Alpha.
Κος ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ:
Κύριε Πρόεδρε, πριν από τις εκλογές του 2012 είχα ρωτήσει σε αυτή την αίθουσα τον κύριο Σαμαρά, τότε Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία αν οι εταίροι επιμείνουν στην μνημονιακή πολιτική και στα σκληρά μέτρα. Και είχε απαντήσει ότι η Νέα Δημοκρατία είχε σχέδιο και ότι θα μπορούσε να πείσει τους εταίρους να μην ληφθούν αυτά τα μέτρα.
Πέρσι ο κύριος Τσίπρας, πάλι από αυτή εδώ την αίθουσα είχε σκίσει τα μνημόνια και είχε καθησυχάσει τον ελληνικό λαό.
Εγώ θέλω να σας ρωτήσω, αν έρθει η τρόικα μεθαύριο και σας πει ότι η οικονομία έχει επιβαρυνθεί το τελευταίο εξάμηνο, κάτι που επισημάνατε και εσείς χθες, και ότι ή θα χρειαστούν νέα μέτρα ή δεν θα μπορέσετε να προχωρήσετε εσείς στη λήψη ισοδυνάμων μέτρων και να ανακουφίσετε τους πολίτες ή να προχωρήσετε σε αυτές τις αλλαγές, στους αγρότες που λέτε. Τι θα κάνετε τότε;
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  
Κύριε Κοτταρίδη, βρισκόμαστε σε μία περίοδο μεγάλης αστάθειας και μεγάλης αβεβαιότητας και οι ερωτήσεις μπορεί να περιέχουν πολλά σενάρια.
Εγώ είχα τονίσει, πριν τις εκλογές, ότι       υπάρχουν «ουρές» πίσω από αυτά που έχει συμφωνήσει ο κύριος Τσίπρας και ότι μας οδηγεί στις εκλογές για να μην φανούν όλα αυτά και να μην θέλει να υλοποιήσει το πρόγραμμα το οποίο υπέγραψε.
Κατά συνέπεια, εγώ πρέπει να σας πω ότι με τα δεδομένα τα οποία κρίνουμε ότι υπάρχουν σήμερα, και σας το τονίζω αυτό για να μην μου πείτε του χρόνου: μα κάνατε άλλα, γιατί αν αλλάξουν τα δεδομένα, τα οποία δεν γνωρίζω αν αλλάξουν, θα πρέπει να καταλάβετε ότι θα προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.
Με τα σημερινά δεδομένα, όπως τα ξέρουμε και μας τα λέει ο κύριος Τσίπρας και από τις ενημερώσεις που έχουμε, αναφερθήκαμε στο πώς θα κινηθούμε και πιστεύουμε ότι όσα πούμε είναι απολύτως εφικτά.
Είναι γεγονός, όμως, ότι το 7μηνο μας κόστισε. Αύξησε το χρέος, απαιτείται, δηλαδή, μία συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, 90 δισ., όπως ο ίδιος τονίζει, ανέβασε ακόμα παραπάνω το χρέος.
Και ταυτόχρονα, από τις εκθέσεις όλων των διεθνών οργανισμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το χρέος, ενώ το 2020 υπολογιζόταν σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί του ΑΕΠ, δηλαδή προσέξτε, γιατί κρατώ μαζί μου και τα στοιχεία τα οποία ο ίδιος έχει δώσει, οι ίδιες οι υπηρεσίες, το Νοέμβρη του 2012 το χρέος υπολογιζόταν ότι θα είναι το 2022 στο 110%. Το Μάιο του 2014 υπολογιζόταν ότι θα είναι το 2022 στο 117%. Τώρα, μετά τα capital controls, υπολογίζεται ότι το 2022 θα είναι στο 170%.
Άρα, 170 μείον 110 ή 117, που ήταν η δυσμενέστερη άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το Μάιο του 2014, είναι το 50% του ΑΕΠ, είναι δηλαδή περίπου τα 90 δισ. που μας φέσωσε.
Κατά συνέπεια, η στόχευση την οποία είχαμε μέχρι και το Μάιο του 2014, δυστυχώς, δεν πιάνεται. Άρα, απαιτείται συζήτηση και νέα αναδιάρθρωση του χρέους, την οποία εμείς είμαστε και πιο ικανοί να κάνουμε.
Και το δεύτερο είναι ότι αν ανακαλύψουμε ότι υπάρχουν και άλλες υποχρεώσεις της χώρας που μας τις έχει κρύψει, θα τις αναδείξουμε, θα τις καταγγείλουμε και θα προσπαθήσουμε να είμαστε συνεπείς με όλα αυτά τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα.
Ξέρετε, δεν είναι σωστό και δεν μπορεί κάθε φορά που αλλάζει η Κυβέρνηση ή υπουργός να αλλάζουν και οι δεσμεύσεις της χώρας.
        Δημιουργήθηκε αυτή η ένταση το Γενάρη, γιατί ακριβώς ο κύριος Τσίπρας είπε, άμα κερδίσω, δεν θα αναγνωρίσω τις δεσμεύεις της χώρας. Πρωτοφανές.
        Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση γίνονται εκλογές. Πρώτη φορά δημιουργήθηκε τέτοιο ζήτημα. Δεν έχει ξαναγίνει και αυτό μας κόστισε και σε εμπιστοσύνη και σε κοστολογημένο, πλέον, ποσό, το οποίο έχει καταγραφεί και σας παρουσίασα χθες.
Κα ΓΑΒΡΑ:
Παρακαλώ, τη κυρία Μάρθα Λεγκάκου από τον Alpha και να ετοιμάζεται η κυρία Ράνια Τζίμα από το Mega.
Κα ΛΕΓΚΑΚΟΥ:
Κύριε Μεϊμαράκη, αφού τον ίδιο τον κύριο Τσίπρα δεν τον πολυεμπιστεύεστε. Όπως έχετε ο ίδιος πει, έφερε το χειρότερο μνημόνιο. Είναι ο χειρότερος Πρωθυπουργός, όπως έχετε πει και έχει στελέχη τα οποία έχετε εσείς υπερτονίσει για την ανεπάρκεια και την ανικανότητά τους.
        Γιατί θέλετε έναν κυβερνητικό εταίρο ασταθή, όταν ειδικά υπεραμύνεστε την πολιτική σταθερότητα; Γιατί δηλαδή, τέτοια εμμονή στο να θέλετε τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνητικό εταίρο;
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Αντιθέτως, εγώ αντιστρέφω το ερώτημα. Γιατί τέτοια εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να μην θέλει να μπει μέσα; Ωραία, εγώ πέστε ότι έχω αυτήν την εκτίμηση και πιστεύω ότι με κορμό τη Νέα Δημοκρατία θα μπορέσουμε, αφού συνεννοηθούμε σε αυτά που υπέγραψε, δεν ζητάω τίποτα παραπάνω και στοιχειώδη για την αναθεώρηση του Συντάγματος και για κάποια άλλα ζητήματα, το 1ο εξάμηνο, τον πρώτο χρόνο να πάμε μαζί. Ποιο το πρόβλημα;
        Γιατί δεν ανταποκρίνεται θετικά; Τι φοβάται; Γιατί θέλει να μείνει έξω; Για να πετροβολάει πάλι; Για να το γυρίσει σε 6 μήνες αντιμνημονιακός; Για να μας πει, ότι εγώ αυτά που υπέγραψα, ελάτε εφαρμόστε τα εσείς, αλλά εγώ δεν θα τα εφήρμοζα;
        Μα είναι δυνατόν, σοβαρά να συζητούμε τέτοια πράγματα; Εγώ πιστεύω ότι ο κύριος Τσίπρας είναι σε στρατηγικό κενό και κάνει τρομακτικό λάθος.
        Προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των 53, αλλά και των υπολοίπων της αριστερής πλατφόρμας που του φύγανε, με αυτά που υπέγραψε και κάποιων σοβαρών στελεχών, οι οποίοι τον στελεχώνουνε. Είναι στο επιτελείο του.
        Για αυτό και βλέπετε, έχει τόσο βαθιές αντιφάσεις και αντιθέσεις. Παρακαλώ, συγκρίνετε τις τελευταίες εβδομάδες τις δηλώσεις σοβαρών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, του Αντιπροέδρου, του κου Δραγασάκη και άλλων, για να μη λέμε ονόματα, με αυτά που μας λέει τώρα ο κύριος Τσίπρας, πότε έτσι, πότε αλλιώς.
        Δεν είναι δυνατόν να πατάει στις δύο βάρκες. Το υπέγραψε, το ξέρει, αναγνωρίζει ότι είναι επώδυνο. Να έρθει να το εφαρμόσει. Δεν έχει λογική απάντηση, καθόλου.
        Τώρα, εφόσον εγώ θα είμαι Πρωθυπουργός, θα έχω κάποια στελέχη που θα μου δώσει, με τα οποία θα έχουμε μία κοινή πολιτική. Άρα, τι σημαίνει; ότι έχω τονίσει, ότι η πολιτική του ήταν καταστροφική ή ότι τον ίδιο δεν τον εμπιστεύομαι.
        Δεν φαντάζομαι ο ίδιος να θέλει να αναλάβει καμιά θέση με εμένα Πρωθυπουργό. Αν θέλει να είναι Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της δικής μου, θα το συζητήσω και εγώ με τους επιτελείς μου. Δεν βλέπω όμως κάτι τέτοιο, για αυτό και δεν θα ήθελα ούτε ως σενάριο να το σχολιάσω.
        Αν όμως θέλει, εδώ είμαστε. Δεν τσακωνόμαστε για αυτά. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι με κανέναν από τους συναδέλφους, από τους βουλευτές, από τους Έλληνες που θέλουν να δημιουργήσουνε, μπορεί να τσακωθούμε γι’ αυτά.
        Είμαστε σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο. Οφείλουμε, τουλάχιστον, το ’16 να έχουμε μία συνοχή, μία συνεννόηση, να τα αντιμετωπίσουμε με μετριοπάθεια τα θέματα και να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στα βασικά.
        Είναι τόσο δύσκολο πια και είναι το πρώτο πολιτικό θέμα το προεκλογικό; Ίσως, γιατί γίνονται πρώτη φορά έτσι εκλογές; Δεν θέλει; Θα τον προσπεράσω, θα πάω στις άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά θα καταγγείλω στον ελληνικό λαό, ότι εξήντλησα όλα τα δεδομένα, όπως και τώρα, εξήντλησα όλα τα δεδομένα, ώστε να μην διαλυθεί η Βουλή.
        Και πάρα πολλοί μου είπανε, μου κάνανε κριτική. Γιατί κράτησες 3 μέρες την εντολή, γιατί το προσπαθείς τόσο; Και τώρα υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι μου ζητούν να σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση.
        Όχι, γιατί εμένα αυτή είναι η άποψή μου, αυτή είναι η αντίληψή μου και να σας πω και κάτι κυρία Λεγκάκου: και εγώ είχα μία αντίληψη, ότι πρέπει να πηγαίνουμε για μονοκομματικές κυβερνήσεις, για αυτόνομη πορεία.             
        Εξελίχθηκαν όμως τα πράγματα σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να εξελιχθούν και στην Ελλάδα. Και ήμουνα ο Πρόεδρος της Βουλής, που μου έκανε την τιμή ο κος Σαμαράς, να είναι για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία κυβέρνηση μακράς διαρκείας, γιατί υπήρξαν και οι προηγούμενες, που είχαν όμως ειδικό σκοπό, μακράς διαρκείας που στηρίζοντο από 3 κοινοβουλευτικές ομάδες.
Απέδειξα στα 2,5 χρόνια ότι μπορώ να συνθέσω. Απέδειξα ότι σέβομαι τη διαφορετική άποψη και με ανοχή στη διαφορετική άποψη πάντα πήγαινα στις συζητήσεις. 
Απέδειξα ότι αν τα επιχειρήματα των άλλων ήταν καλύτερα από τα δικά μου θα μπορούσαμε να τα αποδεχθούμε και να τα μεταφέρω στον Πρωθυπουργό και στην Κυβέρνηση. Αυτός έπαιρνε την τελική απόφαση. Αλλά εμείς ήμασταν εκείνοι οι οποίοι όλοι μαζί στηρίζαμε κοινοβουλευτικά και ψηφίζαμε την Κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα είχαμε μια Βουλή η οποία για πρώτη φορά ήταν πολυκομματική σε ένα κλίμα πάρα πολύ δύσκολο για τους πολιτικούς που θα ελάμβαναν τέτοιες αποφάσεις, γιατί γνωρίζαμε τι αποφάσεις θα πάρουμε.  Δεν πηγαίναμε να κάτσουμε στους υπουργικούς θώκους και εγώ Πρόεδρος της Βουλής για να περάσουμε ωραία.  Ξέραμε πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα. Ξέραμε τι δύσκολες αποφάσεις έπρεπε να πάρουμε. Ειδικά η Νέα Δημοκρατία, γνώριζε ότι θα σηκώσει ένα βάρος το οποίο ήταν δυσανάλογο με αυτό που είχε.
Και όμως μπήκαμε μπροστά, βάλαμε πλάτη, δεν πήγαμε σε τρίτες εκλογές για να μπορέσουμε να σωθεί η χώρα.  Και κατάφερα και είχαμε μια Βουλή που πολλές φορές λέγατε ότι θα ανάψει, με χιλιάδες αν θέλετε αγανακτισμένους απέξω, πολλές φορές δικαιολογημένοι, που ζήταγαν να καεί η Βουλή.  Και όμως, σιγά-σιγά η χώρα επανερχόταν στην κοινοβουλευτική κανονικότητα.
Μπορέσαμε πείσαμε τους Έλληνες, δεν σας λέω ότι τα κάναμε όλα τέλεια, αλλά, εν πάση περιπτώσει, έχω αποδείξει ότι μπορώ και να συνθέσω, ότι γνωρίζω τα προβλήματα, ότι έχουμε ένα σχεδιασμό και ταυτόχρονα πρέπει να μας εμπιστευτούν οι Έλληνες.
Κα ΓΑΒΡΑ:
Ο λόγος στην κυρία Ράνια Τζίμα από το MEGA και να ετοιμάζεται η κυρία Ραλλιώ Λεπίδου από το STAR.
Κα ΤΖΙΜΑ (MEGA):
Λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία έχασε τις εκλογές τον Ιανουάριο με μια μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, με 9 μονάδες.  Σας άκουσα και πριν να μιλάτε για επικοινωνιακά λάθη. 
Δεν σας έχουμε ακούσει όμως να περιγράφετε τα λάθη ουσίας που έγιναν. Και θα ήθελα να μου πείτε μερικά από αυτά.  Δηλαδή λάθος μέτρα, λάθος αποφάσεις, λάθος επιλογές προσώπων, λάθος πρακτικές που φαντάζομαι ότι τώρα θα θέλετε να τις διορθώσετε.
        Ευχαριστώ.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Κυρία Τζίμα, έχουμε κάνει την αυτοκριτική σας, έχουμε αναφερθεί στα λάθη μας. Ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός και στη διάρκεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής μας Επιτροπής τα έχει επισημάνει.
Θεωρώ ότι την ώρα της μάχης είναι ιδιαίτερο θέμα για να αναφερθώ εν εκτάσει σε αυτά. Τα αναγνωρίζω όμως, τα δέχομαι.  Έχουμε διδαχθεί από αυτά τα λάθη και μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι, τα όποια λάθη εσείς θεωρείτε, δεν θα επαναληφθούν.
Και δεν θα επαναληφθούν διότι ερχόμαστε σε μια περίοδο η οποία, ναι μεν είναι κρίσιμη και έκτακτη, αλλά όλοι έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία από αυτά που ζήσαμε εκείνη την περίοδο.  Και μπορούμε να τα διαχειριστούμε και να τα αντιμετωπίσουμε με περισσότερη, αν θέλετε, εμπειρία και περίσκεψη, διότι είναι γεγονός ότι, στην έκτακτη κατάσταση που βρέθηκε η χώρα ιδιαίτερα το ’12-’13, πάρα πολλές αποφάσεις λαμβάνοντο ή προσπαθούσαν να μας επιβάλουν και ήταν λανθασμένες.
Η ίδια η τρόικα αναγνώρισε λάθη στους πολλαπλασιαστές, στο πρόγραμμα, στο σχέδιο. Λάθη τα οποία της είχαμε επισημάνει, λάθη τα οποία και εμείς δεν θέλαμε να δεχθούμε αλλά, προκειμένου να μην κλείσουν οι τράπεζες, προκειμένου να γίνει η εκταμίευση, πολλές φορές, πράγματι, αποδεχθήκαμε, ενώ ξέραμε ότι δεν έπρεπε κάποιες τέτοιες προτάσεις.
Και γι’ αυτό ακριβώς θεωρώ ότι υπήρξαν λάθη και κυρίως επικοινωνιακά από εμάς, δεν τα εξηγήσαμε όπως θα έπρεπε.  Δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ και μάλιστα λίγο πριν τις εκλογές, έχει αναγνωρίσει ο ίδιος ο κος Σαμαράς, οι υπουργοί, όλη η Πολιτική Επιτροπή, ότι ο τρόπος με τον οποίο ετέθη, ο τρόπος με τον οποίο ενημερώθηκε η κοινή γνώμη, αν ήταν διαφορετικός, ίσως να ήταν διαφορετικό και το αποτέλεσμα.
Και ταυτόχρονα να πω ότι, αν οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα ήταν διαφορετικές πάλι θα ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα. Γιατί μας είπε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και βεβαίως κάποιος που είχε τέτοια προβλήματα σκεφτόταν ότι μπορεί να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ για να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ.
        Έχει εξηγηθεί αυτό. Δεν προλαβαίναμε, ξέρετε, εκείνη την ώρα, επειδή έγινε και η αλλαγή, αν θέλετε, του κυρίου Στουρνάρα με τον κ. Χαρδούβελη, τον νόμο, τον οποίο το επιτελείο του κυρίου Στουρνάρα είχε ετοιμάσει και που μπορούσε να δεχθεί αλλαγές, μπορούσε να δεχθεί βελτιώσεις. Αλλά όταν η Τρόικα -γι’ αυτό και είπα και στη Βουλή ότι εμάς μας συμπεριφέρθηκαν πολύ πιο δύστροπα απ’ ό,τι στον κ. Τσίπρα, το πρώτο τρίμηνο τον χάιδεψαν, μέχρι που κατάλαβαν και αυτοί πόσο τους κορόιδεψε- όταν, λοιπόν, η Τρόικα εμμένει σε συγκεκριμένα ζητήματα και έχεις να επιλέξεις μεταξύ του να κλείσουν οι τράπεζες, να υπάρξουν capital controls, η χώρα να μπει σε μια αστάθεια και αβεβαιότητα, από το να περάσεις μια διάταξη η οποία μπορεί μετά να βελτιωθεί. Γιατί, ταυτόχρονα, είπαμε ότι θα προσπαθήσουμε και θα γίνει αυτό με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με κορμό, να εξορθολογήσουμε τις τιμές, οι αντικειμενικές αξίες να έρθουν στις εμπορικές, οι συντελεστές να είναι διαφορετικοί και να προσπαθήσουμε να έχουμε ένα εξορθολογισμένο τέλος. Κυρίως, όχι ΦΠΑ, όχι φόρο, γιατί φόρος σημαίνει ότι πάει στον προϋπολογισμό, ενώ το τέλος είναι ανταποδοτικό.
        Γι’ αυτό και ο κύριος Σαμαράς από τότε είχε πει ότι αυτό θα δοθεί στους δήμους ως ανταποδοτικό τέλος, και έτσι πρέπει να είναι, γιατί οι πολίτες θα πληρώνουν ένα μικρό ποσοστό συμμετοχής στις δημοτικές υποχρεώσεις που υπάρχουν, ώστε να μπορούν στη γειτονιά τους, στον δήμο τους, να έχουν τις παροχές, οι οποίες, βεβαίως, πρέπει να πληρωθούν, είναι όπως τα κοινόχρηστα στην πολυκατοικία.
        Άρα, για να το κλείνω. Πράγματι, εμείς έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας, έχουμε δεχθεί τα λάθη μας, έχουμε διδαχθεί από αυτά, πιστεύουμε ότι και η Τρόικα έχει καταλάβει τα λάθη, πιστεύουμε ότι οι πολίτες είναι πολύ πιο ώριμοι και εν πάση περιπτώσει, αλλάζουμε τη χώρα, αλλάζουμε και εμείς. Αλλάζουμε τη χώρα προς το καλύτερο και εμείς θα την πάμε καλύτερα.
ΚΑ ΓΑΒΡΑ:
Παρακαλώ την κ. Ραλλιώ Λεπίδου από το STAR και να ετοιμάζεται ο κύριος Γιάννης Καντέλης από το ΣΚΑΪ.
Κα ΛΕΠΙΔΟΥ:
Καλωσορίσατε στη Θεσσαλονίκη.
        Ήθελα να ρωτήσω το εξής. Κύριε Πρόεδρε, είπατε ότι θα έχουμε μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Ότι πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι της νέας συμφωνίας. Και αν αυτό συμβεί, δεσμευτήκατε πως θα μειωθεί η φορολογία.
        Θα ήθελα λίγο να σταθούμε εδώ ονομαστικά. Δηλαδή, τι; Δεν θα έχουμε ΕΝΦΙΑ; Θα μειωθεί ο φόρος στα φυσικά πρόσωπα, στις επιχειρήσεις; Χθες, εστιαστήκατε πολύ στην ομιλία σας για ένα γόνιμο επενδυτικό περιβάλλον, για νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, για την καινοτομία σε κάποιο σημείο αναφερθήκατε. Αυτά όλα για να γίνουν θέλουν ένα δυνατό φορολογικό σύστημα. Τι δεσμεύεστε; Ονομαστικά, πώς θα κινηθείτε, τι θα μειώσετε;
        Ευχαριστώ.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Σας ευχαριστώ.
        Κοιτάξτε. Όπως και στην προηγούμενη απάντηση, είπα ότι αυτά εξαρτώνται από το περιβάλλον το οποίο υπάρχει και το περιβάλλον το οποίο βρίσκεις. Αν με ρωτάγατε πριν τα capital controls, θα σας έλεγα διαφορετικές πολιτικές τις οποίες έπρεπε να ακολουθήσουμε.
        Μέσα σε επτά μήνες είναι τρομακτικά διαφορετική η κατάσταση. Είχαμε που είχαμε τα προβλήματα από τα μνημόνια, προσετέθησαν και τα νέα προβλήματα από το κλείσιμο των τραπεζών, τα οποία χρήζουν άμεσης απάντησης, άμεσης λύσης.
        Όπως και η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να τελειώσει μέχρι τον Δεκέμβρη. Πάει το ’15, το χάσαμε. Το χάσαμε και είναι ένα, δυστυχώς, μαύρο έτος το οποίο καταγράφεται στην ιστορία μας. Πολύ μαύρο. Σας λέω, σκεφτείτε πώς ήμασταν τον Δεκέμβρη του ’14 και πώς θα είναι η χώρα τον Δεκέμβρη του ’15.
        Είχαμε πλεονάσματα τότε, έχουμε ελλείμματα τώρα. Πηγαίναμε για ανάπτυξη 0,1% ή 1%, όσο θέλετε, μην μπούμε στα νούμερα, είναι σίγουρο όμως ότι έχουμε ύφεση τώρα. Πηγαίναμε για μείωση της ανεργίας και έχουμε αύξηση της ανεργίας, για πρώτη φορά η ανεργία αυξήθηκε τόσο πολύ τον Ιούνιο, καταγεγραμμένα με δικά τους στοιχεία.
        Είχαμε τρεις-τέσσερις μεγάλες επενδύσεις, σταμάτησαν όλες. Είχαμε τα μεγάλα έργα με τους δρόμους, τα οποία δημιουργούν θέσεις εργασίας, σταμάτησαν και έχουμε αύξηση της ανεργίας.
        Είχαμε το ΕΣΠΑ, δεν απορροφήσαμε δραχμή. Οι δημόσιες επενδύσεις μειώθηκαν. Οι τράπεζες έκλεισαν, οι εισαγωγές, εξαγωγές χειροτέρεψε η κατάσταση, οι επιταγές έμειναν ακάλυπτες, επιχειρήσεις, άνθρωποι που ήθελαν να πληρώσουν ξαφνικά βλέπουν να μπαίνουν στον Τειρεσία.
Οι συνταξιούχοι, παρότι μειώθηκε η σύνταξή τους, δεν μπορούσαν να πάρουν πάνω από 60 ευρώ. Η κατανάλωση μειώθηκε. Δηλαδή χαμός έγινε αυτό το 7μηνο.
Άρα τι πολιτικές να σας πω από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα που η κατάσταση αλλάζει κάθε μέρα δραματικά; Και ειλικρινά δεν ξέρω τι θα παραλάβουμε. Δεν ξέρω τι «ουρές» έχουμε. Δεν ξέρω πώς, αυτά θα έρθει στη Βουλή την ώρα των προγραμματικών να μας τα πει και αν θα μας πει και την αλήθεια.
Γιατί εγώ σας είπα ότι έχει αφήσει «ουρές». Οι γνωστές «ουρές» είναι στο ασφαλιστικό και είναι και σε κάποια άλλα ζητήματα που ξέρουμε ότι συζητήθηκαν στο Eurogroup. Για να δούμε και αυτά που δεν συζητήθηκαν επισήμως και είναι από κάτω, στην κρυφή ατζέντα. Και για αυτό κάνει τις εκλογές και πάει να φύγει, για δύο λόγους:
πρώτον, για να διακόψει βιαίως την θητεία της δικής μας διακυβέρνησης και να μην προλάβουμε να δει ο κόσμος τα οφέλη από τις θυσίες που υπέστη το 2013, 2014, γιατί είδε ότι το 2014 άρχισε να χαμογελάει ο κόσμος, εμείς μειώσαμε 50% την έκτακτη εισφορά, μειώσαμε τον ειδικό φόρο πετρελαίου, μειώσαμε τον φόρο εστίασης, μειώσαμε τις εισφορές, αυξήσαμε τις θέσεις εργασίας. Ήρθαν επενδύσεις. Αυτός τις διώχνει.
Πείτε μου τι προχωράει; Προχωράνε τα αεροδρόμια; Προχωράνε οι Σκουριές, εδώ πέρα, που, παρότι υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ούτε αυτή δεν θέλουν; Και θα έχουμε και νέους ανέργους από εκεί; Προχωράει η Cosco;  Τι προχωράει τελικά;
Γι’ αυτό ακριβώς σας λέω, το μνημόνιο έχει κάποιες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Δηλαδή, τις αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτές εμείς μπορούμε να τις πραγματοποιήσουμε και μάλιστα γρήγορα, γιατί πρέπει αυτά να γίνουν γρήγορα.
Δηλαδή, ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησής μου; Ότι καταθέτουμε τον Οκτώβριο τον προϋπολογισμό δημοσιονομικά πειθαρχημένο και εκπέμπουμε το μήνυμα ότι η χώρα νοικοκυρεύεται και ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση των συγκυβερνώντων να προχωρήσει  η χώρα έτσι.
Δεύτερο, αμέσως να ξεμπλοκάρουμε τα μεγάλα έργα. Να δημιουργήσουμε  νέες θέσεις εργασίας και να μπορέσουμε να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να απορροφήσουμε όλους αυτούς τους πόρους.
Τρίτον, πάνω σε αυτό το πλαίσιο να προχωρήσουμε στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και πολλοί άλλοι κινδυνεύουν να χάσουν τους πόρους του ΕΣΠΑ, επειδή η κεντρική διοίκηση, μέσω γραφειοκρατίας και αγκυλώσεων, δεν έχει υπογράψει αυτά που απαιτούνται;
Και για αυτό, ορθώς, ο κύριος Χριστοδουλάκης πάει να ζητήσει παράταση. Και όπως είδαμε, είπε ο κύριος Σταθάκης κάτι και η Commission έβγαλε ανακοίνωση που το διαψεύδει. Είναι δυνατόν να είναι πιο υπεύθυνη η υπηρεσιακή Κυβέρνηση;
Αμέσως μετά, θα προχωρήσουμε στη δημιουργία μίας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης που εκεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις μέσω εκπροσώπων τους θα πρέπει να συμμετέχουν. Ακόμα και αν ο κύριος Τσίπρας δεν μετέχει στην Κυβέρνηση, είτε είναι αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είτε δεν είναι, οφείλει ο ΣΥΡΙΖΑ να μετέχει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, αφού αυτός τόσο καιρό διαπραγματευόταν και μας έφερε τη συμφωνία.
Δεν θα είναι εθνικά σωστό να μη μετέχει στην ομάδα διαπραγμάτευσης μετά από πρόσκλησή μας. Εμείς θέλαμε να μετέχουμε στην ομάδα διαπραγμάτευσης που έφτιαξε αυτός και δεν ήθελε ούτε εκεί να μετέχουμε.
Γιατί; Τι έκρυβε; Τι συμφώνησε; Τι διαφορετικές κινήσεις έκανε που δεν ήθελε να ξέρουμε; Ερωτήματα τα οποία όμως οφείλει να απαντήσει, πολύ περισσότερο, όταν ο συγκυβερνών αρχηγός του κόμματος, ο κύριος Καμμένος, καταγγέλλει τον κύριο Βαρουφάκη για κινήσεις ύποπτες. Δεν τις είπαμε εμείς. Δεν θέλουμε να δηλητηριάσουμε, ούτε να λέμε ότι θα εξετάσουμε και μάλιστα με εξεταστικές ή προανακριτικές επιτροπές. Όχι.
Αλλά όταν αυτά καταγγέλλονται και μάλιστα δημοσίως, οφείλουν να δώσουν απαντήσεις όπως και εγώ απήντησα σημείο προς σημείο στην οποιαδήποτε καταγγελία έγινε.
Πρέπει να βγει ο κύριος Τσίπρας, να απαντήσει στον κυβερνητικό του εταίρο και να μας πει τι ακριβώς έχει γίνει. Τον καλύπτει ή δεν τον καλύπτει; Και μέχρι ποίου σημείου; Αυτά όλα πλανώνται.
Ταυτόχρονα, θα προχωρήσουμε σε μια εθνική ομάδα, η οποία θα έχει ως κύριο αντικείμενο, να δώσει το σύμφωνο, με το οποίο θα προχωρήσει η χώρα, σύμφωνο ανασυγκρότησης, αναδιοργάνωσης και ανάπτυξης.
Όχι μόνο με τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και με τους παραγωγικούς φορείς, με τα πανεπιστήμια, με τεχνοκράτες, με ανθρώπους που έχουν δημοκρατική αντίληψη, αλλά και πρόταση για το κάθε θέμα, ώστε να έχουμε έναν εθνικό σχεδιασμό και για κάθε τομέα, και για κάθε έργο περιφερειακό, ακόμα και σε Δήμο.
Αυτό τι σημαίνει; Ότι δεν πιστεύω ότι θα ομοφωνήσουμε, όχι, αλλά, όμως, μπορούμε να συμφωνήσουμε στα βασικά, στα στοιχειώδη και η χώρα να προχωράει, ανεξάρτητα ποιος είναι κυβέρνηση, ποιος είναι Πρωθυπουργός, ποιος είναι Περιφερειάρχης ή Δήμαρχος.
Πρέπει αυτό να σταματήσει. Η χώρα πρέπει να έχει μία πυξίδα. Να ξέρει που πηγαίνει. Να ξέρει πως πηγαίνει. Αυτό το σχέδιο, εγώ θα ζητήσω οι γενικές του γραμμές για διαβούλευση να παρουσιαστεί το Πάσχα του ’16.
Να συζητηθεί με άνεση και τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο να μπορέσουμε να το δείξουμε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ξέρουμε όλοι ότι στα στοιχειώδη επιτέλους συμφωνήσαμε.
Το να γίνει ας πούμε, το αεροδρόμιο εδώ, το να προχωρήσει το λιμάνι εδώ, δεν είναι δεξιό, αριστερό και κεντρώο, δεν έχει τέτοια ταμπέλα. Έχει τη ταμπέλα λογικό ή παράλογο, αναπτυξιακό ή όχι.
Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε; Αν συμφωνήσουμε, δεν αισθάνεστε λίγο πιο σίγουροι, ότι θα υλοποιηθεί το έργο; Αφού το συμφωνήσαμε;
Θα βρούμε μετά το πώς θα γίνει ή το πώς θα υπάρξει η ιδιωτικοποίηση ή η αποκρατικοποίηση ή με δημόσιες επενδύσεις θα γίνει το έργο.
Αλλά, πρέπει να κλείσουν αυτά. Τόσα χρόνια ερχόμαστε στη  Θεσσαλονίκη και ακούμε μονίμως και λέμε και εμείς οι ίδιοι, το Μετρό, τον αεροδιάδρομο, το λιμάνι.
Εντάξει, πιστεύω ότι οι πολίτες κουράστηκαν και να μας ακούνε σε αυτά.
Κα ΓΑΒΡΑ:
Ο λόγος στον κύριο Γιάννη Καντέλη από τον ΣΚΑΪ και να ετοιμάζεται ο κύριος Γιάννης Τρουπής από την ΕΡΤ.
Κος ΚΑΝΤΕΛΗΣ
Κύριε Πρόεδρε, είπατε ότι δεν θα υποσχεθείτε τίποτα, πράγματα που δεν μπορείτε να κάνετε, γιατί είμαστε σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση.
        Ωστόσο, έχετε αναφέρει πολλές φορές και στη χθεσινή σας ομιλία, ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν για τους αγρότες δεν θα εφαρμοστούν. Θα βρείτε κάποια άλλα.
Ποια είναι αυτά τα ισοδύναμα τα οποία θα αντικαταστήσουν τα χρήματα που έχουν υπολογιστεί στη συμφωνία  από την αύξηση της φορολογίας των αγροτών και από την αύξηση της εισφοράς του ΟΓΑ και ποιοι θα πληρώσουν τελικά αυτό το λογαριασμό, αν δεν τον πληρώσουν οι αγρότες;
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Κατ’ αρχήν, θα ήθελα, κλείνοντας και την προηγούμενη απάντηση, να πω, ότι το μνημόνιο προβλέπει πλην 3% ύφεση για το ’16 και μόνο που μπορεί εμείς να πετύχουμε να μην είναι -3%.      Είναι απάντηση και γι’ αυτό που ρωτάτε. Και μόνο που μπορεί να πετύχουμε να μην έχουμε ύφεση -3%, αλλά να έχουμε -2%, -1%, θα απελευθερωθούν πόροι.
        Αυτή η απελευθέρωση των πόρων, μπορούμε να τους διαχειριστούμε όπως νομίζουμε, είτε με μείωση φορολογικών συντελεστών, ώστε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, είτε για κοινωνική πολιτική.
        Και θέλω να σας προσθέσω κιόλας, ότι εμείς δώσαμε το ’14 500 εκατομμύρια από το πλεόνασμα στις κοινωνικές ομάδες που το είχανε ανάγκη, ενώ ο κύριος Τσίπρας έδωσε 200 εκατομμύρια από το έλλειμμα.
        Δεύτερον, εμείς προχωρήσαμε πιλοτικά το ζήτημα της εγγύησης του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος, σε ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας και το έχουν ανάγκη και αυτό το έκοψε.
        Και δεσμεύομαι, ότι, εφόσον η ύφεση θα είναι κάτω από 3%, ότι περισσέψει, αυτό θα πάει προς τα εκεί. Γιατί αυτή είναι κοινωνική πολιτική και η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να γίνεται με δανεικά, αλλά γίνεται με τη παραγωγή πλούτου από τις δουλειές που μας φέρνουν εισόδημα.
        Τώρα, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα των αγροτών που μου είπατε.  Εγώ δεν είπα ότι θα τα σκίσουμε τα μνημόνια ή θα τα αλλάξουμε με ένα άρθρο.
        Γιατί αν και ο κύριος Τσίπρας έλεγε προεκλογικά, όχι μετεκλογικά που το άλλαξε, δηλαδή πριν το Γενάρη, ότι εγώ θα το παλέψω, βρε παιδί μου και αν δεν τα καταφέρω εντάξει δεν τα κατάφερα.  Θα ήμουν πολύ πιο επιεικής.
Όμως μέχρι τον Ιανουάριο που έκανε εκλογές έλεγε ότι θα το σκίσει, έλεγε ότι θα έχει ένα άρθρο με το οποίο θα το καταργήσει. Μετά άρχισε να μας λέει άντε να πάμε να συνεννοηθούμε, άντε να πάμε να συνεργαστούμε, να κάνουμε μια εθνική ομάδα. Μετά μας είπε γιατί δυο μήνες παράταση πήραμε και όχι έξι, και προσέξτε:  Εμείς πήραμε τους δυο μήνες για να απαντηθεί και αυτό διότι τα διαθέσιμα έφταναν για τους δυο μήνες, ο κος Τσίπρας πήρε 4 μήνες, γνωρίζοντας ότι δεν φτάνουν τα διαθέσιμα και με κομπορρημοσύνη ο Υπουργός Οικονομικών και ο ίδιος στη Βουλή μας είπε ότι εμείς δεν θέλουμε μετρητά. Δεν έχουμε ανάγκη μετρητών. Ενώ του λέγαμε ότι έχεις ανάγκη, μην αφήσεις τα χρήματα να χαθούν, τα χρειάζεσαι.
Όχι, εμείς θέλουμε αξιοπρέπεια. Θα φάμε αξιοπρέπεια, θα ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Δεν θέλουμε τα λεφτά σας, έλεγε ο κος Βαρουφάκης για όσους δεν θυμούνται.
Άρα οι δύο μήνες παράταση δεν ήταν για να τον παγιδέψουν επειδή το λέει και το ξανά λέει. Ήταν γιατί μέχρι τότε είχαμε τη ρευστότητα, διότι μέχρι τότε μπορούσε να αντέξει η χώρα. Και αν δεν προκαλούσε τις εκλογές, οι δυο μήνες έφταναν και περίσσευαν. Αλλά και με τις εκλογές που προκάλεσε ο ίδιος, πριν τις εκλογές έλεγε μην πάρετε παράταση και μας δεσμεύσετε για τον επόμενο χρόνο, ο ίδιος το έλεγε, γιατί υπάρχουν μεγάλες αντιφάσεις, θα σας φέρουμε και τα κείμενα.
Και επειδή πήραμε δυο μήνες μας έλεγε, κιόλας, γιατί τους πήραμε και αυτούς. Για να έρθει σήμερα να μας κατηγορήσει γιατί δεν πήραμε 6 και 7 μήνες και τον παγιδέψαμε;  Από πού βρίσκει αυτή την παγίδα;  Δεν ήξερε, δεν τον ενημερώσαμε;  Στη Βουλή δεν τα είπαμε κατ΄ επανάληψη ότι τα διαθέσιμα υπάρχουν μέχρι το Φεβρουάριο;  Και πήγε και πήρε άλλους 4 μήνες χωρίς να ζητήσει τα μετρητά;  Και ενώ ήξερε ότι λήγουν και οι 4 μήνες, πήγε στο δημοψήφισμα εις γνώση του ότι θα κλείσουν οι τράπεζες;  Και μας λέει ότι τις έκλεισαν οι ξένοι;
Έχει υπογράψει και ο ίδιος και οι υπουργοί.  Και θυμόμαστε τον κ. Βαρουφάκη που είπε «darling, έκλεισα τις τράπεζες σήμερα». Και είχε και κεφάκι.  Αυτά δεν ξεχνιούνται και είναι προσβολή στον ελληνικό λαό αυτά.
Αυτά, λοιπόν, δεν πρόκειται να τα ξεχάσουμε, θα του τα θυμίζουμε. Φέρει ακέραια την ευθύνη για όλη αυτή την καταστροφή, την οποία έχει επιφέρει το 7μηνο.
Στέκομαι, λοιπόν, στο ότι το τι είπαμε για τους αγρότες το είπαμε στη Βουλή και το είπαμε πριν προκηρυχθούν οι εκλογές, παρακαλώ σημειώστε το. Από την ημέρα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, ακριβώς επειδή υπάρχει αυξημένη καχυποψία σε όλους, εμείς δεν προχωρήσαμε σε καμία δέσμευση και υπόσχεση.
Κάναμε εκτιμήσεις όμως και είπαμε ότι, αν πετύχουμε με αυτές τις κινήσεις που θα φέρουμε χρήμα, θα αξιοποιήσουμε το ΕΣΠΑ, θα ξεμπλοκάρουμε τις μεγάλες επενδύσεις, τα μεγάλα έργα και δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, νέες δουλειές, που μόνο έτσι δημιουργείται εισόδημα και πάρουμε και το ΕΣΠΑ και το πακέτο Γιούνκερ, το οποίο είναι της Κυβέρνησης Σαμαρά έργο, όχι του κ. Τσίπρα, όπως πολλές φορές μας λέει, και εδώ έχω τα χαρτιά, αν χρειαστεί για να του τα δείξουμε και αυτά. Τότε θα μπορέσουμε τα πλην 3, για να έχουμε, όπως σας είπα, πόρους που θα αποδεσμευτούν για να κινηθούμε, όπως εκείνη την ώρα αρμόζει.
Πάντως, προεκλογικά είπαμε ότι το θέμα των αγροτών δεν είναι συντεχνιακό.  Το θέμα των αγροτών είναι εθνικό για εμάς, όπως το βλέπουμε.  Εμείς φέραμε το νόμο το ’13, ο οποίος φορολόγησε τους αγρότες και πιστεύουμε ότι τα όριά τους και οι αντοχές τους εξαντλήθηκαν στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας.
Για αυτό δεν είπαμε ότι θα τα καταργήσουμε. Είπαμε ότι, όπως έρχονται, δεν γίνονται δεκτά.  Είπαμε ότι θα συζητήσουμε, θα συμφωνήσουμε, θα προτείνουμε ισοδύναμα και θα πάμε να το παλέψουμε και να δώσουμε τη μάχη.
Εμείς ψεύτικες υποσχέσεις δεν μοιράζουμε. Όμως, είναι δυνατόν να πει κανείς ότι θα φορολογείται 100% προκαταβολικά το αγροτικό εισόδημα;  Αφού δεν είναι σταθερό.  Ο αγρότης δεν είναι μισθωτός, δεν είναι δημόσιος υπάλληλος. Ο αγρότης «παίζει» η τιμή και το εισόδημά του, ανάλογα, ακόμα και από τις καιρικές συνθήκες, ακόμα και πως τα βασικά υλικά θα έχουν 23% ή 13% Φ.Π.Α., το οποίο ήδη το αυξήσαμε.
Άρα, δεν έχει ένα βασικό εισόδημα. Και τι θα φορολογήσουμε; Τον αγρότη των 5.000 και των 7.000, που η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών καλείται να ζήσει σήμερα με αυτό το ετήσιο εισόδημα; Εγώ δεν μπορώ να το κάνω δεκτό αυτό.
        Και θα είμαι πάρα πολύ διαβασμένος όταν θα συζητήσω με την Τρόικα, γιατί τώρα είναι κουαρτέτο, μάλλον, δεν είναι τρόικα, πώς θέλετε, θεσμούς; Πώς να το λέμε; Όπως τους αρέσει, εν πάση περιπτώσει. Θα είμαστε με τα επιχειρήματά μας και θα προτείνουμε και κάποια ισοδύναμα, ώστε να ελαφρύνουμε τους αγρότες.
        Δεν είναι δυνατόν να φορολογούνται οι επιδοτήσεις, όταν έχεις μικρό αγροτικό εισόδημα, με σταθερό συντελεστή, ανεξαρτήτως, δηλαδή, αν έχεις μικρό ή μεγάλο εισόδημα, εισόδημα από άλλες πηγές ή όχι.
        Όλα αυτά πρέπει να εξεταστούν. Θα σας έλεγα αν είχαμε παραπάνω χρόνο και το πρόγραμμα ακριβώς του πώς θα πηγαίναμε. Προεκλογικά, όμως, δεν θέλω να το πω, γιατί θα φανεί ότι είναι υποκριτικό, θα με κατηγορήσει ο κύριος Τσίπρας ότι υπόσχομαι πολλά σε πολλούς.
ΚΑ ΓΑΒΡΑ:
Παρακαλώ τον κ. Γιάννη Τρουπή από την ΕΡΤ και να ετοιμάζεται ο κύριος Γιάννης Χριστάκος από το ΕΨΙΛΟΝ.
Κος ΤΡΟΥΠΗΣ:
Κύριε Πρόεδρε, χαρακτηρίσατε χθες στην ομιλία σας τον κ. Τσίπρα «Πρωθυπουργό του 60ευρω» και πρωθυπουργό που έκανε πολύ μεγάλο κακό σε σύντομο χρονικό διάστημα στη χώρα.
        Οι πολίτες, κύριε Πρόεδρε, τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα δημοσκοπικά στοιχεία δεν δείχνουν να συμμερίζονται την άποψή σας, αφού ο κύριος Τσίπρας παλεύει με εσάς, αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις, για την πρωτιά, ενώ σε ορισμένες από αυτές καταγράφει και οριακό προβάδισμα.
        Πώς το εξηγείτε αυτό;
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι κάλπη. Και όπως φάνηκε, αλλάζουν τάχιστα.
        Αν ρωτούσατε, τώρα, πριν δυο-τρεις εβδομάδες, θα λέγατε, κύριε Μεϊμαράκη, αφού είστε μακράν δεύτερος, τι το παλεύετε και μας λέτε ότι θα είστε πρώτος; Μέσα σε δύο εβδομάδες μας λέτε ότι πάει ντέρμπι, είμαστε δίπλα-δίπλα. Τώρα, μου λέτε ότι μας περνάει και σε δημοφιλία.
        Κοιτάξτε, όλα αυτά καλά είναι ως στοιχεία. Δεν αμφισβητώ τις έρευνες και ιδιαίτερα τα ποιοτικά στοιχεία. Μάλιστα, πρέπει να σας πω ότι τα διαβάζω, διαβάζω πολλές φορές την κάλπη και την εκτίμηση ψήφου. Και τα διαβάζω, διότι έχω μάθει ότι, εφόσον είναι ποιοτικά σωστά, σοβαρά, απαιτούνται να τα ξέρεις για να μπορείς να τα αλλάξεις.
        Στο χέρι μας είναι. Βέβαια, κάποιοι άλλοι τα βγάζουν έτσι για να επηρεάσουν τους πολίτες, γιατί νομίζουν ότι οι πολίτες έχουν μείνει στις παλιές δεκαετίες που λέγανε, α, αυτός κερδίζει, άντε πάμε μαζί του.
        Εγώ έχω την αίσθηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών προβληματίζεται και θέλει να ενημερώνεται. Και θα σας έλεγα ότι μου έκανε εντύπωση η τηλεθέαση των συνομιλιών που είχαμε οι αρχηγοί και με τον κ. Τσίπρα και όλα τα σχετικά, γιατί έδειξε ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται, παρότι, κατά τη γνώμη μου, δεν είχε και τόσο ενδιαφέρον όλη αυτή η συζήτηση, αλλά, εν πάση περιπτώσει, όφειλε να γίνει, πρέπει να προβληματιστούμε να δούμε πόσο καλύτερα θα γίνει, ώστε στο μέλλον να μπορούμε να συζητήσουμε.
        Τώρα, εγώ δεν θέλω να μπω σε τέτοια σενάρια και να δημιουργήσω άλλες εντυπώσεις, αλλά θέλω να σας πω, εσείς πιστεύετε ότι ο κύριος Τσίπρας την επομένη των εκλογών θα είναι αρχηγός και θα είναι αρχηγός ενός συγκροτημένου κόμματος; Ή θα υπάρχουν άλλες εξελίξεις;
        Δεν κάνει να τα βάζω αυτά στο τραπέζι, αλλά όταν ο ίδιος με προκαλεί, οφείλω και να απαντώ. Εγώ πρέπει να σας πω ότι, βλέποντας τη συμμετοχή στις λίστες των «53», που με κείμενο, ξέρετε τα διαβάζω τα κείμενα, από μικρός είχα αυτό το κουσούρι, είναι χειρότερο απ’ το κείμενο της αριστερής πλατφόρμας.
        Από πού ως πού δημιουργεί σταθερότητα η κοινοβουλευτική ομάδα αυτή; Ταυτόχρονα, συμμετέχουν και όσοι βουλευτές είχαν ψηφίσει παρών. Από πού ως πού διαβεβαιώνει ότι η κοινοβουλευτική ομάδα θα είναι συμπαγής;
        Με αναγκάζετε να πω ορισμένες μου σκέψεις, που δεν θα ‘θελα, που όμως τις έχω εκφράσει στο παρελθόν και έτσι απλώς τις επαναλαμβάνω, απλώς δεν θα ήθελα να τις πω προεκλογικά.
        Κοιτάξτε, εγώ πιστεύω και έχω πει και στη Βουλή ότι το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ σε τέτοιο ποσοστό είναι φαινόμενο της εποχής. Και απαντώντας στο παλιό και στο νέο, θέλω να τονίσω ότι είναι πολύ παλιό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Κλείνει 18 χρόνια, ίσως και 20, δεν θυμάμαι. Απλώς ήταν στο 3% και δεν του έδινε κανείς σημασία.
        Ξαφνικά, επειδή υπήρχε μια συσσωρευμένη διαχρονική αγανάκτηση των πολιτών προς τα κόμματα εξουσίας, διαμαρτυρήθηκαν ψηφίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ ή και άλλες ακραίες λαϊκίστικες δυνάμεις.
Επειδή η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα θα επιστρέψει και ο ΣΥΡΙΖΑ στα βασικά ποσοστά του.
Εγώ πιστεύω ότι τα κόμματα τα οποία έχουν πρόγραμμα, και όπως σε όλη την Ευρώπη, διαχρονικά έχουν μία μακρά παράδοση, τα κόμματα δεν αυτοδιαλύονται και γίνονται καινούρια και λοιπά. Δείτε στην Μεγάλη Βρετανία πόσα χρόνια είναι οι Εργατικοί, οι Συντηρητικοί, δείτε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτά είναι φαινόμενα της τελευταίας διετίας από πλευράς του κυρίου Τσίπρα: το παλιό, το νέο, Μεϊμαράκης, ο έτσι, ο αλλιώς.
Δεν απασχολούν αυτά τους πολίτες, αυτό είναι αλατοπίπερο. Οι πολιτικές είναι που απασχολούν. Οι πολιτικές που μπορούν να εφαρμοστούν και ποιος εγγυάται ότι θα τις εφαρμόσει.
Εγώ, λοιπόν, πιστεύω ότι οι πολίτες είναι πολύ πιο ώριμοι από ό,τι το 2010, το 2011, πιστεύω ότι έχουν καταλάβει ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος εκείνη την ώρα, ούτε τώρα, άλλωστε το ίδιο επικαλείται ο κύριος Τσίπρας, απατώντας στον κύριο Λαφαζάνη και στην πολιτική επιτροπή και στο συνέδριο είπε: όποιος πιστεύει ότι υπήρχε άλλος δρόμος για να μείνουμε στο ευρώ και να κάνουμε αυτά, ας σηκωθεί να το πει. Έτσι δεν μας είπε; Και στην Βουλή το είπε.
Αφού, λοιπόν, συμφωνούμε ότι είναι ο μόνος δρόμος τον οποίο μπορεί να βαδίσει η χώρα, ε, γι’ αυτό λέω ας συμφωνήσουμε και σε 5 στοιχειώδη πράγματα στα οποία, έχετε υπόψη σας, αν δεν συμφωνήσει, πιστεύω ότι θα καταρρεύσει η κοινωνική του βάση  και θα πάει στα πραγματικά του ποσοστά, θα ξαναπάει από εκεί που ξεκίνησε.
Και τα κόμματα που έχουν πρόγραμμα, που εκφράζουν ευρωπαϊκές πολιτικές, όλα τα κόμματα, θα ξανααισθανθούν οι πολίτες ότι ήταν τα κόμματα που τους έλεγαν την αλήθεια και ακολούθησαν το μόνο δρόμο για να βγούμε από την κρίση.
Όχι ότι δεν έχουμε ευθύνες και εμείς για την κρίση, αλλά σας λέω, όμως, ότι το επιχείρημα  «μα αφού αυτοί έχουν ευθύνη για την κρίση πώς θα μας βγάλουν από την κρίση;» δεν ισχύει και δεν είναι η και η ώρα να το αναλύσουμε.
Κα ΓΑΒΡΑ:
Παρακαλώ τον κύριο Γιάννη Χριστάκο από το Ε και να ετοιμάζεται ο κύριος Γρηγόρης Τζιοβάρας από το Πρώτο Θέμα.
Κος ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ:
Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, πριν από λίγα 24ωρα βρέθηκα σε μία κοινωνική συγκέντρωση σε ένα φιλικό σπίτι και είχα την ευκαιρία, το προκάλεσα και εγώ, να συνομιλώ με ένα νέο άνθρωπο, με ένα φοιτητή μάλιστα, του οποίου ο πατέρας είναι και άνεργος.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
Κος ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ:
Είχαμε εκεί μία κοινωνική εκδήλωση.
Το σημαντικό, όμως, είναι, πέρα από το γεγονός ότι άκουσα και εγώ τα σχολιανά μου να σας πω, γιατί οι πολίτες τα έχουν και με εμάς τους δημοσιογράφους σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, ξεπερνώντας το, λοιπόν αυτό, προσπάθησα να δω πώς βλέπει ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος έχει τέτοιου είδους προβλήματα και είναι πολύ σοβαρά, μέσα από τα δικά του μάτια την κατάσταση που επικρατεί γιατί παρακολουθεί και τις εξελίξεις.
Μου είπε, λοιπόν, θέλησε να σας μεταφέρω στους πολιτικούς, δηλαδή, που συνομιλώ να σας μεταφέρω το εξής: ότι εκείνος, όπως μου είπε, ντρέπεται και για τον εαυτό του και για τους γονείς του που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις μεγάλες ανάγκες που έχουν, περισσότερο για τους γονείς του που δεν μπορούν να τον κοιτάξουν στα μάτια.
Μου είπε ότι συζητά στις παρέες με τους συμφοιτητές του ένα θέμα που μου ζήτησε να το μεταφέρω και αυτό. Λέει ότι όλοι εσείς σφάζεστε για τη δημόσια παιδεία αλλά οι περισσότεροι από τους πολιτικούς έχουν την δυνατότητα να στείλετε τα παιδιά σας στον ιδιωτικό τομέα και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αποκτώντας βέβαια και μεγαλύτερες ανταγωνιστικές δυνατότητες από ό,τι εκείνα, που θα ήθελαν και αυτά να έχουν τέτοιες δυνατότητες, όταν θα βγουν στην αγορά εργασίας.
Και μου ζήτησε επίσης να σας ρωτήσω το εξής, στους πολιτικούς ξαναλέω: εάν πράγματι υπάρχουν δυνατότητες να δημιουργηθούν δουλειές, να βρουν οι άνθρωποι δουλειές, κανονικές δουλειές, όχι τις δουλειές του πενταμήνου, αυτά τα καταθλιπτικά τρίμηνα και τετράμηνα, αν, πράγματι, μπορεί να γίνει αυτό, με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει και πότε. Ή αν είναι όλα ψέματα και θα πορεύεται η χώρα με τους μισούς Έλληνες άνεργους, έτσι όπως είμαστε τα τελευταία 5 χρόνια.
Και επίσης, κλείνω και συγνώμη αν πήρα λίγο παραπάνω το χρόνο, μου είπε ότι παρακολούθησε με παρέα του το debate των πολιτικών αρχηγών που έγινε την περασμένη βδομάδα, δεν πήρε απάντηση σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα που τους ενδιαφέρουν και για τα δικά τους, της εκπαίδευσης, και για το θέμα των δουλειών με τους άνεργους γονείς.
Και μου ζήτησε εάν υπάρχει η δυνατότητα τουλάχιστον οι δύο πολιτικοί αρχηγοί μεταξύ τους να τα συζητήσουν αυτά και να δώσουν κάποιες απαντήσεις, έτσι όπως τα βλέπουν οι νέοι άνθρωποι.
Σας ευχαριστώ.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Κύριε Χριστάκο, βάλατε πολλές ερωτήσεις, πολλά ζητήματα, τα οποία για να τα απαντήσω θα φάμε όλη την ώρα της συνέντευξης. Θα προσπαθήσω όμως περιληπτικά να σας απαντήσω σε όλα αυτά τα θέματα.
        Ως προς το τελευταίο ερώτημα, ότι στο debate δεν κατάλαβε. Κοιτάξτε, ότι μας ρωτάτε, απαντάμε. Νομίζω ότι δεν μπορεί να με ρωτάτε για το ότι η χώρα πάει, πρέπει να συνεννοηθούμε ή όχι και εγώ να σας λέω, ναι, αλλά η ανεργία είναι έτσι.
        Δυστυχώς ή ευτυχώς, γι’ αυτό «πιάνει και η μπάλα» εσάς πολλές φορές. Ό,τι μας ρωτάτε, απαντάμε. Άκουγα μέχρι τώρα, ξέρετε, δεν έχουμε ακούσει καμιά πρόταση.
        Μα, αφού με ρωτάγατε άλλα, τι να απαντήσω εγώ; Λοιπόν, όχι ότι και εμείς πολλές φορές δεν προσπαθούμε να ξεφύγουμε, αλλά, εν πάση περιπτώσει, εγώ βλέπετε ότι τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν ξέρω τι θα γίνει πιο μετά, προσπαθώ να απαντώ στις ερωτήσεις.
        Απάντησα λοιπόν στην τελευταία ερώτηση του εκλεκτού φίλου, ο οποίος έχει εν μέρει δίκιο. Τώρα, είναι γεγονός ότι εμείς είμαστε υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε και ποιοτικά καλές σπουδές και ταυτόχρονα, παρότι θα πληρώνονται δίδακτρα, μπορεί να μειωθεί το κόστος.
        Και επίσης, ότι πάρα πολλά παιδιά τα οποία φεύγουν στο εξωτερικό, για τις οικογένειές τους γίνεται μία επένδυση που κοστίζει πάρα πολύ και με τα χρήματα τα οποία ξοδεύουν, επιδοτούν θέσεις εργασίας στο κράτος στο οποίο σπουδάζει το παιδί.
        Άρα, ο πρώτος στόχος είναι να μπορούμε να προσφέρουμε παιδεία με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα εδώ και ταυτόχρονα, τα πανεπιστήμιά μας να είναι μεγάλα ερευνητικά κέντρα, τα οποία μπορούν να προσελκύσουν φοιτητές εδώ, οι οποίοι επίσης θα φέρουν χρήματα στη χώρα, αντί να εξάγουμε χρήματα και γνώσεις.
        Ταυτόχρονα, να σας πω ότι αυτό το δωρεάν παιδεία, τελικά, το λέμε, το λέμε, το λέμε…. Πολλές φορές έχουμε πει όμως, πόσο δωρεάν είναι; Το τελευταίο χρόνο από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι πολλά παιδιά δεν δήλωσαν άλλες σχολές έξω από τον τόπο κατοικίας τους. Γιατί; γιατί έχει έξοδα.
        Άρα, τι δωρεάν είναι; Μα, άρα τι δωρεάν είναι; Αν ένα παιδί περάσει από τη Θεσσαλονίκη στη Κρήτη, πόσο δωρεάν είναι αυτό; Έχετε συνειδητοποιήσει; Γιατί εδώ ξέρετε λέμε διάφορες, έτσι, θεωρίες, οι οποίες όμως, αν τις βάλουμε στη πράξη, δεν ισχύουν και δυστυχώς θα σας πω ότι αυτά τα συζητούσα από τότε που ήμουν Πρόεδρος της ΟΝΕΔ και έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια και ακόμα το ίδιο συζητάμε.
        Είναι δωρεάν παιδεία αυτό; Και μάλιστα ανωτάτη; Πόσα χρήματα θα ξοδέψει ένας γονιός Θεσσαλονικιός για το παιδί του που πέρασε σε άλλη πόλη, στη Κρήτη, στη Θεσσαλία, όπου υπάρχει πανεπιστήμιο.
        Ωραία. Εγώ λοιπόν σας λέω, ότι, εάν υπάρχει μη κρατικό πανεπιστήμιο με κανόνες, αξιολόγηση και αυτό που ισχύει στην ποιοτική ανώτατη παιδεία, ένα να υπάρχει στη Θεσσαλονίκη, ο γονιός Θεσσαλονικιός θα χαλάσει πολύ λιγότερα χρήματα από το να πάει το παιδί του σε ένα άλλο μέρος της Ελλάδος να σπουδάσει.
        Γιατί του το στερούμε αυτό; Και ταυτόχρονα, τα χρήματα τα οποία θα ξοδέψει για τη σίτιση, την ένδυση, για να βγει έξω το βράδυ, θα είναι στη πόλη του, εδώ και όχι μόνο θα είναι εδώ, όλοι τριγύρω από τις όμορες χώρες, θα έρθουν εδώ να σπουδάσουν.
        Πάνε τα παιδιά μας στο Σκόπια. Πάνε στη Βουλγαρία, πάνε στη Ρουμανία, πάνε παντού. Αν γίνει ερευνητικό κέντρο στη χώρα, αν υπάρχει καλό ποιοτικό πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη, που σημειωτέων και το ΑΠΘ και το Μακεδονία και τα πανεπιστήμια της Μακεδονίας, της Θεσσαλονίκης, είναι άψογα.  Εγώ δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι τα δημόσια πανεπιστήμια δεν παρέχουν ποιοτική μόρφωση, όχι.
Σύμφωνα μάλιστα με την υποδομή και τους μισθούς που έχουν είναι ήρωες, έχουν άθλο. Και πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε αυτό όλοι, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.
Άρα, λοιπόν, το ζητούμενο είναι όχι να πλήξουμε τη δημόσια παιδεία, ανώτατη, αλλά να μπορέσουμε να τη βελτιώσουμε και ταυτόχρονα να δώσουμε και τη δυνατότητα σε όλους να είναι στον τόπο τους. Και ταυτόχρονα να ξέρετε ότι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση η αγορά είναι ο τελικός κριτής.
Εάν εσύ θέλεις να δουλέψεις παραπάνω, να παράγεις, να τρέξεις, να καθίσεις στο γραφείο σου, να αποδώσεις, η αγορά είναι αυτή που θα σου το δείξει και θα σε ανταμείψει. Δεν πάει να έχεις τόσα πτυχία θες από όπου και αν τα έχεις.  Αν είσαι τεμπέλης και δεν εργαστείς όπως πρέπει τότε είναι σίγουρο ότι η ανταμοιβή του εργαζόμενου από τον τεμπέλη θα είναι διαφορετική.  Η αγορά τα κρίνει αυτά.
Εγώ, λοιπόν, θα ήθελα να πω ότι η δωρεάν παιδεία σε ορισμένους τελικά είναι μύθος.  Και αυτό πρέπει να μας απασχολήσει. Και οφείλουμε, ίσως επειδή εμείς τα ξέρουμε και νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται να τα εξηγούμε, οφείλουμε να τα εξηγούμε συνεχώς στους νεότερους για να μπορούν και αυτή με τη σειρά τους, αναπτύσσοντας ανιδιοτελείς, έτσι, προβληματισμούς και ερωτήσεις να μας τα θέτουν.  Αυτό πρέπει να κάνουμε και αυτό πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται.
Τέλος, όσον αφορά την ανεργία.  Πες στον αγαπητό μας φίλο ότι μαγικό κουμπί πατώ και τελειώνει δεν υπάρχει. Δυστυχώς, πολύ γρήγορα μπορείς να διώξεις επενδύσεις και να πας στην ανεργία και πολύ δύσκολα και με πολύ χρόνο να ξαναχτίσεις αυτά.  Του συνιστώ να δει πως γκρεμίσαμε μια γέφυρα, είχατε δείξει προ καιρού στα κανάλια, η οποία γκρεμίστηκε σε 10 δεύτερα.  Και μας έλεγαν ότι έκανε 30 χρόνια να χτιστεί.  Για σκεφτείτε, το πόσο δύσκολα χτίζεις και πόσο εύκολα γκρεμίζεις.
Του λέω, όμως, ότι εμείς οι πολιτικοί δεν είμαστε όλοι ίδιοι, είμαστε επιλογή των πολιτών, οι πολίτες μας επιλέγουν με δημοκρατικές διαδικασίες. Εκλεγόμεθα με ένα πρόγραμμα το οποίο υπάρχει και με το σταυρό προτίμησης τον οποίον επιλέγουν.
Ίσως και τα κριτήρια των πολιτών να ήταν διαφορετικά πριν από λίγα χρόνια που η τεχνολογία δεν ήταν αυξημένη, η τηλεόραση δεν προχωρούσε τόσο στην ενημέρωση και πιστεύω ότι οι πολίτες είναι πολύ πιο ώριμοι σε αυτή τη φάση να επιλέξουν και το καλύτερο πρόγραμμα και τον καλύτερο πολιτικό που μπορεί να το εφαρμόσει.
Με αυτές τις σκέψεις, λοιπόν, εγώ απευθύνομαι στο νέο φίλο μας να του πω ότι με απασχολεί η ανεργία στο σύνολό της.  Με απασχολεί η ανεργία των νέων, με απασχολεί πολύ περισσότερο η ανεργία όμως του 50αρη, του 55αρη που, ενώ έχει διάθεση παραγωγής, που, ενώ έχει παιδιά, που, ενώ είχε φτιάξει τη ζωή του με έναν προγραμματισμό, ξαφνικά βιαίως βρέθηκε στο κενό.
Αυτόν πρέπει να δούμε και πως θα τον γλυκάνουμε γιατί έχει γονατίσει. Και πρέπει όσοι έχουν σταθούν όρθιοι να βάλουμε ακόμη περισσότερη πλάτη για να σηκώσουμε και τους γονατισμένους. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε από το θυμό τους, την οργή τους, που είναι δεδομένο και είναι και δικαιολογημένο, να παρασυρθούμε όλοι προς τα κάτω.
Γι’ αυτό, λοιπόν, πρέπει να σας πω ότι εμείς διεκδικήσαμε και συμμετέχουμε σε προγράμματα τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας όχι μόνιμες, μπορούν να δώσουν επιμόρφωση, μπορούν να ανοίξουν ορίζοντες. Και αυτά τα προγράμματα τα πετύχαμε μέχρι το ’14 και δυστυχώς η παρούσα Κυβέρνηση δεν τα αξιοποίησε.
Υπάρχουν εμπροσθοβαρή προγράμματα τα οποία μπορούν 150.000 θέσεις εργασίας, όχι μόνιμες, αλλά μπορούν να δώσουν εισόδημα. Υπάρχουν προγράμματα τα οποία θα μπορέσουν ανέργους μακροχρόνιους ή ανέργους σε μεγάλη ηλικία να τους ανακουφίσουν.  Δεν λέω ότι είναι ένα εισόδημα μεγάλο, δεν λέω ότι αυτό τους δίνει την αξιοπρέπειά τους, όχι. Αλλά λέω ότι προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τους ανακουφίσουμε. Υπάρχουν τέτοια προγράμματα στην Ευρώπη, αρκετά από αυτά εξασφαλίσαμε, τα παραδώσαμε και δεν έχει γίνει χρήση στο παραμικρό.
        Εγώ λοιπόν θέλω να πω στον καλό μας φίλο ότι οι επενδύσεις φέρνουν δουλειές, ότι η δουλειά παράγει πλούτο, ότι μαγικό κουμπί δεν υπάρχει, ότι υπάρχουν προγράμματα ανακούφισης, επιμόρφωσης, και μπορούμε να βρούμε και τρόπους με τους οποίους θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε την ανεργία.
ΚΑ ΓΑΒΡΑ:
Ο λόγος στον κ. Γρηγόρη Τζιοβάρα από το Πρώτο Θέμα και να ετοιμάζεται ο κύριος Άρης Ραβανός από το Βήμα.
Κος ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ:
Κύριε Πρόεδρε, από αυτά που ξέρουμε για την κυβέρνηση που προτίθεστε να συγκροτήσετε, εφόσον φυσικά κερδίσετε στις εκλογές, είναι κυρίως δύο αρνήσεις που διατυπώσατε το τελευταίο σαββατοκύριακο. Δεν θα είναι κυβέρνηση της δεξιάς, είπατε χθες στα Νέα και είπατε σήμερα στην Καθημερινή ότι δεν θα έχει μόνο πολιτικά στελέχη.
        Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, δεν θεωρείτε υποχρέωσή σας να υποδείξετε με ποιους θα κυβερνήσετε, κυρίως στους βασικούς τομείς, στην οικονομία για παράδειγμα ή στην εξωτερική πολιτική.
        Και επιπρόσθετα, η κυβέρνησή σας θα απαρτίζεται από τα στελέχη που κυβέρνησαν τη χώρα τα προηγούμενα 2,5 χρόνια, εννοώ δηλαδή προ ΣΥΡΙΖΑ, ή θα είναι νέα πρόσωπα;
        Και ακόμα, επί του ιδίου, αν ο κύριος Τσίπρας αποδεχτεί να σας υποδείξει πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στην εθνική ομάδα διακυβέρνησης, θα δεχτείτε πρόσωπα για παράδειγμα όπως τον κ. Μπαλτά στην παιδεία, την κ. Χριστοδουλοπούλου στο μεταναστευτικό, τον κ. Κατρούγκαλο, τον κ. Σκουρλέτη;
        Αυτά είναι τα ερωτήματά μου.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Νομίζω ότι είναι αυτονόητες οι απαντήσεις, τι να απαντήσω εγώ;
Κος ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ:
Να μας πείτε τον χαρακτήρα της κυβέρνησής σας.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Καταρχήν, να σας πω ότι δεν έχω πρόβλημα με τις ξεπερασμένες ταμπέλες. Πάντως εγώ κάτι τέτοιο δεν το έχω πει ποτέ, ότι δεν θα είναι κυβέρνηση της δεξιάς, τώρα δεν ξέρω πώς το εννοείτε.
        Η ερώτηση ήταν, θα είναι μια κυβέρνηση της δεξιάς; Και είπα, θα είναι μια κυβέρνηση εθνικής αναδημιουργίας. Λοιπόν, το λέω αυτό γιατί πολλές φορές, ξέρετε, από την ερώτηση προκύπτει η επόμενη ερώτηση και δεν πάει έτσι. Να προκύπτει από την απάντηση. Με συγχωρείτε κιόλας, αλλά δεν έχω και πρόβλημα με τις ταμπέλες. Τις ταμπέλες τις δίνουν οι πολίτες.
        Εγώ έχω πρόβλημα με τις πολιτικές. Εάν ο κύριος Μπαλτάς συμφωνήσει σε αυτά που προτείνουμε, τότε ο ίδιος θα έχει το πρόβλημα, που θα κληθεί να τα εφαρμόσει. Εγώ τον έχω για άνθρωπο που τουλάχιστον σε αυτό θα έχει μια συνέπεια. Λέτε να είναι τόσο ασυνεπής; Έχετε καμιά πληροφόρηση που δεν την ξέρω, αν μπει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι θα μου προτείνει για πρόσωπα;
        Εάν έχει πει κάτι τέτοιο, επαναλαμβάνω ότι το ζητούμενο είναι οι πολιτικές. Και προσέξτε, κυρίες και κύριοι, θέλω να απευθυνθώ και στους τηλεθεατές και να τους πω, γιατί δεν έχουν καταλάβει, το μνημόνιο, τις βασικές υποχρεώσεις τις έχει στις διαρθρωτικές αλλαγές, κυρίως στην παιδεία και στην υγεία. Αυτά υπέγραψε ο κύριος Τσίπρας.
        Θα έλεγα ότι τα οικονομικά μέτρα, επειδή δεν του είχαν εμπιστοσύνη η Ευρωπαϊκή Ένωση, μάλλον τα έχει περάσει. Τα έχει ψηφίσει. Τα έχει τελειώσει.
        Δεν ξέρω πώς το έχετε διαβάσει και τι ενημέρωση έχουν οι συμπολίτες μας, αλλά πρέπει να σας πω ότι οι μεγάλες αλλαγές είναι στην παιδεία. Ο κύριος Μπαλτάς, αν έχει διαβάσει το μνημόνιο, θα έχουν πέσει τα μαλλιά του.
        Εάν ο ίδιος πιστεύει ότι αυτά μπορεί να τα εφαρμόσει, μπορεί να κάνει μια δήλωση. Να πει ότι εγώ μπορώ να τα εφαρμόσω. Και τότε θα συζητήσουμε αν είναι υπουργός. Το ζητούμενο είναι η πολιτική, επαναλαμβάνω. Τι μπορεί να εφαρμόσει.
        Πράγματι, για εμάς είναι μια, όπως το θέτετε, ευκαιρία να συμμετέχει, αλλά θα πρέπει να συζητηθούν μετά και τα ζητήματα της εφαρμογής, της υλοποίησης. Τα οποία θα πρέπει να είναι πολιτική που τα πιστεύουν. Αν δεν τα πιστεύουν, πώς θα τα υλοποιήσουν;
        Άρα, εγώ θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή πρώτον δεν υπάρχει θέμα συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση Μεϊμαράκη και δεύτερον, θεωρώ ότι αν υπάρξει, θα είναι ένα πολύ μεγάλο θετικό βήμα, θα το χαιρετίσουμε και θα συζητήσουμε για το ποια υπουργεία και ποια πρόσωπα θα υλοποιήσουν τις πολιτικές οι οποίες απαιτούνται.
        Αν, ξέρετε, στην προηγούμενη διετία, τριετία υπήρχε μεγάλη ανάγκη να υπάρχει ένας Υπουργός Οικονομικών που μπορεί να τρέξει το πρόγραμμα, θα έλεγα ότι τώρα ο Υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να το συντονίζει, γιατί οι δεσμεύσεις της χώρας είναι σε συγκεκριμένους τομείς, έτσι για να συνεννοούμεθα κιόλας.
Άρα, εδώ στα συγκεκριμένα Υπουργεία που σας ανέφερα, κυρίως σε αυτά, θα πρέπει οι υπουργοί να είναι γνώστες των θεμάτων, να έχουν διαβάσει καλά τις υποχρεώσεις, να ξέρουν πού μπορούμε να τις βελτιώσουμε, να ξέρουν πού προσφέρουν θετικά και να μπορέσουν να τις υλοποιήσουν και να είναι ψυχολογικά έτοιμοι να πάρουν αυτές τις αποφάσεις.
Δεν έχει περιθώρια για χάσιμο η Κυβέρνηση που έρχεται. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο αυτά πρέπει να τα έχει τελειώσει και να έχει δείξει και το έργο. Εδώ δεν έχουμε περίοδο τώρα χαβαλέ να διαβάσουμε, να δούμε τι γίνεται και πώς πάει και πάμε έξω και ξαναρχόμαστε. Τελείωσε αυτό.
Η χώρα είναι στην τελευταία ευκαιρία, όχι στη δεύτερη ευκαιρία Τσίπρα, γιατί η δεύτερη ευκαιρία θα είναι η ολοκληρωμένη καταστροφή. Την πήρε την ευκαιρία του, δεν την αξιοποίησε, για εμένα κλείνει αυτή η σελίδα.
Εδώ είναι η τελευταία ευκαιρία. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, πρέπει να ξέρουμε τι πάμε να αντιμετωπίσουμε και πρέπει να έχουμε και το σχεδιασμό να το αντιμετωπίσουμε.
Και αλήθεια, ο κύριος Τσίπρας γιατί δεν αναφέρεται στις δεσμεύσεις του μνημονίου σε αυτά τα θέματα; Αυτές είναι οι δεσμεύσεις, οι διαρθρωτικές αλλαγές. Πώς θα τις κάνει; Με ποιους;
Διότι, σας επαναλαμβάνω, τα βασικά δημοσιονομικά οικονομικά τα έχει περάσει. Τα έχει φέρει. Μένει παιδεία, υγεία, ασφαλιστικό, δημόσια διοίκηση με κυρίαρχο στόχο παιδεία και υγεία.
Αυτά θέλει να αποφύγει και δεν ήθελε να έχουμε άλλη μία-δυο βδομάδες προεκλογική συζήτηση; Ή έστω κοινοβουλευτική συζήτηση; Ας καθυστερούσε τη διάλυση της Βουλής.
Λοιπόν, εν πάση περιπτώσει, εγώ σας λέω ότι τέτοιο σενάριο δεν το εξετάζω. Δεν έχει από πουθενά, έτσι, για να μπορώ να το συζητήσω, αντιθέτως βλέπω ότι τελευταία κλείνει πλήρως την πόρτα συμμετοχής στην Κυβέρνηση Μεϊμαράκη.
Κος ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  
Συγνώμη;
Κος ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ:
Για τα δικά σας στελέχη δεν μου απαντήσατε.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  
Τα δικά μας, όπως γνωρίζετε, στελέχη, μπορούν να προσφέρουν, είναι πάρα πολύ δοκιμασμένα. Υπάρχουν και στελέχη στην ελληνική κοινωνία που μπορούν να προσφέρουν. Και πάντως, η Κυβέρνηση η επόμενη θα είναι με ικανούς, άξιους, γνώστες των προβλημάτων και κυρίως ψυχολογικά έτοιμοι να πάρουν τις αποφάσεις που απαιτούνται.
Γιατί, αν δεν τρέξουμε το εξάμηνο η χώρα δεν θα μπει καλά μετά. Εάν τρέξουμε το εξάμηνο, το οποίο, κατά τη γνώμη μου, είναι πάρα πολύ δύσκολο και για άλλους λόγους είναι πάρα πολύ δύσκολο. Διότι στους πολίτες θα έρθουν οι υποχρεώσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταθέσει για πληρωμές στο 2015-2016 και πρέπει όλα αυτά να μας απασχολήσουν και να τα δούμε.
Μέσα, λοιπόν, σε αυτή την δυσκολία, οφείλουμε και πρέπει να τρέξουμε το ταχύτερο δυνατόν.
Κα ΓΑΒΡΑ:
Παρακαλώ τον κύριο Άρη Ραβανό από το Βήμα και να ετοιμάζεται ο κύριος Σταύρος Τζίμας από την Καθημερινή.
Κος ΡΑΒΑΝΟΣ:
Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, χθες ζητήσατε από τους ψηφοφόρους να μην τζογάρουν στις εκλογές, να σας δώσουν λαϊκή εντολή, επισημάνατε τις καταστροφικές για εσάς τις συνέπειες της 7μηνης διακυβέρνησης, της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Βεβαίως πριν 8 μήνες ο κύριος Τσίπρας έλαβε λαϊκή εντολή. Καταψήφισε τη Νέα Δημοκρατία. Καταψήφισε πολλούς υπουργούς σας, πρόσωπα τα οποία παραμένουν και σήμερα στην πρώτη γραμμή του προεκλογικού αγώνα. Τι άλλαξε, λοιπόν, σε αυτούς τους 7-8 μήνες και μετά από αυτό το διάστημα ο πολίτης θα πρέπει ξανά να δώσει ψήφο στα ίδια πρόσωπα, αν και σε επίπεδο ηγεσίας υπάρχει αλλαγή με εσάς στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας. Και με δεδομένο ότι είπατε νωρίτερα ότι λύσεις μαγικές δεν υπάρχουν, μαγικό κουμπί δεν υπάρχει.
Άρα τι αναζητάμε; Ένα καλύτερο διαχειριστή για την επόμενη μέρα; Ένα διαχειριστή του μνημονίου το οποίο θα μας συντροφεύει για τα επόμενα 3 χρόνια;
Και επειδή επιμένετε στις διαρθρωτικές αλλαγές, διαρθρωτικές αλλαγές σημαίνει ενδεχομένως και απολύσεις στο δημόσιο;
Ευχαριστώ.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  
Να ξεκαθαρίσω το τελευταίο δεν προκύπτει από πουθενά. Έτσι για να το ξεκαθαρίσω αυτό. Αντιθέτως, χθες τόνισα ότι παρόλη την μείωση των μισθών, παρότι η στελέχωση έχει έρθει πλέον σε αριθμούς οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν με ταχύτητα και ποιότητα τη δημόσια διοίκηση και πρέπει πλέον να σκεφτούμε όχι απολύσεις, έτσι; Κινητικότητα, αξιολόγηση αλλά και προσλήψεις σε κάποιους κλάδους.
Έχουμε ελλείψεις μεγάλες, οι οποίες ήδη έχουν σημειωθεί και στους εκπαιδευτικούς, έχουμε πει και στον τομέα υγείας και σε πάρα πολλούς χώρους, ενώ σε κάποιους άλλους έχουμε, ίσως, πλεόνασμα. Γι’ αυτό ακριβώς έχουμε πει και την κινητικότητα και την αξιολόγηση και όλα, άρα κλείνει αυτό.
        Ως προς το πρώτο ερώτημα. Αντιλαμβάνομαι ότι οι πολίτες μέσα σε 6 μήνες είναι πάρα πολύ δύσκολο να αλλάξουν γνώμη. Φαίνεται, όμωςμ ότι απογοητεύτηκαν πάρα πολύ από τον κύριο Τσίπρα, αν κρίνουμε δημοσκοπικά τις τελευταίες μέρες.
        Και όσο περνάει ο καιρός και ενημερώνονται πιο πολύ, πράγμα που δεν ήθελε ο κύριος Τσίπρας και το απέφυγε και δεν θα πάψω να το λέω, τόσο πιο πολύ αλλάζει η άποψή τους.
        Έχουν εγκαταλείψει πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη πλευρά των αναποφασίστων. Αναποφάσιστος σημαίνει, ότι κάνω το πρώτο βήμα για να ακούσω. Να ακούσω τι μου λέει και ο άλλος.
        Γιατί εμείς για αρκετό καιρό δεν είχαμε ούτε ακροατήριο. Ακόμα και εμείς οι ίδιοι λέγαμε, ότι πήρε τη πλειοψηφία ο Τσίπρας, έχει τόσες έδρες, κάτι καλό θα κάνει. Κάτσε, ρε παιδί μου, να δούμε πως θα το πάει. Νέος άνθρωπος είναι.
        Απογοητευτήκαμε όλοι. Βαθμιαία, κάθε μήνα. Δεν ήρθε ξαφνικά αυτό. Αποδείχθηκε ότι δεν είχε την εμπειρία, δεν ήθελε να το δουλέψει, δεν το προσπάθησε, δεν έφερε το κατάλληλο αποτέλεσμα.
        Διότι, παρότι προσπαθεί επικοινωνιακά να τα περάσει όλα ως ωραία και μια χαρά, πρέπει να σας πω ότι για κάποιο χρονικό διάστημα κόντεψε να πείσει, ότι επειδή για πολλές ώρες ήταν εκεί, 17 ώρες και για πολλούς μήνες διαπραγματευότανε, ότι διαπραγματεύτηκε σκληρά.
        Από τη μέρα που αρχίσαμε να λέμε, ότι μία διαπραγμάτευση κρίνεται από το αποτέλεσμα  της συμφωνίας και όχι από το πόσες ώρες διαπραγματεύτηκες, οι πολίτες άρχισαν να αλλάζουν γνώμη, όπως καταγράφεται, στο αν πράγματι η συμφωνία ήταν καλή και αν διαπραγματεύτηκε σκληρά.
        Γιατί ο χρόνος μάλλον εξαντλήθηκε, επειδή πηγαίνανε αδιάβαστοι. Και όταν σου θέτουν ένα ζήτημα και είσαι αδιάβαστος, λες με συγχωρείς, δώσε μου δύο μέρες να πάω πίσω να το ξανασυζητήσω και ξανάρχομαι.
        Όταν πας σε διαπραγμάτευση, πρέπει  να γνωρίζεις τις δικές σου απόψεις και τα επιχειρήματά σου, να έχεις εκτιμήσει περίπου τι ο συνομιλητής σου θα σου πει και τι επιχειρήματα θα χρησιμοποιήσει και εκείνη την ώρα να μπορέσεις να απαντήσεις.
        Κάτι ξέρουμε και εμείς από διαπραγματεύσεις. Μην ξεχνάτε ότι ήμουν Υπουργός Άμυνας και διαπραγματευόμασταν πάρα πολύ σκληρά, αλλά όχι για εσωτερική κατανάλωση.
        Δεν ερχόμασταν εδώ για να κάνουμε 10 ώρες κοινοβουλευτική ομάδα και να συζητήσουμε με τον συγκυβερνώντα και να ξαναπηγαίνουμε πίσω να τα ξαναλέμε. Όχι, εκεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα λες.    
        Γιατί αυτές οι παλινωδίες και αυτός ο χρόνος είναι που κόστισε πολύ. Δηλαδή, κάθισε 17 ώρες. Και; Και εμείς στο Βουκουρέστι εκείνη τη φιλική σύνοδο άλλες τόσες κάθισα εγώ ως Υπουργός Αμύνης. Και τι; Βγήκα ποτέ να το πω;
        Βγήκα ποτέ να ζητήσω από τον ελληνικό λαό να κρίνει, ότι επειδή κάθισα 17 ώρες φέραμε καλή συμφωνία ή να με λυπηθούνε; Δηλαδή, πως το φαντάζονται; Ότι το καλό παιδί που κάθισε 17 ώρες εκεί και δεν το πέτυχε;
        Αυτό προσπάθησε να μας περάσει τον πρώτο καιρό; Ή μάλλον το πέρασε τον πρώτο καιρό. Τώρα που φαίνονται τα αποτελέσματα, τώρα γίνεται κατανοητό ότι αυτή συμφωνία δεν ήταν καλή και αναγκάστηκε ο ίδιος να μας πει στη Βουλή ότι είναι επώδυνη, ότι δεν είχα άλλη λύση, αλλά όμως, κάθισα 17 ώρες. Και; Ας καθότανε 10 και ας έφερνε καλύτερη.
        Ας έπαιρνε του Γενάρη τη συμφωνία που ήταν πολύ καλύτερη. Ας έπαιρνε του Φλεβάρη, του Μάρτη, του Απρίλη που ήταν επίσης πολύ καλύτερες.
        Ας έκλεισε με τη πρόταση Γιούνκερ πριν το δημοψήφισμα, που μας κόστισε αρκετά δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για την ανώμαλη πορεία την οποία έβαλε τη χώρα και για να ομαλοποιηθεί θέλουμε και άλλο χρόνο.
        Κατά συνέπεια, το ζητούμενο δεν είναι αν οι πολίτες το Γενάρη ψήφισαν έτσι. Το ζητούμενο είναι να σκεφτούν, να προβληματιστούν. Εγώ πιστεύω ότι πολλοί από τους πολίτες που θα ήθελαν να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία, πήγαν στην αποχή ή θέλησαν να δώσουν ψήφο διαμαρτυρίας ή τιμωρίας προς άλλα κόμματα.
        Τους καλώ να προβληματιστούν. Τους καλώ να αναλογιστούν, ότι τελικά με ψήφο τιμωρίας, διαμαρτυρίας, αποχή, δεν λύνουμε προβλήματα. Λύνουμε με συμμετοχή και ψήφο εμπιστοσύνης.
Ήμουν από τους φανατικούς οπαδούς της διάταξης του ότι οι νέοι πρέπει να ψηφίζουν από τα 18.  Η αποχή στην οποία οδηγούνται σήμερα δεν είναι σωστή ή οδηγήθηκαν σε προηγούμενες εκλογές. Η αποστροφή τους προς όλο το πολιτικό σύστημα, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι σωστή. Και εμείς υπήρξαμε νέοι. 
Και εμείς υπήρξαμε αγανακτισμένοι και εμείς πολλές φορές λέγαμε τι πολιτικό σύστημα είναι αυτό.  Η διαφορά μας ήταν, όμως, ότι θέλαμε να συμμετέχουμε, να συμμετέχουμε ενεργά, διεκδικούσαμε την ψήφο στα 18, θέλαμε να αλλάξουμε αυτό το κατεστημένο, αυτό το σύστημα που έτσι νομίζαμε ότι συμπεριφέρετο. Και εν μέρει το πετύχαμε.
Τους καλώ, λοιπόν, σήμερα να μπουν στη μάχη, να είναι ενεργοί, να είναι συμμέτοχοι, αυτό απαιτείται στη δημοκρατία. Να έρθουν να ψηφίσουν.  Να καταψηφίσουν, να κάνουν ότι θέλουν, αλλά να έρθουν να ψηφίσουν. Πρώτο μέλημα.
Δεύτερο, αφού θα έρθουν να ψηφίσουν να σκεφτούν, να ακούσουν, να κρίνουν, να συγκρίνουν, να δουν πρόσωπα, να δουν προγράμματα, να δουν πολιτικές. Δεν  είμαστε όλοι το ίδιο. Δεν μπορεί να ισοπεδώνονται όλα αυτά.
Και για αυτό ακριβώς πολλές φορές κάποιοι από εμάς που αισθανόμαστε κιόλας ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο και κατανοούμε το τι ζημιά κάνει αυτή η άποψη και οδηγεί τη νεολαία σε αποχή και σε αποστροφή από τα κοινά, γι’ αυτό αγανακτούμε.
Εγώ, λοιπόν, θέλω να τους πω ότι πρέπει να πάνε με ψήφο εμπιστοσύνης. Η ψήφος τιμωρίας κατά τη γνώμη μου, διαμαρτυρίας και αποχής αυτή την περίοδο και μάλιστα προς ακραίες λαϊκίστικες δυνάμεις, όπως εμφανίζονται, θεωρώ ότι κοστίζει. Έμμεσα, άθελά τους έφεραν τον Τσίπρα πρώτο και μας κόστισε αυτή η θέση 90 δισ.  Πολλά δεν είναι για διαμαρτυρία μέσα σε 7 μήνες; Λίγο πολλά τα βρίσκω.
Τους καλώ, λοιπόν, να τα ξανασκεφτούν ήρεμα. Να κρίνουν, να συγκρίνουν, να πάνε στην κάλπη και τότε πιστεύω ότι θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία.
Κα ΓΑΒΡΑ:
Παρακαλώ τον κύριο Σταύρο Τζίμα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και να ετοιμάζεται ο κος Χρήστος Τελίδης από το ΕΘΝΟΣ.
Κος ΤΖΙΜΑΣ:
Κύριε Πρόεδρε, κατεβαίνετε στις εκλογές με σημαία τις επενδύσεις. Αυτό βέβαια το λένε όλοι, όλοι θέλουν επενδύσεις. Έχετε εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο επ’ αυτού; Ποια είναι τα βασικά του χαρακτηριστικά;  Και αν σχεδιάζετε να αναλάβετε πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να αναστραφεί το κάκιστο διεθνώς κλίμα για την Ελλάδα όσον αφορά στον τομέα των επενδύσεων.
Και με την ευκαιρία, εχθές συναντήσατε τις συζύγους των απολυμένων εργαζομένων στις Σκουριές και κάνατε μια δήλωση μετά ότι στηρίζετε την επένδυση της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.  Δεν διευκρινίσατε όμως αν γίνετε Κυβέρνηση, αν θα ανοίξετε πάλι την επιχείρηση, αν θα αποσύρετε την απόφαση του κυρίου Σκουρλέτη.  Αν θα είναι από τις προτεραιότητές σας αυτή, η επαναλειτουργία της επένδυσης.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Η ολοκληρωμένη μου δήλωση ήταν ότι στηρίζω τις επενδύσεις οι οποίες σαφώς είναι περιβαλλοντικά σωστές και υπάρχουν και οι αποφάσεις και ότι θα τηρήσω τις αποφάσεις.
        Δεν μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατεία,ς το οποίο πολλές φορές έχουμε κατηγορήσει ότι σταματάει κάποιες επενδύσεις για περιβαλλοντολογικούς λόγους και ότι έχει περιβαλλοντολογική συνείδηση, όταν τη σταματάει κάποιοι να λένε καλώς τη σταμάτησε και όταν λέει ότι μπορείτε να προχωρήσετε να λέμε δεν προχωράμε. Δεν γίνεται αλά καρτ αυτό.
Λοιπόν, καταρχήν να το κλείσω αυτό το θέμα και να σας πω ότι αν δεν ήταν προεκλογική περίοδος θα πήγαινα στις Σκουριές. Θεωρώ, όμως, ότι προεκλογικά θα παρερμηνευτεί και ορθώς, γιατί σας είπα είναι αυξημένη η καχυποψία, θα πουν ότι πάω για εκλογικά οφέλη και ένα θέμα το οποίο το οποίο την τοπική κοινωνία την έχει θέσει σε πολύ προβληματισμό και ένταση, ίσως εγώ μπορεί να το πυροδοτήσω και πολλοί θα πουν κοίτα τώρα, ήρθε ο Μεϊμαράκης εδώ και δεν τον ενδιαφέρει αν θα διχαστούμε ακόμη περισσότερο, αν θα προκληθούν εντάσεις, αν θα προκληθεί οτιδήποτε.
Είχα πάει στα Μεταλλεία το 2003, έχω ξανά πάει στα Μεταλλεία μετά. Είμαι από τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στο πρόβλημα. Όπου υπήρχαν κινητοποιήσεις, όταν ήμουν γραμματέας, ακόμη και Υπουργός, πήγαινα.  Δεν έχω πρόβλημα να συναντηθώ με οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα διεκδικεί δικαίως και πολλές φορές και με ένταση το αίτημά της.  Αυτό θα συνεχίσω να κάνω κιόλας.
Θα ζητήσω οι υπουργοί μου να είναι, και δεσμεύομαι για αυτό, σε συνεχή, διαρκή επαφή με τους φορείς και την Αυτοδιοίκηση.  Οφείλουμε να συνεργαζόμαστε με τους φορείς για να μπορούμε να έχουμε από πρώτο χέρι την ενημέρωση που απαιτείται και να μην την έχουμε από τους συμβούλους μας στην Αθήνα, που καλοί, χρήσιμοι είναι και αυτοί, αλλά προέχει να έχουμε την απευθείας συνάντηση.
        Και σας λέω ότι παρότι θα έχω πλήρη εμπιστοσύνη στους υπουργούς μου, θα συζητώ πριν με τους παραγωγικούς φορείς και θα έχω τη δική τους άποψη. Τα δικά τους επιχειρήματα. Γιατί πολλές φορές παρασυρόμαστε, εγκλωβιζόμαστε, καλοπροαίρετα, από κάποιες συμβουλές οι οποίες μας φαίνονται σωστές.
        Το ίδιο έπαθε ο κ. Τσίπρας. Εγώ πιστεύω ότι εγκλωβίστηκε στην πορεία Βαρουφάκη, στο στυλ, «Μην ανησυχείς, κάν’ τους τις μαγκιές και τι θα κάνουν; Θα μας κλείσουν τις τράπεζες; Θα έρθουν παρακαλετοί εδώ, γονατιστοί, να μας λένε ‘Σώσε μας, γιατί, μην φύγεις, το ευρώ’». Τελικά δεν έγινε έτσι όμως και την πληρώσαμε όλοι μαζί μια απόφαση.
        Αν είχε ακούσει και άλλους, δεν θα εγκλωβιζόταν. Φέρνω ένα παράδειγμα.
        Σε αυτό λοιπόν δεσμεύομαι προεκλογικά, είναι η μόνη δέσμευση που αναλαμβάνω. Συνεννόησης, συζήτησης των θεσμικών φορέων. Όχι όμως ατέρμονης συζήτησης. Θα υπάρχει λήξη του διαλόγου, για να παρθεί και μια απόφαση, συμφωνούμε ή διαφωνούμε.
        Από τη στιγμή όμως που την έχουμε συζητήσει και έχουμε πει τα επιχειρήματά μας και έχουμε ακούσει τα άλλα επιχειρήματα, έχουμε βελτιώσει την απόφαση, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι αν μη τι άλλο θα έχουμε την ανοχή του κόσμου, των πολιτών, των δημοτών.
        Είναι τυχαίο πως όποια απόφαση λαμβάνεται για ένα μεγάλο έργο υπάρχει διαμαρτυρία; Υπάρχει διαμαρτυρία. Δεν είναι μόνο στις Σκουριές. Εδώ πας για ένα αποχετευτικό, πας για τα σκουπίδια, πας γι’ αυτά. Όποιο σημείο και να πούμε, αύριο το πρωί, δεν θα υπάρχει αντίδραση;
        Αυτή, για να εξασφαλιστεί τουλάχιστον η ανοχή, δεν λέω ότι δεν θα υπάρξει, αλλά μειωμένη, εφόσον τα επιχειρήματά σου πείθουν. Πείθουν την τοπική κοινωνία.
        Και γι’ αυτό ακριβώς πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει ένας διάλογος ο οποίος θα γίνεται θεσμικά, συντεταγμένα, να ξέρουμε τις απόψεις και τις αποφάσεις και να ζητούμε από τους πολίτες τουλάχιστον την ανοχή τους.
        Δεν υπάρχει πια μεγάλο έργο να γίνει χωρίς τα ΜΑΤ. Είναι τρομερό. Όποιο έργο, φανταστείτε εσείς ένα έργο που θα πούμε αύριο το πρωί θα γίνει και θα γίνει εκεί. Δεν υπάρχει. Και ανταποδοτικά τέλη να δώσεις και ό,τι να δώσεις. Μα έτσι θα προχωρήσει η χώρα; Μα δεν γίνεται να προχωρήσει έτσι η χώρα.
        Και σου λέει η αντιπολίτευση, αφού αυτοί θα πάρουν την απόφαση, γιατί εγώ να συμμετέχω; Γιατί να πω ότι είναι καλό. Και δηλητηριάζει το κλίμα. Λοιπόν, ας έρθουν να συμφωνήσουν.
        Εγώ λοιπόν πιστεύω ότι αφού έχουμε αποφάσεις για κάποιες επενδύσεις και θέλουμε τις επενδύσεις, οφείλουμε καταρχήν να παίρνουμε αποφάσεις σε γρήγορο χρόνο. Αποκλείεται επενδυτής να περιμένει πέντε χρόνια. Δεν γίνεται.
        Πρέπει λοιπόν να υπάρχει ταχεία απονομή δικαιοσύνης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι. Από εκεί και πέρα, βγήκε η απόφαση, εφαρμόζεται, προχωράμε. Αλλιώς, θα μείνουμε μόνοι μας, κακομοίρηδες εδώ πέρα. Δεν θα υπάρχει επένδυση, δεν θα υπάρχει νέα δουλειά, μόνο ανεργία θα υπάρχει και γηρασμένος πληθυσμός, θα φύγουν όλοι. Πώς θα κρατήσουμε τα νέα παιδιά; Βλέπετε άλλο τρόπο;
        Γι’ αυτό ακριβώς και πρώτον, δεν πήγα στις Σκουριές, για να μην ρίξω λάδι στη φωτιά. Και ακούστε να σας πω και κάτι. Θα ήταν πολύ εύκολο για μένα αν ήμουν δημαγωγός να πάω στις Σκουριές. Να έρθουν όλοι εκεί να με χειροκροτούν, να τους λέω, ρε παιδιά, μην ανησυχείτε, εδώ η Νέα Δημοκρατία, θα γίνει αυτή η επένδυση.
        Και τι θα έκανα; Θα δίχαζα ακόμα περισσότερο τους πολίτες; Θα τους έβαζα μέσα στην προεκλογική μας ατζέντα με τέτοιον τρόπο ώστε αύριο-μεθαύριο να μην μπορούν να τα ξαναβρούν; Γιατί υπάρχει και η Δευτέρα μετά τις εκλογές, αυτοί θα ζουν μαζί, θα πρέπει να συμφωνήσουν.
        Εδώ υπάρχει μια διαφορετική άποψη μέσα στην κοινωνία, όχι μέσα στα κόμματα. Στην κοινωνία. Για αυτά τα θέματα. Άρα λοιπόν, θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε πολιτικά, με έναν τρόπο που δεν θα διχάζει. Με έναν τρόπο που δεν θα ρίχνει λάδι στη φωτιά. Με έναν τρόπο που δεν σημαίνει ότι μας εξυπηρετεί.
        Εντάξει, γιατί κοιτάξτε. Αν θέλετε, πήγαινα στις Σκουριές, μαζευόντουσαν όλοι, χειροκροτούσαν. Στον δικό μας κόσμο θετικά θα μέτραγε. Σε αυτούς που δεν θα μας ψηφίσουν αρνητικό. Και; Θα λέγαμε ότι πάω για το κομματικό μου όφελος;
        Δεν το κάνω. Δεν το κάνω. Αυτός είμαι. Και έτσι θέλω να κυβερνήσω. Και έτσι θέλω να προχωρήσει η χώρα. Αν κάνω. Αν δεν κάνω, και πάλι φίλοι θα είμαστε με όλους.
Κα ΓΑΒΡΑ:
Παρακαλώ τον κύριο Χρήστο Τελίδη από το Έθνος και να ετοιμάζεται ο κύριος Μπάμπης Τζιοβάνογλου από τη Real News.
Κος ΤΕΛΙΔΗΣ:
Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Αλέξης Τσίπρας, στη σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα μας, στο Έθνος της Κυριακής, λέει ότι η Νέα Δημοκρατία ταυτίζεται με την Ευρώπη του Σόιμπλε και ότι αν εκλεγείτε Πρωθυπουργός εσείς θα υλοποιήσετε την πολιτική, τη σκληρή πολιτική του Βερολίνου. Πώς σχολιάζετε αυτή τη δήλωση;
Και επίσης να μου απαντήσετε αν το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι το αριστερό ή το δεξιό μνημόνιο.
Ευχαριστώ.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  
Λοιπόν, αυτό το παιδί έχει μία, δεν του φεύγει η εκτίμηση και η προσπάθεια να προσωποποιεί τα ζητήματα. Άντε πάλι η Ευρώπη του Σόιμπλε, της Μέρκελ. Θυμάμαι πώς μας χαρακτήριζε Μερκελιστές, θυμάμαι πώς μας έλεγε…
Κοιτάξτε, πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να συνεργαζόμαστε θεσμικά. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε τις ίδιες ιδεολογικές καταβολές, προτιμήσεις, για να συμφωνήσουμε σε κάποια ζητήματα τα οποία αντικειμενικά κρίνουμε ότι είναι θετικά και ότι μπορεί να πάνε τη χώρα μπροστά. Και δεν νομίζω ότι είναι καλό συνέχεια να δίνεις brand names σε κάθε κίνηση, σε κάθε νόμο. Εγώ δεν τα κάνω αυτά.
Εντάξει τώρα, τι θέλετε να πω; Ότι ο ίδιος έλεγε Ολανδρέου και ξαφνικά τον έχει κάνει θεό τον Ολάντ; Ότι ο ίδιος μας έλεγε Μερκελιστές και δεν έκανε καμία κίνηση χωρίς να μιλήσει με την Μέρκελ; Μα τέτοια πολιτική θα κάνουμε; Τέτοιο διάλογο θα έχουμε;
Εγώ, ξέρετε, μέσα στον αυθορμητισμό μου μπορεί να έχω πετάξει και ορισμένους χαρακτηρισμούς αλλά δεν έχω πει ποτέ τέτοιες πολιτικές εκφράσεις. Εγώ δεν τον είπα ποτέ «δολοφόνο της κοινωνίας». Δεν τον είπα προδότη, δεν τον είπα «γερμανοτσολιά». Ούτε καν δεν του ζήτησα να ζητήσει συγνώμη για αυτά που μας έλεγε.
Μέσα μας, να ξέρετε, πάρα πολλές φορές είχαμε προβλήματα συνείδησης για αυτά που φέρναμε να τα ψηφίσουμε. Δεν κοιμόμασταν.
Μας είπε ότι τον εκβιάζανε. Δεν είχε υπολογίσει τη δύναμη των τραπεζών. Δεν είχε υπολογίσει τη δύναμη της Γερμανίας. Δεν είχε υπολογίσει….
Με συγχωρείτε τώρα αλλά δεν είναι δικαιολογίες σοβαρές αυτές, όταν πηγαίνεις σε μία τέτοια διαπραγμάτευση. Αντιθέτως, θα έλεγα έπρεπε να τα έχεις υπολογίσει και λίγο παραπάνω για να έχεις προετοιμαστεί πώς θα μπορέσεις αυτά να τα αντιμετωπίσεις, όχι να μην τα έχεις υπολογίσει καθόλου.
Εγώ πρέπει να σας πω ότι δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη. Και θα σας πω κιόλας ότι και ως Πρόεδρος του Κοινοβουλίου στις συνόδους των προέδρων των κοινοβουλίων της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ως μέλος του ΕΛΚ, παλιά ήμουν και στο πολιτικό συμβούλιο και συμμετείχα, επειδή ήμουν Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας και δεν πήγαινε ο Πρωθυπουργός μας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που ήταν Αντιπρόεδρος και τον αναπλήρωνα, πρέπει να σας πω ότι έχουν συζητηθεί πάρα πολλά ζητήματα στο ΕΛΚ από αυτά τα οποία ανακαλύπτει τώρα ο κύριος Τσίπρας.
Δηλαδή η ποσοτική χαλάρωση, που ήδη η Ευρώπη κάνει, συζητείται πολλά χρόνια. Τώρα έγινε και δυστυχώς η Ελλάδα κρατάει ομπρέλα, ας πούμε, την περίοδο αυτή που βρέχει ευρώ.
Οι συζητήσεις για θεσμικές διαδικασίες και αλλαγή στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει από το ΕΛΚ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ότι ο Πρόεδρος της Commission θα εκλέγεται από το Ευρωκοινοβούλιο έχει ξεκινήσει από εμάς και έγινε από εμάς, γιατί είχαμε και την πλειοψηφία τότε.
Ότι θα λογοδοτούν όλοι αυτοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε τακτά χρονικά διαστήματα, το κολέγιο των Επιτρόπων και Πρόεδρος, έχει ξεκινήσει από το ΕΛΚ, γιατί είχαμε την πλειοψηφία τότε.
Και πρέπει να σας πω ότι σε δύο συνόδους προέδρων κοινοβουλίων το  2014 εγώ έθεσα θέμα και το έθεσα και στο ΕΛΚ, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να συζητήσει με ποιο τρόπο θα έχουν οι όμορες χώρες φορολογικό συντελεστή στα νομικά πρόσωπα που δεν θα έχει τεράστιες διαφορές.
Γιατί δεν μπορεί οι όμορες χώρες εδώ να έχουν φορολογικό συντελεστή του 10%, 12%, 15% και εμάς να επιβάλλουνε φορολογικό συντελεστή υψηλό.
Δεν μπορεί ο τουρισμός, που είναι η μεγάλη μας πηγή εσόδων να έχουν οι άλλες χώρες οι ανταγωνιστικές της Ευρώπης 13%, 6%, 9%, και σε εμάς να επιβάλλουνε 23%.
        Θα πρέπει, επειδή δεν ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας, δεν είμαστε σε μία τέτοια κοινή προσπάθεια με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να έχουμε ανταγωνισμό μεταξύ μας, αλλά είμαστε για να ανταγωνιστούμε όλοι μαζί τις υπόλοιπες οικονομίες.
        Άρα, πρέπει να υπάρχουν φορολογικοί συντελεστές, οι οποίοι λίγο - πολύ να είναι εξορθολογισμένοι. Δεν είναι ανάγκη να είναι έτσι. Βεβαίως, οι άλλες χώρες μπορεί να υπερέχουνε σε υποδομή, άλλες χώρες σε τεχνογνωσία, άλλες χώρες σε μυαλά, άλλες χώρες, εκεί μπορούμε βέβαια μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουμε ένα ανταγωνισμό, αλλά στην ουσία θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι οι συντελεστές και η φορολογική πολιτική, δημοσιονομική πολιτική πρέπει  να εξορθολογιστεί.
        Αυτό συζητείται όμως τώρα στην Ευρώπη. Έχει μπει στην ατζέντα. Έχει αρχίσει και συζητείται και συζητείται με δική μας πρωτοβουλία.
        Ο κύριος Τσίπρας είναι απών από αυτά. Τα αδερφά κόμματα, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απόντα από αυτή τη συζήτηση. Έχουνε βέβαια κάποιες προτάσεις λειτουργίας, θεσμικές προτάσεις, αλλά δεν έχουνε προχωρήσει με τον τρόπο με τον οποίο προχωράνε οι προτάσεις του ΕΛΚ.
        Σε πολλά συμπίπτουμε κιόλας, για το πώς η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί. Σαφώς η Ευρώπη πρέπει να είναι των λαών και σε καμία περίπτωση η Ευρώπη δεν είναι του Σόϊμπλε ή της Μέρκελ και ας αφήσει τις δήθεν κοκορομαχίες και τις δήθεν… λεονταρισμούς.
        Σας το λέω διότι απόφαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς ομοφωνία. Ο κύριος Τσίπρας άφησε τη χώρα χωρίς στηρίγματα, χωρίς συμμάχους. Μας είπε ότι θα πάει με το Νότο.
        Μας εγκατέλειψε ο Νότος. Μας είπε ότι θα πάει με τις χώρες που δεν είναι  ανεπτυγμένες. Μας εγκατέλειψαν αυτές. Που λοιπόν βρήκε και πως βρήκε ότι τον πνίγουν, ότι η Ευρώπη δεν συνεργάζεται, ότι, ότι, ότι… και ξαφνικά ο Μεϊμαράκης κόλλησε με τον Σόιμπλε και κόλλησε με τη Μέρκελ.
        Αυτά σας επαναλαμβάνω είναι προεκλογικά τεχνάσματα, είναι προεκλογικές φωτοβολίδες, οι οποίες όπως τις ρίχνει, σκάνε, ανοίγουνε έτσι τα βεγγαλικά και φσσττττ πέφτουνε.
Κα ΓΑΒΡΑ:
Παρακαλώ, τον κύριο Μπάμπη Τσιοβάνογλου από τη Real News και να ετοιμάζεται ο κύριος Διονύσης Νασόπουλος από τα ΝΕΑ.
Κος ΤΣΙΟΒΑΝΟΓΛΟΥ:
Κύριε Πρόεδρε, μιλήσατε όλες αυτές τις ημέρες για εθνική Ελλάδος σε μία ενδεχόμενη δική σας κυβέρνηση. Σας τέθηκε ένα ερώτημα. Εγώ επανέρχομαι, θέλοντας να σας ρωτήσω.
        Για να είναι μία κυβέρνηση εθνικής Ελλάδος, ποιοι θα μετέχουν σε αυτήν; Θα τη στελεχώσουν μόνο πολιτικά πρόσωπα; Θα υπάρχουν τεχνοκράτες; Θα συμμετέχουν στελέχη και από άλλα κόμματα που μπορεί να μην συμμετέχουν στη κυβέρνηση;
        Και αν σκέφτεστε από τη σημερινή κυβέρνηση, την υπηρεσιακή, ότι υπάρχουν ικανοί Υπουργοί τους οποίους θα θέλατε να αξιοποιήσετε και μετά, και κλείνοντας, αν από τη προηγούμενη κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέξη Τσίπρα, υπάρχει κάποιο πρόσωπο που θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε σε μία τέτοια κυβέρνηση εθνικής Ελλάδος.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Όσες φορές και να επανέλθετε, απάντηση με ονόματα δεν θα πάρετε, όπως καταλαβαίνετε. Εγώ είμαι σε μία φάση μάχης. Αυτές τις ερωτήσεις θα σας τις απαντήσω τη Δευτέρα.
        Δεν τα σκέφτομαι με αυτόν τον τρόπο που λένε και δεν «την έχω ψωνίσει», κιόλας, να πιστεύω ότι 100% γίνομαι Πρωθυπουργός. Σιγά – σιγά. Βήμα – βήμα.
        Τη Κυριακή με την εντολή των πολιτών, αν πάρω την εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα αρχίσω να το σκέφτομαι. Είμαι σίγουρος ότι και εσείς δεν μου κάνετε την ερώτηση για να γράψετε ότι «την ψώνισε» ο Μεϊμαράκης και από τώρα φτιάχνει το Υπουργικό Συμβούλιο και τρελάθηκε και τα λοιπά και θα κρατήσει αυτόν, θα διώξει τον άλλο, θα έρθει ο Γιώργος, θα φύγει ο Κώστας.
        Πιστεύω ότι το κάνετε με μία, πραγματικά, θέληση, όχι δεν απευθύνομαι σε εσάς προσωπικά, το λέω γενικότερα. Αυτό που με ενδιαφέρουν είναι οι πολιτικές. Αυτές τις πολιτικές πρέπει να τις υπηρετήσουν άνθρωποι που τις πιστεύουν, που είναι ικανοί, που είναι άξιοι και που ψυχολογικά είναι έτοιμοι, ώριμοι να πάρουν τις αποφάσεις και να τις υλοποιήσουν. 
        Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Οι πρώτες αποφάσεις της πρώτης κυβέρνησης είναι, ούτως ή άλλως, καταγεγραμμένες μέσα στο μνημόνιο. Πως θα υλοποιήσουμε το μνημόνιο; Με άλλους ανθρώπους που δεν τις πιστεύουν, που δεν τις θέλουν, που ψυχολογικά δεν είναι έτοιμοι, ώριμοι;  Εγώ θέλω, με 30-40, πιστεύω, ότι μπορώ να αλλάξω τον κόσμο σήμερα, αν έχω σε κάθε νομό. Έτσι το πιστεύω ρομαντικά αν θέλετε, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να ξανά βρούμε την αυτοπεποίθησή μας. Ή αυτά είναι προς το καλό του τόπου ή δεν είναι και να τα αλλάξουμε.
Δεν μπορείς να μου λες να κάνουμε αυτά αλλά και λίγο να βάλουμε και σάλτσα και δεν είναι προς το καλό. Αν δεν είναι προς το καλό να τα αλλάξουμε βρε παιδιά, να μην τα κάνουμε. Αλλά, αν δεν ήταν προς το καλό τι δεσμεύτηκε;  Τι μας τα έφερε;  Τι να συζητάμε;
Εδώ, λοιπόν, για να ξεκαθαρίσω απαιτείται το πρώτο εξάμηνο- οκτάμηνο, τουλάχιστον, να εκπέμψουμε το μήνυμα σοβαρότητας, νοικοκυροσύνης, σταθερότητας.  Δεν γίνεται διαφορετικά.  Για να μπορούμε μετά να πάμε εκεί να πούμε έκανα αυτό, έκανα εκείνο, πέτυχα το άλλο. Έχω ύφεση -1, -2 ενώ υπολόγιζες -3, έχω έσοδα τόσα, ενώ υπολόγιζες άλλα και ζητώ και πρέπει να κάνουμε αυτά διότι ένα, δυο, τρία, τέσσερα.  Δεν γίνεται αλλιώς.
Άρα, λοιπόν, το λιγότερο που με απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι αν θα κρατηθούν οι ισορροπίες γεωγραφικές, κοινοβουλευτικές και «σου είπα, μου είπες» και όλα τα σχετικά αυτά.  Δεν με απασχολούν.  Είναι μια δύσκολη ώρα, εγώ ζητώ την εμπιστοσύνη των πολιτών, θέλω να σκεφτούν, να κρίνουν και να συγκρίνουν και να ξέρετε ότι δεν έχω καμία αγκύλωση να πάω με τον οποιονδήποτε πιστεύει αυτές τις πολιτικές. Πολιτικές θα εφαρμόσουμε.
Και να ξέρετε ότι και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αλλά και των κομμάτων τα οποία θα συμπράξουν είναι γνώστες των δυσκολιών που έχουμε μπροστά μας. Και να ξέρετε ότι πολλοί είναι εκείνοι που είναι αποφασισμένοι να συμβάλλουν. Γνωρίζουν τις δυσκολίες, ξέρουν ότι δεν έχουμε περιθώρια συζήτησης σε αυτή την περίοδο.
Πιάνουμε Δευτέρα πρωί δουλειά και αρχίζουμε αμέσως σύνταξη προϋπολογισμού, συνεννόηση με τις άλλες δυνάμεις, εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, εθνική ομάδα σχεδίου, ανασυγκρότηση, μεγάλα έργα, ξεμπλοκάρουμε το ΕΣΠΑ, έρχεται ζεστό χρήμα, μπαίνουμε μπροστά.  Αυτά πρέπει να γίνουν αυτή τη στιγμή.
Αυτά πρέπει να γίνουν και πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες καταξιωμένοι και μη, κοινοβουλευτικοί και μη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες μπορούν να συμβάλουν και να είστε σίγουρος ότι θα τους αξιοποιήσω.
Βέβαια είμαι σίγουρος πως όποιον και να βάλω πάντα θα πουν ότι υπάρχει κάποιος καλύτερος. Ή τον έβαλα αυτόν γιατί κατάγεται από τον τάδε νομό, εντάξει.  Αλλά, όμως, αυτό δεν θα πείθει όσο θα πείθει ότι κάναμε την επιλογή του ικανού να φέρει σε πέρας αυτό το έργο.
Κα ΓΑΒΡΑ:
Παρακαλώ τον κ. Διονύση Νασόπουλο από τα ΝΕΑ και να ετοιμάζεται ο κος Δημήτρης Γιαννακόπουλος από τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.
Κος ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ:
Κύριε Πρόεδρε, παρά ταύτα για να δούμε και από την άλλη πλευρά το ζήτημα, εάν δεν επικρατήσετε στις εκλογές υπάρχει το ενδεχόμενο να συμμετάσχετε σε μια Κυβέρνηση και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μας πείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση.
Και αν δεν συμμετάσχετε τι είδους αντιπολίτευση θα ασκήσετε;  Θα στηρίζετε κάποιες διατάξεις, ρυθμίσεις, μέτρα που σχετίζονται με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας;  Θα διαμορφώσετε και εσείς ένα νέο αντιμνημονιακό μέτωπο;  Θα διαχωρίσετε τη θέση σας από διάφορες βασικές γραμμές που θα ακολουθεί τα επόμενα χρόνια η Κυβέρνηση; Ποιο είναι το πλάνο της αντιπολίτευσης για να έχουμε και την πλευρά αυτή;
Ευχαριστώ.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Καταρχήν να σας πω ότι το δίλημμα πια μνημόνιο-αντιμνημόνιο σχεδόν δεν υπάρχει.  Τουλάχιστον για τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις αυτό το δίλημμα είναι ξεπερασμένο.  Το ζητούμενο είναι πόσο πιο γρήγορα θα απαλλαγούμε από τα μνημόνια, προσπαθώντας να κάνουμε πιο ήπια και να λειάνουμε τις γωνίες του τρίτου μνημονίου.
        Αυτό με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση θα είχε επιτευχθεί τον Μάιο του ’15, εν πάση περιπτώσει μέσα στο ’15, και δυστυχώς, αντ΄ αυτού, έχουμε ένα νέο τριετές μνημόνιο το οποίο μας δεσμεύει.
        Κύριε Νασόπουλε, αυτή τη στιγμή είμαστε στη μάχη.  Δεν μπορώ να κάνω σενάριο ούτε αν χάσουμε, ούτε τίποτα.  Εμείς πάμε για να κερδίσουμε.  Αν με ρωτάγατε πριν 2-3 εβδομάδες, ίσως, θα σας έλεγα, που τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά και κανείς δεν το πίστευε και τώρα φαίνεται ότι έχουν χάσει τον ύπνο τους για άλλους λόγους αρκετοί από αυτούς.
        Θα σας έλεγα περίπου πώς σκοπεύουμε να κινηθούμε. Αυτή τη στιγμή, πάμε για να κερδίσουμε και θέλουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Γι’ αυτό ακριβώς λέμε τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα ως κυβέρνηση.
        Δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει και κανέναν τι θα κάνουμε αν δεν είμαστε κυβέρνηση. Όπου μας κατατάξει ο ελληνικός λαός, αυτό θα το σεβαστούμε. Η απόφασή του θα είναι σεβαστή.
        Άρα, χαίρομαι που με την ερώτησή σας εμμέσως μου δείχνετε ότι το ζήτημα και το ερώτημα τι θα κάνετε την επόμενη μέρα που θα είσαστε κυβέρνηση, γιατί δεν μας δίνετε το πρόγραμμα, με ποιους υπουργούς θα κυβερνήσετε, τι θα γίνει, έρχεται δεύτερο πια, απαντήθηκε.
        Ξέρετε ποιο είναι το πρόγραμμά μας και το τι θα κάνουμε και ξαναρχόμαστε πάλι σε ένα άλλο ερώτημα, άμα χάσετε τι θα κάνετε. Λοιπόν, δεν θα χάσουμε. Απλή απάντηση. Πιστεύουμε ότι οι πολίτες θα προτιμήσουν τη Νέα Δημοκρατία.
ΚΑ ΓΑΒΡΑ:
Ο κύριος Δημήτρης Γιαννακόπουλος από τα Παραπολιτικά και να ετοιμάζεται ο κύριος Νίκος Φωτόπουλος από την Εφημερίδα των Συντακτών.
Κος ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Κύριε Πρόεδρε, είπατε προηγουμένως ότι δεν θα ζητήσετε εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές. Δηλαδή, γι’ αυτό το φέσι των 90 δισ., όπως το χαρακτηρίσατε, δεν θα πληρώσει κανένας, δεν θα αναζητηθούν καθόλου ευθύνες; Αυτό το φέσι των επτά μηνών;
        Ούτε για το «Darling, έκλεισα τις τράπεζες σήμερα», ούτε για το «Ουάου» του κυρίου Βαρουφάκη στον κ. Ντάισελμπλουμ, ούτε για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, που εσείς είχατε πει σε συνέντευξή σας πριν μερικές μέρες ότι συμπεριλάμβανε μπαταχτσήδες προ της κρίσης. Δεν θα αναζητηθούν ευθύνες για αυτά όλα; Ευχαριστώ.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Ξέρετε ότι σταθερή μου θέση είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.
        Αυτό συνέχεια το λέμε, πρέπει να εξηγηθεί. Δηλαδή, εδώ υπάρχει εφηρμοσμένη πολιτική. Γιατί κάποιος είχε την εκτίμηση ότι με αυτή την άποψη η χώρα θα πήγαινε καλύτερα. Αυτό δεν συνιστά ποινική ευθύνη. Ποινική ευθύνη συνιστά αν είχε δόλο και ήξερε ότι δεν θα πήγαινε καλύτερα.
        Και γι’ αυτό οι εξεταστικές που αναφερθήκατε εξετάζουν πολιτικές ευθύνες, δεν εξετάζουν ποινικές. Οι ποινικές είναι από την προανακριτική και προβλέπουν μια ειδική διαδικασία. Οι εξεταστικές πρέπει να γίνονται και να συζητούνται, γιατί τελικά και η απόφαση των πολιτών δια της ψήφου είναι πολιτική, με βάση τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τον προηγούμενο καιρό.
        Δεν μπορώ δηλαδή εύκολα να κατηγορήσω κάποιον ότι είχε δόλο για μια απόφαση που πήρε. Πολιτικά την πήρε. Παρασύρθηκε. Του είπαν οι σύμβουλοί του ή ο ίδιος είχε την ανεπάρκεια και δεν μπόρεσε να κρίνει σωστά τις εισηγήσεις.
        Άρα, οι ευθύνες είναι πολιτικές, αποδίδονται δια της ψήφου και αποδίδονται από τους πολίτες. Γι’ αυτό και έχω πει ότι οι πολίτες έχουν ευθύνη κυρίως όταν πάνε να ψηφίσουν. Εκεί είναι η μοναδική κυρίαρχη ώρα, που οι ίδιοι έχουν την ευθύνη της επιλογής τους.
        Και αν τους βγει, έχει καλώς. Αν δεν τους βγει, δυστυχώς βλέπουμε να την πληρώνουμε μετά όλοι μαζί. Επομένως, εμείς αυτό που έχουμε υποχρέωση είναι να αναδείξουμε όλα αυτά τα οποία αναφέρονται.
        Εάν παρουσιαστούν ζητήματα ποινικά, δόλου και τα σχετικά, αυτά πάνε στη δικαιοσύνη και ακολουθείται μια ειδική διαδικασία. Όπως σας είπα και χθες, εμείς σκοπεύουμε στην αναθεώρηση του Συντάγματος να αλλάξουμε και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και ταυτόχρονα, να σας πω ότι με κανέναν τρόπο, τουλάχιστον η Νέα Δημοκρατία, δεν θα επιτρέψει την ποινικοποίηση της πολιτικής άποψης και της πολιτικής εκτίμησης.
        Εάν λοιπόν υπάρχουν ευθύνες για αυτά, εμείς καλούμε τον ελληνικό λαό δια της ψήφου του να καταδικάσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να εμπιστευτεί τη Νέα Δημοκρατία.
ΚΑ ΓΑΒΡΑ:
Ο κύριος Νίκος Φωτόπουλος από την Εφημερίδα των Συντακτών και να ετοιμάζεται ο κύριος Άγγελος Αγγελίδης από τον Ελεύθερο Τύπο.
Κος ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Πέρα από τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ περί καναλαρχών, εργολάβων, συμφερόντων, κ.λ.π, εσείς πιστεύετε ότι ήρθε η στιγμή να γίνει ένας εξορθολογισμός του τηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα; Πιστεύετε ότι μπορεί μια αγορά δέκα εκατομμυρίων καταναλωτών να συντηρήσει 7 ιδιωτικά και 3 κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα;
Και στην προοπτική μίας μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, κύριε Πρόεδρε, ή και χωρίς αυτόν θα συμφωνούσατε στην ψήφιση του νομοσχεδίου Σπίρτζη-Παππά;
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  
Έχουμε ήδη καταθέσει τις απόψεις μας είναι γνωστό ότι μόλις είδαμε το νομοσχέδιο το καταγγείλαμε και παρουσιάσαμε τις δικές μας θέσεις. Νομοσχέδιο Σκουρλέτη, Παππά, όποιον είπατε, δεν άκουσα καλά, δεν υπάρχει. Από τη στιγμή που η Βουλή διαλύθηκε υπάρχει μία πρόταση την οποία καλούνται οι πολίτες επί του συγκεκριμένου θέματος να κρίνουν.
Εμάς, επειδή, όπως σας είπα ό,τι έχουμε πει πριν από τις εκλογές μας δεσμεύει, εφ' όσον δεν αλλάζουν τα δεδομένα. Η πρόταση την οποία έχουμε κάνει μας δεσμεύει.
Αυτή είναι η απάντηση στο νόμο, στο νομοσχέδιο, το οποίο, προσέξτε, και αυτό το φέρανε πρόχειρα, το φέρανε με ένα τρόπο έτσι εκβιαστικό δήθεν και στο στυλ ότι, επειδή αυτά σε ορισμένους αρέσουν: να εμείς θα τα βάλουμε με τους καναλάρχες, να εμείς θα τα κάνουμε, δεν είναι παρουσίαση νομοσχεδίου αυτή. Ούτε, ξέρετε, είναι απαντήσεις του τύπου: α, εσύ τα έχεις καλά με τον τάδε και γι’ αυτό φέρνεις αυτό.
Εδώ πρέπει να συζητήσουμε με επιχειρήματα. Πρέπει να κάνουμε τη συζήτηση σε μία βάση επιστημονική, τεχνολογική, κοινοβουλευτική, αφορά την ενημέρωση των πολιτών, αφορά την ψυχαγωγία των πολιτών, αφορά το πώς αυτά δεν θα διαπλέκονται με την πολιτική και όλα τα σχετικά.
Άρα, δεν είναι ανάγκη να πάμε με κατηγορίες αλλά με επιχειρήματα. Έτσι εμείς τουλάχιστον έχουμε μάθει και συμπεριφερόμαστε τόσα χρόνια.
Κατά συνέπεια σας απαντώ ότι δεν υπάρχει νομοσχέδιο, υπάρχει πρόταση. Και δεύτερον εμείς στην πρόταση αυτή, μόλις κατετέθη αμέσως μόλις τη συζητήσαμε υπάρχει απάντηση.
Κα ΓΑΒΡΑ:
Ο κύριος Άγγελος Αγγελίδης από τον Ελεύθερο Τύπο και να ετοιμάζεται ο κύριος Νίκος Οικονόμου από τη Δημοκρατία.
Κος ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ:
Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σας. Νωρίτερα, απαντώντας στην ερώτηση της κυρίας Λεπίδου από το Star, κάνατε λόγο για «ουρές» που φέρνει το μνημόνιο, μεταξύ των οποίων το ασφαλιστικό, αλλά και για κρυφή ατζέντα κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.
Επειδή είναι κρίσιμες οι εκλογές που έρχονται, και αυτές είναι κρίσιμες που έρχονται, κάτι περισσότερο για την κρυφή ατζέντα; Τι μπορεί να περιλαμβάνει; Φαντάζομαι ότι ξέρετε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Τι να περιμένουμε παραπάνω;
Ευχαριστώ.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  
Επειδή είναι προεκλογική περίοδος δεν θέλω να σας πω, εκτός αν πράγματι τα έχω διασταυρώσει όλα.
Κοιτάξτε, σε ένα Αρχηγό Αξιωματικής Αντιπολίτευσης φτάνουν πολλές πληροφορίες. Αλίμονο αν αυτός τις διαχέει, τις διαρρέει, τις συζητά χωρίς να τις διασταυρώνει και μάλιστα, εν πολλοίς, για τέτοια ζητήματα τα οποία είναι πάρα πολύ σοβαρά.
Φτάνουν καταγγελίες σε εμένα για πολλά ζητήματα, το αντιλαμβάνεστε, υποθέτω, ακόμα και ανώνυμες επιστολές. Ωραία, και τι θα κάνω εγώ; Θα τα υιοθετήσω αυτά; Όχι βέβαια. Δεν θα ήμουν σοβαρός, δεν θα ήμουν υπεύθυνος, και θα έριχνα λάδι στη φωτιά χωρίς λόγο. Αφήστε που πολλά από αυτά μπορεί να μην είναι και αλήθεια.
Σε αυτό διαφέρω, αν θέλετε, με κάποιον άλλο αρχηγό που ό,τι του έρθει, παπ, το πετάει αυτός. Αύριο το πρωί αν του στείλω εγώ μία ανώνυμη επιστολή, θα βγει να πει μα υπάρχει αυτό.
Λοιπόν, εδώ πρέπει, ξέρετε, ορισμένα ζητήματα να τα φιλτράρεις πάρα πολύ, να τα συζητάς, να προσπαθείς να τα διασταυρώσεις, να διερευνάς αν υπάρχουν αυτά τα θέματα και έτσι να μπορείς να έχεις μία ολοκληρωμένη άποψη πριν κάτι πεις δημοσίως ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γιατί έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Άλλη βαρύτητα έχει ο βουλευτής, άλλη βαρύτητα έχει το στέλεχος, άλλη βαρύτητα ο οπαδός, άλλη βαρύτητα στο καφενείο.
Και επιτρέψτε μου να διατηρήσω το επίπεδο της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας και ως προς αυτό τον τομέα.
Για αυτό θα σας πω μόνο αυτά τα οποία και ημιεπισήμως γνωρίζουμε.
Ημιεπισήμως γνωρίζουμε ότι συζητήθηκε το ασφαλιστικό και έμεινε πίσω. Και έμεινε πίσω και ζήτησε ο κύριος Τσίπρας να συζητηθεί τον Οκτώβριο-Νοέμβριο.
Ημιεπισήμως γνωρίζουμε ότι τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, επειδή δεν του είχαν εμπιστοσύνη και μάλιστα μπήκε στο μνημόνιο, ότι θα ψηφίσουμε τα μέτρα των αγροτών. Πρώτη φορά γίνεται αυτό, να δεσμεύεσαι για κάτι το οποίο θα ψηφίσεις, δηλαδή ψηφίσαμε ότι θα ψηφίσουμε. Αυτά καταλαβαίνετε ότι είναι «ουρές», είναι παράλογα, ότι δείχνουν ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Αυτά μπορώ να σας τα αναφέρω, γιατί και οι ίδιοι τα αποδέχονται. Δεν βλέπω να τα διαψεύδουνε.
Τώρα, από εκεί και πέρα, είναι δεδομένο ότι υπάρχουνε και άλλα ζητήματα, τα οποία, αν θέλετε, προέκυψαν και από το κλείσιμο των τραπεζών, προέκυψαν από τα capital controls, από την εποχή εκείνη και μετά, τα οποία είναι ζητήματα που πρέπει να λύσουμε.
Εμείς, λοιπόν, γι’ αυτό λέμε ότι, πρώτα απ’ όλα, μας ενδιαφέρει το θέμα των προβλημάτων της καθημερινότητας. Δημιουργήθηκαν πάρα πολλά προβλήματα στη καθημερινότητα, τα οποία, αν θέλετε, δεν τα υπολόγιζε κανείς μας πριν το κλείσιμο των τραπεζών, που ορισμένα από αυτά τα είχαμε προβλέψει, ορισμένα όχι. Δημιουργήθηκαν τεράστια ζητήματα, τα οποία απαιτούν άμεση λύση τώρα, μέσα στον Οκτώβριο.
Τώρα, τώρα μέσα στον Οκτώβριο και γι’ αυτό έχουμε κάνει και προτάσεις προς την υπηρεσιακή κυβέρνηση, ώστε να προσπαθήσει κάποιος να τα επιλύσει τώρα.
Προσέξτε, το θέμα του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, των ακάλυπτων επιταγών, στις εισαγωγές, στις εξαγωγές, τα κόκκινα δάνεια, σε όλα τα σχετικά αυτά, υπάρχει ζήτημα, το οποίο πρέπει αμέσως να δώσουμε απάντηση. Δεν μπορεί να περιμένει.
Αυτά δεν τα είχαμε ως προβλήματα πριν από 1,5 – 2 μήνες. Τα δημιούργησε η πολιτική αυτή. Είχαμε που είχαμε τα προβλήματα, προσετέθησαν και αυτά.
Αυτά μπορούμε να τα προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε. Τώρα, το θέμα της κρυφής ατζέντας κατανοούμε όλοι, ότι υπάρχει μία κρυφή ατζέντα και για αυτό ο κύριος Τσίπρας προσέφυγε στις κάλπες.
Εάν ο κύριος Τσίπρας προσέφευγε στους πολίτες, γιατί αυτό είναι βασικό στοιχείο, πριν υπογράψει, θα μπορούσα να του δώσω έναν ισχυρό νομιμοποιητικό δημοκρατικό λόγο, ότι, ρε παιδί μου, φτάσαμε εδώ πέρα, είναι να υπογράψω. Η εντολή που είχα πάρει ήταν διαφορετική. Δώστε μου εντολή. Μάλιστα.
Αφού υπέγραψε, τι την θέλει την εντολή; Και αφού ήταν να υπογράψει, γιατί έκανε και το δημοψήφισμα; Γιατί, αντί για δημοψήφισμα, δεν έκανε εκλογές; Γιατί δεν μας το εξηγεί αυτό; Ήταν ένα δημοψήφισμα το οποίο ήταν διχαστικό, έδωσε άλλη απάντηση. Όλοι είχαμε τις επιφυλάξεις μας και το φόβο μήπως αυτή η απάντηση των πολιτών δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ήρθε ως δια μαγείας, μας είπε το όχι. Δεν ήταν όχι αυτό, ήταν όχι άλλο. Οπότε, πάμε στη πρόταση Γιούνκερ, μαζί με επιπλέον δεσμεύσεις και την αποδεχόμαστε.
Όλα αυτά δείχνουν ότι πρέπει να υπάρχει και κρυφή ατζέντα από πίσω και «ουρές», οι οποίες συζητήθηκαν τότε και γι’ αυτό και θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή του να συμμετέχει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κα ΓΑΒΡΑ:
Παρακαλώ, ο κύριος Νίκος Οικονόμου από τη Δημοκρατία και να ετοιμάζεται η κυρία Έλλη Τριανταφύλλου από το Παρασκήνιο.
Κος ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Κύριε Πρόεδρε, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Ξεκινήσατε χθες την ομιλία σας με αναφορές στους δύο πρώην Προέδρους της Νέας Δημοκρατίας.
        Θα ήθελα ένα σχόλιο και για τους δύο. Βλέπετε ότι ο κύριος Καραμανλής σε περίπτωση που υπάρξει κάποια μετεκλογική εμπλοκή», θα μπορούσε να αποτελέσει μία χρυσή εφεδρεία για να συνενώσει τα δύο μεγάλα κόμματα;
        Και το γεγονός ότι καταφέρατε, για τον κύριο Σαμαρά αναφέρομαι τώρα, να πετύχετε μία μεγάλη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας μέσα σε 2 μήνες. 
        Μήπως σημαίνει ότι θα έπρεπε και ο κύριος Σαμαράς να είχε αποχωρήσει λίγο νωρίτερα από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας;
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Δεν θέλω να σχολιάσω ως προς εσάς τώρα το θέμα, αλλά έτσι να σας πω με χιούμορ ότι ναι, όπου πάω σε όλη την Ελλάδα με ρωτάνε. Ρε παιδί μου, τι θα κάνει ο Καραμανλής, τι θα κάνει ο Σαμαράς;.
        Καλά, νομίζετε ότι απασχολούν κανέναν αυτά; Νομίζετε ότι οι πολίτες όπου πάμε μας ρωτάνε τέτοια; Οι πολίτες καίγονται αυτή τη στιγμή. Έχουν σοβαρά προβλήματα. Λίγο ενδιαφέρει τον πολίτη, αλήθεια σας το λέω. αν θα είναι ο Μεϊμαράκης, αν θα είναι ο Τσίπρας, αν θα είναι ο Καραμανλής, αν θα είναι ο Σαμαράς. Ο πολίτης ζητάει με πολύ αγωνία να του δώσουμε απάντηση, λύση στα προβλήματά του. 
Εν πάση περιπτώσει, επειδή καλοπροαίρετα τίθεται η ερώτηση, εγώ θέλω να σας πω ότι είναι δυο μεγάλα κεφάλαια για τον τόπο και είναι υπερήφανη η παράταξη που διαθέτει κεφάλαια τέτοια και τέτοιου επιπέδου και τέτοιου μεγέθους. 
Και έτσι σκωπτικά μπορώ να πω ότι δεν ξέρω αν ο ΣΥΡΙΖΑ σε λίγο καιρό θα είναι τόσο υπερήφανος όσο εμείς που θα διαθέτει τον κ. Τσίπρα ως πρώην Πρωθυπουργό. Πολύ σκωπτικά μπορώ να σας το πω αυτό.
Κα ΓΑΒΡΑ:
Η κυρία Έλλη Τριανταφύλλου από το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ και να ετοιμάζεται ο κος Γιώργος Χατζηλίδης από τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ.
ΚΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ:
Κύριε Πρόεδρε, εδώ.  Για τους αγρότες είπατε ότι θα αναζητήσετε ισοδύναμα.  Με τις συντάξεις τι προτίθεστε να κάνετε; 
Το ρωτώ αυτό με αφορμή και σημερινές δηλώσεις του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ του κ. Μητρόπουλου, ο οποίος είπε ότι στο τρίτο μνημόνιο το οποίο συμφώνησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα δεσμεύει και την επόμενη Κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, περιλαμβάνονται τρεις ρήτρες ιδιοκτησίας. Απαρέγκλιτης εφαρμογής και απαγόρευσης διατύπωσης εναλλακτικού προγράμματος, το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι συντάξεις θα δίνονται πλέον με βάση την ακίνητη περιουσία.
Καταρχήν το επιβεβαιώνετε αυτό;  Και πως προτίθεστε εσείς να διαχειριστείτε το κεφάλαιο συντάξεις αν κερδίσετε τις εκλογές;
Ευχαριστώ.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα για το οποίο, δυστυχώς, εμείς, όπως ο κος Τσίπρας δέσμευσε τη χώρα, δεν έχουμε πολλά περιθώρια να διαπραγματευτούμε ή να το διαχειριστούμε.
Λοιπόν, ευθέως θέλω να σας πω ότι,, δυστυχώς στο συνταξιοδοτικό, όχι στο ασφαλιστικό στο σύνολό του, δεν μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τίποτα.
Κα ΓΑΒΡΑ:
Παρακαλώ τον κ. Γιώργο Χατζηλίδη από τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ και ακολουθεί ο κος Νίκος Ρούμπος από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Κος ΧΑΤΖΗΛΙΔΗΣ:
Πρόεδρε, καλησπέρα.  Η ατζέντα του χρέους κυριαρχείται από το ΣΥΡΙΖΑ.  Εσείς την τελευταία εβδομάδα έχετε κάνει κάποιες αναφορές αλλά θα ήθελα να μου πείτε συγκεκριμένα ποιο είναι το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για μια ελάφρυνση στο χρέος.
        Επιπλέον, αναγνωρίζετε ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα, παρά τα όσα σοβαρά λάθη της καταλογίζονται στην διαπραγμάτευση, αν μη τι άλλο, κατάφερε να βάλει το θέμα της μείωσης της χρέους στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στην Ευρώπη;
Ευχαριστώ πολύ.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Όχι βέβαια, δεν το αναγνωρίζω. Το έχω πει και στις συνεντεύξεις μου. Άλλωστε, θεωρώ ότι ο κος Τσίπρας αφαίρεσε από τη χώρα τη δυνατότητα του κουρέματος του χρέους το οποίο μας έλεγε ότι θα κάνει διάσκεψη διεθνή και σου είπα, μου είπες….
Του παρουσίασα το τι έχει υπογράψει και πρέπει να σας πω ότι το ξανά έχω εδώ πέρα. Και το ξανά έχω διότι, επειδή σε εκείνη τη συζήτηση είχα ενάμισι λεπτό και δεν μπορούσα να απαντήσω αναλυτικά.
Λοιπόν, είναι το κείμενο Βρυξέλες 12 Ιουλίου του ’15, έχει κατατεθεί και στα πρακτικά της Βουλής από εμένα και το τι του έχω απαντήσει στη Βουλή με επίσημη μετάφραση από το Υπουργείο  Εξωτερικών.
Η Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ στις 12 Ιουλίου υπενθυμίζει ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης έχουν θεσπίσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών μια αξιοσημείωτη δέσμη μέτρων προς υποστήριξη της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας. Άρα, εδώ υπέγραψε και αποδέχεται ότι τα τελευταία χρόνια έγινε μια πολύ καλή προσπάθεια με αποτέλεσμα για το χρέος της Ελλάδας. Η οποία προσπάθεια αυτή εξομάλυνε την πορεία εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας και μείωσε το κόστος σημαντικά.
Άρα, πρώτον αποδέχεται ο ίδιος ο κος Τσίπρας με την υπογραφή του τη μείωση το χρέους από το PSI. το οποίο έγινε από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Δεύτερον, με αυτά τα δεδομένα και στο πλαίσιο του πιθανού μελλοντικού προγράμματος του EMS καθώς και σύμφωνα με το πνεύμα της δήλωσης της ευρωομάδας του Νοεμβρίου του ’12, η ευρωομάδα παραμένει έτοιμη να εξετάσει, εάν χρειαστεί, πιθανά πρόσθετα μέτρα (δηλαδή πιθανή παράταση της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής) αυτή δηλαδή η συμφωνία του ’12 επαναλαμβάνεται αυτούσια στο κείμενο αυτό, για να εξασφαλιστεί ότι θα είναι σε βιώσιμο επίπεδο.
Τρίτον, η Σύνοδος Κορυφής για το ευρώ τονίζει ότι δεν μπορούν να αναληφθούν απομειώσεις, κούρεμα δηλαδή, της ονομαστικής αξίας του χρέους.
Αυτά είναι τρία σημεία, τα οποία είναι στη συμφωνία του Ιουλίου του ’15, παραπέμπει ως προς τη συμφωνία του ’12 για το χρέος και αποδέχεται ότι έγινε το PSI, το οποίο ήταν προς όφελος του ελληνικού χρέους. Και τέλος, μας λέει ότι απαγορεύεται να γίνει κούρεμα.
        Κατόπιν αυτού, καλά θα κάνει ή να τα διαβάσει τα κείμενα που υπέγραψε ή να σταματήσει να λέει ψέματα. Διότι εγώ σε ένα debate που έχω ένα λεπτό απάντηση αποκλείεται να μπορέσω να τα κάνω αυτά. Του το έδειξα όμως, του το έδωσα και το πήρε και δίπλα του, το έβαλε εκεί. Και το έχει. Το ίδιο κείμενο το έχει.
        Εγώ θέλω να το διαβάσετε. Θέλω να το δείτε. Και εσείς να κρίνετε ποιος λέει ψέματα. Γιατί πράγματι το έχει τρέξει πολύ το θέμα του χρέους, το έχει σηκώσει και «Αυτός και το χρέος». Δεν φτάνει που μας φέσωσε 90 δισ. και απαιτείται τώρα να ξανακοιτάξουμε το χρέος.
        Δεν φτάνει που εκεί που πηγαίναμε με πλεονάσματα, γιατί όπως γνωρίζετε είναι ο διαιρέτης, όταν πηγαίναμε με πλεονάσματα, βεβαίως το χρέος θα ήταν διαχειρίσιμο. Τώρα που είμαστε στα ελλείμματα, τα οποία ο κύριος Τσίπρας μας έχει φέρει, μας λέει ότι πέτυχε το κούρεμα. Ποιο κούρεμα;
        Δεν είναι ανάγκη να σας διαβάσω εδώ τι μας έλεγε τον Γενάρη. Δεν είναι ανάγκη να σας διαβάσω για τη Διάσκεψη την οποία ήθελε. Δεν είναι ανάγκη να σας πω πώς προκύπτουν τα 90 δισ. Δεν είναι ανάγκη να σας τα πω όλα αυτά, τα οποία εν πολλοίς χθες ανέλυσα.
        Μας είπε αφήσαμε άδεια ταμεία. Μα μέχρι τον Φεβρουάριο υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα και αν ήθελε να πάρει παράταση, έπρεπε να πάρει και τα λεφτά, τα οποία τον περιμένανε. Δεν είχε κανέναν λόγο να μην τα πάρει και ουδείς κατάλαβε και δεν μας εξήγησε γιατί δεν πήρε τα χρήματα τα τελευταία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Το δικό σας σχέδιο όμως για το χρέος, για μια νέα ελάφρυνση;
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Το δικό μας σχέδιο περιλαμβάνεται στη συμφωνία του ’12 και θα είχε ήδη υλοποιηθεί και χωρίς το φέσι των 90 δισ. Διότι η συμφωνία του ’12 αναφέρει ότι εφόσον θα είχαμε τα πλεονάσματα τα οποία προέκυπταν και θα γινόταν η τελευταία αξιολόγηση, θα προχωρούσαμε και στην αναδιάρθρωση του χρέους.
        Εμείς δεν είπαμε ποτέ για κούρεμα άλλο. Εμείς είπαμε για αναδιάρθρωση. Κουρεύτηκε όμως 100 δισ. το χρέος. Δεν μπορεί αυτό να αμφισβητηθεί. Και μάλιστα, το υπογράφει και ο ίδιος πλέον στο μνημόνιο.
        Άρα, εμείς έχουμε το κούρεμα, έχουμε το PSI το οποίο έγινε και εξασφαλίσαμε και τον Νοέμβριο του ’12 ότι, εφόσον η χώρα θα βάδιζε με αυτόν τον τρόπο, θα είχε πλεονάσματα, θα μπορούσε να κάνει αναδιάρθρωση.
        Τι σημαίνει αναδιάρθρωση; Θα επιμήκυνε το χρέος, θα έπεφτε το επιτόκιο, θα μπορούσαμε να πληρώσουμε λιγότερα σε δόσεις. Έχουμε αναλύσει πώς είναι.
        Κοιτάξτε. Όταν έχετε ένα χρέος σε τράπεζα και ξέρετε ότι κάθε μήνα θα πληρώνετε 1.000 ευρώ, τι επιθυμείτε, όταν είστε σε δύσκολη κατάσταση; Αντί να πληρώσετε τα 1.000 ευρώ σε δύο χρόνια, να επιμηκύνετε το χρέος, να το κάνετε πέντε αν μπορείτε, να πληρώνετε λιγότερη δόση και να έχετε χαμηλότερο επιτόκιο. Αυτό κάναμε και εμείς. Απλό, δεν υπάρχει τίποτα άλλο.
        Αποδείχτηκε και το κατάπιε και αυτό ότι δεν είναι επονείδιστο το χρέος, αλλιώς θα είχε αποδεχτεί την εισήγηση της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Τη μέρα που έβγαινε η απόφαση για το επονείδιστο χρέος, ο ίδιος μας έλεγε ότι πρέπει να ρυθμίσουμε το χρέος, το οποίο αποδεχόταν ότι υπήρχε.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:
Ο κύριος Νίκος Ρούμπος από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και να ετοιμάζεται ο κύριος Σπύρος Μουρελάτος από το Action 24.
Κος ΡΟΥΜΠΟΣ:
Στη χθεσινή του ομιλία στην Καλαμάτα, ο κύριος Τσίπρας αναφέρθηκε στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Είπε ότι θα ανοίξουν κι άλλα στόματα και ζήτησε να μην παρέμβει κανείς, να μην τολμήσει να παρέμβει κάποιος στο έργο της δικαιοσύνης.
        Θεωρείτε ότι αυτή η επισήμανση αφορά τη Νέα Δημοκρατία; Και εσείς, αν εκλεγείτε κυβέρνηση, τι θα κάνετε με τη λίστα Λαγκάρντ;
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Για όσους δεν γνωρίζουν, έχουμε μια παλιά σχέση με τον κ. Ρούμπο, για να δούμε ποιος θα γινόταν πιο φαλακρός, ποιος θα φώτιζε πιο πολύ.
        Λοιπόν, καταρχήν να σας πω ότι, εάν είπε να μην τολμήσει κανείς να κάνει παρέμβαση, δεν νομίζω ότι αφορά εμάς ή κανέναν άλλον, γιατί δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα κάναμε παρεμβάσεις και δεν κάνουμε για τέτοια.
        Αντιθέτως, επειδή ξέρετε, μας τα λέει και μας τα ξαναλέει αυτά, και επειδή για το ζήτημα της διαφάνειας και της διαφθοράς είμαστε και εμείς πολύ ευαίσθητοι, θα θυμίσω ότι τις διαδικασίες τις περισσότερες για τη διαφάνεια τις κάναμε εμείς. Ο κύριος Τσίπρας μηδέν, 7 μήνες τίποτα. Μόνο το Υπουργείο ίδρυσε.
Ζητώ ένα μέτρο από αυτά τα οποία θωράκισαν ακόμα περισσότερο τη χώρα στο ζήτημα διαφάνειας.
Δεν τα έχω μπροστά μου όλα τώρα για να σας θυμίσω ότι εμείς νομοθετήσαμε για την ηλεκτρονική, καταρχήν σχέση μεταξύ τραπεζών, εφορίας και όλα τα σχετικά, το οποίο είναι μέτρο ελέγχου, έρευνας για τη διαφάνεια.
Εμείς ενισχύσαμε τους οικονομικούς εισαγγελείς με υποδομή και αρμοδιότητες. Εμείς νομοθετήσαμε την άρση απορρήτου στους τραπεζικούς λογαριασμούς, όταν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρότατες για φοροδιαφυγή.
Εμείς ήμαστε εκείνοι που από τη λίστα Λαγκάρντ εισπράξαμε 35 εκατομμύρια και άλλα 50 από τη φοροδιαφυγή. Εμείς ήμαστε εκείνοι που προτείναμε στους πολίτες και εισηγούμεθα να χρησιμοποιούν περισσότερο την κάρτα και προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο συναλλαγών με κάρτα.
Εμείς ήμαστε εκείνοι που είχαμε ανεξάρτητη την Γραμματεία Εσόδων και προσπαθούσαμε να συνεργαστεί και να εισηγείται τις απόψεις και τις προτάσεις και τις θέσεις για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και για τα μέτρα διαφάνειας.
Εν πάση περιπτώσει, κύριε Ρούμπα, αυτά και πάρα πολλά άλλα, τα οποία δεν τα έχω συγκρατήσει αυτή τη στιγμή είναι το έργο των κυβερνήσεων. Συγκρίνετέ το σας παρακαλώ με το έργο της Κυβέρνησης Τσίπρα που, αν εξαιρέσουμε τη μανία του να καταδιώκει έναν, που δεν ξέρουμε αν είναι ένοχος ή αθώος, ξέρουμε όμως ότι είναι Νέα Δημοκρατία, μπορούμε να βρούμε ένα άλλο παράδειγμα έστω ένα και ένα μέτρο για τη διαφάνεια για την οποία κόπτεται;
Λοιπόν, επειδή αναπτύσσει μία ρητορική χωρίς επιχειρήματα και επειδή υπάρχει έτσι και μία σκέψη ότι «α, η αριστερά που εκπροσωπεί ο κύριος Τσίπρας είναι» ε, δεν είναι. Δεν είναι. Και ό,τι έχει να βγει να μας το πει.
Η Νέα Δημοκρατία είναι πολύ καθαρή σε αυτά. Δεν έχει κανένα λόγο να μην φέρνει τα απαραίτητα μέτρα διαφάνειας τα οποία πρέπει να εμπλουτίζονται κάθε φορά, διότι ξέρετε πολλοί βρίσκουν τους τρόπους να ξεφύγουν, να διαφύγουν, γι’ αυτό πρέπει να εναλλάσσονται και τα πρόσωπα και οι πολιτικές και οι προτάσεις και αν υπάρχει κάποια πρόταση να μας την καταθέσει, βρε παιδί μου.
Εγώ 7 μήνες, τον ρώτησα ευθέως, μας λέει τι έκανε με την λίστα Λαγκάρντ; Τίποτα. Έχουμε απάντηση Νικολούδη η οποία λέει ότι θέλει πάρα πολλά χρόνια ακόμα για να ολοκληρωθεί αυτός ο σχεδιασμός τον οποίο είχαν.
Μαθαίνω ότι έστειλαν προχθές ένα επιτελείο, ξέρω εγώ τι έστειλαν, κάπου διάβασα δηλαδή, ναι, τώρα το έστειλαν την τελευταία βδομάδα, τώρα. Και θέλουν να μας πείσουν ότι κάνανε κινήσεις και βήματα. Και θέλουν να μας πείσουν ότι δεν κάνουν αυτοί παρεμβάσεις, και θέλουν να μας πείσουν ότι εμείς θα κάνουμε παρέμβαση.
Αυτοί κυβερνάνε. Πώς θα γίνουν οι παρεμβάσεις άλλωστε; Με ποιο τρόπο;
Λοιπόν, εγώ αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω και να το κλείσω. Οποιαδήποτε πρόταση κατατεθεί και κρίνουμε ότι συμβάλει σε ακόμα  μεγαλύτερη διαφάνεια, διασταύρωση στοιχείων από αυτά που η δική μας Κυβέρνηση έχει υλοποιήσει, είμαι έτοιμος να την αποδεχθώ.
Κα ΓΑΒΡΑ:
Ο κύριος Σπύρος Μουρελάτος από το Action24 και να ετοιμάζεται ο κύριος Βαγγέλης Πλάκας από την εφημερίδα Μακεδονία.
Κος ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ:
Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα. Θέλω να πάμε στις εργασιακές σχέσεις και στην επόμενη μέρα από τις εκλογές. Διαβάζω στο παράλληλο πρόγραμμα, έτσι το ονομάζουν στο ΣΥΡΙΖΑ, ότι κατάφεραν να ανασχέσουν την περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ούτως ή άλλως ο κύριος Τσίπρας αυτό το ζήτημα το έχει ιεραρχήσει πολύ ψηλά στη προεκλογική του ρητορική.
        Θέλω να ρωτήσω εσάς, εάν είστε Πρωθυπουργός, τι θα κάνετε με τις εργασιακές σχέσεις; Αν θα επαναφέρετε το καθεστώς συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει και αυτό πάρα πολύ ψηλά στη προεκλογική του ρητορική και πριν στην κυρία Τριανταφύλλου δώσατε μία απάντηση, ότι στο συνταξιοδοτικό δεν μπορείτε δυστυχώς να κάνετε τίποτα.
        Αν έχετε κάτι πιο αισιόδοξο να μας πείτε για τις εργασιακές σχέσεις.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Κοιτάξτε, όσο και αν προσπαθήσουμε και να παρασυρθώ να πω κάποιες υποσχέσεις και τα λοιπά, δεν θα το κάνω, γιατί συναισθάνομαι ότι τη Δευτέρα θα λάβω την εντολή.
        Άρα, δεν θέλω με κανέναν τρόπο να ξανάρθω στη Θεσσαλονίκη και εσείς χρησιμοποιώντας αυτά που σας έχω απαντήσει και δικαίως και καλά θα κάνετε και αυτό απαιτεί και η σωστή εργασία η δικιά σας, να μου πείτε, μας είπες πριν ένα χρόνο αυτά και έκανες αυτά, ενώ δεν έχουν αλλάξει τίποτα στα βασικά στοιχεία του περιβάλλοντος, του θέματος που ασχολείσαι.
        Για το συνταξιοδοτικό λοιπόν είπα στη κυρία Τριανταφύλλου, πράγματι, ορθά κοφτά ότι δεν γίνεται τίποτα. Θέλω όμως να σας πω, ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να γίνει, υπό την προϋπόθεση ότι θα συλληφθεί η αδήλωτη και μαύρη εργασία, θα περιοριστεί.
        Τα είπα και χθες άλλωστε σε μία συνέντευξη που με ρωτήσανε, υπό την προϋπόθεση ότι θα ανοίξουν επενδύσεις και θα υπάρχουν εισφορές, οι οποίες θα μπορούν να καλύψουνε συντάξεις.
        Υπό την προϋπόθεση ότι θα λύσουμε το δημογραφικό και για αυτό ίσως πρέπει να ξανασκεφτούμε τα κίνητρα για τις πολύτεκνες οικογένειες και αμέσως μετά για τις τρίτεκνες, που αυτό είναι στο σχεδιασμό μας, εφόσον σταθεροποιηθεί η οικονομία και μπορούμε κάτι τέτοιο να δώσουμε, για να μπορέσουμε πράγματι να προχωρήσουμε στις συντάξεις που θα επιθυμούσαμε και θα θέλαμε όλοι να είναι. Αυτό όμως αποκλείεται για το ’16.
        Ένα λεπτό, γιατί απάντησα πιο ολοκληρωμένα στο προηγούμενο ζήτημα. Το δικό σας ερώτημα ήταν για το εργασιακό. Πρέπει να σας πω, ότι κατ’ αρχήν, με το τελευταίο μνημόνιο για πρώτη φορά ετέθη ζήτημα ομαδικών απολύσεων. Δεν υπήρχε προηγουμένως.
        Ο αριστερός κύριος Τσίπρας με την αριστερή πολιτική και στην αριστερή μελαγχολία, υπέγραψε τις ομαδικές απολύσεις. Το ζήτημα δεν υπεγράφη. Όχι μόνο δεν υπεγράφη από εμάς, δεν υπήρχε στο τραπέζι.
        Δεν ετίθετο θέμα ομαδικών απολύσεων στις συζητήσεις. Έχουμε απαντήσει αναλυτικά στο θέμα των εργασιακών σχέσεων. Έχουμε δώσει τις εκτιμήσεις μας και τις απόψεις μας και πρέπει να σας πω, ότι είμαστε και σε ένα διάλογο συνεχή με τη ΓΣΕΕ, ώστε να μπορέσουμε πράγματι να δούμε πως το εργασιακό θα προχωρήσει, εφόσον όμως θα υπάρχουν δουλειές, θα υπάρχει εισόδημα, θα υπάρχουν επενδύσεις, θα υπάρχουν όλα αυτά τα οποία μπορούν πράγματι να δημιουργήσουν ένα υγιές, θετικό περιβάλλον, για να δούμε τι θα γίνει ακόμα καλύτερα με τις εργασιακές σχέσεις.
        Πάντως, υπάρχει δέσμευση στο μνημόνιο. Την έχει υπογράψει ο Τσίπρας για τις εργασιακές σχέσεις και φοβάμαι ότι είναι και μέσα στις «ουρές» κάποια, τα οποία ο ίδιος μάλλον είχε ζητήσει να μην ψηφιστούν τώρα, γιατί πίστευε ότι μπορούσε πιο εύκολα να περάσει με αυτόν τον τρόπο το μνημόνιο.
Κα ΓΑΒΡΑ:
Ο κύριος Βαγγέλης Πλάκας από την εφημερίδα Μακεδονία και να ετοιμάζεται ο κύριος Χρίστος Νικολαΐδης από το Radio Θεσσαλονίκη.
Κος ΠΛΑΚΑΣ:
Κύριε Πρόεδρε, δεν θα το έβαζα το θέμα, γιατί όπως είπατε και εισαγωγικά, κουράστηκε ο λαός να σας ακούει να δίνετε κάθε χρόνο τις υποσχέσεις για το θέμα του Μετρό Θεσσαλονίκης. Αντιστοίχως, κουραστήκαμε και εμείς να ρωτάμε κάθε φορά τους πολιτικούς αρχηγούς από αυτό το βήμα, για την εξέλιξη του έργου.
        Αναφερθήκατε όμως εσείς και χθες στην ομιλία σας και σήμερα σε προηγούμενη απάντηση που δώσατε και μάλιστα είπατε, πως το θέμα του Μετρό μπορεί να είναι και ένα θέμα, σαν παράδειγμα, πολιτικών συναινέσεων.
        Θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Μπορεί η Νέα Δημοκρατία, πιστεύετε να δίνει νέες υποσχέσεις για την ολοκλήρωση και τη συνέχιση του έργου, αφού το διαχειρίστηκε για τόσα χρόνια; ’04 με ’09 και ’12 με ’14;
        Και δύο πολύ συγκεκριμένα. Είπατε θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί το έργο. Με ποιον τρόπο; Με επαναδημοπράτηση γιατί δεν έχουμε εργολάβο τους τελευταίους 8 μήνες ή με ικανοποίηση των αιτημάτων του εργολάβου και να συνεχίσει ο ίδιος το έργο;
        Και όλοι οι βουλευτές οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κατέθεσαν, έβγαλαν μια ανακοίνωση στην οποία διαφωνούν με τη σύγκλιση, τη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου την Τρίτη για να αποφασίσει για το θέμα του σταθμού στη Βενιζέλου.  Ποια είναι η θέση σας;
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Κοιτάξτε, καταρχήν αν τώρα σας πω με πολύ εξειδικευμένο τρόπο απαντήσεις σε πολύ εξειδικευμένη ερώτηση καταλαβαίνετε ότι και προεκλογικά μάλιστα θα είναι μια απάντηση η οποία θα πείτε πάλι λόγω εκλογών μας δίνει αυτή την απάντηση.
Εγώ αναφέρθηκα στο ΜΕΤΡΟ ως ένα έργο το οποίο είναι πολύπαθο έργο και έχουμε ευθύνη διαχείρισης του θέματος όλοι.  Αλλά ταυτόχρονα είναι ένα έργο αναγκαίο. Και είναι ένα έργο οποίο δείχνει ότι η διοίκηση εν πάση περιπτώσει, η εκτελεστική εξουσία θα πρέπει να το χειριστεί με έναν καλύτερο δυνατό τρόπο.  Και αν έχουμε συμφωνήσει είναι δεδομένο ότι δεν θα αλλάζουν οι αποφάσεις κάθε φορά που θα αλλάζει ο Υπουργό.
Γιατί αλλάξανε οι αποφάσεις, αλλάξανε οι κινήσεις όλες και οι σχεδιασμοί κάθε φορά που είχαμε αλλαγή  υπουργού και μάλιστα όταν είχαμε και Υπουργό εκ Θεσσαλονίκης ή Υφυπουργό νομίζω που είχε έρθει εδώ και πομπωδώς πάλι είχε εξαγγείλει έναν διαφορετικό τρόπο διοίκησης, να παίρνονται οι αποφάσεις από τη Θεσσαλονίκη και όχι από την Αθήνα και δεν μπορεί η Αθήνα να γνωρίζει, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, πως θα κινηθεί η Θεσσαλονίκη.
Όλα αυτά είναι ξέρετε μέσα στον ευρύτερο σχεδιασμό συναινέσεων οι οποίοι πρέπει να προκύψουν, όχι μόνο μέσω των πολιτικών δυνάμεων μόνο. Πιστεύω και μέσω των φορέων μας.  Δηλαδή το ΤΕΕ Θεσσαλονίκης έχει πρόταση την οποία οφείλουμε να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη σε πάρα πολλά σημεία.
Θα θυμάστε ότι ήμουν Υπεύθυνος Υποδομών πριν το 2004 και είχα κάνει πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση για το θέμα του ΜΕΤΡΟ εδώ στη Θεσσαλονίκη και είχαμε οργανώσει και πάρα πολλές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν επιστημονικοί φορείς, το πανεπιστήμιο, το ΤΕΕ και είχαμε συζητήσει για το θέμα του ΜΕΤΡΟ το οποίο μας απασχολούσε πάρα πολύ. Και δικαιολογημένα μας απασχολούσε.
Τώρα, το θέμα του αναδόχου δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να σας πω πως μπορεί να λυθεί και πρέπει να λυθεί, γιατί πρέπει να το εξετάσουμε. Και ξέρετε, δεν είναι και καλό να κάνεις τον ξερόλα σε όλα.  Δεν είναι.  Τότε θα είμαι ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.  Ε, δεν είμαι ο Πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.
Ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ καλείται να έρθει να μου κάνει την εισήγηση και με βάση αυτά που θα μας εισηγηθεί να δούμε και να κρίνουμε.  Δεν είμαι ο διευθυντής του κάθε γραφείου ούτε ο Πρόεδρος της κάθε ανώνυμης κρατικής εταιρίας. Ούτε φιλοδοξώ να γίνω. Μην νομίζετε ότι θα γίνω Πρωθυπουργός και θα ασχολούμαι.., όχι.
Θα φωνάζω όμως τον πρόεδρο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ή θα λέω στον Υπουργό φώναξέ τον να δούμε τι γίνεται και να προχωρήσει.  Είναι πολυεπίπεδη η διοίκηση. Και αλίμονο, αν ο καθένας κάνει τα  πάντα. Δεν θα γίνεται τίποτα. Ίσως για αυτό σε αυτόν τον τόπο επειδή ασχολούμεθα πολλοί με πολλά και είμαστε υπεύθυνοι όλοι για τα πολλά, εδώ είναι πυραμίδα η διοίκηση.
Λοιπόν, για να το ξεκαθαρίσω θα σας πω ότι έχω εμπειρία από τις διαπραγματεύσεις για το πόσο δύσκολο είναι να υπάρχει επανεκκίνηση έργου. Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Θα σας πω ότι το ’12-’13 παρακολούθησα την προσπάθεια που έγινε από την Κυβέρνηση τότε για να επανεκκινήσουν τα μεγάλα έργα, η Ιόνια Οδός, Ολυμπία Οδός κλπ. 
Πάνω από 40 τράπεζες, πάνω από 25 φορείς και όλοι αυτοί να συμφωνήσουν.  Δεν είναι εύκολα αυτά, ούτε λύνονται σε μια μέρα, θέλουν το χρόνο τους, θέλουν τη συζήτησή τους. Γι’ αυτό είχα προτείνει από παλιά οι μεγάλες συμβάσεις των μεγάλων έργων να έχουν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και από το Νομικό Συμβούλιο συγκεκριμένους συνεργάτες που ασχολούνται μόνο με αυτό το φάκελο.  Χιλιάδες σελίδες αυτές οι συμβάσεις.
Και ερχόμαστε τώρα και λέμε θα το λύσω έτσι, θα το κάνω αλλιώς και βεβαίως σπάμε τα μούτρα μας διότι οι αστερίσκοι από κάτω είναι γραμμένοι διαφορετικά. Υπάρχουν δεσμεύσεις. 
Εγώ σας επαναλαμβάνω, δεν είμαι ο Πρόεδρος ούτε ο διαχειριστής του φακέλου. Και πρέπει να σας πω ότι αυτό επέμενα και τότε στο Υπουργείο Άμυνας. Οι συμβάσεις στο Υπουργείο Άμυνας, χιλιάδες φάκελοι, σελίδες, δεν μπορεί αλλάζει ο Υπουργός, φέρνει νέο δικηγόρο, φέρνει νέο οικονομολόγο, φέρνει νέο συντονιστή του φακέλου, δεν γίνονται αυτά.
        Πρέπει το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, εφόσον θεσμικά το εμπιστευόμαστε, να έχει συγκεκριμένη υποδομή πλέον, που θα τρέχει τους φακέλους των συμβάσεων. Διότι έτσι θα κινηθεί η χώρα από εδώ και μπρος.
        Πρέπει αυτά να μπουν στην ψηφιοποίηση. Δεν μπορεί πια να είναι στους φακέλους με τα κορδονάκια μέσα σε φωριαμούς και ό,τι θέλουμε, βγάλε τον φάκελο 3, πάρε από μέσα τον υποφάκελο 5 και διάβασε τη σελίδα 3 που την έχει φάει η σκόνη. Δεν γίνεται να συνεχιστεί σε μια σύγχρονη δημοκρατία αυτός ο τρόπος.
        Απαιτείται χρόνο για να γίνει ψηφιοποίηση. Απαιτούνται και χρήματα για να γίνει. Εγώ είμαι από αυτούς που θέλω να τα προχωρήσω. Ακριβώς για να φύγουμε από αυτές τις αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης. Θέλω να στηρίξω με πλήρη υποδομή το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Νομικό Συμβούλιο.
        Όταν έγινα Υπουργός Αμύνης, έστειλα όλες τις συμβάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο, γιατί δεν είχαν περάσει. Και οι άνθρωποι μόλις έφτανε το φορτηγό και κατέβαζε φακέλους ήταν φυσικό να δυσφορήσουν.
        Λοιπόν. Μου μιλάτε τώρα για μια σύμβαση πολλών εκατομμυρίων ευρώ, η οποία έχει διακοπεί, έχει ξαναπροχωρήσει, έχει ξαναδιακοπεί, μέσα είναι Δήμος, μητροπολίτης, πανεπιστήμιο, αρχαιολογικό, μαγαζιά τα οποία έχουν υποστεί τεράστια ζημία, ξενοδοχεία που έχουν υποστεί ζημία, η πόλη πράγματι έχει πάθει έμφραγμα. Πρέπει να τελειώνει και πρέπει να βρούμε τον τρόπο, τον καλύτερο δυνατό, που θα τελειώσει.
        Δεν υπόσχομαι ότι θα τα κάνω σε μια μέρα. Δεν σας υπόσχομαι ότι έχω τη λύση έτοιμη στο τσεπάκι. Δεσμεύομαι, όμως, ότι μπορούμε και πρέπει αυτό να το κοιτάξουμε συλλογικά, συνολικά, και να πάρουμε την πρέπουσα απόφαση σε ταχύ χρόνο. Πρέπει να πάρουμε λύση.
        Και ταυτόχρονα, πρέπει μέσα από το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ήδη υπάρχει όσοι έχουν πρόβλημα με το μετρό και έχουν εμπορικές επιχειρήσεις, ξενοδοχειακές, κ.λπ, να εφαρμοστεί το πλαίσιο για μειωμένα δημοτικά τέλη. Διότι κι αυτοί προσφέρουν και συνεισφέρουν στο να προχωρήσει το μετρό. Και πληρώνουν, αν θέλετε, τις ατέλειες που η κεντρική διοίκηση έχει, και η γραφειοκρατία.
        Αυτό μπορώ να δεσμευτώ. Γιατί είναι ήδη δέσμευση, η οποία δεν εκτελείται. Από εκεί και πέρα, πρέπει να σας πω ότι θα προσπαθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να βρούμε λύση.
ΚΑ ΓΑΒΡΑ:
Ο κύριος Χρήστος Νικολαΐδης από το Ράδιο Θεσσαλονίκη και να ετοιμάζεται ο κύριος Νεκτάριος Νότης από τον Αθήνα 984.
Κος ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ:
Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα κι από εμένα.
        Ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή ακριβώς είστε παλιός και οι παλιοί γνωρίζουν ότι ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου λίγο πριν πάει να ψηφίσει βάζει απέναντι τις φιγούρες και λέει, τι θα ψηφίσω; Θα ψηφίσω Τσίπρα ή θα ψηφίσω Μεϊμαράκη; Παλαιότερα, το έκανε αυτό με τους άλλους κύριους διεκδικητές.
        Νομίζω ότι θα αποδεχτείτε κι εσείς ότι τα προγράμματα, τα σποτάκια, οι συνεργάτες, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και πολύς κόσμος, όχι όλος, επικεντρώνεται σε αυτό.
        Θα θέλατε να μας πείτε πού πιστεύετε ότι υπερέχετε του κυρίου Τσίπρα και ενδεχομένως πού υπολείπεστε;
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Δεν κάνω τέτοιες συγκρίσεις ούτε με ενδιαφέρουν. Εγώ αυτός είμαι. Ας κρίνουν οι πολίτες ποιος είμαι, πώς είμαι.
        Έχω ένα παρελθόν πράγματι, το οποίο μπορεί να εγγυηθεί ότι μπορώ να συνθέσω, μπορώ με τη μετριοπάθεια που απαιτείται να προσεγγίσω τα ζητήματα και να ψάξω να βρω λύσεις, μπορώ να το παλέψω. Δόξα σοι ο Θεός, έχω την υγειά μου και μπορώ να διαθέσω πολλές ώρες στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων. Αυτός είμαι.
        Τώρα, από εκεί και πέρα, ο κύριος Τσίπρας συμπαθής μου είναι, νέος είναι, μακάρι να έχει την υγειά του κι αυτός και να έχουμε μια υγιή αντιπαράθεση στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων. Οι πολίτες ας κρίνουν.
        Οι πολιτικές μας διαφέρουν. Δεν μπορώ να προσθέσω κάτι σε αυτό.
ΚΑ ΓΑΒΡΑ:
Ο κύριος Νεκτάριος Νότης από τον Αθήνα 984 και να ετοιμάζεται ο κύριος Γιώργος Σαχίνης από την Κρήτη TV και Νέα Κρήτη.
Κος ΝΟΤΗΣ:
Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, περιγράψατε και είπατε ότι δεν θέλετε να δεσμευτείτε για κάποιο μέτρο. Λόγω του ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες ουρές και επειδή θέλετε να δείτε πώς θα είναι η κατάσταση και ότι για να πάτε σε μέτρα ελάφρυνσης πρέπει πρώτα να έρθουν επενδύσεις, δουλειές, θέσεις εργασίας και λοιπά.
Θα ήθελα χωρίς χρονοδιάγραμμα, λοιπόν, αφού δεν είστε σε θέση να μας το πείτε, να μας πείτε ποιο θα είναι το πρώτο μέτρο που θα πάρετε για να επανεκκινήσουν οι επενδύσεις και ποιο θα είναι το πρώτο μέτρο ελάφρυνσης που θέλετε να πάρετε, όποτε γίνει αυτό, εφ' όσον έρθουν οι επενδύσεις και δημιουργηθούν θέσεις δουλειάς. Ποιο είναι πρώτης προτεραιότητας για αυτά τα δύο.
Και τρίτον, να μπορείτε να δεσμευτείτε πότε θα ανοίξουν πλήρως ξανά οι τράπεζες, πότε θα φύγουν τα capital controls, γιατί είναι κάτι το οποίο και εσείς το περιγράψατε και απασχολεί όλους.
Ευχαριστώ.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  
Κοιτάξτε, νομίζω ότι έδωσα ένα περίγραμμα προηγουμένως, μην το επαναλάβω ολόκληρο, αλλά σας λέω ότι τους πρώτους μήνες απαιτείται να κατατεθεί ο προϋπολογισμός, ο οποίος θα είναι δημοσιονομικά σφικτός και θα εκπέμπει το μήνυμα της νοικοκυροσύνης.
        Αυτό και μόνο του ξέρετε είναι ένα θέμα το οποίο με την εκπομπή αυτού του μηνύματος αρχίζει να προσελκύει επενδυτές και να στέλνει το μήνυμα ότι η χώρα μπορεί να βάλει κανόνες και να νοικοκυρευτεί.
Σας είπα ότι τάχιστα θα προσπαθήσω να δημιουργήσω μέσα στο χρόνο την ομάδα διαπραγμάτευσης και την ομάδα του σχεδιασμού του συμφώνου εθνικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, μέσα στο 2015 με τον πρώτο μήνα του 2016 θα προσπαθήσω για το ΕΣΠΑ, για την απορρόφηση των πόρων και για το νέο ΕΣΠΑ.
Προσπάθεια ξεμπλοκαρίσματος των μεγάλων έργων και ταυτόχρονα τις νέες επενδύσεις που ήδη έχουν προταθεί, σας ανέφερα και ποιες.
Όλα αυτά, λοιπόν, αν μέχρι το Γενάρη - Φλεβάρη μπορέσουμε να τε έχουμε προχωρήσει, πιστεύω ότι θα έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα που θα δείχνει ότι η Ελλάδα θέλει και μπορεί να τρέξει.
Διότι μετά από εκεί, ξέρετε, οι κινήσεις και η προσέλκυση επενδύσεων και η οικονομία μπορεί να πάει με γεωμετρική πρόοδο προς τα πάνω. Και έτσι το -3 να δείξει ότι μπορεί να είναι πολύ λιγότερο και να εξασφαλίσουμε πόρους, θέσεις, επενδύσεις, δουλειές.
Τώρα, εάν αυτοί οι πόροι εξασφαλιστούν είναι μέσα σε ένα πλαίσιο συνεννόησης και συζήτησης πώς και πού μπορούν να διατεθούν.
Καταρχήν σας είπα ότι θα πάω στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το οποίο θεωρούμε ως η βασική κοινωνική πολιτική. Επανεξέταση του ΕΚΑΣ το οποίο καταργείται με βάση το μνημόνιο που έχει υπογράψει ο κύριος Τσίπρας.
Ελπίζω και πιστεύω ότι θα έχουμε πετύχει το θέμα των αγροτών οπότε ακόμα και το πλεόνασμα που μπορεί να, όχι το πλεόνασμα, οι πόροι που θα αποδεσμευτούν θα μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα.
Θέλουμε στην παιδεία και στην υγεία προσωπικό για να καλύψουμε τις θέσεις οι οποίες είναι κενές και να υπάρχει η σωστή υποδομή και η απαραίτητη εξυπηρέτηση πολιτών.
Και βέβαια η προσπάθεια που έχω ο ίδιος δεσμευτεί να προχωρήσουμε στην ολική αποκατάσταση των μισθών των ενστόλων, γεγονός το οποίο εμείς ξεκινήσαμε μετά τις αποφάσεις των δικαστηρίων αλλά η Κυβέρνηση διέκοψε το βίο της βιαίως από τον κύριο Τσίπρα ο οποίος υποσχέθηκε μέσω του κυρίου Καμμένου ότι θα κάνει την ολοκληρωμένη αποκατάσταση και δεν έδωσε ούτε δραχμή τσακιστή.
Αυτές κατά βάση είναι η αρχικές μας προτεραιότητες.
Τώρα, θα προσπαθήσουμε κιόλας στο βασικό μας τομέα μέσα στο 2016 να δούμε τι θα κάνουμε με τις συντάξεις, πώς θα χρηματοδοτήσουμε ακόμα περισσότερο τα ταμεία.
Και αυτό θα κάνουμε γιατί σε αυτό εν τέλει στοχεύουμε. Ενώ ο κύριος Τσίπρας αντιθέτως έδιωξε τις επενδύσεις, τις σταμάτησε όλες, δεν απορρόφησε τίποτα από το ΕΣΠΑ και το αποτέλεσμα δυστυχώς το αισθάνονται οι Έλληνες πολίτες στην τσέπη τους.
Κος ΝΟΤΗΣ:
Για τις τράπεζες; Για τις τράπεζες, για τα capital controls αν έχετε κάποιο σχεδιασμό.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  
Για τις τράπεζες σας είπα ότι η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να κλείσει μέχρι τέλη Νοεμβρίου και πιστεύω ότι η ομαλοποίηση θα πάρει κάποιο χρόνο ακόμα για όλους τους τομείς.
Δεν γίνεται και αυτό με αυτόματη πίεση κουμπιού. Και αυτό εφόσον σταθεροποιηθεί η οικονομία και γίνουν όλα αυτά που σας ανέφερα. Αν δηλαδή ο προϋπολογισμός δεν είναι αυτός που πρέπει και αν μπορεί η ομαλοποίηση να καθυστερήσει και άλλο περισσότερο, αλλά θεωρώ ότι μέχρι τέλος του ’15, αν όλα αυτά τα έχουμε προλάβει, γιατί πρέπει να τρέξουμε, θα μπορέσουμε να έχουμε μία σχετική ομαλοποίηση, η οποία θα δείχνει ότι η χώρα μπαίνει στη κανονικότητα.
Κα ΓΑΒΡΑ:
Ο κύριος Γιώργος Σαχίνης από τη Κρήτη TV και Νέα Κρήτη και να ετοιμάζεται ο κύριος Κώστας Μάγνης από την εφημερίδα Πελοπόννησος.
Κος ΣΑΧΙΝΗΣ:
Κύριε Πρόεδρε, ουσιαστική η τηλεμαχία θα μπορούσε να είχε γίνει στη Κρήτη. Ανοίξατε το χορό των υποψηφιοτήτων στο Ηράκλειο. Σας ακολούθησε ο κύριος Τσίπρας. Ήρθε ο κύριος Καμμένος. Είναι ο κύριος Σταύρος Θεοδωράκης στα Χανιά. Ξαφνικά, μεγάλο ενδιαφέρον για το νησί, αλλά 4 δεκαετίες, ενώ συμβάλλουμε με πάνω από 8% στον πλούτο του ΑΕΠ, νοιώθουμε ότι είμαστε εγκαταλειμμένοι σε βασικά έργα υποδομής και επειδή μιλάτε για επενδύσεις και για την ανάγκη ενός νέου εθνικού σχεδίου μέχρι το Πάσχα του ’16.
        40 χρόνια δεν υπάρχει ένας κύριος κεντρικός οδικός άξονας. Ωραία η Εγνατία, ωραία η Ιόνιος, με σήραγγες, με τούνελ. Ξέρετε πολύ καλά στη Κρήτη όμως ότι ο βόρειος οδικός άξονας είναι μόνο με εικονοστάσια. 15 χρόνια δεν έχει προχωρήσει η υπόθεση του νέου μεγάλου διεθνούς αεροδρομίου. Πέντε Πρωθυπουργοί το έχουν εξαγγείλει. Εφτά Υπουργοί που γίνανε 9, επίσης και δεν έχει γίνει τίποτα.
        Ποιες είναι οι δεσμεύσεις σας; Με ποιους πόρους και τι απαντάτε; Γιατί ο Ηρακλειώτης ή ο Χανιώτης να πει ότι αυτή τη φορά δεν τον κοροϊδεύουμε.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Πέστα εσύ, γιατί όταν τα λέω εγώ, νομίζουν ότι τα λέω επειδή είμαι Κρητικός. Κατ’ αρχήν, να σας πω ότι είναι μεγάλη μου χαρά που δέχομαι ερώτηση από τη Κρήτη στη Θεσσαλονίκη.
        Γιατί έκανα μία μακρά περιοδεία στη Κρήτη. Θα ήθελα να υπήρχε μεγαλύτερη προεκλογική περίοδος όπως είπα, και να μπορούσα να μείνω και περισσότερο και να γύριζα και άλλους νομούς.
        Να σας πω, ότι δυστυχώς αυτά που αναφέρθηκαν τώρα, έχουν αναφερθεί και για τους περισσότερους νομούς. Δεν είναι μόνο η Κρήτη. Είναι και εδώ και στη Θεσσαλονίκη τα ίδια συζητάγαμε. Πριν λέγαμε για το Μετρό. Τόσα χρόνια δεν το ακούμε;
        Δεν είναι όμως και έτσι. Γίνανε αρκετά αυτά τα χρόνια, αλλά βεβαίως τα τελευταία χρόνια, ήταν χρόνια κρίσης, τα οποία αν θέλετε δεν μας επέτρεπαν τη πολυτέλεια για να προχωρήσουμε τόσο μεγάλα ζητήματα, τα οποία κατά τη γνώμη μου θα μπορούσαν και αυτά να είχαν προχωρήσει και είδατε ότι με τη κυβέρνηση του ’12 – ’14 προσπαθήσαμε να τα ξεμπλέξουμε.
        Και έχουνε γίνει και στο Ηράκλειο κάποια έργα στο αεροδρόμιο και έχουν γίνει και εδώ κάποια έργα στο αεροδρόμιο. Βεβαίως, θέλουν νέο αεροδρόμιο, αλλά μην τα μηδενίσουμε και όμως και όλα.
        Τώρα, από εσάς ακούω ότι και οι άλλοι δύο είναι υποψήφιοι στη Κρήτη. Δεν το ήξερα. Ήξερα ότι είναι ο κύριος Θοδωράκης που κατάγεται από τα Χανιά και εγώ που είμαι από το Ηράκλειο η καταγωγή μου.
        Εκπλήσσομαι που είναι και οι άλλοι δύο. Ποιοι είναι αλήθεια οι άλλοι δύο; Ποιος είναι; Μπα, καλώς τους. Δεν κατάλαβα γιατί είναι, εν πάση περιπτώσει, αυτούς ρωτήστε. Εγώ σας απαντώ. Ο κύριος Θοδωράκης είναι από τα Χανιά, η καταγωγή του είναι από τα Χανιά. Το θεωρώ πολύ φυσιολογικό να είναι. Ήταν και Βουλευτής Χανίων και εγώ κατάγομαι από το Ηράκλειο.
        Είναι πολύ φυσιολογικό, αφού έχω και δεύτερη επιλογή, να είμαι στον τόπο καταγωγής μου. Δεν ήξερα ότι πολλές πόλεις, πολλοί νομοί ερίζουν για το που θα ήταν υποψήφιος ο κύριος Τσίπρας και προτίμησε τη Κρήτη και το Ηράκλειο. Στο Ηράκλειο είναι;
        Σε άλλους νομούς. Φοβάται μη δεν βγάλει έδρα; Δεν το ήξερα για να σας είμαι ειλικρινής. Υποθέτω ότι θα τον ρωτήσετε, θα μας το δικαιολογήσει.
        Εν πάση περιπτώσει, εγώ θέλω να μείνω στο ζήτημα των μεγάλων έργων, τα οποία υπάρχουν εδώ και δεκαετίες πράγματι. Έχουν συζητηθεί και τα έχουμε προχωρήσει.
        Πρώτον, αυτό επιβεβαιώνει την άποψή μου, ότι πρέπει να συμφωνήσουμε οι πολιτικές δυνάμεις ποια έργα είναι αναγκαία, ποια πρέπει να γίνουν και ποια πρέπει να προχωρήσουν.
        Να σταματήσει η σπέκουλα στη κάθε περιφέρεια, ότι ξέρεις, εμείς θέλαμε αυτό, αλλά η άλλη κυβέρνηση έκανε εκείνο. Εμείς θέλαμε αυτό το αεροδρόμιο, αλλά αυτοί προτίμησαν το λιμάνι και όλα τα σχετικά.
        Για αυτό ζητώ δέσμευση ώστε να μπορέσουμε  να αξιολογήσουμε στο πρόγραμμα όλοι μαζί και να μας κρίνουν οι πολίτες.
        Γιατί πράγματι παίζουμε τη γάτα με το ποντίκι, κάθε φορά μάλιστα προεκλογικά ρίχνουμε την ευθύνη και τα βάρη ο ένας στον άλλον και οι πολίτες σαστίζουν και στο τέλος δικαιολογημένα αισθάνονται ότι φταίμε όλοι μαζί και αυτό δεν κάνει καλό ούτε στον κοινοβουλευτισμό.
Θεωρώ ότι είναι η ώρα η Ελλάδα θεσμικά να λειτουργήσει για αυτό και ζητώ και τη συνταγματική αναθεώρηση, να ξέρουμε και να ξέρουν οι πολίτες τι κάνει ο Δήμος, τι κάνει η περιφέρεια, τι κάνει η κεντρική εξουσία και ποια άποψη έχει το κάθε κόμμα στην αξιολόγηση των ζητημάτων.
Τα χρήματα δεν είναι ατελείωτα.  Αν ήταν ατελείωτα θα λέγαμε ότι κάνουμε και αυτό το έργο και το άλλο. Εδώ πρέπει να αξιολογηθούν. Και πρέπει να πούμε και ποια είναι επιλέξιμα, και ποια μπορούν να μπουν στο ΕΣΠΑ και ποια μπορούν να προχωρήσουν και ποια όχι. Και ποια θα περιμένουν κάποιο χρονικό διάστημα και ποια όχι.
Και μπορεί στην Κρήτη, επειδή έχουμε πολύ ανεπτυγμένο τουρισμό να θέλουμε και άλλο αεροδρόμιο και να πρέπει να γίνει και στη Θεσσαλονίκη, επειδή υπάρχουν άλλες ανάγκες να πρέπει να γίνει το λιμάνι ας πούμε πρώτη ή το ΜΕΤΡΟ ή ο αεροδιάδρομος. Αυτά όλα πρέπει να συζητηθούν και κυρίως με τους φορείς.
Έχουν καταθέσει οι φορείς κάποιες προτάσεις, άλλες φορές τις υιοθετούμε άλλες φορές δεν τις υιοθετούμε. Νομίζω ότι με τον σχεδιασμό που θα κατατεθεί θα ολοκληρωθεί το ζήτημα.
Κος ΣΑΧΙΝΗΣ:
Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε όμως, 2.500.000 τουρίστες σε μια σεζόν χωρίς καν κεντρικό άξονα το νησί, αλλού  υπάρχουν άξονες, σήραγγες, τούνελ. Εμείς έχουμε μόνο εικονοστάσια από τους νεκρούς.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Είναι αλήθεια ότι η Κρήτη έχει πληρώσει φόρο αίματος από τους δρόμους που έχει.  Βεβαίως έχουμε ευθύνη όλοι εκεί και οι οδηγοί οι ίδιοι γιατί ενώ ξέρουμε πως είναι οι δρόμοι τέλος πάντων δεν θέλω τώρα να δώσω συμβουλές αλλά πρέπει να όλοι να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί και να βάζουμε μυαλό από αυτά.
Κάθε φορά που ξέρετε ακούω κάτι τέτοια θυμάμαι το φίλο τον Άρη τον Σταθάκη ο οποίος μας συμβούλευε και πως θα οδηγούμε και πως πρέπει να φοράμε το κράνος.  Όταν γνωρίζουμε ήδη ότι ο δρόμος είναι πάρα πολύ κακός καλό θα είναι να είμαστε δυο φορές πιο προσεκτικοί.
Εν πάση περιπτώσει, δεν μένω σε αυτό. Μένω στο ότι πράγματι η Κρήτη συνεισφέρει πάρα πολύ στο εθνικό εισόδημα. Δεν έχει τις απαιτούμενες υποδομές σχετικά και σύμφωνα με το εισόδημα που δίνει, δεν είναι ανταποδοτικά όμως αυτά γιατί υπάρχουν και άλλες περιοχές, δυστυχώς, που είναι πιο φτωχές που πρέπει να μπορέσουμε να συνεισφέρουμε ως ενιαίο κράτος ώστε και αυτοί να ξεφύγουν από τη φτώχεια. 
Θα μου πείτε ότι έγινε το μεγάλο έργο και καταλαβαίνω τώρα, γιατί ζείτε εδώ και βλέπετε ότι η Εγνατία εξυπηρετεί, βοηθά, ενώ στην Κρήτη ο οδικός άξονας δεν έχει γίνει.  Σας λέω όμως ότι έχει προγραμματιστεί για να γίνει και θα προχωρήσει και αυτός.
Κα ΓΑΒΡΑ:
Ο κος Κώστας Μάνης από την εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ και να ετοιμάζεται ο κος Γιώργος Σιμόπουλος από το STAR Λαμίας.
Κος ΜΑΓΝΗΣ:
Κύριε Πρόεδρε, το ερώτημά μου αφορά άλλη γεωγραφική περιοχή αλλά έρχεται συμπληρωματικά. Ήρθα οδικός μέχρι τη Θεσσαλονίκη, πέρασα την Εγνατία, είναι ένας δρόμος καύχημα για όλη την Ελλάδα όχι μόνο για τη βόρεια Ελλάδα και πολύ φτηνός στα διόδιά του.
Αντίστοιχα όταν κινούμαι όπως όλοι στης Πελοποννήσου στον άξονα Πάτρα-Αθήνα οδηγώ σε έναν δρόμο που δεν έχει τελειώσει και που χρεώνεται πολλαπλάσια στον κόσμο με έναν τρόπο, ο οποίος, νομίζω από ένα σημείο και έπειτα πλέον προκαλεί την κοινή γνώμη.
Θα ήθελα τη σκέψη σας ως προς αυτό το θέμα, διερωτώμαι αν τελικά έχουμε διαλέξει λάθος επάγγελμα. Μήπως ήταν προτιμότερο να γινόμασταν εργολάβοι με το σύστημα να πληρωνόμαστε και μετά να εκτελούμε έργο  όσο πληρωνόμαστε και μετά να καθόμαστε.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Κοιτάξτε, καταρχήν να σας πω ότι για την ταλαιπωρία ούτως ή άλλως όταν γίνεται ένα έργο την υφίστασαι.  Ενώ όταν το έργο έχει τελειώσει το χαίρεσαι.
Κος ΜΑΓΝΗΣ:
Για τη χρέωση μιλώ.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Ναι.  Και εγώ μιλώ για το έργο, επειδή είπατε ότι ήρθα μια χαρά, ενώ όταν οδηγό στον άλλο δρόμο ταλαιπωρούμαι.  Λοιπόν, ο ένας γίνεται ο άλλος τελείωσε.
        Τώρα για τη χρέωση.  Εφόσον οι συμβάσεις αυτές ήδη έχουν υπογραφεί και γνωρίζετε ότι, δυστυχώς, αποτελούν δέσμευση, εμείς θα προσπαθήσουμε, επειδή ακριβώς έχουν διακοπεί τα έργα να ξανασυζητήσουμε, γιατί έτσι υποχρεούμεθα και πρέπει να γίνει, το θέμα αυτό, ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση και την πιο γρήγορη εκτέλεση των έργων και ποιοτικά καλύτερη.
Κα ΓΑΒΡΑ:
Ο κος Γιώργος Σιμόπουλος από το STAR Λαμίας και να ετοιμάζεται η κυρία Βίκυ Σαμαρά από το News 247.
Κος ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ:
Κύριε Πρόεδρε, για να μπορείτε να ακούτε τα προβλήματα της περιφέρειας, όπως άρχισαν οι συνάδελφοι να σας περιγράφουν, πρέπει πρώτα να υπάρχουν τα περιφερειακά Μέσα και ιδιαίτερα τα περιφερειακά κανάλια.
        Είπατε χθες στην ομιλία σας ότι κάποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατάφεραν να σταθούν όρθιες, αν και γονάτισαν. Και θα τις στηρίξετε την επόμενη μέρα με τις αλλαγές, ακόμα και στη φορολογική πολιτική.
        Οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί που άντεξαν μέσα στην κρίση είναι μια από αυτές τις κατηγορίες. Και ήρθε το 2015 να προστεθεί ο φόρος στην τηλεοπτική διαφήμιση και ήρθε και πριν από λίγο διάστημα αυτό το νομοσχέδιο για το οποίο μιλήσατε και πριν, που δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη και λειτουργία και την αντοχή αυτών των επιχειρήσεων, 25 χρόνια, που ξέρετε, εσείς ιδιαίτερα, επειδή κατάγεστε από την Κρήτη, την ιδιαίτερη κοινωνική υπηρεσία που προσφέρουν σε επίπεδο επικοινωνίας και ενημέρωσης στον τόπο.
        Τι προτίθεστε να κάνετε λοιπόν εσείς; Ξέρω ότι δεν θέλετε να δεσμευτείτε προεκλογικά, αλλά καταλαβαίνετε τον διαχωρισμό των περιφερειακών καναλιών, τα μεγέθη τους, από τα εθνικά κανάλια; Καταλαβαίνετε πώς μπορούν να επιβιώσουν αυτές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προσφέροντας παράλληλα κοινωνικό έργο σε όλη την ελληνική περιφέρεια;
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Καταρχήν, όταν το νομοσχέδιο κατετέθη για διαβούλευση, η πρόταση μάλλον γιατί νομοσχέδιο δεν υπάρχει, όταν κατετέθη για διαβούλευση, εμείς καταθέσαμε κάποιες απόψεις και για τα περιφερειακά Μέσα και είναι γνωστή η άποψή μας και η πρότασή μας.
        Δεν είναι γνωστή σε βάθος, δεν είναι ολοκληρωμένη, δεν είναι επικαιροποιημένη, αλλά περίπου είναι γνωστή. Και ξέρετε ότι εμείς και ως κυβέρνηση κινηθήκαμε με έναν τρόπο που εσείς ίσως να θέλατε ακόμα περισσότερο να βελτιώσουμε την κατάσταση, αλλά μέσα στην κρίση δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω.
        Θεωρώ ότι τα περιφερειακά Μέσα -και το γνωρίζετε- πιστεύω απολύτως ότι συμβάλλουν στην ενημέρωση και την ποιοτική και κυρίως συμβάλλουν στην τοπική ενημέρωση, στα τοπικά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες και γι’ αυτό και έχουν και μεγάλη τηλεθέαση σε τοπικό επίπεδο.
        Ταυτόχρονα, να σας πω ότι χρειάζεται και να βοηθηθούν ώστε να κάνουν τις νέες επενδύσεις στην υποδομή τους και να μπορέσουν να λειτουργήσουν με το διαφορετικό πλαίσιο που επιθυμούν.
        Πάντως, επειδή πράγματι δεν θέλω να δεσμευθώ, θέλω να σας πω ότι θα συζητήσουμε πάρα πολύ πριν λάβουμε την όποια απόφαση μαζί. Είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, το οποίο μας απασχολεί και δεν προτιθέμεθα να το ξεπεράσουμε έτσι.
Κος ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ:
Συγγνώμη που συνεχίζω. Το σημαντικότερο είναι η ενημέρωση όποιου πάρει της αποφάσεις.
        Μέχρι στιγμής, κανείς δεν μας κάλεσε σε κανέναν διάλογο, να πούμε τουλάχιστον ποιοι είμαστε, τα οικονομικά δεδομένα στα οποία ζούμε. Δεν είμαστε ούτε οι καναλάρχες, οι ολιγάρχες και ούτε καν αυτοί που λένε ότι δεν πληρώνουμε τους φόρους μας. Πληρώνουμε κανονικά τους φόρους μας. Εμείς την επόμενη μέρα, αν δεν πληρώσουμε κανονικά τους φόρους μας δεν υπάρχουμε για την Εφορία, κανονικά.
        Είμαστε λοιπόν τυπικότατοι και εκεί που όλα λειτουργούν και αντέχουν μέσα στην κρίση, για να μπορέσουμε να δούμε την επόμενη μέρα αισιόδοξα, ξαφνικά στα κριτήρια της αδειοδότησης δεν υπάρχει καν τίποτα που να υπολογίζει το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα.
        Θα διαχωρίσετε τα περιφερειακά κανάλια από τα εθνικά;
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Μα σας είπα, την άποψή μας την ξέρετε. Για εμάς είναι διαχωρισμένα.
        Εσείς τώρα αναφέρεστε σε ένα σχέδιο διαβούλευσης, για το οποίο εμείς έχουμε διαφωνήσει πλήρως. Και δεύτερον, σας είπα ότι πριν από οποιαδήποτε απόφαση, δέσμευση είναι ότι θα σας καλέσουμε να συζητήσουμε. Ότι θα σας καλέσουμε να έχουμε τις προτάσεις σας.
        Και όχι μόνο στο συγκεκριμένο θέμα δεσμεύομαι. Δεσμεύομαι για κάθε ζήτημα για το οποίο πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι θα έχουμε την άποψη των φορέων και τις προτάσεις εκείνες οι οποίες πρέπει να συζητήσουμε.
ΚΑ ΓΑΒΡΑ:
Η κυρία Βίκυ Σαμαρά από το News 247 και ακολουθεί ο κύριος Τάσος Τασούλας από το Βόρεια GR.
Κα ΣΑΜΑΡΑ:
Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Μαρκογιαννάκης, πρώτος στη λίστα της Νέας Δημοκρατίας στα Χανιά, καθώς ήταν και πρώτος σε σταυρούς στην περιφέρεια τον Ιανουάριο, διώκεται πλέον για ηθική αυτουργία στην υπόθεση του Γιακουμάκη, μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, είχε γίνει viral στο διαδίκτυο, το οποίο επιλέγουν πια πολλοί πολίτες για την ενημέρωσή τους.
        Καθώς ο υποψήφιος Βουλευτής δεν έδειξε την παραμικρή διάθεση να παραιτηθεί για να διευκολύνει το κόμμα, σας ρωτώ τι θα πράξετε, καθώς εσείς ο ίδιος έχετε πει ότι όσοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς οποιουδήποτε είδους με τη δικαιοσύνη δεν έχουν θέση στα ψηφοδέλτια.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  
Γνωρίζετε ότι μόλις άκουσα ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη, η οποία μου κάνει εντύπωση γιατί δεν είχε ασκηθεί πιο πριν αλλά ασκείται και αυτή τώρα, δεν κάνω κανένα συγκεκριμένο υπαινιγμό αλλά δεν μπορώ να το αφήσω ασχολίαστο, δήλωσα ότι με το θέμα θα ασχοληθεί η εκλογική επιτροπή από τη Δευτέρα η οποία και θα πάρει την απόφαση. Η επιτροπή η οποία είναι υπεύθυνη για τις λίστες, θα μας κάνει την εισήγηση και θα είναι μία συλλογική απόφαση.
Πάντως, αυτό που θέλω να πω είναι ότι η οποιαδήποτε άσκηση τέτοιας ποινικής δίωξης δεν συνιστά και απόφαση ενοχής, έτσι; Γιατί εγώ, η πρόταση που είπατε ότι έκανα ήταν για αυτούς που έχουν προβλήματα με τη δικαιοσύνη.
Κα ΓΑΒΡΑ:
Ο κύριος Τάσος Τασούλας από το Βόρεια.gr.
Κος ΤΑΣΟΥΛΑΣ:
Κύριε Πρόεδρε, ξεκινήσατε την παρουσία σας στη Θεσσαλονίκη εδώ πέρα, την επίσκεψή σας, από τον εκπρόσωπο της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, τον Περιφερειάρχη, συνεχίσατε στο Δήμαρχο, τον εκπρόσωπο, έναν από τους εκπροσώπους της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, μιλήσατε για αποκέντρωση.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
Κος ΤΑΣΟΥΛΑΣ:
Όχι, μένω σε αυτά. Δεν περιγράφω όλο το πρόγραμμα.
Είπατε επίσης χθες στην ομιλία σας ότι έχετε στόχο την αναβάθμιση του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης. Συγκεκριμένα μέτρα που να βοηθήσουν στην αποκέντρωση έχετε να μας πείτε ή θα χρειάζεται και στο εξής ένας επιχειρηματίας, για παράδειγμα, από τη Θράκη, από τη Μακεδονία, από τη Θεσσαλονίκη να κατεβαίνει κάθε 15 μέρες στην Αθήνα για να λύσει τα θέματά του;
Ευχαριστώ.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  
Καταρχήν να σας πω ότι πράγματι πήγα στον Περιφερειάρχη και στο Δήμαρχο, γιατί ήθελα να συμβολίσω την διάσταση που εμείς δίνουμε στην αυτοδιοίκηση που τη θεωρούμε θεσμικούς συνεργάτες της κεντρικής διοίκησης. Και πρέπει να συνεργαζόμαστε με την αυτοδιοίκηση για να βρίσκουμε τις λύσεις που απαιτούνται και μπορούν να υλοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα από αυτή τη συνεργασία.
Τώρα, αυτό το οποίο με ρωτάτε είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που ήδη σας ανέφερα, με την έννοια ότι σαφώς η Περιφέρεια και ο Δήμος έχουν τις πρώτες αρμοδιότητες για οποιαδήποτε τέτοια ζητήματα, αλλά καθίσταται γνωστό ότι λόγω και της γραφειοκρατίας της διοικητικής η οποία υπάρχει είναι πολύ πιθανό ορισμένα από τα στάδια αυτής της διαδικασίας να πρέπει κάποιος να πάει και στην πρωτεύουσα.
Βεβαίως, αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε να το ελαχιστοποιήσουμε. Όποιος σας πει ότι θα εξαλειφθεί θα σας πει ψέματα τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Διότι για να εξαλειφθεί πλήρως θα πρέπει να υπάρχει πλήρης ηλεκτρονική διασύνδεση, πλήρης ηλεκτρονική τεχνική κάλυψη.
Αυτό, λοιπόν, θα είναι στον προγραμματισμό μας, θα είναι στο σχεδιασμό μας, δυστυχώς όμως για κάποιο καιρό που δεν θα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί η προσπάθεια θα είναι, ώστε να μειώσουμε όσο περισσότερο γίνεται τη γραφειοκρατική αυτή διαδικασία και να μη χρειάζεται κανείς να κατεβαίνει στο κέντρο όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη, από όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Θεωρώ ότι οι Περιφέρειες μπορούν και πρέπει να εξυπηρετήσουν τους πολίτες και σε αυτές τις διαδικασίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να ξεμπλοκάρουμε έτσι όλα αυτά τα οποία έχουν μπει στη γραφειοκρατία του κέντρου και η οποία μπορεί πολλές φορές καθυστερεί και θεωρώ ότι ο σχεδιασμός αυτός μπορεί να προχωρήσει.
Παράλληλα, εάν προχωρήσει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και έχουμε όλη αυτή τη δυνατότητα καταλαβαίνετε ότι θα εξυπηρετηθούμε ακόμα περισσότερο. Δεν θα δημιουργούνται όλες αυτές οι απαιτήσεις, όλες αυτές οι ουρές πολλές φορές που υπάρχουν στην προσπάθεια εξυπηρέτησης των πολιτών.
Κα ΓΑΒΡΑ:
O Πρόεδρος απάντησε σε 32 ερωτήσεις, η συνέντευξη τύπου διήρκησε 2 ώρες και 55 λεπτά….
Κος          :
Επί της διαδικασίας, κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ. Δεν δώσετε δύο ερωτήσεις, στην Περιφέρεια δώσατε, δώστε άλλες δύο σας παρακαλώ πολύ.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  
Να δώσουμε άλλες δύο.
Κα ΓΑΒΡΑ:
Να δώσουμε άλλες δύο παρακαλώ.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  
Και δέκα να δώσουμε πάλι δεν θα φτάνουν.
Κα ΓΑΒΡΑ:
Δεν θα τελειώσουμε. Τρεις ώρες διήρκησε η συνέντευξη, έχουν υποβληθεί όλα τα αιτήματα.
Κος          :
Κύριε Πρόεδρε, έχετε αφήσει την Ήπειρο απέξω. Εντελώς, την ξεχάσατε.
Κα            :
Για πολλοστή φορά.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  
Ένας, ένας, θα κάτσουμε εδώ μέχρι τις 5.00’ μέχρι τι ώρα θέλετε; Ό,τι ώρα θέλετε εγώ εδώ είμαι.
Κος          :
Εντάξει, παιδιά, είναι και η Θεσσαλία εδώ.
Κα            :
Κύριε Πρόεδρε, αναφερθήκατε νωρίτερα στις αδικημένες Περιφέρειες και η Ήπειρος είναι αδικημένη Περιφέρεια, εδώ μιλάω, από εδώ αριστερά σας. Αναφερθήκατε σε αδικημένες Περιφέρειες και η Ήπειρος είναι αδικημένη Περιφέρεια, παρόλο που γέννησε τους μεγάλους ευεργέτες, τα αποτελέσματα και τις μεγαλουργίες των οποίων τις χαίρονται σε ολόκληρη τη χώρα.
        Νομίζω ότι το να μην δίνεται λόγος στους Ηπειρώτες εκπροσώπους και είμαστε δύο αυτή τη στιγμή στην αίθουσα, δεν είναι και ότι καλύτερο.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Δεν είναι και ότι καλύτερο να φτάσουμε μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. Αλλά, εν πάση περιπτώσει…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Πρόεδρε…..
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Ένα λεπτό, με συγχωρείτε. εν πάση περιπτώσει, εγώ είμαι εδώ, αν θέλετε να απαντήσω σε δύο τρεις, τέσσερις ερωτήσεις. Πόσες θέλετε ακόμα; Μπορούμε να σηκώσουμε το χέρι να δούμε; Το χέρι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Πρόεδρε.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
17.
Κα ΓΑΒΡΑ:
Θα φύγουμε  αύριο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Μιλάμε για τη περιφέρεια κύριε Πρόεδρε.
Κα ΓΑΒΡΑ:
Θα φύγουμε αύριο από εδώ.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Θέλετε να κάνουμε κλήρωση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Πρόεδρε.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Παρακαλώ, αν υπάρχουν ερωτήσεις που δεν έχουν απαντηθεί, ευχαρίστως να ρωτήσω. Γρήγορα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Με δύο λόγια. Κύριε Πρόεδρε.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Έχει  μουστάκι, έχει αλογοουρά, έχει φαλακρίτσα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Αγαπητέ Πρόεδρε, δεν θέλω να στεναχωρήσω την εκπρόσωπό σας.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Τώρα όμως γιατί τρώμε χρόνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ο κόσμος λέει, παίρνει τηλέφωνα στα ραδιόφωνα και λέει, για την ατιμωρησία του πολιτικού συστήματος. Είστε αποφασισμένος τώρα στα τελευταία χρόνια αυτής της πορείας σας να αλλάξετε κάτι σε αυτό; Να τιμωρηθούν τελικά αυτοί που έχουνε κλέψει λεφτά; Γιατί μπαίνετε στη πολιτικοί φτωχοί και βγαίνετε πλούσιοι.
        Είστε λοιπόν αποφασισμένος; Σας γνωρίζω χρόνια, έχετε την εντιμότητα, τη παλικαριά να με κοιτάξετε στα μάτια και να το πείτε. Ευχαριστώ.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Μία ερώτηση για τη διαφθορά και για το θέμα του πολιτικού συστήματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Για την Ήπειρο κύριε Πρόεδρε.
Κος ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ:
Ευγενίδης … .. θέλω να σας ρωτήσω κύριε Πρόεδρε για τις κόκκινες γραμμές που έχετε αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, παρά το ότι αναφέρετε ότι έχετε ένα πολύ στενό πλαίσιο.
        Θέλω να μου πείτε αν έχετε κάποιες κόκκινες γραμμές για την επόμενη μέρα, επιγραμματικά.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Πάμε για την Ήπειρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ακούγοντας τον εκπρόσωπο, τον συνάδελφο από τη Κρήτη, κύριε Πρόεδρε, μου ήρθε να βάλω τα κλάματα και εξηγούμαι.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Μην κάνετε τοποθέτηση όμως. Ερώτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Όχι και εξηγούμαι. Εάν η Κρήτη παραπονείται τόσο, τι να πει η Ήπειρος η οποία είναι η φτωχότερη περιοχή. Ένα παράδειγμα θα σας πω μονάχα. Έχουμε 5 νοσοκομεία και η υγεία νοσεί βαριά
        Και ένα ακόμα ερώτημα. Στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, θα συμπεριλάβετε τις συνεταιριστικές τράπεζες; Το υπαινιχτήκατε, το είπατε χθες. Αν έχετε τη καλοσύνη να το επαναλάβετε.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Ναι. Θα τις συμπεριλάβουμε και σας ευχαριστώ και για την απάντηση που δώσατε στον Κρητικό. Επόμενη ερώτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Από το .. από τη Καβάλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Εκλογικός νόμος. Κατάργηση το μπόνους των 50 εδρών και απλή αναλογική ή κάποιο άλλο εκλογικό σύστημα.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Παρακάτω.
Κα ΓΑΒΡΑ:
Μπορώ να προτείνω κάτι Πρόεδρε;
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Όχι. Ένα λεπτό να τελειώσουμε.
Κα ΓΑΒΡΑ:
Να απαντήσουμε σε όλους από μία δήλωσή σας και το θέμα που τίθεται, αύριο το πρωί στο γραφείο μου παρακαλώ γραπτώς, να σας απαντήσει ο Πρόεδρος σε όλα αυτά που θα θέσετε αυτή τη στιγμή. Δεσμεύομαι προσωπικά να το κάνω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Για Ρωσία και Greek stream.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Για Ρωσία και τον αγωγό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Για την περιφερειακή ανάπτυξη και το πρόγραμμα Γιούνκερ, εδώ Πρόεδρε. Από το Σταρ Βορείου Ελλάδος. Αν μπορεί να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα Γιούνκερ σε ισομερή περιφερειακή ανάπτυξη. Τι θα γίνει με τους πόρους τους φορολογικούς στη περιφέρεια και είχαμε τώρα μία δήλωση από Μέρκελ πριν λίγο, που λέει, η Ελλάδα πρέπει να τα βρει με τη Τουρκία για τη φύλαξη των συνόρων, όσον αφορά το προσφυγικό.
        Είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν το αναλύσαμε.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Μία ερώτηση και γρήγορά. Προσφυγικό. Γιατί δεν το συζητήσαμε καθόλου. Πράγματι, τόσες ώρες δεν το είπαμε. Άλλες δύο τρεις ερωτήσεις για να απαντήσω συνολικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Πρόεδρε, συγκεκριμένα. Για τους αγρότες δέσμευση για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Είπατε και στο Βόλο, σας παρακολούθησα, ότι κάποια πράγματα που είναι εις βάρος του ανταγωνισμού της χώρας, ότι δεν θα τα υιοθετήσετε, όμως την υιοθέτησε Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, ο κύριος Χατζηδάκης. Τι θα γίνει με το γάλα, με την επιμήκυνση; Τι θα γίνει με το χοιρινό κρέας; Χωρίς γάλα και κρέας που πάμε; Που είναι η διατροφική αυτάρκεια; Αυτό το ερώτημα.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Και η Ήπειρος τελευταία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Σας ευχαριστώ θερμά. Κύριε Πρόεδρε, αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι, εάν σας προβληματίζει ενδεχόμενο κοινωνικών αντιδράσεων, έντονων κοινωνικών αντιδράσεων από το επόμενο διάστημα, όταν θα αρχίσουμε πια να πληρώνουμε τη νύφη και πως προτίθεστε να διαχειριστείτε ενδεχόμενες τέτοιες καταστάσεις.
        Σας ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Πρόεδρε, συγνώμη. Για τη μετανάστευση, για τη Μυτιλήνη, τη Λήμνο, το πρόβλημα που έχουμε στον Έβρο, θα πούμε δύο κουβέντες σας παρακαλώ; Το έχουμε καθημερινό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Και μια ακόμη αν επιτρέπετε, από Σέρρες.  Την ώρα που μπαίνουν πάρα πολλά μέτρα φοροεισπρακτικά χάνονται χιλιάδες ευρώ από τα σύνορά μας με τη Βουλγαρία γιατί δεν υπάρχει ένα απλό ακτινογραφικό μηχάνημα ελέγχου των λαθραίων εμπορευμάτων.  Τι θα κάνετε για αυτό;
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Μάλιστα.  Λοιπόν, χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί για πρώτη φορά θα ολοκληρώσουμε ερωτήσεις-απαντήσεις και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί έγινε μια πάρα πολύ ωραία και καλή συνέντευξη και προσπάθησα να σας απαντήσω σε όλα.
Ξεκινώ, λοιπόν, ως προς τη διαφθορά. Σας είπα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία λάβαμε από το ’12 και μετά και από το ’11 και επί κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου ελήφθησαν μέτρα για τη διαφθορά, οφείλουμε να πούμε. 
Το κυρίαρχο ζήτημα όμως είναι η αναθεώρηση του συντάγματος κατά τη γνώμη μου. Εάν κάνουμε αναθεώρηση του συντάγματος και προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε για το θέμα περί ευθύνης υπουργών, θα έχουμε δώσει ένα καλό θετικό δείγμα για το χτύπημα της διαφθοράς.
Ταυτόχρονα να σας πω ότι με την απόφαση του Αρείου Πάγου ότι δεν παραγράφεται η δωροδοκία υπουργού έχουμε συμβάλει πάρα πολύ θετικά στην προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς στο πολιτικό σύστημα. 
Δεν σας λέω ότι ελύθη το θέμα, σας λέω όμως ότι πρώτον το πόθεν έσχες και μάλιστα επί των ημερών μας πλέον δημοσιεύεται. Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν την περιουσιακή κατάσταση των υποψηφίων, των εν ενεργεία και όλων όσων ασχολούνται πλέον με τα κοινά και μπορεί να συγκρίνει, να κρίνει, να κάνει τις καταγγελίες του. Και πάρα πολλές φορές ανώνυμες καταγγελίες που μπορεί να κριθούν βάσιμες ελέγχονται από τους εισαγγελείς.
Άρα υπάρχουν μέτρα ήδη και μπορούν να υπάρξουν και άλλα περισσότερα ώστε να μπορέσουμε πράγματι να δούμε πως θα επιλύσουμε ακόμα περισσότερο αυτό το ζήτημα.   Και γνωρίζετε ότι εμείς πλέον στο πόθεν έσχες αναγράφουμε όχι μόνο τον αριθμό λογαριασμού που έχουμε στην κάθε τράπεζα, αναγράφουμε και τα ποσά και όλα τα σχετικά.
Και σας λέω ότι επί προεδρίας μου από το πόθεν έσχες γίνεται πλέον συμβολαιογραφική πράξη του βουλευτού προς το ελληνικό δημόσιο πως ότι παραπάνω βρεθεί αυτομάτως καταχωρείται στο δημόσιο. Αυτομάτως, χωρίς καμία άλλη πράξη.  Δεν υπάρχει τίποτα. Δηλαδή είχες πει εδώ έχω τόσα, βρίσκεσαι παραπάνω, αυτό το κομμάτι αυτομάτως πάει εκεί και συζητάμε και τα υπόλοιπα μετά.  Αυτομάτως χωρίς απόφαση δικαστική, συμβολαιογραφική πράξη.  Σας το λέω γιατί από ότι κατάλαβα δεν είναι και τόσο γνωστά αυτά.
Δεύτερον, κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση.  Κοιτάξτε, δεν μπορεί να πας γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, υπάρχει βελτίωση των όρων. Η διαπραγμάτευση έκλεισε, ο Τσίπρας υπέγραψε, είδαμε τις δικές του κόκκινες γραμμές.
Άρα εδώ πρέπει το ερώτημα να είναι τι προτεραιότητες βάζετε στην επανασυζήτηση, ούτε καν διαπραγμάτευση. Άρα, λοιπόν, πρέπει να σας πω ότι σε όσα εμείς στο κοινοβούλιο απαντήσαμε ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτά και ότι πρέπει να βρούμε ισοδύναμα όπως είναι το Φ.Π.Α. 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, η φορολογία των αγροτών αλλά και πολλά άλλα που πλήττουν κοινωνικές ομάδες, ξανά και ο Φ.Π.Α. στην εστίαση και ο Φ.Π.Α. στα νησιά, όλα αυτά τα οποία μας έχουν απασχολήσει. 
Να ξέρετε όμως ότι, εάν δεν υπάρξει μειωμένη από την προβλεπόμενη ύφεση του -3 από το πρώτο τρίμηνο του ’16 δεν θα μπορούμε ούτε να τα συζητήσουμε, δεν μπορούν να μπουν στο τραπέζι αυτά. Εάν το πρώτο τρίμηνο –γι’ αυτό με βλέπετε και έχω την αγωνία και σας λέω για το Πάσχα του ’16, γιατί τότε θα βγουν περίπου τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του ’16- εάν έχουμε πετύχει, με όλα αυτά που θα τρέξουμε από τον Οκτώβριο, η ύφεση το πρώτο τρίμηνο του ’16 να μη γράφει τέτοια μεγάλα νούμερα, έχουμε περιθώρια να συζητήσουμε τα υπόλοιπα.
Συνεταιριστικές τράπεζες, σας είπα είναι μέσα στην ανακεφαλαιοποίηση, το είπα. Υπολογίζονται σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα γύρω στο 1,5-2 δισ. και θα ανακεφαλαιοποιηθούν.
Εκλογικός νόμος, καταρχήν να σας πω ότι ο εκλογικός νόμος δεν είναι στις προτεραιότητες αυτή τη στιγμή.  Όπως πρέπει να σας πω και το ’12 δεν ήταν στις προτεραιότητες. Και εδώ θέλω να πω και κάτι που ρωτήθηκα πλαγίως, ότι εμείς είχαμε πράγματι τις προτάσεις μας το ’12, πηγαίνοντας για τις συνεργασίες όμως με τα άλλα δύο κόμματα, επειδή μετείχα από πλευράς Νέας Δημοκρατίας στις συνεργασίες, πράγματι, αρκετά από αυτά τα αξιολογήσαμε δεύτερα ή τρίτα.
        Βάλαμε δηλαδή πρώτα την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τα τρία κόμματα, για να φτιάξουμε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα που θα αποδεχόμασταν και θα προχωρούσαμε και οι τρεις μαζί στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
        Από εκεί και πέρα, διατηρούσαμε την αυτονομία μας. Και εδώ θέλω να σας πω ότι και για εμάς που είχαμε κάποια άλλα ζητήματα, που είχαμε πει στο Ζάππειο, τα πήγαμε πιο πίσω, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία με τα άλλα δύο κόμματα.
        Έρχομαι στον εκλογικό νόμο να σας πω ότι ήταν από τα πρώτα ζητήματα που είχε αξιολογήσει το ΠΑΣΟΚ και τα είχε θέσει πράγματι στη συζήτηση για να προχωρήσουμε. Γι’ αυτό και είπα την προηγούμενη φορά ότι στο πρόγραμμά μας πρέπει να κρινόμαστε, εάν πράγματι υπάρχει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση και ολοκληρώσουμε και τον χρόνο θητείας, τότε μπορεί να λεχθεί αυστηρή κριτική, γιατί κάνατε αυτά ή γιατί δεν τα κάνατε.
        Σας λέω λοιπόν ότι και το ΠΑΣΟΚ τότε συμφώνησε ότι ο εκλογικός νόμος είναι σοβαρό εργαλείο, το οποίο θα έρθει αμέσως μετά την τελευταία αξιολόγηση και θα συζητηθεί.
        Άρα, θέλω να απαντήσω δηλαδή και σε αυτό, γιατί είπαμε ότι στους συμβιβασμούς σε κάποια ζητήματα αξιολόγησης μπορείς να κάνεις σε κάποια θέματα πιο πίσω, γιατί προέχει η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Δεν σταμάτησε η συγκυβέρνηση ή τα άλλα κόμματα τις απόψεις μας, όχι. Απλώς το αξιολογήσαμε πιο πίσω.
        Τώρα, ως προς τον εκλογικό νόμο, οι απόψεις μου είναι γνωστές. Εγώ είμαι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής. Πιστεύω ότι η χώρα πρέπει να κυβερνάται, η χώρα δεν είναι σωματείο για να αναμετρώμεθα και να βλέπουμε τι δυνάμεις έχει ο καθένας μας, αλλά…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Είπατε ότι έχετε εξελιχθεί, ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις έχουν τελειώσει, οπότε μπορεί να έχετε εξελίξει και αυτή την άποψη.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Ναι, ένα λεπτό να ολοκληρώσω και μετά ξαναρωτάς.
        Αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή έχεις το μπόνους δεν πρέπει να έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας. Τι θα πει αυτό; Το μπόνους είναι που μας αναγκάζει τις κυβερνήσεις συνεργασίας ή το αποτέλεσμα που μας δίνει ο ελληνικός λαός; Το αποτέλεσμα του ελληνικού λαού.
        Άρα λοιπόν, εγώ πιστεύω, κοιτάξτε, εμείς και 151, 152 έδρες να πάρουμε, πάλι συνεργασία θα επιδιώξουμε. Δεν πιστεύω πια ότι ένα κόμμα, έστω και αυτοδύναμο μέσα στη Βουλή μπορεί να σηκώσει το βάρος των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα. Για να το ξεκαθαρίζουμε.
        Ως προς το μπόνους, εγώ πιστεύω ότι το μπόνους πρέπει να δίδεται στο πρώτο κόμμα για να μην μπορεί το δεύτερο, τρίτο, τέταρτο, να το αγνοήσει και να σχηματίσει κυβέρνηση, παρακάμπτοντας το πρώτο κόμμα.
        Όμως, έχω εκφραστεί όταν κατετέθη ότι το μπόνους των εδρών δεν μπορεί να είναι, γιατί κατά τη γνώμη μου είναι εκλογικά άδικο, δεν μπορεί να είναι το ίδιο, ανεξαρτήτως ποσοστού που παίρνει το πρώτο κόμμα.
        Δεν μπορεί το πρώτο κόμμα να παίρνει 20, 30, 40 τα εκατό και να παίρνει μπόνους 50 εδρών. Θα πρέπει να είναι κλιμακούμενο, αυξανόμενο προς τα πάνω. Διότι όταν οι πολίτες θα σου δώσουν 40%-45%, τότε πράγματι σε εμπιστεύονται πάρα πολύ, οπότε πάρε το μπόνους των 50 εδρών.
        Όταν όμως σου δίνει το 30% ή το 35%, το μπόνους μπορεί να είναι γύρω στις 30 έδρες ή στις 25. Και αυτό πρέπει να συζητηθεί και να γίνει πιο αναλογικό, ανάλογα με το πώς οι πολίτες ψηφίζουν. Αυτή ήταν η αρχική μου άποψη, αυτήν επαναλαμβάνω και τώρα, αυτή είναι η δικιά μου εκτίμηση. Αρέσει δεν αρέσει, εμένα ρωτάς, εγώ απαντάω, αυτή είναι η άποψή μου, ας κριθώ.
        Η επόμενη ερώτηση ήταν για τη Ρωσία. Κοιτάξτε, καταρχήν εμείς ασκήσαμε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική από την εποχή της μεταπολίτευσης με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, η οποία συνεχίστηκε.
        Αυτή η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ουδέποτε χάλασε δύο σχέσεις. Μία με τον αραβικό κόσμο και μία κυρίως με την Ευρώπη. Ποτέ δεν χαλάσαμε τις σχέσεις μας με την Ευρώπη. Θυμάστε πόσο είχε κατηγορηθεί ο Καραμανλής με το «Ανήκομεν στη δύση;» Αφού εκεί ανήκομεν.
        Αυτό λοιπόν το αξίωμα συνεχίζει, πάλι όμως μέσα σε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Εμείς θέλουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία, θέλουμε να περάσει ο αγωγός από εδώ, θέλουμε να είναι ένα κέντρο ενεργειακό το οποίο πράγματι μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τη χώρα και τον λαό μας, και προσπαθούμε να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι αυτό είναι και προς όφελος της Ευρώπης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Δηλαδή, κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη, επειδή εγώ σας ρώτησα για τη Ρωσία και τον αγωγό….
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  
Μα εσάς κοιτάω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Από εφημερίδα Μακελειό. Θα υλοποιήσετε τη συμφωνία που υπεγράφη στην Αγία Πετρούπολη μεταξύ της Κυβέρνησης και του Πρόεδρου Πούτιν; Θα την υλοποιήσετε, δεν θα την ακυρώσετε, αυτό λέω, εάν αύριο γίνετε Πρωθυπουργός.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  
Κοιτάξτε, θα έλεγα ότι τέτοια ερωτήματα να μην γίνονται κατά βάση, γιατί δεν έχει εκφραστεί από πουθενά ότι δεν θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση μέσα από τη συνεννόηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Η Ελλάδα όμως οφείλει να καταδικάσει κάποιες….
Κα ΓΑΒΡΑ:
Όχι άλλες παρεμβάσεις. Κατανοήστε το χρόνο αυτή τη στιγμή σας παρακαλώ πολύ θερμά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ευχαριστώ, ευχαριστώ.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  
Εγώ και σε αυτό θα σας απαντούσα. Η Ελλάδα οφείλει να καταδικάσει, είπατε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Οφείλει να καταδικάσει κάποιες ταπεινωτικές δηλώσεις όπως «Ευχαριστούμε τους Αμερικανούς» που είχε κάνει ο Σημίτης, ο Δραγασάκης, που προσβάλλουν το πατριωτικό συναίσθημα. Οφείλει να τις καταδικάσει;
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  
Κοιτάξτε, ο κύριος Σημίτης όταν το έκανε εκπροσωπούσε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού, το ίδιο και ο κύριος Δραγασάκης.
Εγώ έχω ανοχή στην άλλη άποψη και δεν καταδικάζω έτσι εύκολα, αφού εκφράζει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού το οποίο ίσως υπερβαίνει και τα όρια του δικού του κόμματος.
Οι καταδίκες, λοιπόν, αυτές σε μία συγκεκριμένη φάση που αισθάνεται ο Πρωθυπουργός που ξέρει και περισσότερα ότι έχει μία αλληλεγγύη και στήριξη δεν νομίζω ότι μπορεί εύκολα να τις καταδικάζεις. Και για αυτό είμαι πάρα πολύ προσεκτικός σε αυτά.
Και ταυτόχρονα να σας πω ότι με τη Ρωσία επιθυμώ να έχουμε άριστες σχέσεις και θα είναι από τις χώρες που θα επισκεφτώ εφ' όσον πάω στις Βρυξέλες, στην Κύπρο για εθνικούς λόγους και μετά δεν έχω κανένα πρόβλημα να επισκεφτώ και τη Ρωσία.
Τώρα, για το προσφυγικό και τη μετανάστευση. Να σας πω ότι είναι μία μεγάλη βόμβα στα θεμέλιά μας. Ξέρετε υπάρχουν οι θεωρίες της πρόληψης και μη. Καλό είναι όλα αυτά να τα προλαβαίνεις. Αν αυτά φουντώσουν μετά ο ασθενής έχει μπει στην εντατική και αρχίζεις να δεις πώς θα ξαναγυρίσει πίσω στο κρεβάτι του πόνου, γιατί δεν θα γίνει ποτέ καλά όπως το πας.
Δυστυχώς είναι ακόμα στην εντατική και φαίνεται ότι η κατάσταση δεν πάει καλά, θέλει και άλλο οξυγόνο και θέλει και περισσότερη φροντίδα.
Το θέμα καταρχήν πρέπει να το δούμε με την ανθρώπινη διάσταση και την ανθρώπινη πλευρά. Και ταυτόχρονα να δούμε με ποιες πολιτικές μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και ώστε να μην γίνει μία βόμβα στα θεμέλια της χώρας, γενική βόμβα όχι μόνο οικονομική, υγειονομική και όλα τα άλλα σχετικά.
Εμείς είχαμε, παραδίδοντας το Γενάρη, εξηγήσει ότι είναι πάνω από 2 εκατομμύρια οι οποίοι περιμένουν απέναντι να περάσουν. Όλοι γνωρίζαμε ότι κατέρρεε η Συρία.
Μας λένε τώρα: μα τώρα κατέρρευσε η Συρία και πέρασαν; Όχι, γιατί και πριν γινόταν πόλεμος και πριν γινόντουσαν πόλεμοι. Άρα υπήρχε μία άλλη πολιτική η οποία είχε εφαρμοστεί και για την οποία είχαν εκπεμφθεί ανάλογα μηνύματα και είχε σταματήσει αυτή η μεγάλη ροή. Δεν είναι ανάγκη να αναφέρω νούμερα, τα γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, τα έχουμε πει και έχω αναφερθεί και εγώ στις ομιλίες μου.
Το δεύτερο είναι ότι θα ήθελα να έχουμε ένα πλήρη διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών. Και στους μετανάστες ένα πλήρη διαχωρισμό μεταξύ αυτών που έχουν χαρτιά και που δεν έχουν, τους οποίους πρέπει να ξαναγυρίσουμε πίσω και να δούμε πώς θα επαναπροωθήσουμε στη χώρα τους.
Τους πρόσφυγες καλό θα ήταν να είχαν ήδη μεταφερθεί οι υποδομές της γραφειοκρατίας ώστε να τους διευκολύνουν να προχωρήσουν να φύγουν. Οι άνθρωποι θέλουν να φύγουν, δεν είναι το πρόβλημα αυτοί. Όμως είναι ποσοτικά πρόβλημα, είναι μεγάλο νούμερο το οποίο πρέπει να εξυπηρετηθεί κα απαιτούνται οι δομές που έπρεπε να είχαμε και θα έπρεπε να είχαμε και αστυνομία λιμενικού ώστε αφού είχαμε προβλέψει ότι αυτό θα γίνει και το βλέπαμε να έρχεται από τον Ιούνιο θα έπρεπε ήδη να είχαν προετοιμαστεί να το αντιμετωπίσουν.
Τώρα, τα σήματα τα οποία εκπέμφθηκαν ότι δεν φυλάσσουμε τα θαλάσσια σύνορα γιατί δεν ξέρουμε αν υπάρχουν. Αναρωτήθηκε: υπάρχουν θαλάσσια σύνορα; Α, έλα, βρε παιδί μου τώρα.
Δεύτερον ότι το μήνυμα ότι εύκολα περνάς που στέλνουν, αυτοί που περάσανε, στους άλλους : έλα και εσύ. Τρίτον ότι εδώ είναι η κατάσταση ξέφραγο αμπέλι και μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά.
        Τέταρτον, η έλλειψη όχι μόνο υποδομής αλλά και της επιτροπής που θα μπορούσε να πάρει τους πόρους που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και σκεφτείτε ότι όλα αυτά τελικά τα έκαναν μέσα σε εφτά μέρες η υπηρεσιακή Κυβέρνηση που δεν μπορούσε να κάνει 7 μήνες, η μεγάλης πλειοψηφία Κυβέρνηση. Και μάλιστα με τον πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος ο οποίος έδειχνε ότι είχε ιδιαίτερη ευαισθησία.
Εγώ να ξέρετε επειδή είναι προεκλογική περίοδος δεν θέλω να αναφερθώ περισσότερο και δεν θέλω να κάνω και επίσκεψη σε αυτά τα μέρη γιατί θα φανεί υποκριτικό. Θα φανεί, όπως έλεγα για τις Σκουριές, ότι να ήρθε ο Μεϊμαράκης τώρα, μας θυμήθηκε, που είναι το πρόβλημα μεγάλο και ήρθε να τον ψηφίσουμε και όχι δεν τον ψηφίζουμε.  Θα μπούμε σε ένα διχαστικό, πάλι, παιχνίδι και λόγο και ομιλία η οποία δεν θα βοηθούσε σε τίποτα.
Για αυτό και είμαι πάρα πολύ προσεκτικός στα θέματα της προεκλογικής ατζέντας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να στρέψουμε ομάδες πολιτών προς απόψεις ακραίες λαϊκίστικες που μπορεί να βοηθήσουν εκφράσεις και κόμματα που δεν θα θέλαμε ούτε στη Βουλή να βλέπουμε, ας πούμε.
Όμως είναι ένα μεγάλο ζητούμενο, ένα μεγάλο πρόβλημα, αυτό λύνεται με πολιτικές δεν λύνεται με ανάθεμα. Δεν λύνεται με περιοδείες και με ψεύτικα λόγια.  Και επ΄ αυτού έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας οι οποίες είναι ήδη γνωστές. Έχουμε κάνει τις επισημάνσεις μας και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε Έλληνα Επίτροπο και θα μπορούσαμε αυτό να το είχαμε συζητήσει και να το είχαμε με καλό τρόπο «εκμεταλλευτεί».
Δυστυχώς, από την παρούσα Κυβέρνηση, από την απερχόμενη Κυβέρνηση, αφέθηκε και η παρούσα Κυβέρνηση προσπάθησε να το λύσει όσο περισσότερο και καλύτερα μπορεί.
Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ. Πράγματι υπήρξαν στην εργαλειοθήκη προτάσεις οι οποίες κατά τη γνώμη μας δεν βοηθούσαν ή λιγότερο βοηθούσαν ή αξιολογικά δεν θα έπρεπε να προχωρήσουν ή δεν είμαστε ώριμοι να δεχτούμε ή δεν είχαμε πειστεί με τα επιχειρήματα που μας έλεγαν ότι θα ήταν καλύτερα στην εφαρμογή.
Σας θυμίζω πάντως ότι ο κος Τσίπρας μας έλεγε ότι το χειρότερο ήταν η εργαλειοθήκη, ότι τη φτιάξαμε εδώ πέρα, ότι κακώς έγινε και μετά ήταν με τον κύριο Γκουρία αν θυμάμαι καλά, αγκαλιές, φιλιά και φέρε και εσύ και πάρε και λεφτά και πλήρωσε και κάνε και ράνε. Και μας έφερε μια εργαλειοθήκη, η οποία, πακέτο, μπήκε μέσα στο τρίτο μνημόνιο και το υπέγραψε.
Εγώ, λοιπόν, σας λέω ότι από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ υπάρχουν πάρα πολλά τα οποία μπορούμε να υλοποιήσουμε και που θα είναι και τα πρώτα δείγματα ότι να νοικοκυρευόμαστε, υπάρχουν όμως και αρκετά τα οποία πρέπει να ξανά συζητήσουμε.
Σε αυτά που πρέπει να ξανασυζητήσουμε, μπορούμε να τα αφήσουμε κάπως σε πιο ήπια μορφή και όταν θα έρθει η ώρα και θα έχουμε υλοποιήσει κάποια άλλα να μπορέσουμε να τα θέσουμε στο τραπέζι και να τα συζητήσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Πρόεδρε, το είπα ιδιαίτερα για την κτηνοτροφία γιατί το ξέρετε καλύτερα, να ακουστεί μια φορά. Έχει πολλαπλασιαστή στην απασχόληση 15.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Ποιο, δεν άκουσα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Η κτηνοτροφία έχει πολλαπλασιαστή στην απασχόληση 15.  Όσο και να φορολογήσετε εάν δεν υπάρχει κέρδος.., είμαστε η μοναδική χώρα η οποία δεν θα επιδοτεί σε λίγο καιρό το αγροτικό πετρέλαιο.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Κοίταξε, συμφωνούμε απολύτως. Και σου λέω ότι και το γάλα μας απασχόλησε. Και αν θυμάσαι έπεσε πάνω στις ευρωεκλογές που η Κυβέρνηση θα μπορούσε να πει το αφήνω και το βλέπω μετά τις ευρωεκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Παραιτήθηκε και Υπουργός τότε.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Ναι, εντάξει, παραιτήθηκε Υπουργός και κρίνονται αυτά. Και θέλω να σας πω ότι ίσα-ίσα βάζουμε το δάχτυλο «επί των τύπων των ήλων».  Δεν το άφησε η Κυβέρνηση Σαμαρά.
        Λοιπόν, πάντως είναι γεγονός ότι στην εργαλειοθήκη υπάρχουν πάρα πολλά τα οποία απαιτούνται να συζητήσουμε όπως υπάρχουν και πάρα πολλά τα οποία μπορούμε με τόλμη να τα προχωρήσουμε.
        Μου είπατε αν φοβάμαι τις κοινωνικές αντιδράσεις, κάποια κυρία.  Έχετε τίποτα στο μυαλό σας από το νομό σας ή από την Ελλάδα; 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Νομίζω ότι έχουμε κακά, έχουμε ενδείξεις άσχημες από αλλού και κάποιοι λένε ότι μόνο με αριστερή Κυβέρνηση περνάνε τα μέτρα χωρίς να ανοίξει μύτη.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Πες το τώρα βρε παιδί μου να το καταλάβω.  Γιατί και εμένα ο Τασούλας από εκεί μου μεταφέρει ότι είναι ήρεμη η κατάσταση και λέω λάθος μου μεταφέρει;
Λοιπόν, κοιτάξτε να σας πω, πράγματι τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να καλλιεργηθεί μια άποψη. Δεν είναι λύση, όταν κάνεις αυτή την ερώτηση να σου το έλεγα πρώτη. Διότι διακρίνω και εγώ μια άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φαίνεται είναι στα συρτάρια τους και μπορεί να βγει αυτή την εβδομάδα, ότι, βρε παιδιά, αν αναλάβει ο Μεϊμαράκης και το παλιό κατεστημένο και όλη αυτή η Δεξιά που έρχεται με τα γαμψά νύχια και το κακό μουστάκι και μας πιει το αίμα θα αντιδράσουμε και θα βγούμε στους δρόμους, ναι και οι κένταυροι και οι ρέιντζερς, και όλα τα θυμηθήκαμε τώρα.
Και προσπαθούν να τρομάξουν πράγματι τον κόσμο, την Ευρώπη, γιατί βλέπω τα συζητούν και στις ευρωπαϊκές χώρες.
Λοιπόν, καταρχήν να σας πω ότι ούτε γαμψά νύχια έχουμε, το μουστάκι μας είναι αρκετά περιποιημένο και ερχόμαστε με μια διάθεση συνεννόησης, συνεργασίας και υλοποίησης του προγράμματος που αυτός υπέγραψε.
Ταυτόχρονα να σας πω ότι δεν του ζητώ για αυτό το λόγο να συμμετέχει, γιατί φοβάμαι μην συμμετέχει στις κοινωνικές αντιδράσεις, γιατί σας είπα ότι θεωρώ ότι το κεφάλαιο κλείνει αυτό πολιτικά στην κοινωνία κατά τη γνώμη μου.
Αυτό που έγινε δηλαδή πέρυσι να είναι και στην έκθεση Θεσσαλονίκης με τις διαδηλώσεις έξω και μετά να έρθει και να μιλήσει και ως Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δεν νομίζω ότι τον παίρνει να το κάνει πια μετά από την υπογραφή. Δεν νομίζω ότι το δίλημμα μνημονιακός-αντιμνημονιακός μπορεί ο ίδιος να το  υπερασπιστεί.
Κατά συνέπεια επειδή θεωρώ ότι οι πολίτες έχουν ωριμάσει πολύ περισσότερο από την περίοδο του ’12 που πράγματι ήταν πάρα πολύ αγανακτισμένοι και δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν, τώρα τουλάχιστον ακούν. Θέλουν να καταλάβουν ότι πρέπει να βγούμε με ποιο τρόπο βέβαια από το μνημόνιο και θεωρώ ότι σαφώς και θα υπάρχουν αντιδράσεις.  Σε μια δημοκρατία υπάρχουν.
Άλλο όμως αντιδρώ δημοκρατικά, δίκαια, πολιτισμένα και άλλο όπως υπαινίσσονται κάποιοι, δεν ξέρω αν και εσείς αυτό εννοείται ότι θα τα κάνουμε γυαλιά καρφιά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
..κάτι τέτοιο. Λέω ότι οι κοινωνικοί φορείς, ενδεχομένως, να αντιδράσουν γιατί ακόμα δεν πληρώσαμε, τώρα θα πληρώσουμε.
Κα ΓΑΒΡΑ:
Να μην μπούμε στο διάλογο, να παρακαλέσω πολύ.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Ε, τελευταία ερώτηση είναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Μου απηύθυνε ερώτημα, έπρεπε να απαντήσω.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Τελευταία ερώτηση είναι, θα έπρεπε να την κάνουμε πρώτη.
Κα ΓΑΒΡΑ:
Είμαι η κακιά της παρέας.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Λοιπόν, εγώ πάντως θέλω να σας πω ότι πιστεύω ότι πρέπει να συμπορευτώ με την κοινωνία ή την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.  Αποκλείεται να ομοφωνήσουμε. Η κοινωνία πράγματι αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, σας είπα ότι οι επόμενοι μήνες και οι επόμενος χρόνος θα είναι πολύ δύσκολος.  Δεν πιστεύω ότι όλοι θα λένε έλα σωτήρα να μας σώσεις, τα έχω ξεπεράσει αυτά και δεν υπάρχουν σωτήρες.
Πιστεύω ότι θα μας κρίνουν αυστηρά και πάρα πολλές από τις δυσκολίες που δημιούργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση θα τις φορτώσουν και στις δικές μας πλάτες.  Λοιπόν, αντέχουμε και θα τα καταφέρουμε.  Και οι συνεργάτες μας θα είναι παρόντες συνεχώς από την πρώτη στιγμή στη μάχη αυτή για να μπορέσει η Ελλάδα να πάει μπροστά.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Πρόεδρε, δεν δώσατε μια απάντηση για το σκάνερ στα τελωνεία.  Για τον έλεγχο για τα λαθραία εμπορεύματα, χάνονται χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο.
Κος ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:
Ναι, υπάρχει μια πρόταση σε αυτό.  Δυστυχώς δεν το άκουσα ή δεν το κατάλαβα. Το λαθρεμπόριο οπωσδήποτε πρέπει να παταχθεί. Γνωρίζω ότι λόγω της κοινωνικής κρίσης πολλοί από τους νομούς και τις πόλεις ιδιαίτερα της βορείου Ελλάδος προσφεύγουν δίπλα που έχουν λιγότερο φόρο με αποτέλεσμα, δυστυχώς, οι συνεπείς φορολογούμενοι μικροεπιχειρηματίες, μικρομεσαίοι της περιοχής να πλήττονται.
        Αυτό όπως καταλαβαίνετε αντιμετωπίζεται και με μέτρα τα οποία πρέπει να λάβουμε και θα σας τα καταθέσω εντός των ημερών για να τα γνωρίζετε καλύτερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ένα απλό μηχάνημα ζητάνε ακτινογραφικό για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου εδώ και χρόνια.
Κος ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ:
Λοιπόν, ευχαριστούμε πολύ. Νομίζω ότι για πρώτη φορά καλύφθηκε το σύνολο των ερωτήσεων.  Ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας.
Κα ΓΑΒΡΑ:
Κύριε Καραγκούνη, μεγαλύτερη σε διάρκεια συνέντευξη τύπου.  Τρεις ώρες και 25 λεπτά.
Κος ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ:
Έτσι ακριβώς, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ευχαριστούμε όλους