Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων – Το σχέδιο με τις προωθούμενες αλλαγές

Στο καυτό ζήτημα της σταδιακής κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων επικεντρώνονται, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές όσον αφορά στο μέτωπο του ασφαλιστικού. Πληροφορίες θέλουν τους εκπροσώπους των θεσμών να ζητούν επίσπευση των ρυθμίσεων και ζητούν αποσαφηνίσεις και ακριβές σχέδιο για τις προωθούμενες αλλαγές. Η πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι η σταδιακή αύξηση των ενδιάμεσων – ειδικών ορίων ηλικίας να θεσμοθετηθεί προς τον Οκτώβριο μαζί με το συνολικό πακέτο του ασφαλιστικού, ωστόσο από κάποιες πηγές υποστηρίζεται πως οι δανειστές πιέζουν ώστε η επίμαχη ρύθμιση να έρθει πιο γρήγορα. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, επίσης, έλεγαν χθες πως στόχος είναι να αντικρουστεί όποια πρόσθετη αξίωση για μέτρα τεθεί στο τραπέζι μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται πως η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων είχε συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του νόμου με το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων αλλά τελικά αποσύρθηκε. Το προσχέδιο προέβλεπε πως τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται κατά ένα εξάμηνο το έτος αρχής γενομένης από φέτος μέχρι και το 2022, ώστε από 1/1/2023 όλοι να συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη μόνο στα 67 με 15 έτη (4.500 ημέρες ασφάλισης) ή στα 62 με 40 έτη (12.000 ημέρες) και με μειωμένη στα 62 με 15ετία.
Επίσης προβλέπει πως θεμελιωμένα δικαιώματα (απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης και όριο ηλικίας) δεν θίγονται. Ωστόσο, αλλάζει το καθεστώς για όσους θεμελίωναν χωρίς όριο ηλικίας, καθώς γι’ αυτούς το προσχέδιο προέβλεπε πως η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου θα ξεκινήσει από 1.1.2016 με όριο ηλικίας το 58ο έτος, εφόσον η συνταξιοδότηση λαμβάνει χώρα με συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης και σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο ηλικίας το 55ο έτος.
Μεγάλοι χαμένοι είναι, όσοι έχουν σήμερα κατοχυρωμένο δικαίωμα, δηλαδή περίπου 150.000 ασφαλισμένοι που μπορεί να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης αλλά «κυνηγούν» το όριο ηλικίας, όπως για παράδειγμα μητέρες ανηλίκων, άντρες στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ – τράπεζες) με 25ετία, μισθωτοί και ελευθεροεπαγγελματίες με 35ετία, δημόσιοι υπάλληλοι με 25ετία. Ως αντικίνητρο κατά τη μεταβατική περίοδο προβλέπεται ποινή 16% για όποιον επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί πριν από τη συμπλήρωση του νέου ορίου ηλικίας με πλήρη σύνταξη.