Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Ντόρα: Στην Α’ Αθηνών μια ζωή. Ως Δήμαρχος, ως βουλευτής, ως υπουργός… Δεν μας άφησε το ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσουμε!

 

Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου συνιστούν μια κρίσιμη πολιτική μάχη για τα κόμματα εξουσίας, και μια εθνική επιλογή για τους Έλληνες πολίτες, σε εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει αρθρώσει έναν συνεπή πολιτικό λόγο από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, εστιάζοντας στην οικοδόμηση συγκεκριμένων επιχειρημάτων, και καλώντας σε εθνικό συναγερμό απέναντι στον λαϊκισμό.
Με συνέντευξή της στο site newsit.gr και τον δημοσιογράφο Θοδωρή Δαφέρμο, το κορυφαίο στέλεχος της Κεντροδεξιάς και πρώτη γυναίκα Δήμαρχος Αθηναίων, που θα δώσει τη μάχη της 25ης Ιανουαρίου στην Α’ Αθηνών, παρουσιάζει τη δική της οπτική για τις εξελίξεις και τις προοπτικές του τόπου.
Ο χώρος που έγινε η συζήτηση με την Ντόρα Μπακογιάννη προσέδωσε ένα συμβολισμό τόσο στη συγκυρία όσο και στην ίδια τη συζήτηση. Με την οικονομία στο επίκεντρο μιας ολοένα και περισσότερο οξύτερης προεκλογικής αντιπαράθεσης, το Νομισματικό Μουσείο είναι ένας χώρος που στέλνει σήμα για το κέντρο του ενδιαφέροντος αυτής της έτσι και αλλιώς σημαντικής συνέντευξης στο newsit.

Το κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ που επανέρχεται στη μάχη του σταυρού στην Α’ Αθηνών μιλά για όλα χωρίς να μασά τα λόγια του, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ για ανεδαφικές προτάσεις και ανέξοδες υποσχέσεις ενώ προσάπτει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προαποφασισμένο παιχνίδι με τους θεσμούς σε σχέση με την προεδρική εκλογή.

Κυρία Μπακογιάννη, στις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών παρατηρήθηκε το "φαινόμενο" η ατζέντα της προεκλογικής συζήτησης να είναι διαφορετική από όσα έπρατταν αργότερα οι εκλεγμένες κυβερνήσεις; Πιστεύετε ότι η παθογένεια αυτή θα υπερισχύσει και σε αυτές τις εκλογές;

Δεν πρέπει να υπερισχύσει κ. Δαφέρμο. Οι περίοδοι της πλειοδοσίας υποσχέσεων μας οδήγησαν στο Καστελόριζο και σε όσα ζούμε σήμερα. Για αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μπούμε σε αυτές τις λογικές. Γι αυτό, μάλιστα, επιμένω, ότι σε αυτές τις εκλογές, που κατά την γνώμη μου είναι οι κρισιμότερες για την πορεία της χώρας, πρέπει να αποφύγουμε τις ακρότητες και να μιλήσουμε με επιχειρήματα. Με στοιχεία, με νούμερα, με αριθμούς. Για να ξέρει ο πολίτης τι να περιμένει απ΄ όσα λέμε. Κυρίως να μιλήσουμε για την προοπτική.

Έχουμε ακούσει τον Πρωθυπουργό κατ' επανάληψη τα τελευταία 24ωρα να επαναλαμβάνει ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας οδηγήσει στην χρεοκοπία". Τα δικά σας συμπεράσματα από τα όσα έχουν ειπωθεί από την Κουμουνδούρου ποια είναι;

“Αέρας φρέσκος”, είναι αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ κ. Δαφέρμο. Ισχυρίζεται ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης των 12 δισ. ευρώ. Κι όταν ρωτώ τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ, πού θα βρείτε τα λεφτά; Πού θα βρείτε 17,5 δισ ευρώ που χρειάζεται η χώρα και 12 δισ για να χρηματοδοτήσετε το πρόγραμμά σας, απάντηση δεν παίρνω. Λένε ότι θα εξακολουθήσουμε να λαμβάνουμε τα χρήματα της δανειακής σύμβασης, αλλά δεν θα αποδεχθούμε τις υποχρεώσεις της. Αυτά δεν γίνονται. Δεν υπάρχει κοινοβούλιο ευρωπαϊκής χώρας, που θα δεχθεί να μας διαγράψει χρέος και μετά να μας δώσει και νέα δανεικά.

Μετά το αποτέλεσμα των  ευρωεκλογών είδαμε την κυβέρνηση  να καταβάλλεται από πανικό ο όποιος την οδήγησε σε απανωτά λάθη με αποκορύφωμα την προαναγγελία του πρωθυπουργού για έξοδο από το μνημόνιο. Τα λάθη αυτά πιστεύετε ότι θα στοιχήσουν στην Νέα Δημοκρατία;

Είναι αλήθεια ότι από τις ευρωεκλογές και μετά η κυβέρνηση έμεινε πίσω σε πράγματα που έπρεπε να τρέξει και να υλοποιήσει. Στην συνέχεια, ακολούθησαν και ανακοινώσεις που σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια ενίσχυσαν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα εταίρων και επενδυτών στην χώρα. Από την άλλη πλευρά, όμως να είμαστε δίκαιοι. Αυτή η κυβέρνηση όμως έκανε και πολλά βήματα, υλοποίησε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που για πολλά χρόνια, στέλνονταν στις καλένδες μπροστά στον φόβο του πολιτικού κόστους. Και να σας πω και κάτι ακόμα, δεν ήμασταν μόνοι μας στην κυβέρνηση. Συγκυβερνούσαμε με το ΠΑΣΟΚ. Πώς λοιπόν να προχωρήσουν ορισμένα πράγματα, όταν κάθε δύο μέρες, η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, σε κάθε νομοσχέδιο που ερχόταν, αντιδρούσε και απειλούσε να το καταψηφίσει;

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη ΝΔ να κλείνει την ψαλίδα έναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν περιθώρια αντίστροφης του κλίματος;

Ασφαλώς και υπάρχουν, κ. Δαφέρμο. Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, να σύρει την χώρα σε εκλογές, η θολή εικόνα των προτάσεων του και η ανασφάλεια του κόσμου μπροστά στα μηνύματα που έρχονται από τον υπόλοιπο κόσμο προβληματίζουν τους πολίτες. Γιατί ξέρουν, ότι η απόφασή τους στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, θα κρίνει το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας. Βαθιά πιστεύω ότι αν σήμερα αρθρώσουμε έναν καθαρό και ειλικρινή πολιτικό λόγο, μιλήσουμε με επιχειρήματα και δώσουμε την αληθινή προοπτική της ελπίδας για την έξοδο της χώρας από την κρίση, μπορούμε με αξιώσεις να αντιστρέψουμε το κλίμα.

Μπορούσε η κυβέρνηση να αποφύγει τις εκλογές; Υπάρχει η άποψη ότι η κυβέρνηση μπορούσε να βρει τους 180, ωστόσο δεν έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες και οδηγηθήκαμε αναπόφευκτα στην εκλογική αναμέτρηση. Υπήρξαν λάθος χειρισμοί ή στόχος ήταν οι εκλογές;

Ακούστε, η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να σύρει την χώρα σε εκλογές και μάλιστα μέσα σε αυτό τι κλίμα, ήταν προαποφασισμένη και ειλημμένη. Άρα κάθε προσπάθεια θα ήταν εκ των πραγμάτων άκαρπη. Η πρόταση του κ. Σαμαρά για εκλογή ΠτΔ και εκλογές στο τέλος του 2015, ήταν μια ειλικρινής πρόταση. Από την μία όμως η ειλημμένη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη η τυφλή άρνηση, από τα μικρότερα κόμματα μας οδήγησαν σε εκλογές, στην χειρότερη στιγμή για την εθνική οικονομία της χώρας.

Η ΝΔ επιχείρησε ένα... μικρό άνοιγμα μετά την άκαρπη προεδρική εκλογή ενισχύοντας τα ψηφοδέλτια της με ανεξάρτητους βουλευτές που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Στ. Δήμα. Είναι αρκετό αυτό ή χρειάζονται και άλλες πρωτοβουλίες για την επανένωση της κεντροδεξιάς μετά από τον κατακερματισμό που υπέστη το τελευταία χρόνια;

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που στήριξαν την υποψηφιότητα του Σ. Δήμα, έδειξαν ότι επιθυμούν την σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας. Συνεπώς ενέταξαν τους εαυτούς τους στο ευρωπαϊκό μέτωπο, αυτό για το οποίο εδώ και καιρό μιλάω εγώ. Σε αυτούς βέβαια, επιμένω ότι δεν χωρούν οι δυο βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Τώρα από εκεί και πέρα, πρέπει να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο και να καλέσουμε όλους εκείνους που ανήκουν στο ευρωπαϊκό και εκσυγχρονιστικό μέτωπο, να συνθέσουμε μια πλειοψηφική συμμαχία ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Η αξιολόγηση και η συμφωνία για την επομένη μέρα μπορούν να κλείσουν αμέσως μετά τις εκλογές χωρίς νέες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά;

Μα αυτό επιδιώξαμε. Σε καμία περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση δε θα δεχόταν μια συμφωνία «γουρούνι στο σακί». Θα διαπραγματευόταν και θα διεκδικούσε το καλύτερο. Κι αυτό το γνωρίζουν και οι πολίτες και για αυτό δεν ήθελαν εκλογές, σε αυτήν την φάση. Από πλευράς μας, αυτό που επιδιώκαμε ήταν η συμφωνία με τους εταίρους για το κλείσιμο του προγράμματος και την ασφαλή είσοδο της χώρας στη νέα εποχή, με την προληπτική γραμμή πίστωσης. Δηλαδή στο επόμενο στάδιο, όπου τις αποφάσεις για την χώρα θα τις λαμβάνουμε επί ελληνικού εδάφους και όχι σε ξένο. Αυτήν την πολιτική όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ, την υπονόμευσε εις βάρος της χώρας και σε συνεργασία με τις δυνάμεις του λαϊκισμού και της δημαγωγίας οδήγησαν την χώρα σε εκλογές.


Τα 19 σημεία τα οποία ζητούσε η τρόικα από τον κ. Χαρδούβελη θα τα υλοποιήσετε αν είστε και πάλι κυβέρνηση;

Με αποκατεστημένη την πολιτική σταθερότητα της χώρας, θα μπορούμε να διαπραγματευτούμε σε άλλη βάση. Κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν. Δηλαδή, η μεταρρύθμιση στο συνδικαλιστικό νόμο. Ναι, να προχωρήσει. Η φορολογία στον τουρισμό όμως, δεν πρέπει να γίνει. Δεν πρέπει να γίνει, γιατί δεν μπορούμε να ισοπεδώνουμε την “μοναδική” παραγωγική μας βάση. Παράλληλα, όμως το σημαντικό είναι ότι τώρα πρέπει να πετύχουμε ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο και σταθερό, με μειωμένους συντελεστές φορολογίας, το οποίο θα προσελκύσει επενδύσεις και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Μετά την υπερφορολόγηση που υπέστη ο Έλληνας πολίτης τα χρονιά των μνημονίων είστε της άποψης ότι ήρθε η ώρα να αποκατασταθούν οι αδικίες; Γιατί δεν ήταν δυνατή η δημιουργία ενός δικαίου φορολογικού συστήματος πράγμα που είχε υποσχεθεί η ΝΔ στις εκλογές του ' 12;

Η πολιτικής της υπερφορολόγησης εξήντλησε τους πολίτες και ισοπέδωσε την μεσαία τάξη. Το λέω και φωνάζω γι αυτό από την πρώτη στιγμή. Γι αυτό, χρειαζόμαστε ένα νέο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης το οποίο θα έχει ως προτεραιότητα την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, με λιγότερους φόρους και μικρότερους συντελεστές, που θα διορθώνει αδικίες που έγιναν, πχ. στα ακίνητα (έχω καταθέσει και τροπολογία για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων) και θα δίνει αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία.

Υπάρχει διαχειρίσιμη ήττα για το κόμμα της ΝΔ; Σε περίπτωση ήττας της ΝΔ πιστεύετε θα τεθεί θέμα ηγεσίας;

Τώρα είναι η ώρα της υπέρβασης και της μάχης. Μάχη για την πατρίδα και για την παράταξη. Δεν χωρούν προσωπικές στρατηγικές σε αυτήν την φάση. Σκοπός όλων μας πρέπει να είναι μόνο η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές. Γι αυτό αγωνίζομαι και σε αυτό πιστεύω.

Επιστρέφετε σε μια δύσκολη περιφέρεια την Α' Αθηνών. Οι πολίτες τι έχουν να περιμένουν από την Ντόρα;

Η Α΄ Αθήνας, είναι η περιφέρεια για την οποία αγωνίστηκα όλα τα χρόνια. Από την θέση του βουλευτή, της δημάρχου Αθηναίων, της υπουργού, προσπάθησα πάντοτε να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για τους συμπολίτες μου. Σήμερα, λοιπόν, στην κρισιμότερη στιγμή, είμαι και πάλι εδώ.

Με τις Αθηναίες και τους Αθηναίους μας ενώνουν πολλά. Δώσαμε πολλούς και καλούς αγώνες στο παρελθόν και είμαι σίγουρη, ότι και αυτήν την μάχη, μαζί, θα την δώσουμε με αξιοπρέπεια και ειλικρίνεια. Και επιστρέψτε μου, μέσα από το newsit, να κάνω ένα κάλεσμα, σε όλους εκείνους που ψήφισαν έστω και μια φορά ΝΔ, τα προηγούμενα χρόνια και να τους πω, πως παρά τα λάθη που έγιναν, τώρα είναι η ώρα της υπέρβασης.

Πρέπει να συσπειρωθούμε και μαζί να δώσουμε ακόμα μια μάχη, την κρισιμότερη, για την χώρα και το αύριο των παιδιών μας.

Θοδωρης Δαφέρμος/ newsit.gr