Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Χρίστος Δήμας - Η ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων στηρίζει θέσεις απασχόλησης

Την ανάγκη άμεσης αξιοποίησης των ευκαιριών που προσφέρει το νέο ΕΣΠΑ προκειμένου να αναβαθμιστούν ενεργειακά τα δημόσια κτίρια στηρίζοντας έτσι τα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στην οικοδομή αλλά και εξοικονομώντας πόρους για το δημόσιο υπογραμμίζει ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας σε ερώτησή του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Στο κείμενο της ερώτησής του ο Χρίστος Δήμας αναφέρει ότι μέχρι σήμερα ελάχιστες πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί προκειμένου να αναβαθμιστούν ενεργειακά τα χιλιάδες δημόσια και κρατικά κτίρια πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε ιδιαιτέρως κακή κατάσταση και υπενθυμίζει πως η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει πως από την 1η Ιανουαρίου του 2014 θα πρέπει να ανακαινίζεται κάθε έτος το 3% του συνολικού εμβαδού των κρατικών κτιρίων. Σε αυτό το πλαίσιο ο Βουλευτής Κορινθίας ζητά να πληροφορηθεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, το χρονοδιάγραμμα και το ποσοστό των κτιρίων που αναμένεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά κατά το προσεχές χρονικό διάστημα.
Συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρεται:

Προς: - τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: Ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων
Οι πρωτοβουλίες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων όπως είναι γνωστό οδηγούν εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας και τη προστασία του περιβάλλοντος, στη στήριξη των επαγγελμάτων και των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την οικοδομή. Τα τελευταία έτη μια σειρά πρωτοβουλιών με κυριότερη την δράση «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσέφερε το ΕΣΠΑ προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους.
Από την άλλη πλευρά όμως, ελάχιστες πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί προκειμένου να αναβαθμιστούν ενεργειακά τα χιλιάδες δημόσια και κρατικά κτίρια πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σήμερα σε ιδιαιτέρως κακή κατάσταση. Την ίδια στιγμή, η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει πως από την πρώτη Ιανουαρίου του 2014 θα πρέπει να ανακαινίζεται κάθε έτος το 3% του συνολικού εμβαδού των κρατικών κτιρίων (επιφάνειας άνω των 500 τετραγωνικών μέτρων).
Λαμβάνοντας υπόψη και τις πρόσφατες ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ αναφορικά με τις επενδύσεις ύψους 220 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων κατά την νέα προγραμματική περίοδο, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί ή αναμένεται να ανταποκριθεί μέχρι το τέλος του 2014 στο στόχο για ενεργειακή αναβάθμιση του 3% του συνολικού εμβαδού των δημόσιων κτιρίων; Διαθέτει στρατηγική προκειμένου να ανταποκριθεί τα επόμενα χρόνια στον παραπάνω στόχο;
- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης των 220 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων; Πόσα κτίρια αναμένεται να αναβαθμιστούν και τι ποσοστό εκπροσωπούν επί του συνόλου των δημόσιων και κρατικών κτιρίων;