Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Σαμαράς: Τηλεφωνώ στους υπουργούς ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα

Antonis-Samaras-Greek-PM
Twitter@EmOikonomidis
Την παραμονή της επετείου ένταξης της Ελλάδας στο Μνημόνιο, στις 23 Απριλίου του 2010, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχωρεί σε μια εμβληματική συνέντευξη στο “Bloomberg”, για τη σημερινή πραγματικότητα την οποία καλείται να διαχειριστεί η Αθήνα.
4 χρόνια μετά, η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον τον “ασθενή” της ευρωζώνης, και πραγματοποιεί τα πρώτα, προσεκτικά βήματα επιστροφής στις αγορές για απευθείας δανεισμό, μια παράμετρος απαραίτητη για να απαλλαγεί η χώρα από τον εθνικό βραχνά των Μνημονίων, και τις δεσμεύσεις λιτότητας που τα συνοδεύουν.

Με τη συνέντευξή του στο “Bloomberg”, ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η Ελλάδα επέστρεψε. Ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Και ότι η χώρα μας διεκδικεί πλέον, με όρους ρεαλισμού, ένα καλύτερο μέλλον.
Ο Πρωθυπουργός αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, και αποκαλύπτει ότι παρακολουθεί ο ίδιος το χρονοδιάγραμμα δράσεων που έχουν αναλάβει οι υπουργοί της κυβέρνησής του, τηλεφωνώντας τους ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα, όταν διαπιστώνει υστερήσεις.
Ακολουθούν τα κυριότερα αποσπάσματα της συνέντευξης του Αντώνη Σαμαρά στο “Bloomberg”:
- “Περιμένουμε ότι τα spreads θα υποχωρήσουν περαιτέρω. Δεν θέλαμε να δανειστούμε περισσότερα χρήματα από όσα έχουμε ανάγκη.
- Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Δεν έχουμε χρηματοδοτικό κενό, και επιπλέον έχουμε πια τη δυνατότητα να πάμε στις αγορές, αν χρειαστεί.
- Φτάσαμε στον πάτο του βαρελιού, και τώρα μονάχα να ανέβουμε μπορούμε.
- Αν η Ελλάδα φτάσει τους στόχους της, κάτι που ήδη έχει κάνει, οι δανειστές έχουν δεσμευτεί από τον Νοέμβριο του 2012 να μας προσφέρουν πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους. Κάναμε αυτό που έπρεπε, και τώρα περιμένουμε από τους άλλους να κάνουν το ίδιο.
- Κάθε μέρα, η Ελλάδα κερδίζει νέους επενδυτές. Μεγάλες εταιρείες σαν τις Hewlett Packard, IBM, Huawei, ZTE επενδύουν στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια.
- Περιμένουμε το 2015 να μην έχουμε μονάχα πρωτογενές, αλλά δημοσιονομικό πλεόνασμα. Αυτό θα σημαίνει ότι θα μπορούμε να πληρώνουμε μόνοι μας το χρέος, χωρίς να χρειάζεται να δανειστούμε χρήματα. Πολύ λίγες ευρωπαϊκές χώρες είναι σε θέση να το κάνουν αυτό σήμερα.
- Άμεση προτεραιότητα αποτελεί για μένα η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Δεν είναι λογικό να έχεις εταιρείες που μπορούν να πετύχουν, αλλά να στερούνται την πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
- Μετά την ανακεφαλαιοποίηση, οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν στις αγορές. Η αναχρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα θα βελτιώσει και την ψυχολογία της αγοράς.
- Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας: Φυσικό περιβάλλον και φυσικοί πόροι. Μπορούμε να αντλήσουμε φυσικό αέριο, πετρέλαιο, μαγνήσιο.
- Η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδανική γεωγραφική θέση για μεταφορές και υπηρεσίες, από τη Διώρυγα του Σουέζ στο λιμάνι του Πειραιά, και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.
- Αυτό που με κρατάει ξάγρυπνο είναι η υπεράσπιση της Δημοκρατίας, η ανάγκη να μειώσουμε την ανεργία και η μάχη με τα άκρα και τον εξτρεμισμό. Αυτά τα τρία πράγματα μπορούν να σε κάνουν να μην κοιμάσαι τα βράδια.
- Δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σε πρόωρες, βουλευτικές εκλογές, από τις οποίες υπάρχει ο κίνδυνος της αποσταθεροποίησης.
- Παρακολουθώ στον υπολογιστή μου τα χρονοδιαγράμματα που έχουν οι υπουργοί. Αν βλέπω ότι κάπου υπάρχουν υστερήσεις, τους τηλεφωνώ και τους ρωτώ γιατί δεν έχουν κάνει αυτό που πρέπει, ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα. Χωρίς μισόλογα και δικαιολογίες. Αυτή τη νοοτροπία προσπαθούμε να περάσουμε και στη δημόσια διοίκηση”.

υστερογραφα