Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Η Ελληνική Αστυνομία τίμησε σήμερα τον πρόστατη της Άγιο Άρτεμιο (video)

Την Κυριακή ο εορτασμός της «Ημέρας της Ελληνικής Αστυνομίας» και του Προστάτη της Αγίου ΑρτεμίουΗμέρας της Αστυνομίας η σημερινή λόγω και του εορτασμού του Προστάτη του Σώματος Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου.
H 20η Οκτωβρίου,είναι η ημέρα που η Πολιτεία θέσπισε για να τιμήσει το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας ως θεσμό για την προσφορά του, στην ελληνική κοινωνία.
H Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας, ετέλεσε Δοξολογία για τον εορτασμό του Αγίου Αρτεμίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου,στην Κόρινθο.
Μετά την Δοξολογία αναγνώστικε η Ημερήσια Διαταγή του κ. Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας


Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι των Θρησκευτικών, Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων, των συνδικαλιστικών ενώσεων του προσωπικού και των ενώσεων αποστράτων.
Δοξολογίες για την εορτή του Προστάτη  της ΕΛ.ΑΣ. έγιναν επίσης από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου, στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τρίπολης , από την Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεώργιου, στo Ναύπλιο, από την Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας, στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στη Σπάρτη, από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, στον Ιερό Ναό Υπαπαντής του Σωτήρος, στην Καλαμάτα .

Ο Άγιος Αρτέμιος ήταν διακεκριμένος πολιτικός του Βυζαντίου και ευσεβέστατος χριστιανός. Ο Μέγας Κωνσταντίνος, εκτιμώντας τα ηθικά και πολιτικά του χαρίσματα, του έδωσε το αξίωμα του πατρικίου και τον διόρισε Δούκα και Αυγουστάλιο της Αλεξανδρείας. Το 357 μ.Χ. πηγαίνει στην Πάτρα, κατ' εντολή του Αυτοκράτορα Κωνσταντίου, γιου του Μεγάλου Κωνσταντίνου, για να παραλάβει τα σεπτά λείψανα του Αγίου Ανδρέα και να τα ανακομίσει στον νεόκτιστο Ναό των Αγίων αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη (3 Μαρτίου 357 μ.Χ.).
Κατά την διαμονή του στην Πάτρα και με την επίβλεψη του κατασκεύασε υδραγωγείο. Στρατοπεδευμένος στην περιοχή της Μονής Γηροκομείου ελεούσε και βοηθούσε πλήθος αναξιοπαθούντων και κυρίως γερόντων, γεγονός που δικαιολογεί την τοπωνυμία Γηροκομείο. Όταν, το 363 μ.Χ., ο Αρτέμιος άκουσε ότι ο Ιουλιανός ο Παραβάτης βασάνιζε τους χριστιανούς στην Αντιόχεια, ήλθαν στα χείλη του τα λόγια του ψαλμωδού Δαβίδ προς το Θεό: «Κύριε, πνεύματι ἡγεμονικῷ στήριξόν με» (Ψαλμός Ν' (50), στ. 14).
Κύριε, στήριξε με με σκέψεις σταθερές και θέληση ισχυρή, που να κυριαρχεί μέσα μου και να με κατευθύνει στην υπεράσπιση του αγαθού με θάρρος. Πράγματι, ο Αρτέμιος, με τη δύναμη που του έδωσε ο Θεός, πήγε αμέσως στην Αντιόχεια και με παρρησία ήλεγξε ευθέως τον Ιουλιανό για τις παρανομίες του κατά των χριστιανών.
Ο Ιουλιανός, που δεν περίμενε τέτοια στάση από αξιωματούχο, τον συνέλαβε και τον μαστίγωσε αλύπητα. Έπειτα του έσπασε τα κόκαλα με πέτρες, και τελικά τον αποκεφάλισε. Το Ιερό λείψανο του Αρτεμίου παρέλαβε κάποια διακόνισσα, η Αρίστη, που το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό του προφήτου Προδρόμου.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος πλ. α’.

Τὸν συνάναρχον λόγον. Εὐσεβείας ἐμπρέπων τοῖς κατορθώμασι, τῆς τῶν Μαρτύρων εὐκλείας ὤφθης σοφὲ κοινωνός, ἐναθλήσας ἀνδρικῶς Μάρτυς Ἀρτέμιε· ὅθεν πηγάζων δαψιλῶς, ἰαμάτων δωρεάς, τὸ πάθος ἐντεροκήλης, ὡς συμπαθὴς θεραπεύεις, τῶν προστρεχόντων τῇ πρεσβείᾳ σου.