Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Συνάντηση του Αντώνη Σαμαρα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σούλτς

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, συναντήθηκε σήμερα, στο Γραφείο του στη Βουλή, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σούλτς.
Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:  

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: «Είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η παρουσία του εδώ και ο συμβολισμός που εκπέμπει, είναι πολύ σημαντικός. Στο πρόσωπό του βλέπει κανείς την Ευρώπη. Την Ευρώπη, η οποία, πράγματι, αλλάζει. Αλλάζει με μια αναπτυξιακή λογική και όχι με μια λογική τιμωρητική, τιμωρησίας.
Με την στροφή αυτή προς την Ανάπτυξη, πιστεύω πραγματικά, ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί. Μπορεί να επωφεληθεί από αυτήν την καινούρια πολιτική, η οποία αντιλαμβάνεται ότι η λύση δεν μπορεί να είναι η ανεργία, ότι η λύση δεν μπορεί να είναι τα λουκέτα, αλλά μόνον η ανάκαμψη και η σταθερότητα, προκειμένου να υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ.
Ωστόσο, στο πλαίσιο αυτών των τολμηρών αλλαγών, στην οποίαν προχωρά η ίδια η Ευρώπη,  θα πρέπει να κινηθούμε και εμείς. Για να κεφαλαιοποιήσουμε, να επωφεληθούμε αυτών των αλλαγών. Και όχι να μπούμε σε έναν ανέξοδο, ανεύθυνο, αλλά και επικίνδυνο λαϊκισμό, ο οποίος όχι μόνον δεν θα φέρει καμία αλλαγή, αλλά θα θέσει σε κίνδυνο ακόμα και αυτό το καινούριο, εξαιρετικό ξεκίνημα της Ευρώπης.
Αυτοί είναι οι δύο δρόμοι. Ο ένας είναι ο δρόμος της Ευρώπης με ανάπτυξη, ο δρόμος σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Και ο άλλος είναι ο δρόμος του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας.
Χαίρομαι πάρα πολύ που ένας διακεκριμένος πολιτικός, με καταξιωμένη πορεία στην Ευρώπη, συμπλέει σε αυτές τις βασικές απόψεις, εκφράζοντας το σύνολο, εκείνων των πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι θέλουν την Ελλάδα μαζί με την Ευρώπη, μέσα στην Ευρώπη, με δυνατότητα δημιουργικής αναπτυξιακής πορείας για τον τόπο μας. Και πάλι σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας εδώ».

Μ. ΣΟΥΛΤΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Πρόεδρε, κ. Σαμαρά. Επιτρέψτε μου να σας εξομολογηθώ πως μέσα σε τρεις ώρες που βρίσκομαι εδώ - είναι η τρίτη φορά που έρχομαι σε αυτή την αίθουσα για δηλώσεις - σιγά σιγα νιώθω σαν στο σπίτι μου. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας πω ότι το θέμα που, για μένα, είναι πρωταρχικό, είναι πολύ μεγάλης σημασίας - και αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι εξάλλου εδώ στην Ελλάδα - είναι ότι, μέχρι τώρα, έχουν γίνει πάρα πολλές συζητήσεις για την Ελλάδα, αλλά σπανιότατα με τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Με τους ίδιους τους Έλληνες. Σε ανώτατο επίπεδο, εννοώ πάντα.
Γι’ αυτό, λοιπόν, επισκέπτομαι και εγώ την Ελλάδα. Γιατί επιθυμώ το διάλογο με την ελληνική ηγεσία. Γιατί πιστεύω ότι αυτό θα συμβάλει καλύτερα στην εξεύρεση λύσης. Νομίζω είναι απόλυτα σαφές σε όλους ότι, πράγματι, ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε πολύ σκληρές θυσίες. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι μας. Και πολύ σκληρές θυσίες καλούνται και πολλοί άλλοι να προσφέρουν, που βρίσκονται μέσα στην Ευρωζώνη.
Ένα πράγμα, όμως, επιτρέψτε μου να πω: Εκτός της Ευρωζώνης τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι το να συζητήσουμε όλοι μας για την ανάπτυξη. Πως είναι δυνατόν αμελλητί να ληφθούν μέτρα υπέρ της απασχόλησης, μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Και αυτό είναι κάτι το οποίο προτίθεμαι να κάνω, την επόμενη Τετάρτη, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη συνδιάσκεψη κορυφής, όπου θα παρουσιάσω και εγώ τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι δύσκολο, δεδομένων των συνθηκών, να πει κανείς κάτι συγκεκριμένο. Εδώ στην Ελλάδα, πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός. Επιτρέψτε μου, όμως, να πω ένα πράγμα. Να πω ότι όλοι βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα. Και γι’ αυτό θα έπρεπε όλοι να προσέξουν κανείς να μην φύγει από τη βάρκα, να μην γείρει μονόπαντα.
Η ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Σαμαρά, ήταν υψίστης σημασίας, πολύ σημαντική για μένα. Συμφωνήσαμε σε πάρα πολλά θέματα. Εντάξει, μπορεί να είναι και μερικά που, ενδεχομένως, να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Είναι σαφές ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  επιθυμεί να έχει περισσότερες ψήφους από το ΠΑΣΟΚ. Εντάξει, σε αυτό το θέμα θα μου επιτρέψετε να έχω κάπως και μια κομματική αν θέλετε, ίσως διαφορετική άποψη, ως σοσιαλδημοκράτης. Όμως και με την ιδιότητα μας των πρώην συναδέλφων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ήμασταν μαζί, νομίζω ότι και οι δύο μας έχουμε συνειδητοποιήσει την ιστορική ευθύνη που αναλαμβάνουμε αυτή τη στιγμή. Γι’ αυτό, λοιπόν, όλοι και όλες - και απευθύνομαι πραγματικά σε όλους και όλες - οφείλουν να γνωρίζουν, ενόψει της κατάστασης που βιώνουμε σήμερα, ότι δεν είναι αυτό παιχνίδι για μικρά παιδιά. Δεν παίζουμε. Καλούμεθα όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Σας ευχαριστώ πολύ».